Skip to main content
DA / EN

Nyt fra Det Tekniske Fakultet

 • 09.07.2024

  Tidligere SDU-studerende Sara Peng blandt de største talenter i dansk erhvervsliv 2024

  For 20. gang vender Berlingske projektøren mod unge mennesker, der har evnen og viljen til at nå helt til tops. Det gør de i deres årlige Talent 100-kåring, hvor de har udvalgt og portrætteret de mest lovende talenter i dansk erhvervsliv og det offentlige. Sara Peng, som er uddannet i Mechatroncs og Engineering, Innovation and Business fra SDU i Sønderborg, er én af dem.

 • 08.07.2024

  SDU ph.d.-studerende opnår fornem hæder ved EWSHM 2024

  European Workshop on Structural Health Monitoring er en af de største konferencer inden for strukturel sundhedsmonitorering. Casper Aaskov Drangsfeldt fra SDU Mechanical Engineering deltog på vegne af SDU, og hans artikel blev udvalgt som en af de bedste studenterpræsentationer. Det samme gjorde sig gældende for Josep Font Morés.

 • 28.06.2024

  Fra klassisk computerspil til AI-termostater: Hieu Dao Trung modtager BHJ Project Award

  Den prestigefyldte BHJ Project Award gik i år til Hieu Dao Trung, der i sit master-projekt har arbejdet på at udvikle intelligente AI-styrede termostater sammen med OJ Electronics.

 • 27.06.2024

  Center for Industriel Elektronik ved SDU modtager støtte til hele tre EUDP-projekter

  Det Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram (EUDP) har netop bevilliget penge til hele tre projekter til en samlet sum på over 36 millioner kroner, hvor Center for Industriel Elektronik (CIE) deltager. Støtten markerer en betydelig anerkendelse af CIE's forsknings- og innovationsindsatser inden for grøn teknologi og energieffektivitet.

 • 24.06.2024

  Forskere punkterer myte om kaffe og syre

  I specialkaffeindustrien er der en udbredt fortælling om, at man kan smage de individuelle typer af syre i kaffe, og at man derved kan bestemme kaffens oprindelsesland. Men det kan man ikke, fastslår studie fra Det Tekniske Fakultet på Syddansk Universitet.

 • 21.06.2024

  Samaneh Sharbati fra CIE modtager stor bevilling til 'CHIPS of Europe'-projekt

  Samaneh Sharbati fra Center for Industriel Elektronik (CIE) ved Syddansk Universitet (SDU), har modtaget 550.000 euro til projektet 'CHIPS of Europe'. Bevillingen markerer et vigtigt skridt for Danmark i implementeringen af den europæiske chipstrategi, også kendt som 'European Chips Act'.

 • 19.06.2024

  3D-printede betondæk kan gøre byggeriet grønnere

  SDU CREATE på Det Tekniske Fakultet har udviklet et 3D-printet betondæk, som kræver væsentlig færre materialer end traditionelle dæk, og som derved også udleder mindre CO2.

 • 10.06.2024

  SDU bliver vært for international konference om softwarearkitektur

  Syddansk Universitet (SDU) har landet en stor international konference inden for softwarearkitektur, som vil finde sted i Odense næste år. Konferencen, der har temaet "Architecting for the Next Generation of Intelligent Systems", vil fokusere på softwareudvikling af fremtidens softwaresystemer.

 • 06.06.2024

  SDU-forskere er hovedforfattere på ny FN-klimarapport om byer: »Danmark burde gå forrest«

  Professor Nicola Tollin og hans kollegaer fra UNESCO Chair on Urban Resilience (SDU.Resilience) har netop sammen med FN offentliggjort en rapport om byer i den internationale klimapolitik. Rapporten viser, at mange lande stadigvæk ikke har skrevet byerne ind i deres klimastrategier (NDC'er). Heller Danmark på trods af alle de klimaindsatser, der i øjeblikket finder sted i danske byer. Ifølge forfatterne udgør byerne et uudnyttet potentiale for klimahandling.

 • 03.06.2024

  Ny sensorteknologi kan forudsige fejl på elnettet

  Forskere fra Det Tekniske Fakultet på SDU og en række private partnere vil udvikle sensorer, der kan fastgøres uden på elkabler og opfange, hvis der er noget galt med kablerne, inden de fejler. Det kan give massive CO2-reduktioner og spare samfundet for rigtig mange penge.

 • 24.05.2024

  Teknologi møder kunst: SDU-forskning med på 'Lundstrøms Evighedsblå'-udstilling på Brandts

  En ny udstilling på Kunstmuseum Brandts i Odense kaster nyt lys over maleren Vilhelm Lundstrøms arbejdsmetoder og hans karakteristiske brug af blå farver; bl.a. takket været forskning fra NanoSYD ved det Tekniske Fakultet.

 • 16.05.2024

  Fremtidens robotteknologi: bedre brug af data fører til hurtigere automation

  SDU står i spidsen for projektet FERA, som har modtaget over 14 millioner kroner fra Innovationsfonden. I samarbejde med en række partnere herunder Odense Robotics, Novo Nordisk og Universal Robots er det målet at forbedre automationsløsninger i industrien ved at bruge data mere strategisk.

 • 10.05.2024

  12 millioner til forskning i solceller og sværme af droner

  Anders Lyhne Christensen og Morten Madsen, begge professorer på Det Tekniske Fakultet, har hver fået en bevilling på seks millioner kroner fra Danmarks Frie Forskningsfond.

 • 06.05.2024

  CIE modtager 2,9 millioner til at optimere grøn brintproduktion

  Forskere fra SDU og industripartnerne Danfoss Drives og Green Hydrogen Systems har modtaget et betydeligt tilskud fra "Erhvervsfyrtårn Syd: Fonden for Retfærdig Omstilling - Beyond Fossil" til at udvikle effektiv brintproduktionsteknologi, der kan konkurrere med fossile brændstoffer på markedet.

 • 01.05.2024

  Nye kæmperobotter kan revolutionere dansk skibsproduktion

  I forskningsprojektet LSP Ship Factory vil forskere fra SDU sammen med danske værfter og virksomheder automatisere dele af skibsproduktionen med robotter og AI. Projektet er støttet af Innovationsfonden og har et samlet budget på 47 millioner kroner.

 • 24.04.2024

  Forskere vil udvikle nyt supermateriale til robotter

  I et nyt europæisk forskningsnetværk arbejder forskere fra bl.a. Syddansk Universitet på at udvikle bløde materialer til robotter, som kan ændre form og struktur ved hjælp af magnetisme. Det kan f.eks. bruges til robotfødder og gøre robotterne væsentligt bedre til at bevæge sig på forskellige underlag, ligesom det vil kunne forbedre gribere på industrirobotter.

 • 08.04.2024

  Robotsommerskole i Odense fortsætter med at bringe nogle af verdens største robottalenter til Danmark

  Siden 2021 har International Elite Summer School in Robotics and Entrepreneurship i Odense hvert år samlet nogle af verdens bedste studerende inden for robotteknologi til et par ugers sommerskole på Syddansk Universitet. Takket være støtte fra Novo Nordisk Fonden er der nu økonomi til tre år mere.

 • 04.04.2024

  Fra fysik til finans – kvantefysikere er eftertragtede i den finansielle sektor

  Theis Pilegaard Rasmussen har netop forsvaret sin ph.d. i kvantefysik, men fortsætter ikke sin akademiske karriere. I stedet har han fået job hos Danske Bank. Men hvorfor er fysikere attraktive for den finansielle sektor, og hvad kan de bidrage med?

 • 21.03.2024

  SDU MCI i spidsen for NANOCHEM – en unik national infrastruktur for billeddannelse med kemisk information på nanoskala

  Mads Clausen Instituttet på SDU i Sønderborg står i spidsen for NANOCHEM, en ny national infrastruktur, der åbner dørene for en større forståelse af, hvordan kemi foregår på nanoskala. Forståelsen af disse kemiske processer er vigtig, da de har afgørende betydning i både den biologiske og den elektroniske verden. NANOCHEM er et samarbejde mellem førende danske universiteter med tyngdepunkt på Syddansk Universitet.

 • 20.03.2024

  Nu kan robotterne selv forudsige, hvornår de kræver vedligeholdelse

  Emil Stubbe Kolvig-Raun skriver en erhvervs-ph.d. for Universal Robots på Det Tekniske Fakultet på SDU. Som en del af sin forskning har han udviklet en algoritme, der kan forudsige, hvornår en robot vil kræve vedligeholdelse og reparation. Det kan spare virksomheder for dyre uforudsete nedbrud i produktionen.

 • 15.03.2024

  Dansk forsker skal være med til at udforme fremtidens internationale rumstation

  Den internationale rumstation ISS skal snart på pension, og som erstatning kommer blandt andet rumstationen Gateway i kredsløb om månen. Adjunkt Simon Vilms Pedersen fra Det Tekniske Fakultet på Syddansk Universitet (SDU) skal som den eneste dansker sidde med i et af de paneler, der skal anbefale, hvilke teknologier der bør være ombord.

 • 15.03.2024

  Ny indendørs solcelleteknologi kan lægge AA-batterier i graven

  Forskere ved SDU har udviklet en solcelleteknologi, der vil overflødiggøre AA, AAA og knapcellebatterier. Prototypen er klar, og forskerne satser på at kunne producere 5.000 enheder om dagen inden for et år. De er nu på jagt efter erhvervsfolk, der kan hjælpe dem ind på markedet.

 • 26.02.2024

  Slangerobot vil kunne redde liv

  Forskere på Syddansk Universitet arbejder på en slangerobot, der kan bevæge sig på ujævnt terræn og krybe igennem bittesmå passager. Robotten vil i fremtiden blandt andet kunne bruges til redningsaktioner efter jordskælv.

 • 16.02.2024

  Fremtidens computere knækker nutidens koder

  Kvantecomputere kommer til at skære sig igennem koderne til din netbank, NemID og mail som var det en varm kniv gennem blødt smør. Derfor er kryptologer fra hele verden i et kapløb med tiden. En af de skarpeste i verden på det felt, professor Lars Ramkilde Knudsen, arbejder for Center for Industriel Software (CIS) ved SDU i Sønderborg. Og han siger, at vi skal slå koldt vand i blodet; vi når det nok.

 • 09.02.2024

  Forskningsprojekt skal gøre os klogere på danskernes affaldsvaner med udgangspunkt i den hidtil største kortlægning

  Forskningsprojektet Change4Circularity på Syddansk Universitet, Roskilde Universitet og Det Kongelige Akademi skal gøre både borgere, offentlige myndigheder og private virksomheder i stand til at genbruge mere, forbruge mindre og sortere bedre for at bidrage til en cirkulære økonomi. Forskningen vil tage udgangspunkt i det største datasæt på området nogensinde, indsamlet i Astras Masseeksperiment med 40.000 børn og unge.

 • 05.02.2024

  Danske forskere vil afhjælpe plastikforurening i Bangladesh

  Danida-projekt med Syddansk Universitet i spidsen skal hjælpe små producenter i Bangladesh med at genbruge plastik bedre og mere effektivt til gavn for både miljø, klima og arbejdernes sundhed.

 • 23.01.2024

  Ali Khosravi modtager syv millioner kroner til optimering af power-to-X-systemer

  Lektor ved Center for Industriel Mekanik, Ali Khosravi, har modtaget en prestigefuld Villum Young Investigator bevilling på syv millioner kroner.

 • 19.01.2024

  Ingeniørstuderende sigter mod Portugal efter succesfuld test af raketmotor

  Efter en succesfuld test af en motor, sigter Als Rocketry Club nu mod deltagelse i en stor international raketkonkurrence i efteråret, men sammenslutningen af ingeniørstuderende fattes penge og er på udkig efter sponsorer.

 • 15.01.2024

  Henrik Bindslev fortsætter som TEK-dekan

  Dekanen på Det Tekniske Fakultet på Syddansk Universitet vil i de kommende år fortsat hedde Henrik Bindslev. Et enigt ansættelsesudvalg har genudpeget den erfarne leder- og forskningskapacitet til stor glæde for Henrik Bindslev selv og SDU.

 • 09.01.2024

  Universiteter og virksomheder i Danmark og Australien går sammen om nyt grønt brintpartnerskab

  Grøn brint er en uundværlig del af den grønne omstilling, men det er også en fuldstændig ny industri, der skal op at stå på rekordtid. Med støtte fra Innovationsfonden har Syddansk Universitet og Energy Cluster Denmark nu indgået et partnerskab med australske universiteter og hydrogenselskaber.

 • 05.01.2024

  SDU-studerende hjælper Ingeniører Uden Grænser

  Ingeniørstuderende på Syddansk Universitet har på deres femte semester mulighed for at vælge det tværfaglige projektforløb Expert in Team. Igen i år var opgaverne stillet af Ingeniører Uden Grænser, og NGO’en er imponeret over niveauet og kan faktisk bruge de studerendes projekter i deres arbejde, lyder det fra generalsekretær.

 • 04.01.2024

  Fra Oxford til Odense: Ny institutleder på Institut for Teknologi og Innovation

  Jeroen Bergmann begyndte 1. januar som leder på Institut for Teknologi og Innovation på Det Tekniske Fakultet.

 • 03.01.2024

  Forskningsprojekt med SDU i spidsen skal løse stort klimaproblem inden for skibsfart

  Kødannelse uden for havne er et udbredt problem i shippingbranchen, og det resulterer i unødvendigt højt brændstofforbrug og derved CO2-udledning. Med en bevilling på lige knap 56 millioner kroner fra EU skal et nyt internationalt forskningsprojekt, ledet af Syddansk Universitet og sammen med bl.a. DFDS, Mærsk Mc-Kinney Møller Center for Zero Carbon Shipping og en række europæiske havne, finde en løsning.

 • 02.01.2024

  Forskningsnetværk vil undersøge robotter og berøring

  Hvordan føles det at blive rørt eller selv røre en robot? Det behøver vi meget mere viden om, hvis robotterne for alvor skal rulles ud i f.eks. sundhedssystemet. Netop det vil et nyt forskningsnetværk undersøge.

 • 20.12.2023

  Agave-projektet er afsluttet

  Agave Projekt - omfavner fremtiden inden for geomodellering

 • 15.12.2023

  Æresprofessor Cecilia Laschi: "I lang tid havde jeg en drøm om at blive delfintræner"

  I november 2023 blev professor Cecilia Laschi æresdoktor på SDU for hendes banebrydende forskning inden for bio-inspirerede, bløde robotter. Vi fangede hende til en hurtig snak om, hvorfor hun overhovedet valgte at blive forsker, og hvad hun laver, når hun ikke, blandt andet, studerer blæksprutters kropsliggjorte intelligens.

 • 04.12.2023

  Ny teknologi vil forbedre miljøovervågning: AutoSPAN-projekt opdager PFAS-forurening med det samme

  Forskningsprojektet AutoSPAN vil tackle PFAS-forurening og skabe en mere bæredygtig fremtid for vores vandmiljø.

 • 01.12.2023

  TEK-iværksættere bliver verdensmestre – igen

  Mikkel Bytoft Rasmussen og Mads Lorentzen, der i 2022 dimitterede fra henholdsvis Software Engineering og robotteknologi på SDU, vil gøre det nemmere for døve og hørende at kommunikere med hinanden. I november vandt de universiteternes verdensmesterskab i iværksætteri for anden gang.

 • 30.11.2023

  Joe Alexandersen modtager prestigefyldt bevilling til at krølle tid og rum sammen

  Joe Alexandersen, lektor på Det Tekniske Fakultet, er blandt årets 39 modtagere af Danmarks Frie Forskningsfonds Sapere Aude-bevillinger for unge talentfulde forskningsledere. Med bevillingen på lidt over 6 millioner vil han løse et af de største problemer inden for såkaldt computerdrevet morfogenese. Det kan – blandt meget andet – gøre vindmøller mere effektive og lydløse.

 • 27.11.2023

  SDU-studerende vinder guldmedalje og bedste integrerede menneskelige praksis ved iGEM 2023

  En gruppe studerende fra Det Tekniske Fakultet og Det Naturvidenskabelige Fakultet ved Syddansk Universitet (SDU) sikrede sig både guldmedaljen og prisen for Bedste Integrerede Menneskelige Praksis ved iGEM 2023-konkurrencen.

 • 24.11.2023

  Nu er den nye Mærsk 2-bygning officielt indviet

  Torsdag blev den nye bygning, der skal huse dele af Mærsk Mc-Kinney Møller Instittutet, officielt indviet af rektor på SDU Jens Ringsmose og formand for Den A.P. Møllerske Støttefond Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla.

 • 20.11.2023

  Robot kan lette livet for vinbønder. Og måske gøre vinen endnu bedre

  Forskere fra SDU arbejder sammen med Newtec og Capra Robotics på at udvikle en teknologi, der kan hjælpe vinbønder med at vurdere, hvornår druerne i marken er klar til høst. Tidligere i år var de på Kimesbjerggaard Vingård lidt uden for Faaborg for at afprøve den.

 • 17.11.2023

  N. Asger Mortensen modtager Fyens Stiftstidendes Forskerpris 2023

  Hvert år uddeler Fyens Stiftstidende en pris til to eller tre fynske forskere, der udviser mod og nysgerrighed. I år var N. Asger Mortensen fra Det Tekniske Fakultet blandt modtagerne.

 • 16.11.2023

  Bozhevolnyi skinner Blandt Clarivates højt citerede forskere for sjette år i træk

  Sergey Bozhevolnyi, en fremtrædende forsker fra SDU Nano Optics, har for sjette år i træk sikret sig sin position blandt Clarivates højt citerede forskere. Denne bemærkelsesværdige præstation understreger hans individuelle brillans og den vedvarende betydning af hans bidrag til feltet.

 • 09.11.2023

  SDU-forsker vil undersøge madens grundlæggende byggesten i jagten på fremtidens bæredygtige fødevarer

  Forsker Mie Thorborg Pedersen har de seneste år beskæftiget sig indgående med vandmænd. Nu retter hun mikroskopet væk fra de slimede gopler og vil i stedet undersøge, om såkaldt flydende krystaller, der har revolutioneret skærmteknologien, kan være med til at forme fremtidens madvarer.

 • 08.11.2023

  C-vitamin booster ikke kun dit immunsystem, men også solceller

  C-vitamin er kendt for sin afgørende rolle i vores kroppe, hvor den styrker vores immunsystem og generelle sundhed, men nu træder vitaminet også ind i rampelyset for at styrke effektiviteten og holdbarheden af solceller. En ny videnskabelig artikel med Vida Engmann fra SDU CAPE som medforfatter fortæller om C-vitaminers gavnlige effekter for organiske solceller.

 • 02.11.2023

  Selvflyvende inspektionsdroner kan redde menneskeliv og spare os for milliarder. Og de kan være virkelighed lige om lidt

  Allerede om fem år kan det være autonome, selvopladende droner, der holder øje med sprækker i betonen under broer, slidte togskinner og andre inspektionsopgaver på vigtig infrastruktur. Potentialet er enormt, fortæller forskerne bag det europæiske Drones4Safety-projekt, som netop er afsluttet.

 • 25.10.2023

  Byggeriet har brug for nye løsninger

  Christian Koch har i mere end 20 år arbejdet med udvikling af byggeriet. Nu er han startet som sektionsleder på Civil and Architectural Engineering på Syddansk Universitet. Mød ham her.

 • 23.10.2023

  Slut med trafikpropper? SDU-professor har udviklet AI-styret trafiksignal, der kan reducere CO2-udledning, støj og brændstofforbrug

  I dag bliver trafiklys som regel indstillet til at skifte efter nogle faste tidsintervaller, men det kan gøres meget smartere med kunstig intelligens, der løbende kan forudsige trafikkens udvikling og tilpasse lysene derefter. Professor Sadok Ben Yahia fra Syddansk Universitet har udviklet et nyt system, der i en simuleret test giver bemærkelsesværdigt gode resultater.

 • 10.10.2023

  Bogen The Ethics of Drone Design rammer hylderne

  Dylan Cawthorne, der er droneforsker ved Syddansk Universitet, har netop udgivet bogen The Ethics of Drone Design: How Value Sensitive Design Can Create Better Technologies, hvor han diskuterer de etiske dilemmaer i forbindelse droneteknologiens ekstraordinære potentiale til at forandre den verden vi lever i – på godt og ondt.

 • 06.10.2023

  Dansk teknologi vil revolutionere termisk camouflage

  Startupvirksomheden DECPT med den tidligere SDU-ph.d. Jeanette Hvam i spidsen har udviklet en ny form for termisk camouflage, som kan ændre spillet i krigsførelse. Opfindelsen kan ikke blot redde liv, men også forme fremtiden for militærteknologi.

 • 04.10.2023

  Muligt gennembrud i produktion af kunstigt edderkoppespind

  Et hold forskere fra SDU NanoSYD har udviklet en metode, der virker lovende i forhold til produktion af kunstigt edderkoppespind. Bag gennembruddet står et flerårigt samarbejde mellem det Tekniske og det Naturvidenskabelige Fakultet på SDU.

 • 22.09.2023

  SDU-forskere skal udvikle robotter, der kan aflaste sygeplejersker

  Der er akut mangel på sygeplejersker i flere dele af Europa, og det skal et nyt projekt med Syddansk Universitet i spidsen gøre noget ved. De i alt otte partnere har fået en bevilling på godt 12 millioner til at bygge og afprøve en række nye hospitalsrobotter. Robotterne skal overtage nogle af de trivielle opgaver, som sundhedsfaglige i dag udfører, så de i stedet kan bruge mere tid på pleje og behandling af patienter.

 • 19.09.2023

  Fremtidens computere ligner den menneskelige hjerne

  Den nuværende computerteknologi er en flaskehals for de nye AI-systemer, der præger vores verden mere og mere. Postdoc på Syddansk Universitet Christian Frydendahl har fået en Villum Experiment-bevilling på knap 2 millioner til at undersøge, hvordan man kan skabe en ny generation af computere, der fungerer mere som den menneskelige hjerne. Og ja, det involverer smøremidler til bilmotorer.

 • 18.09.2023

  Ny teknologi skal gøre produktion billigere og smartere

  På Det Tekniske Fakultet på SDU foregår der et bredt samarbejde, der med hjælp fra moderne teknologier skal starte en mindre revolution indenfor produktionsbranchen.

 • 30.08.2023

  Fra Fyn til frontlinjen af fysik: Mekatronikingeniør fik drømmejob på CERN

  26-årige Jonas Kampp arbejder som mekatronikingeniør for verdens største fysiklaboratorie, CERN i Schweiz.

 • 29.08.2023

  Nu kan man endelig tage en master i arbejdsmiljø i Danmark

  29. august begynder det første hold studerende på masteruddannelsen i arbejdsmiljøledelse på Syddansk Universitet. Det er den første af sin slags i Danmark, og det er på høje tid, at den kommer, lyder det fra uddannelsesleder Liv Starheim og professor Peter Hasle.

 • 17.08.2023

  Center for Industriel Software på SDU er kommet flyvende fra start i Sønderborg

  Det er under ni måneder siden, at SDU gik sammen med private og offentlige aktører om at oprette Center for Industriel Software, men centret er allerede en succeshistorie på flere parametre. De studerende strømmer til og nu står en stærk stab af forskere og undervisere også klar til at tage imod dem.

 • 16.08.2023

  Studie sår tvivl om effekten af lovgivning om skærmbrug

  Kinas forsøg på at begrænse børn og unges forbrug af computerspil har tilsyneladende ikke haft den ønskede effekt. Det er resultatet af et studie, som SDU-professor Anders Drachen og hans kollegaer har publiceret i tidsskriftet Nature Human Behaviour. Hvis man vil have mindreårige til at bruge færre timer foran skærmen, er man nødt til at gå mere nuanceret til værks, siger professoren.

 • 08.08.2023

  Har du talt med din robot i dag? Et nyt AI-projekt vil lære mennesker og robotter at kommunikere gennem ord, bevægelser og andre intuitive signaler

  SDU Robotics deltager i et nyt forskningsprojekt, der skal styrke kommunikationen mellem mennesker og robotter i produktionsvirksomheder. Mere specifikt skal robotten trænes til at forstå, hvordan vi har det under arbejdet, ligesom en menneskelig kollega ville.

 • 04.07.2023

  Sommerens dimittender fejret på SDU

  Der er blevet terpet formler og studeret koder til den helt store guldmedalje, men nu har årets dimittender fra Det Tekniske Fakultet fået belønning for flere års hårdt slid, da årets dimissioner løb af stablen både i Sønderborg og Odense.

 • 30.06.2023

  Fremtidens fladskærm kan være rund: SDU-forsker vil lave strækbar elektronik

  Jakob Kjelstrup-Hansen fra Mads Clausen Instituttet har modtaget en bevilling på 2,9 millioner kroner til et projekt, som skal udvikle strækbar elektronik, der senere kan bruges i blandt andet tøj og biomedicinske implantater.

 • 20.06.2023

  AI vil forme fremtidens opfindelser

  Når det kommer til innovation, opfindelser og produktudvikling, vil introduktionen af kunstig intelligens revolutionere fremtidens innovation i samme grad, som PC’en ændrede vores hverdag. Men skal vi juble over de nye innovationsmuligheder eller bekymre os? Det har vi spurgt professor Alf Rehn om.

 • 12.06.2023

  Det Tekniske Fakultet deltager på Folkemødet

  Kan Danmark levere nye former for atomkraft til hele verden? Og gemmer den bornholmske muld på bakterier, der kan producere fremtidens antibiotika? Begge spørgsmål – og mange flere – vil blive forsøgt besvaret i og omkring Techteltet på årets folkemøde.

 • 31.05.2023

  Investorer ser kæmpe potentiale i kunstig intelligens til affaldssortering: Investerer i SDU-startup

  Nogle af landets mest succesfulde serieinvestorer ser stort potentiale i en ny tech-startup, der vil skabe en verden uden affald. Det har affødt en millioninvestering i virksomheden, som har udviklet en kunstig intelligens, der kan minimere ressourcespild ved at sortere og analysere affald – langt bedre end mennesker kan.

 • 25.05.2023

  AI som din nye chef? Kunstig intelligens er klar til at overtage ledelsesmæssige opgaver

  Når vi snakker om kunstig intelligens, så har vi på underfundig vis antaget, at det primært vil erstatte lavt kvalificeret arbejde, men AI kan også klare ledelsesmæssige opgaver. Det viser forskning fra professor Ari Alf Mikael Rehn fra Syddansk Universitet.

 • 23.05.2023

  Forbud mod deponering af vindmøllevinger kan fremme genanvendelse

  Hidtil har det været en mulighed at sende kasserede vindmøllevinger til deponering. Men deponering er ikke en holdbar løsning - og desuden uønsket i henhold til EU’s affaldsdirektiv. Nye lovende metoder til genanvendelse af vindmøllevinger er testet med succes i laboratorierne og er klar til opskalering, men de kræver volumen og stabile forsyningskæder.

 • 23.05.2023

  Ny kamerateknologi kan revolutionere genanvendelse af plastikmaterialer

  Et dansk trekløver udvikler super-højopløselige hyperspektrale kameraer, som kan bestemme den kemiske sammensætning samt diverse tilsætningsstoffer i vores plastikaffald. Teknologien vil få kæmpe betydning for fremtidig plastikgenanvendelse.

 • 22.05.2023

  Pengeregn over TEK-studerende ved årets Startup Night

  Tre talentfulde startups hver fik 50.000 kroner i præmie ved årets Startup Night i Videnbyen i Cortex Park, heriblandt to virksomheder, der er udsprunget fra Det Tekniske Fakultet.

 • 16.05.2023

  Mød forskeren: Oliver Niebuhr

  Oliver Niebuhr, lektor ved Center for Industriel Elektronik, er en forsker drevet af en passion for at forstå verden og spændingen ved at afdække ny viden. I dette interview deler Niebuhr sine bevæggrunde for at blive forsker, alternative karriereønsker og det fascinerende forskningsområde psyko-akustik.

 • 15.05.2023

  Horst-Günter Rubahn og Alf Rehn optaget i Akademiet for de Tekniske Videnskaber

  Professor og institutleder Horst-Günter Rubahn og professor Alf Rehn er netop optaget som medlem af Akademiet for de Tekniske Videnskaber sammen med 38 andre, der er udpeget på grund af deres stærke faglighed og resultater.

 • 28.04.2023

  Kan kunst gøre robotter bedre?

  Ingeniører arbejder ikke kun med matematiske udregninger, modeltegninger på ternet papir og tykke opslagsværker fulde af tabeller. De arbejder også med kunst, endda i stigende grad, og det gælder også på Det Tekniske Fakultet på Syddansk Universitet. Men hvorfor egentlig?

 • 18.04.2023

  Ny kandidatuddannelse i fysik og teknologi i Sønderborg

  Syddansk Universitet (SDU) lancerer i 2024 en ny kandidatuddannelse i fysik og teknologi i Sønderborg. Uddannelsen giver kandidater mulighed for at arbejde inden for områder som energiteknologi, nanoteknologi eller medicinsk teknologi.

 • 18.04.2023

  Vinderen af arkitektkonkurrencen om det nye LSP-byggeri er fundet

  Det bliver arkitektfirmaet Christensen & Co, der skal tegne det nye danske robotcenter Center for Large Structure Production (LSP) på Lindø. Et projekt som A.P. Møller Fonden har bevilget 90 millioner kroner til.

 • 10.04.2023

  Følg med minut for minut: Danske studerende sender satellit i rummet

  Der bliver skrevet dansk rumhistorie, når den første satellit i studentersatellit-programmet DISCO bliver sendt op i samarbejde mellem fire universiteter. Satellitten indeholder en mikrocomputer og skal bl.a. teste kunstig intelligens i rummet. Vær med til at sende den godt afsted tirsdag d. 11. april, når AU og SDU sender live.

 • 30.03.2023

  Mikroplastik fra havet havner på din tallerken

  Hvert år udledes flere tusinde tons mikroplast i Danmark. Ingen ved præcist, hvor det ender henne eller hvor farligt det er for miljøet eller mennesker. Projektet PlastTrack på Syddansk Universitet, som har modtaget 1,8 millioner fra Interreg Deutschland-Danmark, vil undersøge netop dette og udvikle værktøjer til at bekæmpe plastikforureningen i vores region.

 • 30.03.2023

  Hao og Joe vil udvikle fremtidens varmevekslere

  Det har aldrig været vigtigere at mindske energispild, og det er lige netop, hvad varmeveksling handler om. Til oktober begynder kinesiske Hao Li i et Marie Curie Postdoc Fellowship på Det Tekniske Fakultet i Odense og slutter sig til lektor Joe Alexandersens forskerhold. Sammen skal de finde ud af, hvordan fremtidens varmevekslere skal se ud.

 • 24.03.2023

  28 millioner kroner til stor forskningssatsning i droner og naturbevarelse

  Vi befinder os midt i en biodiversitetskrise, og konsekvenserne kan blive uoverskuelige, hvis vi ikke gør noget ved det. Nu skal Syddansk Universitet stå i spidsen for det interdisciplinære forskningsnetværk WildDrone, der vil undersøge, hvordan autonome droner kan bruges til naturbevarelse.

 • 21.03.2023

  Metanfilter giver store CO2-afgiftsbesparelser og næsten lugtfri gylletanke

  Syddansk Universitet har sammen med virksomhederne BBK bio airclean A/S og PBJ Miljø ApS udviklet et biofilter til at fjerne metan fra luftudledninger fra biogasanlæg og gylletanke. Filteret har været afprøvet i laboratorieskala og pilotskala i et proof-of-concept projekt, og resultaterne er meget lovende.

 • 20.03.2023

  SDU-forskere får 13 millioner til at udvikle robot, der kan give medvind til den grønne omstilling

  Et nyt forskningsprojekt på Center for Large Structure Production (LSP) på Syddansk Universitet har fået en bevilling på godt 13 millioner kroner til at udvikle en mobil robotsvejsekran. Sådan én kan nemlig blive nødvendig, hvis vi skal nå i mål med udbygningen af grøn energi fra havvindmøller.

 • 17.03.2023

  Robotkonference i Odense tiltrak langt flere gæster end ventet

  European Robotics Forum 2023 i Odense er netop overstået, og mere end 1.000 deltagere lagde vejen forbi Europas største robotkonference.

 • 14.03.2023

  Skærme har altid skabt moralsk panik

  Engang var skærmen et elegant udformet møbel midt i stuen. I dag går vi alle sammen rundt med dem i lommen, og i fremtiden kommer skærmene måske til at være tynde og fleksible som stof og kunne fungere som usynlighedskapper. Her er fem nedslag i skærmteknologiens historie.

 • 06.03.2023

  SDU Sønderborg bygger drone på steroider, som skal løfte den grønne omstilling

  Forskere på SDU’s campus i Sønderborg arbejder lige nu på dronernes svar på Arnold Schwarzenegger. Når den er klar til at lette engang i juni, er det målet, at den kan løfte 100 kilo og på den måde erstatte små kraner i svært tilgængelige områder. For eksempel kan dronen servicere vindmølleteknikere med reservedele og værktøj på åbent hav.

 • 01.03.2023

  10 millioner til nyt elitecenter med solen i centrum

  Et nyt eliteforskningscenter under SDU Climate Cluster har en holistisk tilgang til solenergi. Centret vil ikke blot designe, bygge og udvikle papirstynde, bøjelige solcellepaneler, som kan sættes op på alverdens ting, men også kigge på, hvordan de implementeres i samfundet og hvordan forbrugerne bedre tager imod de nye løsninger.

 • 24.02.2023

  René landede drømmejobbet gennem studenterprojekt

  Da 25-årige René Brandbyge sidste år var til konkurrence med studenterprojektet SDU Vikings, hvor studerende bygger deres egen racerbil, faldt han i snak med en talentspejder fra Mercedes. Til september begynder han på sit drømmejob.

 • 20.02.2023

  Krzysztof Zielinski, modtager EliteForsk-rejsestipendium

  Hver år uddeler Undervisnings- og Forskningsministeriet fem EliteForsk priser og tyve EliteForsk rejse-stipendier. Krzysztof Zielinski, som er erhvervs-ph.d. Studerende, modtager, et rejsestipendium til en værdi af DKK 200.000 til et længerevarende studie i ét af verdens bedste forskningsmiljøer.

 • 14.02.2023

  Forskning i kvantemekanik er som en opdagelsesrejse ind i fremtiden

  Nye kvanteteknologier har potentiale til at omforme hele vores samfund. På grundforskningscenteret POLIMA er forskerne særligt nysgerrige på vekselvirkninger mellem lys og stof, da disse potentielt kan danne hele grundlaget for fremtidens kvanteteknologier.

 • 06.02.2023

  Studerendes satellitter kan bidrage med vigtig viden i klimakampen

  En gruppe studerende fra SDU er i samarbejde med studerende fra flere andre danske universiteter i gang med at udvikle to satellitter, som skal bidrage til vores forståelse af klimaforandringerne. Inden længe sender de den første satellit ud i rummet.

 • 03.02.2023

  Forskere finder sammenhæng mellem trafikstøj og tinnitus

  SDU-forskere har fundet en sammenhæng mellem trafikstøj og risikoen for at få tinnitus. De peger på at årsagen muligvis kan findes i en ond cirkel bestående af stressreaktioner og forstyrret søvn.

 • 01.02.2023

  Emad Samuel Malki Ebeid skal stå i spidsen for SDU Digital and High-Frequency Electronics

  SDU etablerer en ny afdeling med fokus på digital og højfrekvent elektronik. Emad Samuel Malki Ebeid, professor ved SDU, bliver sektionsleder.

 • 27.01.2023

  SDU går ind i nyt samarbejde om forsvarsteknologisk udvikling

  De danske universiteter har sammen med fem godkendte serviceinstitutter (GTS-institutter) dannet Nationalt Forsvarsteknologisk Center (NFC). Formålet er at styrke den forsvarsteknologiske udvikling ved et tættere, tværsektorielt samarbejde.

 • 26.01.2023

  Database kan blive en potentiel gamechanger i robotverdenen

  Hvis man kunne genbruge robotdata fra tidligere produktionsprocesser, ville det blive langt lettere at forbedre eksisterende eller skabe nye robotløsninger. Netop det er ambitionen med ReRoPro-projektet på SDU. Her forklarer professor Norbert Krüger fra SDU, hvad det går ud.

 • 24.01.2023

  SDU-forskere vil holde øje med farlige bakterier

  Forskere fra SDU’s campus i Sønderborg er sammen med canadiske kolleger i færd med at finde en metode til at udvikle et varslingssystem, der kan registrere farlige bakterier og vira, som dukker op i takt med at permafrosten smelter i de arktiske egne. SDU-forskerne bidrager med indgående viden om sensorer og monitorering af bakterier.

 • 05.01.2023

  SDU-professor forbedrer vilkårene for syersker i Bangladesh

  Bangladesh er en af verdens største systuer, og millioner af mennesker er afhængige af et job i landets beklædningsindustri. Men på en del fabrikker er arbejdsmiljøet notorisk dårligt. Nu står branchen imidlertid over for en mulig omvæltning til gavn for både arbejdere og arbejdsgivere, og det skyldes ikke mindst SDU-professor Peter Hasles forskning.

 • 04.01.2023

  Kartoffelsorteringsmaskine udfolder nationalskattes hemmeligheder

  Nanoteknologi rimer ikke umiddelbart på nationalskatte, men nu har en række nanoforskere fra SDU Sønderborg etableret et netværk, hvor de introducerer konservatorer og museumsfolk for nye teknologier, der kan hjælpe dem i deres arbejde. For eksempel en kartoffelsorteringsmaskine, som kan åbne helt nye døre i vores kulturhistorie.

 • 22.12.2022

  Tidlige julegaver til forskere på SDU Sønderborg – Modtager 50 millioner fra Interreg Deutschland-Danmark

  Torsdag en 15. december blev Interreg Deutschland-Danmark enige om fordelingen af 32,6 mio. EUR i tilskud til 14 nye projekter. SDU Sønderborg står i spidsen for fire af de projekter, som blev tildelt midler og er derudover involveret i yderligere et.

 • 20.12.2022

  Ny robot firdobler næsten antallet af afsprittede hænder

  En ny modulær robot til sygehuse udviklet på SDU har vist sig at være rigtig god til at få folk til at spritte deres hænder. Derudover kan den potentielt set også bruges som vejviser, rengøringsassistent og informationsstander.

 • 13.12.2022

  Vida Engmann modtager seks millioner fra Danmarks Frie Forskningsfond

  41 talentfulde forskningsledere har netop modtaget i alt 247 millioner kroner til deres banebrydende forskningsprojekter fra Danmarks Frie Forskningsfond under Sapere Aude: DFF-Forskningsleder-programmet, heriblandt Vida Engmann fra CAPE-centret på Det Tekniske Fakultet.

 • 01.12.2022

  Nyt Center for Industriel Software på vej til SDU i Sønderborg

  SDU går sammen med Bitten & Mads Clausens Fond, LINAK, og Sønderborg Kommune om at oprette et nyt Center for Industriel Software (CIS) med forskning, nye laboratorier og tilhørende ingeniøruddannelser inden for softwareområdet.

 • 28.11.2022

  Fremtidens landbrug styres af AI og robotter

  Behovet for at kunne dyrke landbrugsjord langt mere præcist vil kun blive større og større i fremtiden. Både af hensyn til miljøet og landmandens økonomi. Men hvordan gør man det? Det har forskningsprojekt Square Meter Farm søgt svar på. Og resultaterne er lovende.  

 • 24.11.2022

  Ultratynd teknologi i kamp mod klimakrisen

  Tyndfilmsteknologi er en vigtig brik i den grønne omstilling, og på SDU i Sønderborg er de verdensførende inden for forskning i organiske solceller. Forskerne arbejder på at gøre ultratynde, fleksible og gennemsigtige solceller til en integreret del af vores hverdag. Den viden kan også bruges til forskning og udvikling af teknologier til energilagring og grøn brint. 

 • 09.11.2022

  Fra klimaangst til klimahandling: Debat om fremtidens materialekredsløb på Designmuseum Danmark

  Vi skal væk fra køb-og-smid-væk-kulturen og have mere fokus på genbrug og genanvendelse. Og hvordan vi kommer derhen, kan du høre mere om, når nogle af landets førende forskere diskuterer vigtige spørgsmål om klima, cirkulær økonomi og design i forbindelse med udstillingen ’The Future Is Present’ på Designmuseum Danmark.

 • 08.11.2022

  Forskere forvandler CO2 til grøn energi

  Elpriserne er i år steget med samme hast som gletsjerne på Antarktis er smeltet, men forskere på SDU har nu udviklet en løsning, som forvandler CO2 til biogas. Anlægget forventes at stå klar og kunne tages i brug inden udgangen af 2023.

 • 28.10.2022

  Wenzel, Yde og Ashraf modtager SDU’s innovationspris 2022

  En forskertrio fra Institut for Grøn Teknologi modtager SDU’s innovationspris 2022 for udviklingen af en unik teknologi, som forvandler CO2 til grøn gas.

 • 13.10.2022

  SDU-forsker vil danne virksomhed i nyt program

  Droneforsker Kristian Husum Laursen er udpeget som SDU’s første translationelle postdoc. Som en del af programmet Spin-outs Denmark får han et års økonomisk og faglig hjælp til at videreudvikle en konkret ide og danne egen virksomhed.

 • 05.10.2022

  Medarbejdere leger sig til bedre skibslast: Nyt spil skal fremme bæredygtig shipping

  Simulering har længe været en integreret del af uddannelsesforløb inden for skibsfart, når det kommer til navigering, samt håndtering af motor og sikkerhedsspørgsmål, men sjovt nok er det sjældent blevet brugt inden for logistik og økonomi, selvom metoden er yderst succesfuld. Det laver forskere fra SDU nu om på. Sektionsleder Niels Rytter og videnskabelig assistent Nicolai Emil Hinge har udviklet et spil til at træne digital, effektiv og bæredygtig shipping.

 • 26.09.2022

  Den nationale rumkonference kommer til SDU

  SDU bliver vært for den nationale rumkonference i 2023. For Uddannelses- og Forskningsministeriet afholder de næste tre år sin årlige rumkonference i samarbejde med SDU, Aarhus Universitet og Aalborg Universitet. Konferencen på SDU vil få fokus på bl.a. tværfaglighed i rumforskningen og vækstlaget i dansk rumrelateret industri.

 • 23.09.2022

  SDU-droner skal kortlægge afrikansk land

  Med droner skal forskere fra SDU opmåle matrikler i Sierra Leone, som skal sikre lokalbefolkningens ejendomsret i et af verdens fattigste lande. Verdensbanken har doneret 41 millioner dollars til pilotprojektet, som er i samarbejde med Ingeniører Uden Grænser.

 • 16.09.2022

  Forskere klar med ultralydsrobot til gigtpatienter

  Forskere fra SDU og OUH har udviklet verdens første fuldautomatiske gigtscanningsrobot. Den er netop blevet CE-godkendt og er nu klar til at blive solgt og taget i brug på hospitaler i hele Europa. Det er et gennembrud i hurtig udredning for leddegigt, som vil medføre kortere ventetid og større fleksibilitet for patienterne.

 • 12.09.2022

  CIE-leder Thomas Ebel er blevet udnævnt til professor

  56-årige Thomas Ebel er blevet udnævnt til professor i Advanced Capacitor Technologies. Det er fire år siden, han tiltrådte som leder af Center for industriel elektronik ved SDU. Ebel har på imponerende vis formået at bygge centret op fra scratch, så CIE nu fremstår som et eksempel til følge, når det kommer til uddannelse af ingeniører, state-of-the-art laboratorier og industrielt samarbejde.

 • 08.09.2022

  Villum Experiment: Millionbevillinger til forskere fra Mads Clausen Instituttet

  Formålet med VILLUM FONDENs Experiment-program er at finde svar på de store, de små og de virkelig vilde forskningsspørgsmål. På listen over de tekniske og naturvidenskabelige forskningsprojekter, der modtager årets Experiment-bevillinger, finder man tre forsker fra Mads Clausen Instituttet, som nu får mulighed for at realisere deres kreative ideer indenfor lysets vekselvirkning med avancerede materialer.

 • 05.09.2022

  Kunstig intelligens kan spare gartnerier 20 procent af elregningen

  Gas- og elpriserne er eksploderet, og det har store konsekvenser for gartnerierne i Danmark, som enten må fyre folk eller dreje nøglen om. Nu har forskere på SDU udviklet et system, der optimerer lysstyring på gartnerier i forhold til elpriser, det sparer en femtedel på elregningen.

 • 30.08.2022

  SDU med i partnerskab: 106 millioner skal sikre genbrug af plast og tekstil

  Syddansk Universitet spiller en vigtig rolle i et nyt missionsdrevet partnerskab, som med en bevilling på 106,5 millioner fra Innovationsfonden skal sikre cirkulær økonomi for plastik og tekstil i Danmark frem mod 2050.

 • 11.08.2022

  Sønderborg er vært for international klimakonference med store navne

  Den internationale klimakonference 100% Climate Neutrality Conference afholdes den 26. og 27. september på Alsion i Sønderborg. Her har du mulighed for at møde Tysklands økonomi- og klimaminister og vicekansler, Robert Habeck, verdensførende klimaforsker og prorektor ved SDU, Sebastian Mernild, samt tidligere bestyrelsesformand for Danfoss, Jørgen Mads Clausen.

 • 02.08.2022

  Robotskole skaber globalt netværk: Talenter fra hele verden på sommerskole på SDU

  Alle pladser er revet væk af talentfulde robotstuderende fra USA, Europa og Asien, når det danske robotmiljø for andet år i danner rammen om sommerskole på SDU i Odense for 50 af verdens stærkeste talentspirer.

 • 14.07.2022

  Forskere og dansk industrigigant skal levere afgørende brik til grøn omstilling

  SDU, Aalborg Universitet og Danfoss bag afgørende forskningsprojekt om effektiv konvertering af grøn energi. Projektet er del af Erhvervsfyrtårn Sydjylland, som har fokus på grøn energi og sektorkobling.

 • 30.06.2022

  Europas største robotkonference til Odense: Topmøde cementerer dansk robotstatus

  Det danske robotmiljø får et globalt udstillingsvindue, når European Robotics Forum i 2023 finder sted i Odense. 800 gæster fra den internationale robotbranche ventes til byen, der er vært for anden gang.

 • 24.06.2022

  Sommerens dimittender fejret på SDU Sønderborg

  Ved en storstilet ceremoni i Alsions koncertsal fik et kuld nyudklækkede studerende fredag formiddag deres endelige bevis på gennemført uddannelse.

 • 23.06.2022

  TEK startup vinder Venture Cup’s nationale startup-konkurrence

  Startup-virksomheder fra Det Tekniske Fakultet leverede imponerende præstationer ved årets udgave af Venture Cup.

 • 16.06.2022

  SDU og Diabatix indgår samarbejde – computermuskler accelerer forskning

  SDU og den belgiske softwarevirksomhed Diabatix indgår et strategisk samarbejde, der flytter grænserne for generativ design og topologioptimering.

 • 08.06.2022

  SDU skriver verdenshistorie: Drone lader batteriet direkte på højspændingsledning

  En specialdesignet drone fra SDU’s dronecenter har for første gang nogensinde koblet sig direkte på en højspændingsledning med 150 kV i en test i Odense. Det åbner for, at droner autonomt kan inspicere og arbejde direkte på ledningerne i det 7000 km store danske net som led i den grønne omstilling.

 • 07.06.2022

  60 millioner til nyt grundforskningscenter på SDU: Skal undersøge lys, ultra-tynde materialer og kvantefysik

  Danmark får snart 11 nye grundforskningscentre. Et af dem får hjemme ved Mads Clausen Instituttet på SDU's Tekniske Fakultet, som med 60 millioner kroner i ryggen skal forske i kvanteteknologi, der blandt andet kan få betydning for fremtidens kommunikation og processering af information.

 • 30.05.2022

  Nu letter sundhedsdronerne: På vej mod hurtigere og bedre behandling

  Den 30. maj flyver sundhedsdroner for første gang fra Odense Universitetshospital (OUH) i Svendborg til Ærø. Dronerne kan medbringe blod og medicin, og transporttiden på 40 minutter er langt hurtigere end med bil og færge. Det sikrer korrekt behandling til patienterne hurtigere.

 • 16.05.2022

  Nu sker det: Verdens første Robotcenter for store konstruktioner på Odense Havn skydes i gang

  Selvom centret først står færdigt i 2025, så skyder det nye danske robotcenter Large Structure Production (LSP) sine aktiviteter i gang allerede i morgen, tirsdag d.17. maj. Det sker ved et kick-off-arrangement på Odense Havn med deltagelse af bl.a. professor ved SDU, Christian Schlette og adm. direktør for Bladt Industries, Anders Søe-Jensen.

 • 11.05.2022

  Christian Veje leder for Institut for Mekanik og Elektronik

  Professor Christian Veje, der kommer fra Center for Energy Informatics ved SDU, ser frem til at styrke industrisamarbejdet og tegne den strategiske retning for Instituttet, når han overtager som leder af Institut for Industriel Mekanik og Elektronik.

 • 06.05.2022

  Kode, kage og nye kammeratskaber

  20 unge piger deltog for nylig i årets IT-camp på Det Tekniske Fakultet, hvor de blev introduceret til alt fra Scrum til Python, studielivet og mødte repræsentanter fra både LEGO og lokale Hesehus. Campen er del af fakultetets mange tiltag for at tiltrække flere piger til studierne på TEK.

 • 03.05.2022

  Energi Fyn booster TEK-projekter: Fondsmidler til droner, kirurgi-robotter og læringsudstyr

  Energi Fyn har i sin årlige uddeling af udviklingsmidler givet støtte til tre projekter på Det Tekniske Fakultet. Et drone-projekt, kirurgirobotter og udstyr til uddannelse i energisystemer har modtaget sammenlagt 858.000 kroner fra fonden.

 • 28.04.2022

  SDU bag robotdatabase: Industrivirksomheder skal lære af hinanden

  Ny database skal samle roboterfaringer fra industrien i skyen, så virksomhederne ikke behøver at starte forfra hver gang, de skal indsætte robotter i produktionen – SDU står i spidsen for projektet, som for første gang bruger big data på industriområdet.

 • 08.04.2022

  Kunstig intelligens kan afsløre livsfarlig leversygdom

  Forskere fra SDU og OUH står bag ny og banebrydende metode, som ved hjælp af kunstig intelligens kan afsløre leverfibrose. I Danmark levere 300.000 mennesker med sygdommen, som ofte først opdages, når det er for sent.

 • 04.04.2022

  So ein ding: SDU tager dig helt tæt på humlebien

  En helt ny verden åbner sig for dig, når du kigger igennem et mikroskop. På SDU har vi nogle helt unikke mikroskoper, som ikke blot hjælper vore forskere, men også virksomheder i forbindelse med at analysere og karakterisere materialer og overflader, hvilket giver en helt ny indsigt, hvorfor et produkt måske svigter.

 • 01.04.2022

  Nysgerrighed driver nanoforsker: Morten blev professor som 40-årig

  Når man allerede som 40-årig kan smykke sig med en professortitel, så skulle man tro, at en stram karriereplan ligger bag. Det er imidlertid ikke tilfældet for Morten Madsen. Store forskningsresultater og en akademisk karriere er blot et biprodukt af en ukuelig nysgerrighed efter at forstå verdenen omkring ham.

 • 31.03.2022

  Læger og robotingeniører skal spille sammen: SDU-studerende vil bygge bro mellem teknologi og medicin

  Albi Imeraj og Jeneethan Rasa mødtes i børnehaveklassen og har været tætte venner siden – i dag studerer Rasa sundhedsteknologi og Imeraj læser medicin. De har startet foreningen MIT Odense, der har fokus på tværfaglighed og innovative løsninger til fremtiden sundhedsvæsen.

 • 25.03.2022

  Millioner sikrer grønt lys til LSP på Lindø: Partnere sætter gang i storskala produktion

  SDU og en række partnere sætter nu gang i etableringen af verdens første center for udvikling af automation og robotter til at bygge store konstruktioner som vindmøller, skibe og byggerier. Large Structure Production Center får 88 EU-millioner kroner til at bygge et unikt laboratorium i stor skala - og firmaerne kan ikke vente med at komme i gang.

 • 17.03.2022

  New network at robot fair: Strong focus on robot-human interaction

  SDU Robotics to lead a network to focus on the growing field of interaction between robots and humans and have researchers and industry working closer together. Network will be launched at robotic fair R-22 in Odense.

 • 16.03.2022

  SDU på Nordens største robotmesse: Leverer viden og kandidater til klyngen

  Det Tekniske Fakultet på SDU er medarrangør på R-22. - Vi spiller en vigtig rolle i robotklyngen, så selvfølgelig skal vi være med, siger institutleder Kasper Hallenborg.

 • 11.03.2022

  Sarah brænder for cybersikkerhed: Vil tænde IT-gnisten i flere piger

  Sarah Manon Pradel går forrest i kampen om at trække flere kvinder ind i IT- og techområdet. Hun læser selv til softwareingeniør på TEK og er en af hovedkræfterne i den nye kampagne Go get IT girls.

 • 10.03.2022

  Faglærte Mikkel passede perfekt på ingeniørhylden

  Folk med erhvervsuddannelse klarer sig fremragende på ingeniørstudierne i Sønderborg. Mikkel Bjerg Mogensen, som har en baggrund som elektronikfagtekniker er én af dem. Et halvt år efter at have afsluttet elektronikfagtekniker-uddannelsen med et 12-tal til svendeprøven, søgte han ind på et 1-årigt, målrettet kursus for at få adgang til at læse til ingeniør på lige fod med unge, der har en gymnasial uddannelse i bagagen. Det har han ikke fortrudt.

 • 10.03.2022

  Eva Arnspang Christensen modtager "Den Fynske Nobelpris"

  Lektor Eva Arnspang Christensen, som forsker i proteiners strukturer og hvordan stoffer bevæger sig gennem celler, har modtaget Fyens Stiftstidende Forskerpris.

 • 03.03.2022

  Danmarks første masteruddannelse i arbejdsmiljøledelse ser dagens lys

  Modsat vores nordiske naboer har Danmark hidtil ikke kunnet tilbyde en akademisk uddannelse i arbejdsmiljø. SDU går nu forrest og tilbyder som det første universitet i Danmark en masteruddannelse i arbejdsmiljøledelse.

 • 22.02.2022

  SDU hjælper ingeniørstuderende 5600 km væk: Bøger, computere og online-lektioner til Afrika

  To universiteter og en pigeskole i Sierra Leone modtager aflagte bøger, kasserede bærbare og virtuel undervisning i samarbejde med Det Tekniske Fakultet på SDU og Ingeniører Uden Grænser

 • 15.02.2022

  Ingeniørstuderende fra SDU Sønderborg vil sende raket ud i rummet

  En gruppe ingeniørstuderende fra SDU i Sønderborg har ambitioner om at sende en raket i rummet. Målet er at deltage i internationale konkurrencer.

 • 10.02.2022

  Ny bygning til 120 millioner på vej

  Onsdag tog Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet på SDU sammen med A.P. Møller Fonden det første spadestik til en ny robotbygning, der skal supplere den eksisterende. Fonden har doneret 100 millioner til den nye bygning, som blandt andet rummer et nyt Dream Lab og plads til 600 ansatte og studerende.

 • 04.02.2022

  Millioner til nyt dansk robotfyrtårn: SDU i front for Center for Large Structure Production (LSP)

  108 millioner kroner til banebrydende udvikling af robotter til lands, til vands og i luften er på vej til Fyn, der netop er udpeget som Danmarks fyrtårn for robotter. Millionbevillingen er startskuddet på en langsigtet udvikling, der får effekt på hele Fyn, også Det Tekniske Fakultet. SDU står i spidsen for et nyt robotcenter for Large Structure Production (LSP) på Lindø - et af fire projekter i fyrtårnet.

 • 27.01.2022

  Flokke af robotter skal hjælpe landmænd og redningsarbejdere

  Droner og landbrugsrobotter i flok kan gøre en forskel både ved redningsaktioner og på marken. En gruppe forskere med SDU-professor i spidsen samt to private robotvirksomheder står bag projekt, der udvikler teknologier som vil lære robotter og droner til at samarbejde intelligent.

 • 14.01.2022

  SDU-professor: En lille fabrik kan levere grønt brændstof til alle danske indenrigsfly i 2025

  Statsministeren lovede i sin nytårstale grøn dansk flytrafik i 2030. Det er realistisk, siger professor Henrik Wenzel. Allerede i 2019 stod han bag rapport, som fastslog, at vi har teknologien, og at det var på tide at komme i gang. En teknologi som også vil vise vejen til et cirkulært plastsystem.

 • 20.12.2021

  Blandt verdens mest citerede: SDU-forsker får Carlsberg-millioner til nyt projekt

  32-årige Devika Kannan er allerede på listen over de mest citerede forskere i verden - nu har SDU-lektoren fået fem millioner kroner til at forske i sammenhængen mellem kvindelige iværksættere og cirkulær økonomi.

 • 17.12.2021

  Forskere gør dit mundbind til et våben mod virus

  Forskere fra SDU Sønderborg har sammen med internationale kolleger skabt et banebrydende koncept, hvor nanopartikler med særlige egenskaber kan integreres i tekstiler. Det betyder, at vi fremover kan opleve bandage eller mundbind, som beskytter mod virus og bakterier.

 • 15.12.2021

  Hvorfor bliver vi ved at mangle mikrochips?

  Mikrochips er ganske små, men har enorm betydning i et digitalt verdenssamfund. Det mærkede forbrugerne tydeligt i 2021, hvor de ventede uendeligt længe på at købe nye biler, mobiltelefoner, spillekonsoller mm. Men hvorfor bliver vi ved at mangle mikrochips? Det giver SDU-ekspert Tim Van Erp svar på.

 • 10.12.2021

  Droner skal tjekke 7000 km højspændingskabler

  Droner kan sikre overblik på forsyningsnettet og erstatte tidskrævende manuel inspektion og helikoptere, der koster millioner af kroner i inspektioner årligt. Det viser resultater fra Drones4Energy-projektet på SDU.

 • 08.12.2021

  Robotcenter på Lindø får afgørende støtte fra store firmaer

  Fayard, Bladt Industries, Odense Maritime Technology og Inrotech er blandt de 15 firmaer, der har lagt hånden på kogepladen og bliver aktiv del af samarbejdet om Large Structure Production-centret på Lindø. Ambitionen er at have et færdigt robotcenter i 2025 til store konstruktioner, som del af nyt fynsk erhvervsfyrtårn.

 • 02.12.2021

  380 gymnasielever til Faldskærm i Fart på SDU Sønderborg

  Over 380 gymnasieelever fra Sønderjylland lagde i dag vejen forbi SDU Sønderborg til den årlige og traditionsrige konkurrence ’Faldskærm i fart’. Sønderborg Statsskole gjorde rent bord, da de vandt både Innovation Award og Premium Class Award.

 • 02.12.2021

  SDU-forsker udvikler banebrydende robothånd med inspiration fra græshopper

  Forskerhold fra fem lande med SDU-professor i spidsen står bag robotteknologi inspireret af insekter, som bryder med 25 år gammel griberteknologi - resultatet skaber international opmærksomhed.

 • 25.11.2021

  SDU rigt repræsenteret på Nordens største forsknings- og techmesse

  DIGITAL TECH SUMMIT, som løber af stablen den. 30. november og 1. december 2021, er Danmarks samlende udstillingsvindue for digitale teknologier og mødested for stærke forskningsmiljøer, teknologiførende virksomheder og startups. SDU er repræsenteret i keynote programmet.

 • 22.11.2021

  SDU indgår i strategisk samarbejde med indisk super-universitet

  SDU og Indian Institute of Technology Delhi (IITD) har underskrevet en aftale om at etablere en IITD-SDU Collaborative Platform. Platformen kommer ikke blot de to universiteter til gode, men også både Danmark og Indien.

 • 17.11.2021

  Sergey Bozhevolnyi, Kannan Govindan og Devika Kannan er blandt verdens mest citerede forskere

  Det Tekniske Fakultet er stolt af at annoncere, at tre af vore forskere er på årets ’Highly Cited Researchers 2021’-liste fra Clarivate.

 • 10.11.2021

  Fei Ding modtager, 2,8 millioner fra Danmarks Frie Forskningsfond under Inge Lehmann-programmet

  39 lovende, yngre forskere modtager i disse dage bevillinger for i alt 110 millioner kroner. Pengene bliver uddelt under Inge Lehmann-programmet, der har til formål at fremme mere ligestilling i forskningsmiljøer i Danmark. 38 kvinder og én mand – Fei Ding fra Nano Optics under Mads Clausen Instituttet - har modtaget legatet.

 • 07.11.2021

  80 studerende kom med autonome løsninger til Danfoss

  Gennem konkurrencen SDU Case Competition bød 80 studerende fordelt på 23 nationaliteter ind med autonome løsninger til hovedsponsoren Danfoss. De studerende arbejdede i 48 timer i træk i kampen om en samlet præmiepulje på 30.000 kroner sponseret af Danfoss.

 • 04.11.2021

  Historisk fremmøde: 1500 studerende og 150 firmaer på date

  Studerende serveret på et sølvfad og grydeklare job og praktikophold var på menuen, da SDU i ugens løb inviterede til ’Praktik- og Projektdag’ i Odense og ’Student Collaboration Day’ sammen med Erhvervsakademi Sydvest i Sønderborg. De to events var bragende succeser – aldrig før har så mange studerende og virksomheder deltaget.

 • 29.10.2021

  Historisk doktor-grad på TEK: Græske Christos har øje for de bittesmå detaljer

  Ph.d. og lektor Christos Tserkezis fra Mads Clausen Instituttet er den blot anden på Det Tekniske Fakultet til at modtage en doktorgrad - det har han netop gjort for sin 180 sider afhandling indenfor nanoteknologi, som hædres ved årsfesten på SDU.

 • 08.10.2021

  Workshop: Droner, markrobotter og AI afgørende i grøn omstilling

  Droner kan skabe overblik, kunstig intelligens kan arbejde med data og markrobotter er en ny medhjælper for landmanden i den grønne omstilling. Det er nogle af resultaterne fra SqM-farm-projektet, som torsdag præsenteres på en workshop på Gyldensteen Gods.

 • 07.10.2021

  Nicolai skal få de studerende til at gå efter drømmene

  Han bygger droner og elsker biler, har været udsendt for Forsvaret og nu er 26-årige Nicolai Iversen leder af det nye Dream Office på SDU, som skal sikre rekrutteringen til student teams som Vikings og Eagles og styrke iværksætteriet fra TEK.

 • 28.09.2021

  The Matrix 4.0 vil revolutionere produktionslinjer

  Den dansk/fynske robotklynge har givet verden de såkaldte cobots, som muligør en fleksibel robotmakker i produktionen. Nu lancerer en ph.d.-studerende fra SDU en fleksibel produktionscelle til industrien, hvor cobotten også indgår.

 • 21.09.2021

  Årets prisvindere på TEK: Inspirerende undervisere, innovative forskere og gode kollegaer hædret

  IT-afdelingen på TEK løb med den første udgave af administrationsprisen, da året TEK-priser i dag blev uddelt - udover de fire glade it-drenge hædres fire forskere fra Odense og Sønderborg for deres innovation, undervisning, formidling og evne til at inspirere.

 • 15.09.2021

  Villum Experiment: Millioner til forskere fra Det Tekniske Fakultet

  Årets Villum Experiment-bevillingsmodtagere er udvalgt blandt et skarpt felt på næsten 400 ansøgere og er kommet gennem et helt specielt udvælgelses-nåleøje. To forskere fra Det Tekniske Fakultet klarede sig igennem de skrappe krav.

 • 14.09.2021

  Fra Alaskas ødemark og Boeings fabrikker til SDU: Amerikanske Dylan sætter etiske grænser for droner

  Bare fordi man kan udvikle teknologi, skal man ikke nødvendigvis gøre det. Sådan lyder det fra 40-årige Dylan Cawthorne, der voksede op i en hytte i Alaska og har bygget fly for giganten Boeing – i dag underviser han dronestuderende på SDU og har netop introduceret etik på skoleskemaet.

 • 09.09.2021

  SDU-forskere: Trafikstøj øger risikoen for demens

  Data fra to millioner danskere dokumenterer for første gang i verden, at der er sammenhæng mellem trafikstøj og udvikling af demens.

 • 31.08.2021

  Fra dimittend til direktør på to måneder

  Det er kun to måneder siden, at Morten Bøjskov Rothmann modtog sit eksamensbevis fra SDU i Sønderborg. I dag er han direktør i den nystartede virksomhed ’Hamsø Engineering’, som producerer haptisk feedback måleudstyr og løsninger til for eksempel bilbranchen.

 • 27.08.2021

  SDU-studerende vil dyrke salat i fem etager

  Fire studerende fra tre forskellige ingeniør-uddannelser på SDU vil dyrke grøn salat vertikalt i startup-firmaet Hydrovertic. De er blandt de mange studerende, som har fået eget cvr-nummer.

 • 26.08.2021

  SDU sætter øjne og ører på robotten

  Efter tre år har forskere på SDU formået at gøre en mobilrobot i stand til at interagere med de mennesker, den møder på sin vej – teknologien åbner nye muligheder for logistikrobotterne.

 • 25.08.2021

  SDU-projekt i Sierra Leone sikrer rent vand og styrker undervisningen på TEK

  To SDU-ingeniører lander i dag i det vestafrikanske land Sierra Leone, hvor de skal være med til at sikre rent drikkevand i et projekt med Ingeniører Uden Grænser. Samtidigt henter de to lektorer erfaringer til brug i et stort dansk droneprojekt og undervisningen på TEK i Odense.

 • 23.08.2021

  SDU-prorektor hejste det røde klima-flag: Mød Mernild til Sønderborg-konference om klimakrisen

  Da FN’s klimarapport for nyligt blev offentliggjort, var det prorektor for SDU, Sebastian Mernild, der hejste det globale røde flag direkte på en pressekonference fra Campus i Odense. Nu kommer Mernild, der er en af hovedforfatterne på klimarapporten, til en online-konference i Sønderborg, hvor deltagerne kan få en status på klimakrisen direkte fra hestens egen mund.

 • 02.08.2021

  Vitale vibrationer

  Vibrationer er vigtige, og det kan være svært at få frekvenserne til at spille. Da snoren blev klippet og Tacoma Narrows Bridge indviet d. 1. juli i 1940 i Pierce County, Washington, kunne den pryde sig med titlen som verdens tredje længste hængebro. En titel den dog kun bar i ganske kort tid. Blot fire måneder senere kollapsede broen på dramatisk vis.

 • 09.07.2021

  Fra Shanghai til Sønderborg: International prisvinder vil arbejde med rumteknologi

  Patrick Haffmans modtog i forbindelse med sin dimission på SDU i Sønderborg BHJ-prisen for sit kandidatprojekt med Danfoss. Med en tysk far, en filippinsk mor og en opvækst i Shanghai, skulle man ikke tro, at det stod skrevet i stjernerne, at han skulle tage sin kandidatuddannelse i en dansk provinsby; men det gjorde han. Og nu har prisvinderen meget passende udset sig rumfartsteknologi som næste mål.

 • 02.07.2021

  Robotworkshop trækker historiske linjer: Baner vejen for robotter og grøn omstilling på værfter og i vindmølleproduktion

  Der bliver trukket tråde tilbage til etableringen af den fynske robotklynge og frem mod et kæmpe potentiale for robotter og digitalisering, når SDU, Odense Robotics og en række partnere inviterer til workshop den 17. august hos Odense Havn i Munkebo om brugen af ny teknologi og grøn omstilling i den maritime sektor, energibranchen og byggeriet.

 • 29.06.2021

  Sommerskole for internationale talenter: Robotstuderende fra USA, Tyskland og Danmark løfter dansk klynge

  Internationale og danske talenter er udvalgt til at deltage i ny årlig sommerskole i robotteknologi på SDU i Odense. I løbet af to uger skal de studerende også lære om iværksætteri og besøge danske robotvirksomheder og universiteter. Ambitionen er at opbygge partnerskaber med verdens førende forskningsmiljøer, udbrede kendskabet til den danske robotklynge og tiltrække de bedste talenter til det danske robotmiljø, og det får ros i branchen

 • 21.06.2021

  Ny æra på vej: 5G giver droneteknologien nye muligheder

  Droner kan være en hjælp til miljøovervågning, transport af medicinsk udstyr og diverse kritiske funktioner, men kan komme i karambolage med den eksisterende flytrafik. Med etableringen af det landsdækkende 5G-netværk kan droner flyve ubemandede side om side med fly og andre forhindringer i luften. Det har fået et bredt hold af forskere og virksomheder til at søsætte et ambitiøst droneprojekt med bevilling fra Innovationsfonden.

 • 09.06.2021

  Læger og forskere bygger robotter sammen

  Et nyt samarbejde mellem SDU og OUH skal bryde barrierer ned og gøre det lettere for virksomheder at skabe kontakt forskningsmiljøet og rulle ny teknologi ud på sygehusgangene. Et fælles robotcenter bliver unikt i Europa, fordi det er første gang, et så stort universitetshospital er tilknyttet.

 • 09.06.2021

  Videomøder: Kvinder klarer sig dårligere

  Forskere har undersøgt, hvordan forskellige stemmer opfattes via onlineværktøjer som Zoom, Skype eller Teams. Ikke alle frekvenser transmitteres fuldt ud, hvilket især går ud over kvindestemmerne. De opfattes som mindre kompetente, udtryksfulde og karismatiske end mændenes stemmer.

 • 07.05.2021

  Corona-lockdown får især kvinder til at trøstespise

  Under første corona-nedlukning spiste hver tredje af os flere søde sager og skyllede det ned med rigelige mængder af sodavand og alkohol, viser undersøgelse fra Syddansk Universitet. Det mærkelige er, at italienere og spaniere, som oplevede hårdere nedlukninger, spiste sundere.

 • 29.04.2021

  Danmarks universiteter går sammen om Nordens største forsknings- og techmesse

  DIGITAL TECH SUMMIT bliver Danmarks samlende udstillingsvindue for digitale teknologier og mø-dested for stærke forskningsmiljøer, teknologiførende virksomheder og start-ups

 • 15.04.2021

  Stor profil skifter Google ud med SDU

  Tech-hotshot Elin Rønby Pedersen vender efter 25 år i Silicon Valley hos blandt andre Google, Microsoft og Xeroc PARC hjem til Danmark til stillingen som professor og leder af SDU Applied AI and Data Science på Syddansk universitet.

 • 08.04.2021

  Fra ingeniør til topchef for Universal Robots

  Samme år som Universal Robots solgte sin første robotarm, blev Kim Povlsen færdig som robotingeniør på SDU. 12 år efter er han præsident for Danmarks førende robotvirksomhed.

 • 25.03.2021

  Danske studerende skal sende deres egen satellit op næste sommer

  Det Danske Studenter CubeSat Program, DISCO, vil i samarbejde med den nordjyske virksomhed Space Inventor sende sin første satellit op med en Falcon-9 raket en gang i sommeren 2022.

 • 25.03.2021

  Om fem år styrer algoritmer virksomheders investeringer

  Om få år er algoritmer med til at afgøre hvilke produkter, der udvikles. Derfor er det hamrende vigtigt, at vi nu diskuterer algoritmers gennemsigtighed og beslutningsgrundlag, pointerer professor i innovation, Alf Rehn fra SDU.

 • 22.03.2021

  Fremtidens fly skal flyve på CO2 og brint

  Forskere har modtaget 37 millioner kroner fra EU til at producere bæredygtige flybrændstoffer ud af CO2 og brint. Projektet er banebrydende, fordi flyene ikke skal have nye motorer for at flyve bæredygtigt.

 • 16.03.2021

  Will we see more sustainable wooden houses in the future?

  Building materials like concrete emit large amounts of CO2, timber buildings are on the other hand sometimes regarded as having a negative CO2 footprint. That is why Assistant Professor David Hoffmeyer from SDU Civil and Architectural Engineering researches in wood as a building material. We have asked him if we in our fight against climate change will see more wooden houses in 10 years:

 • 08.03.2021

  SDU intensiverer fokus på rummet i SDU Galaxy

  For at sikre studerende de bedste kompetencer til at gribe mulighederne i rumfartens nye guldalder samler Syddansk Universitet forskning og udvikling i rum og rumrelateret teknologi i netværket SDU Galaxy.

 • 01.03.2021

  Solceller skal designes til bæredygtighed

  Tungmetallet bly og stærk polymer bruges i solceller, men grønne teknologier bør designes til genanvendelse, påpeger forsker i innovation. Organiske solceller er et godt eksempel på en helt ny generation af grøn teknologi, hvor bæredygtighed er tænkt ind fra begyndelsen.

 • 26.02.2021

  Kampen om fosfor intensiveres

  Fosfor er et ganske simpelt grundstof, der udgør fundamentet for alt liv på Jorden. Men fosfor er også en begrænset ressource. Fosfor indgår derfor også i et geopolitisk stormagtsspil, der bliver intensiveret i disse år.

 • 24.02.2021

  26-årig ingeniør bliver direktør i startupvirksomhed

  Som nyuddannet kandidat i uddannelsen Product Development and Innovation (PDI) på SDU tog Julie Dalsgard imod et jobtilbud fra den nystartede robotvirksomhed Lifeline Robotics. Fire måneder senere er hun direktør for virksomheden.

 • 16.02.2021

  Astronauter og sengeliggende patienter har meget til fælles

  En tur i rummet har cirka samme effekt på kroppen, som et længere ophold i sengen. Muskler, knogler og kredsløb svækkes. Derfor samarbejder Danish Aerospace Company A/S, som producerer træningsudstyr til astronauter med robotforsker fra SDU, som udvikler genoptræningsudstyr.

 • 10.02.2021

  Hvor meget CO2 udledte dine oldeforældre?

  Hvor meget CO2 udledte en familie under den sorte omstilling i 1850’erne? Hvor meget udleder en familie under den grønne omstilling? Et nyt projekt sætter ansigt på CO2-udledning for at få os til at indse, hvor meget vi egentlig skal ændre vores liv for at leve op til FN’s klimamål.

 • 01.02.2021

  Nyt EU-projekt skal få dine vinduer til at lave solenergi

  Gennemsigtige solceller kan bruges i vinduer. Men indtil nu har de enten ikke været særligt gennemsigtige eller særligt effektive. Det vil et projekt med forskere fra Mads Clausen Instituttet ved SDU lave om på.

 • 19.01.2021

  Ny intelligent drone tjekker højspændingsledninger

  Et hold forskere fra Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet har udviklet en intelligent drone, som kan tjekke højspændingsledninger for fejl og korrosion. Når dronen løber tør for strøm, genoplader den sig selv i det magnetiske felt rundt om ledningen.

 • 12.01.2021

  Tilbage hvor det begyndte: Skibsproduktion får digitale tvillinger

  SDU-forskere og virksomheder vil sammen revolutionere måden, hvorpå skibe designes, planlægges og produceres. Omdrejningspunktet er digitale tvillinger og kunstig intelligens, som skal bringe erfaringerne fra det danske roboteventyr tilbage til den maritime sektor.

 • 11.01.2021

  Kunstig intelligens skal forbedre sundhedsvæsenet

  Danmark får sit første center for klinisk kunstig intelligens. OUH og det Tekniske Fakultet på Syddansk Universitet lancerer i dag CAI-X, hvor læger, ingeniører og virksomheder sammen skal udvikle smarte løsninger på sundhedsvæsenets udfordringer.

 • 08.01.2021

  Tomater fra varme lande er bedre for klimaet

  Tomater fra drivhuse udleder cirka otte gange mere CO2 end dem, som gror under åben himmel. Forskere har afdækket verdens mest spiste grøntsags klimaaftryk, og drivhuset er den store CO2-synder.

 • 15.12.2020

  Vi mangler rammer for arbejdet med ligestilling i forskningssektoren

  Danmarks Akkrediteringsinstitution har i år undersøgt, hvordan kønsdiversitet og uddannelseskvalitet hænger sammen. Konklusionen er klar: ”Manglende ligestilling på uddannelser kan påvirke kvaliteten”.

 • 11.12.2020

  Nye maskinteknik-uddannelser på SDU

  Torsdag d. 12. december godkendte uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen nye civilingeniøruddannelser i maskinteknik på både diplom-, bachelor- og kandidatniveau ved SDU.

 • 08.12.2020

  Nu får kantinemedarbejderen sin egen robothjælper

  Gentagen afrydning og aftørring af borde giver ømhed i nakke og skuldre, men nu er der en robothjælper på vej til landets kantinemedarbejdere. Forskningsprojektet Facility Cobot skal udvikle robotter med sensorteknologi og kunstig intelligens, der kan aflaste rengøringsmedarbejderen.

 • 08.12.2020

  Forskere omdanner CO2 til bæredygtige brændstoffer

  Teknologien skal snart afprøves på et af Danmarks største biogasanlæg, som ser ind i en fremtid, hvor biogassen ikke blot bliver skabt ud af gylle og kartoffelskræller, men også CO2.

 • 07.12.2020

  Cannabisplantens lange vej til medicinskabet

  Milliarder er investeret, og første danske medicinske cannabisprodukt er på markedet. I orkanens øje står forsker Rime Bahij, som drømmer om at kortlægge cannabisplantens indholdsstoffer.

 • 23.11.2020

  Robotforskere vinder prestigefyldt konkurrence

  Forskere fra Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet har vundet førstepladsen i en konkurrence på den internationale IROS konference. Deres løsning demonstrerer, at fleksible objekter som ledninger fremover kan trækkes og justeres af robotter. Det åbner for nye anvendelser i industrien.

 • 20.11.2020

  Joel Cox bliver Sapere Aude Forskningsleder

  Dansk forskning er netop blevet 36 nye forskningsprojekter rigere med 220 mio. kroner til nye, talentfulde Sapere Aude: DFF-Forskningsledere. Blandt modtagerne er Joel Cox fra SDU Nano Optics, som modtager 6,2 millioner kr.

 • 17.11.2020

  Dansk supervåben mod corona – og nye vira?

  Nanoforskere fra SDU vil sammen med produktions- og handelsvirksomheden Abena skabe et mundbind, der ikke blot uskadeliggør corona-virussen, men også alarmerer brugeren, når mundbindet kommer i kontakt med virusset.

 • 29.10.2020

  Kan gulerødder bekæmpe diabetes?

  Forsker Eva Arnspang Christensen har for første gang vist en sammenhæng mellem stoffet falcarindiol i gulerødder og diabetes. Nu jagter hun penge til at teste, om gulerødder kan bekæmpe diabetes i et klinisk forsøg.

 • 22.10.2020

  Nyt Institut for Mekanik og Elektronik på SDU

  Det Tekniske Fakultet styrker forskningsmiljøerne og uddannelserne inden for mekanik, mekatronik og elektronik med etableringen af ’Institut for Mekanik og Elektronik’.

 • 08.10.2020

  Er hjemmearbejde godt eller skidt?

  Corona-epidemiens opblomstring gør, at mange medarbejdere igen sidder hjemme ved spisebordet og arbejder. Vi har stillet Peter Hasle, professor i bæredygtig produktion fra Institut for Teknologi og Innovation, fire spørgsmål om hjemmearbejde.

 • 01.10.2020

  Medarbejderinddragelse skal sikre færre nedslidte

  Hjælpemidler er nødvendige, hvis social- og sundhedshjælperen og mureren skal holde til at gå på arbejde, når de er fyldt 70. Men alt for mange hjælpemidler ender med at samle støv.

 • 21.09.2020

  Beton opsuger store mængder CO2

  Betonbygninger optager CO2 ligesom træerne. Nye beregninger viser, at beton optager cirka 30 procent af den mængde CO2, som cementproduktionen udleder.

 • 26.08.2020

  Billigere fly i sigte: SDU er med i verdensnyhed for produktion af kompositdele

  Forskere fra Syddansk Universitet har sammen med virksomhederne Terma og Technicon udviklet et færdigt robotteknologisk system til fremstilling af kompositdele. Løsningen kan revolutionere produktionen af dele til fly, biler og vindmøller.

 • 16.07.2020

  Ny innovationsform er vokset ud af coronakrisen

  Whisky og gin fra Nyborg Destilleri bliver til håndsprit, Grundfos producerer 100.000 visirer, og fibermaterialer bliver til ansigtsmasker i stedet for bleer. Forskere fra Syddansk Universitet har undersøgt danske virksomheders omlægning til værnemidler under coronakrisen, og de har opdaget en helt ny innovationsform.

 • 13.07.2020

  Ny opfindelse reducerer ammoniak, metan og dårlig lugt fra gylle

  En ny miljøteknologi har i laboratorieforsøg vist imponerende resultater. I de bedste tilfælde kunne svinegylles ammoniakfordampning nedbringes med op til 95 procent.

 • 03.07.2020

  På SDU skaber de studerende deres eget job

  Iværksættermiljøet på Syddansk Universitet har oplevet en tredobling i antallet af startups over tre år. Siden 2016 har 600 studerende skabt deres egen virksomhed i SDU Entrepreneurship Labs. Erfaringen giver studerende god ballast, uanset om de fortsætter i egen virksomhed, eller de bliver lønmodtagere.

 • 01.07.2020

  Varmefølende kameraer skal fange kritisk syge patienter

  To softwarestuderende fra SDU har udviklet en app, som via termiske billeder hurtigt beregner temperaturforskellen mellem næsetip og øjenkrog. Overlæge i akutmedicin tror, at termiske målinger kan være fremtidens redskab til at spotte kritisk syge patienter.

 • 30.06.2020

  Lad maskinerne klare plasten

  Det er en god idé at lade os forbrugere om affaldssorteringen hjemme i husstanden, når vi snakker madaffald, papir og glas. Men når det kommer til plast, bør man ikke kildesortere. For de mange spande fylder, indsamlingen er dyr og genanvendelsesgraden er slet ikke høj nok, påpeger professor Henrik Wenzel.

 • 29.06.2020

  Studerende hjælper patienter med hjernekræft med ny hurtig test

  Ingeniørstuderende har udviklet en test, som kan sikre kræftpatienter hurtigere og bedre behandling. Biotekvirksomheden PentaBase kalder opdagelsen banebrydende.

 • 25.06.2020

  Truslerne fra mikrouniverset

  De usynlige partikler er overalt omkring os, i maden, i vandet, i luften og sågar i os, og mens nogle kan være skadelige, kan andre være den næste store medicinske revolution. Forskere fra SDU er med helt fremme inden for forskningen i alt det, som vi ikke kan se.

 • 23.06.2020

  Elefantrobot skal få børn til at vaske hænder

  Håndsprit og sæbe er vigtig i kampen mod Covid-19, men for børn i skoler og børnehaver kan det være svært at se meningen med alt den håndhygiejne. Som en del af et større projekt bygger forskere nu en elefantlignende robotenhed, der skal motivere ungerne til at huske de rene hænder.

 • 17.06.2020

  Chips med mindre salt smager lige så godt

  Fornøjelsen ved at spise chips forringes ikke ved at skære markant i saltindholdet. Chips smager lige så godt, når de indeholder 30 procent mindre salt. Det overraskende resultat er forskere på Syddansk Universitet nået frem til ved at teste 200 unges chips-smag.

 • 14.06.2020

  Droner i flok skal overvåge Europas broer og jernbaner

  Et stort EU-projekt med SDU i spidsen skal de kommende tre år udvikle et automatisk dronesystem til overvågning af broer, jernbaner og anden kritisk infrastruktur. Dronerne skal flyve i flok, fotografere konstruktionerne, ’spise’ strøm fra elkabler og selv give besked, hvis der er behov for reparationer.

 • 27.05.2020

  Robot kan pode patienter for covid-19

  Robotforskere fra SDU har udviklet verdens første fuldautomatiske robot, som kan pode for covid-19, så sundhedspersonale ikke udsættes for smittefare. Prototypen har med succes podet flere personer. Teknologien virker! Jubler forskerne bag.

 • 14.05.2020

  Forskere vil afskaffe ventetid til høreprøver

  Patienter med høretab venter måneder på en høreprøve. Det skal være slut. Forskere er ved at udvikle en ny høretest, som sikrer, at både patienter og hospitaler sparer tid.

 • 07.05.2020

  SDU skal sikre rent drikkevand i Indien

  Indien tørster. Næsten halvdelen af befolkningen risikerer at blive ramt af vandmangel. Den indiske regering er derfor ved at udrulle en storslået vandplan, som forskere i miljøteknologi skal hjælpe med at føre ud i livet.

 • 17.04.2020

  SDU og Ingeniører uden Grænser sørger for ansigtsmasker i Afrika

  Forskere fra Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet og Klinisk Institut har iværksat et samarbejde med Ingeniører uden Grænser om produktion og distribution af ansigtsmasker i Sierra Leone og Guinea-Bissau. Formålet er at begrænse smitten med COVID-19 og teste maskernes effekt.

 • 20.03.2020

  Data skal sikre corona-afstand i supermarkedet

  Virksomhed og forskere fra SDU er snart klar med et visuelt live-overblik, der ved hjælp af data og sensorteknologi skal hjælpe kunder i supermarkeder med at holde afstand i køen, så de ikke smitter.

 • 11.03.2020

  H.O.R.T.U.S. XL suger CO2 ud af luften

  Kunstinstallationen er verdens første 3D-printede bioreaktor. Den er skabt af SDU CREATE-gruppen med en teknologi, der måske kan være med til at løse de store klimaudfordringer.

 • 05.03.2020

  Ny metode genanvender 95 procent platin

  I dag brændes industriskrot for at genanvende det sjældne og kostbare metal platin, men en forsker fra SDU har fundet en metode, som miljøvenligt og billigt genanvender over 95 procent platin.

 • 28.02.2020

  Vandmanden har et stort potentiale

  Der bliver flere af dem - vandmændene, og de truer havets fiskebestand. Men vandmanden kan omdannes til sprøde chips og måske bruges til at indsamle mikroplast. Forsker Mie Thorborg Pedersen jagter vandmandens muligheder.

 • 27.02.2020

  Studerende udvikler bæredygtige bind af planter

  Tre studerende var trætte af, at de ikke at kunne finde bæredygtige hygiejnebind. De har derfor udviklet et af plantefibre, som suger ligeså godt som konventionelle bind. Nu jagter de patent og investorer til deres opfindelse.

 • 25.02.2020

  Droner skal gøre smutvej gennem Arktis sikker

  Den globale opvarmning gør det muligt for skibe at tage en smutvej mellem Europa og Asien ved at sejle over Arktis, men isbjerge gør det farligt at passere.

 • 25.02.2020

  Nyt Center for Industriel Mekanik på vej i Sønderborg

  SDU går sammen med Bitten & Mads Clausens Fond, LINAK, Region Syddanmark og Sønderborg Kommune om at oprette et nyt Center for Industriel Mekanik (CIM) med forskning, nye laboratorier og tilhørende ingeniøruddannelser inden for mekanikområdet. Den samlede investering beløber sig til mere end 93 mio. kr. frem mod 2030.

 • 06.02.2020

  "Øjet" i det offentlige rum

  Data gavner samfundet og kan f.eks. mindske trængslen på vejene - men er det også ensbetydende med overvågning? De spørgsmål har fået forskere fra Juridisk Institut og Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet til at samarbejde om at finde balancen mellem data til teknologisk optimering og beskyttelse af privatlivets fred.

 • 21.01.2020

  Ny civilbachelor- og kandidatuddannelse i bygningsteknik

  Vi lever i en verden, hvor globalisering, digitalisering og den teknologiske udvikling galopperer afsted, samtidig med, at vi er nødsaget til at forholde os til klima- og miljømæssige udfordringer, som presser os fra flere sider. Med den nye civilbachelor og kandidatuddannelse i bygningsteknik kommer SDU ikke blot på omgangshøjde med de stadigt accelererende forandringer, men ruster samtidig ingeniørerne til fremtidens udfordringer.

 • 13.01.2020

  Angst skal trænes væk i den virtuelle verden

  Flere danskere får angst, men forskere håber, at patienter kan overvinde angsten ved at øve sig i de angstskabende situationer i den virtuelle verden.

 • 09.01.2020

  Robotter kan analysere gigt i hænder

  Robotforsker Thiusius Rajeeth Savarimuthu har i samarbejde med overlæge Søren Just udviklet en scanningsplatform, der kan måle mængden af sygdomsaktivitet i hænderne på gigtpatienter. Opfindelsen bæres nu videre i regi af den nystiftede virksomhed Ropca Holding Aps.

 • 08.01.2020

  Robotter skal gøres attraktive for mindre virksomheder

  Mange virksomheder bruger ikke robotter, fordi de simpelthen er for besværlige. Et nyt forskningsprojekt har sat sig for at udvikle en robotteknologi skræddersyet små produktioner.

 • 03.01.2020

  SDU-professorer, Peter Hasle og Jan Vang, modtager millionbevillinger fra Danida Fellowship Centre

  Den nyetablerede Global Sustainable Production-sektion ved SDU er kommet forrygende fra start; de to professorer, Peter Hasle og Jan Vang, har således begge modtaget bevillinger på fem millioner til forskningsprojekter i henholdsvis Bangladesh og Myanmar. Begge projekter relaterer sig stærkt til SDU’s arbejde med FN’s verdensmål.

 • 27.12.2019

  Jagter kur mod sydamerikansk sovesyge

  Ægteparret ingeniør Mads Høi Rasmussen og læge Signe Høi Rasmussen rejser sammen med deres børn til Bolivia for at komme nærmere den gådefulde og dødelige sygdom, sydamerikansk sovesyge.

 • 20.12.2019

  Ingeniører skal tænke cirkulært

  Syddansk Universitet går helt nye veje for at uddanne ingeniører i bæredygtig tankegang, hvor materialer som tekstil, plastik og vindmøllevinger genbruges i nye produkter.

 • 20.12.2019

  Spis bare flæskesvær - det gavner klimaet

  En alt for stor del af vores kød ender med at blive brændt i stedet for spist. For eksempel ender kun en fjerdedel af koen som kød på tallerkenen. Ny forskning viser, at der er en stor klimagevinst i at åbne vores gastronomiske horisonter - og ikke mindst spise mere sylte og flæskesvær her i juletiden.

 • 26.11.2019

  Storbyer skal forberede sig på vand og varme

  SDU er ved at opbygge en forskningsgruppe, der undersøger, hvordan byer kan håndtere både årsagerne og virkningerne af klimaforandringer i et bæredygtigt perspektiv.

 • 18.11.2019

  Fire SDU-forskere får eftertragtede bevillinger

  Danmarks Frie Forskningsfond uddeler 208 mio.kr. til 35 Sapere Aude Forskningsledere. De skal sætte en ny retning inden for deres forskningsområder.

 • 06.11.2019

  Kom til generalforsamling: Nyt fagråd og en fælles studiezone skal løfte sammenholdet på softwareuddannelserne

  Torsdag 7. november er der stiftende generalforsamling i de softwarestuderendes nye fagråd, Enigma. Det finder sted i en ny studiezone i bygning 44, hvor man kan møde hinanden på tværs af årgange.

 • 05.11.2019

  Sådan vil forskerne producere klimavenligt flybrændstof

  Om få år kan vi begynde at producere bæredygtige flybrændstoffer i Danmark. Det konkluderer en rapport, som forskere fra Syddansk Universitet står bag. Forskerne vurderer, at produktionsfaciliteter til fremstilling af 100 procent grønt flybrændstof kan stå klar allerede i 2025.

 • 01.11.2019

  SDU henter verdenskendt topprofessor til at stå i spidsen for Center for Kvantematematik

  Professor Jørgen Ellegaard Andersen tiltræder d. 1. november på SDU, hvor han skal stå i spidsen for det nyoprettede Center for Kvantematematik (QM). Han er forskningsleder for projektet ’Recursive and Exact New Quantum Theory’, der sidste år modtog 10 mio. euro fra Det Europæiske Forskningsråd (ERC).

 • 30.10.2019

  Studerende udvikler bæredygtig drone

  Droneholdet SDU Eagles har udviklet en bæredygtig drone, som kan transportere udstyr og er 30 procent mere energieffektiv.

 • 24.10.2019

  Kamerapille finder langt flere potentielle kræftsvulster

  En kamerapille finder 70 procent flere polypper i tarmen end en kikkertundersøgelse. Det overraskende resultat får nu Syddansk Universitet og OUH til at udrulle verdens største undersøgelse af patienter med risiko for kræft i tyk- eller endetarmen.

 • 16.10.2019

  Algoritme skal hjælpe vilde fisk

  Forskere har udviklet en algoritme, som kan afsløre, om fisk vokser og trives i havet. Biologerne har dermed fået et redskab til præcist at måle, om miljøpåvirkninger og klimaforandringer påvirker væksten hos vilde fisk.

 • 04.10.2019

  Indvielse af et fyrtårn for energieffektiv teknologi

  Center for Industriel Elektronik på SDU i Sønderborg er nu officielt indviet. Det er hjemsted for forskning, innovation og tre nye ingeniøruddannelser.

 • 13.09.2019

  2 millioner kroner til Teknologiskolen: Skal udbredes i hele Region Syddanmark

  Teknologiskolen for børn og unge på Mærsk-instituttet skal med en ny bevilling fra VILLUM FONDEN udbredes til fem nye byer, mens pigerne får deres helt eget hold.

 • 09.09.2019

  Satellitter skal stoppe udledning af ammoniak

  Ammoniak er et voksende miljøproblem, men satellitter kan hjælpe landbruget til at minimere udledningen. Ph.d.-studerende modtager Det Europæiske Rumfartsagenturs bæredygtighedspris for et system, hvor satellitter måler markers ammoniakfordampning.

 • 30.08.2019

  SDU-studerende vinder klimapris

  Anders Winther Mortensen og Kasper Dalgas Rasmussen får Klimaprisen 2019 for deres forskning og arbejde for klimaet og et dansk samfund fri for fossile brændstoffer. Prisen blev overrakt i går festsal på Odense Rådhus.

 • 14.08.2019

  En sommer i videnskabens tegn

  I disse uger er omkring 450 studerende fra hele verden samlet på Syddansk Universitet for at deltage i den årlige sommerskole. De vil både udvikle sig fagligt og opnå et internationalt netværk.

 • 07.08.2019

  SDU-initiativer i spil om bæredygtighedspriser

  Professor Henrik Wenzel og de to ph.d.-studerende Anders Mortensen og Kasper Rasmussen fra SDU er blandt de nominerede til Odenses verdensmålspriser, som bliver uddelt i slutningen af august.

 • 05.08.2019

  Robotter indtager hospitalerne

  Robotterne er blevet kolleger med lægen, men hvad kan de egentlig bruges til? Vi har spurgt en robotforsker.

 • 25.06.2019

  Måske er CO2 løsningen på klimakrisen?

  Når vi ser på den enkelte danskers klimabelastning, er det hverken bøfferne eller flyrejsen, der belaster klimaet mest. Det er varmeforbrug og transport, som er de helt store klimasyndere. Men heldigvis er der en løsning - nemlig CO2.

 • 19.06.2019

  Hvad sker der med vores plastikaffald?

  Professor Gang Liu har fulgt i sporet på den globale handel med plastik, og han er ikke i tvivl om, at en del af vores indsamlede plastik ender som et miljøproblem i Asien.

 • 14.06.2019

  Alle led i kæden skal være bæredygtige

  Mange virksomheder frygter, at der er dyrt at udvikle en grøn profil. Men nu er forskere ved at udvikle en værktøjskasse, der især kan hjælpe mindre virksomheder

 • 23.05.2019

  Grise og kyllinger kan spise fosfor fra spildevand

  Det er lykkes forskere fra SDU at udvinde ren fosfor fra spildevand. Ren fosfor kan sælges som foderfosfat til grise og kyllinger, men EU-regler spænder ben.

 • 20.05.2019

  Vida Engmann fra SDU modtager den anerkendte ’For Women In Science’-pris

  Tre af Danmarks mest talentfulde forskere inden for naturvidenskab har den 15. maj modtaget ’For Women In Science’ prisen. Én af de talentfulde forskere er adjunkt Vida Engmann fra SDU Sønderborg

 • 06.05.2019

  Støvsugere og køleskabe kan ikke repareres

  Forskere tog på genbrugspladsen og forsøgte at skille støvsugere ad, men lim og bittesmå skruer gjorde det umuligt. Tudetosset, mener ekspert i produktion og vedligeholdelse og håber, at kommende EU-regler vil ændre brug-og-smid-væk-kulturen.

 • 09.04.2019

  Robotten bliver din tætte kollega

  Vi står i øjeblikket i midten af den fjerde industrielle revolution, hvor tunge industrirobotter bliver skiftet ud med kollaborative robotter, som arbejder tæt sammen med mennesker.

 • 28.03.2019

  Simulation og 3D-print kan speede produktionen op

  Gennem en digital tvilling kan forskerne lave simuleringer og hurtigt 3D-printe værktøjer skræddersyet til robottens nye opgaver. I takt med at kollaborative robotter får flere finmotoriske kompetencer og hurtigt kan omstille sig nye opgaver, vil mange flere produktionsvirksomheder få gavn af robotter.

 • 11.03.2019

  Kodning køres ind med Lego

  Undervisningsministeriet er i fuld gang med at rulle faget teknologiforståelse ud på udvalgte folkeskoler, så børnene kan blive sikre i discipliner som kodning, sensorer og 3D-print. Samtidig arbejder forskere på at udvikle pædagogiske redskaber, så de mindste bliver teknikbegejstrede.

 • 07.03.2019

  Nyt gennembrud for organiske solceller

  Forskere hos SDU Sønderborg har opnået et gennembrud inden for organiske solceller. Det er lykkedes dem at forlænge levetiden for de organiske solceller, hvilket er et kardinalpunkt, hvis de organiske solceller skal konkurrere med de traditionelle solceller af silicium.

 • 04.03.2019

  Stor donation fra A.P. Møller Fonden til robotforskning

  SDU's succesfulde satsning på robotteknologi understøttes yderligere med en donation på 100 millioner kroner, som skal bruges til at opføre en ny bygning til studerende og forskere.

 • 28.02.2019

  Hvad har en hovedløs høne med robotter at gøre?

  Forskertalent har allerede udviklet sit første robotdyr: en insektrobot, som kravler på rør og kan holde sig på benene i uvejsomt terræn. Nu er han i gang med sit næste store projekt - at udvikle en robothjerne inspireret af dyr.

 • 26.02.2019

  Antallet af kollaborative robotter vil stige drastisk

  Der er et paradigmeskifte i gang omkring industrirobotter. Antallet af kollaborative robotter, især indenfor samleprocesser, vil stige med en faktor 20 frem mod 2025. Mit bud er, at produktionsvirksomheder helt generelt vil se på en robot som et værktøj, skriver professor Henrik Gordon Petersen i dette indlæg, som første gang blev bragt i IndustyTech, Ingeniøren.

 • 24.01.2019

  Droner skal flyve blodprøver og læger mellem hospitaler

  I løbet af tre år skal blodprøver og medicinsk udstyr flyves med droner mellem Odense, Svendborg og Ærø. Senere skal de også transportere højtspecialiseret sundhedspersonale. Det kan sikre bedre behandling og spare sundhedsvæsenet for næsten 200 mio. om året.

 • 23.01.2019

  Forskere vil lave mad under mikroskop

  Madlavning bygger på en lang række af eksperimenter i køkkenet, men faktisk ved vi ikke, hvorfor maden bliver blød, sprød eller sej under tilberedning. Derfor skal madingeniører fra SDU i gang med at lave mad under de bedste mikroskoper. De håber, at det kan bidrage til nye fødevarer som chips af vandmænd.

 • 23.01.2019

  Fornem hæder til ”Master of Light”

  Professor Sergey I. Bozhevolnyi er pioner inden for plasmonik og nanooptik. Begge hænder skal i brug, hvis man skal tælle de koncepter, som kan tilskrives topforskeren. Nu modtager han Villum Kann Rasmussens Årslegat på 5 mio. kr.

 • 23.01.2019

  Manden der gør det umulige muligt

  Professor Sergey I. Bozhevolnyi er en pioner inden for de forskningsfelter, der hedder Plasmonik og Nano Optik. Begge hænder skal i brug, hvis du skal tælle de fænomener og koncepter, som kan tilskrives den danske topforsker med det russiske ophav. Det skyldes en ukuelig vilje, stor fantasi og en tro på det umulige. I dag modtager han den største individuelle danske forskerpris, Villum Kann Rasmussens Årslegat til Teknisk og Naturvidenskabelig Forskning. Derfor bringer vi her et portræt af SDU-forskeren.

 • 15.01.2019

  Flere simple robotter til ældreplejen

  Intelligente madrasser og skeer til parkinson-patienter er eksempler på teknologiske hjælpemidler til ældre. Projektet Rethinking Care Robots, som SDU Robotics er med i, har modtaget 8,6 millioner kroner til at udvikle nye simple robotter til ældreplejen.

 • 10.01.2019

  Fingernem robot vinder guld

  Robotforskere fra SDU har udviklet robotter, der er så rappe på fingrene, at de kan skrue små skruer fast med en skruetrækker. Forskerne bag de banebrydende teknologier har vundet førstepræmie ved verdens mest anerkendte robotkonkurrence, World Robot Challenge.

 • 04.12.2018

  Dyster musik, når du bliver slået hjem, højner spilleglæden

  Et spil dam bliver meget sjovere, når musikken afspejler dit næste træk. Forskning viser at dynamisk musik forstærker indlevelsen i spil og computerspilsindustrien er ved at få øjnene op for lydbilledet.

 • 30.10.2018

  14 millioner til intelligente droner

  Luftledninger skal inspiceres af intelligente droner, som selv finder fejlene på ledningerne og suger energi fra højspændingskablerne, når batteriet bliver fladt. Det vil reducere elselskabernes omkostninger kraftigt og sikre en endnu mere stabil elforsyning.

 • 24.10.2018

  Robotter sikrer førerposition i komposit

  En robot med 80 sugekopper skal bygge flydele hos Terma. Med penge fra Innovationsfonden er robotforskere fra SDU godt på vej til at automatisere fremstilling af kompositdele og dermed sikre danske virksomheder en stor konkurrencefordel.

 • 22.10.2018

  SDU vinder det uofficielle VM i robotteknologi

  Team SDU Robotics fra Syddansk Universitet vinder det uofficielle verdensmesterskab i robotteknologi til industrien, World Robot Challenge, i Japan.

 • 17.10.2018

  Droner sikrer 40.000 flere græskar

  Ved at udnytte ny teknologi har Nordeuropas størst græskaravler solgt 40.000 flere græskar. Ved hjælp af droner, kamera og billedanalyse er det lykkes SDU- forskere at tælle græskarrene på marken.

 • 11.10.2018

  Team SDU Robotics skal dyste i international robotkonkurrence i Japan

  Team SDU Robotics er som det eneste danske hold udtaget til at dyste i den internationalt anerkendte World Robot Challenge. Holdet har udviklet et forslag til fremtidens fleksible robotproduktionscelle.

 • 20.09.2018

  Ny institutleder fra den globale opvarmnings brændpunkt

  Efter seks år midt i den globale opvarmnings virkelighed i Abu Dhabi tiltræder professor Jens Ejbye Schmidt som institutleder på Institut for Kemi-, Bio- og Miljøteknologi.

 • 13.09.2018

  Fra ingeniørstuderende til DR-vært

  Camilla Adam læser til ingeniør på SDU, da hendes underviser lægger et stillingsopslag op på uddannelsens Facebook-gruppe. Nu er hun ny NØRD-vært og skal være med til at rulle DR’s satsning ud over hele landet: Lære børn om kodning og teknologi.

 • 03.09.2018

  Startup vil redde smågrise og sikre svineavlere økonomisk gevinst

  PorcoVision er flyttet fra SDU’s iværksættermiljø Startup Station til kontorfællesskabet Coworking Plus for at arbejde videre med et system, som kan redde smågrise under fødslen

 • 30.08.2018

  For 150 kroner kan vi slippe helt for fossile brændsler

  For det samme som et fitnessabonnement koster, kan vi helt slippe for fossile brændsler. Teknologierne er her, men grøn omstilling kræver politisk handling, konkluderer to nyuddannede ingeniører i deres speciale.

 • 07.08.2018

  Millioner til virksomhed bag kunstige knogler

  Med en investering på fem millioner kroner har iværksætterne bag virksomheden Particle3D fået penge til at videreudvikle deres opfindelse: Knogleimplantater, som går i ét med kroppen.

 • 02.07.2018

  Er fucoidan det nye vidundermiddel?

  Flere studier viser, at et stof, som blandt andet findes i brunalger, modvirker rynker og endda kræft. Og måske er stoffet hemmeligheden bag japanerne aldersrekord. Forskere har modtaget 17 millioner kroner til at undersøge fucoidan.

 • 29.06.2018

  Robotteknologi på skoleskemaet

  Danmark har brug flere ingeniører. Derfor skal de unge blive klogere på, hvad ingeniøruddannelserne er og hvilke muligheder de giver.

 • 08.06.2018

  ​ Virtual reality skal bekæmpe unges druk

  Efter at danske unge i mange år har indtaget europæisk førsteplads i druk, skal virtual reality nu lære unge at sige nej til alkohol.

 • 06.06.2018

  Hvorfor skal det være kedeligt at lære og sjovt at spille computerspil?

  Tre ingeniørstuderende har udviklet virtual reality-spillet Total Blackout, som skal mindske unges druk. De ser stort potentiale i at bruge elementer fra computerspil som belønning og indlevelse til at skabe motivation for læring.

 • 28.05.2018

  Kunstig dyrehjerne skal få robotter til at tænke selv

  ​Robotforskere fra SDU er ved at udvikle et nervesystem inspireret af dyr til robotter. Den kunstige hjerne vil gøre robotter i stand til at gå, tilpasse sig og tage beslutninger. Robotterne vil endda være i stand til at lære nye færdigheder som hunde gennem belønning.

 • 18.05.2018

  Droner skal inspicere luftledninger

  Droneforskere fra SDU er ved at udvikle selvflyvende droner til at inspicere landets højspændingskabler. Udstyret med kamera, sensorer og evnen til selv at lade op skal droner erstatte dyre helikoptere.

 • 26.04.2018

  MIR blev født på SDU

  Danmarks hurtigst voksende robotvirksomhed, Mobile Industrial Robots, er solgt. Selskabet er opkøbt af amerikanske Teradyne, der betaler op mod 1,7 mia. kr. SDU RoboLab var fødested for virksomheden for fem år siden.

 • 23.04.2018

  Forsker vil udvikle bedre høretests

  800.000 danskere har problemer med hørelsen. Det kan føre til depression og nedsat arbejdsevne. Ellen Raben Pedersen forsker i at gøre høretests bedre, så høreklinikker har bedre værktøjer til at vurdere hørenedsættelser.

 • 17.04.2018

  Trecifret millioninvestering i robotter og industri 4.0

  På SDU etablerer vi sammen med robot- og automationsindustrien et stort Industri 4.0 Lab. Laboratoriet skal bruges til forskning, uddannelse og samarbejde med virksomheder om avanceret robotteknologi, virtual reality, sensorer, big data og kunstig intelligens i forbindelse med produktion. Med investeringen styrker vi virksomhedernes adgang til viden, udvikling og kompetente medarbejdere og bidrager til at sikre, at Odense bevarer positionen som Nordeuropas fremmeste robotby.

 • 17.04.2018

  SDU investerer 100 millioner i Industri 4.0

  SDU styrker med en trecifret millioninvestering sin position, som landets førende universitet på robotområdet. Pengene skal ruste studerende og virksomheder til en verden, hvor robotter samarbejder med mennesker, produktionen automatiseres, og hvor alt kan testes virtuelt.

 • 06.04.2018

  SDU udvider i Sønderborg

  I dag blev første spadestik taget til Center for Industriel Elektronik, der skal være hjemsted for forskning, innovation og tre nye ingeniøruddannelser. Centret, der imødekommer den regionale efterspørgsel på ingeniører, er resultatet af et unikt samarbejde mellem erhvervsliv, universitet, region og kommune.

 • 27.03.2018

  Tænk, hvis piger var lige så glade for naturvidenskab og teknik som drenge

  KvanteKarina og Teknologiskolen er initiativer, som får børn og unge til at lege sig ind i den naturvidenskabelige verden. Regeringen afsætter millioner til flere initiativer. Men vi hænger stadig fast i kulturen om, at videnskab og teknik er for drenge

 • 27.03.2018

  Unge iværksættere satser på sensorer til beton

  Virksomheden Sensohive har fundet sin niche. Sensorer til betonindustrien. Tre ingeniørstuderende fra Det Tekniske Fakultet, som for tre år siden startede egen virksomhed, har nu en global teknologikoncern i ryggen og travlt med at skrive jobopslag.

 • 21.03.2018

  Rift om pladserne til it-camp

  På uddannelserne Softwareingeniør og Datalogi er der under 10 procent piger. En it-camp for gymnasiepiger skal lokke flere til. Og det ser positivt ud. Campen, som afholdes den 26.-27. marts, er fuldt booket.

 • 09.03.2018

  25-årig opfinder modtager Eliteforsk-stipendie

  Trods sine kun 25 år har Simon Vilms Pedersen flere opfindelser på samvittigheden. Nu er hans mission at gøre bioethanol billigere end benzin.

 • 01.03.2018

  Fremragende forsker får EliteForsk-pris

  N. Asger Mortensen er internationalt kendt for sin banebrydende forskning i spændingsfeltet mellem den klassiske fysik og kvantefysikken. I dag stod han på podiet i Operaen, hvor Uddannelses- og Forskningsminister Søren Pind overrakte ham beviset på, at SDU-professoren tilhører eliten inden for sit felt.

 • 28.02.2018

  Samarbejde med ingeniør giver kæbekirurg nye ideer

  Kæbekirurg Kasper Stokbro er begejstret for at have opdaget materialelaboratoriet på Det Tekniske Fakultet. Samarbejdet med ingeniører har udstyret ham med nye værktøjer og ideer. TEK vil meget gerne have mange forskellige faggrupper til at bruge laboratorierne.

 • 06.02.2018

  SDU og Schneider Electric indgår strategisk samarbejde

  Fremover skal SDU og Schneider Electric drive innovationen inden for Smart Buildings i et strategisk samarbejde, der fornyer kompetencedeling mellem forskning og det private inden for systemer til bygningsautomatik.

 • 31.01.2018

  Lettere adgang til hospitaler giver virksomheder vækst

  Nordens største investering i velfærdsinnovation, Patient@home, har været motor for en kulturændring på hospitaler. Nu bliver der ikke kun taget varmt imod patienter men også virksomheder. Og det skaber vækst.

 • 23.01.2018

  Har nanodomæner indflydelse på, om medicin virker?

  Typisk virker medicin ved at binde sig til proteiner, men hvorfor virker noget medicin, mens andet ikke virker? Forsker har netop modtaget otte millioner kroner fra Villum Fondens Young Investigator Programme til at nå hendes mål om at revolutionere forståelsen af, hvordan stoffer bevæger sig gennem celler.

 • 22.01.2018

  Forbes: Ingeniør fra SDU blandt de største unge talenter i Europa

  Magasinet Forbes har udråbt ingeniør fra SDU og medstifter af Particle3D til at være en af de mest lovende talenter i Europa. Virksomheden arbejder på at 3D-printe knogler i et materiale, som er næsten lig med naturlige knogler.

 • 22.01.2018

  Venture Cup: Ingeniør-iværksættere vinder 2 ud af 5 priser

  Iværksætterlysten blandt ingeniørstuderende sprudler. I dette års landsdækkende iværksætter-konkurrence, Venture Cup, vandt ingeniørstúderende fra SDU to ud af fem kategorier.

 • 10.01.2018

  SDU Sønderborg får godkendt diplomingeniøruddannelse i Elektronik

  I december godkendte Uddannelses- og Forskningsministeriet to nye uddannelser i form af en KA og en BA i elektronik, som begge udbydes fra indeværende år på SDU Sønderborg. I dag kom så endnu en godkendelse fra Søren Pinds ministerium, nemlig diplomingeniøruddannelsen i elektronik.

 • 08.01.2018

  Ingeniørstuderende på SDU Sønderborg vil redde verdens bier

  Bierne er truede på flere fronter, men nu vil en gruppe ingeniørstuderende komme dem til undsætning. I forbindelse med et semesterprojekt har de udviklet et apparatur, som kan bekæmpe varroa-miden, som plager bistader i Europa og USA.

 • 20.12.2017

  Er vand og luft svaret på verdens klimaudfordringer?

  Adgangen til fossile brændstoffer har gennem mere end 200 år været en motor for udvikling og velstand i vores samfund. Bagsiden viser sig nu ved klimaforandringer. Men hvis fossile brændstoffer ikke længere er løsningen, hvad er så svaret på vores behov for energi? Det giver Henrik Wenzel, lektor og leder af SDU Livscykluscenter, et bud på.

 • 19.12.2017

  Millionkontrakt med Airbus

  Med SDU i ryggen er det lykkes den nystartede virksomhed, Space Composite Structures Denmark at lande en millionkontrakt med Airbus.

 • 11.12.2017

  Kontoret får ikke lov at sladre om dig

  Intelligente bygninger indsamler stigende mængder informationer om os fra sensorer. Data som er penge værd på det voksende datamarked. Men nu har forskere fundet en metode, som beskytter vores privatliv samtidig med, at big data kan bruges til effektiv styring af bygninger.

 • 06.11.2017

  Ny opfindelse kan betyde gennembrud for brændselsceller

  Forskere på SDU har fået patent på en opfindelse, hvor de genanvender platin. Det kan betyde et gennembrud for brændselsceller og dermed en ny bølge af grøn energi.

 • 03.11.2017

  1,5 millioner kroner skal gøre havvindmøller billigere

  Der er gang i byggeriet af havvindmøller i Danmark, men møllerne er både dyrere at bygge og drive end landvindmøller. Derfor vil lektor Anders Brandt udvikle analysemetoder, som blandt andet skal øge havvindmøllers levetid.

 • 17.10.2017

  Droner holder styr på græskarrene

  Droner hjælper Nordeuropas største græskaravler med at tælle græskarrene. Forsker har udviklet et computerprogram, så landmanden ved, hvor mange græskar han kan sælge til Halloween.

 • 05.10.2017

  Klimakonference nåede frem til vigtige konklusioner

  '100 % Climate Neutrality’ på Alsion tiltrak over 400 deltagere fra hele Europa

 • 04.10.2017

  Hvor meget mad smider vi egentlig ud?

  Vores viden om madspild bygger hovedsageligt på gamle tal og sekundære kilder. Det konkluderer forskere i en ny international rapport. Forskerne efterlyser grundlæggende viden, hvis vi skal nå FN’s mål om at halvere madspild i 2030.

 • 28.09.2017

  Det haster med en national robotstrategi

  Kronik: Danmark bør have en national strategi for robotter og automation. For robotteknologi kommer grundlæggende til at ændre vores liv og arbejde, ikke bare i industrien, men også i byggeriet, serviceerhvervene og i den offentlige sektor. For Danmark kan robotteknologi og digitalisering blive et nyt erhvervseventyr i lighed med grøn teknologi, hvis vi mestrer at videreudvikle det spirende økosystem, vi allerede har på robot-området.

 • 20.09.2017

  Marken er mejet af en robot

  Den første robottraktor er solgt, og virksomheden bag forventer at sælge tyve flere i 2018. I samarbejde med virksomheden Agrointelli har forskere udviklet et system, så det er helt sikkert at slippe robotter fri på marken.

 • 13.09.2017

  Energisk samarbejde satte strøm til forskers virksomhed

  Steffen Thrane Vindt har lavet en opfindelse, der kan være med til at sikre en jævn grøn energiforsyning og forbedre el- og brændselscellebilers levetid. Tidlig rådgivning og sparring overbeviste kemiingeniøren om, at forskertilværelsen kunne kombineres med drømmen om egen virksomhed

 • 23.08.2017

  Forskere leder med lys og lygte efter proteiner

  I jagten på proteiner, som skal mætte klodens voksende befolkning, har forskere nu kig på olieplatforme. Overskydende gas kan bruges til at skabe proteiner.

 • 11.08.2017

  Hellow: Ny app kan hjælpe dig i en ny by hvor du ingen kender

  Yonas Alizadeh har skabt en app, som kan hjælpe studerende med at lære nye mennesker at kende i en ny by.

 • 07.07.2017

  SDU bachelorprojekt om 3D-printede knogler vinder Venture Cup

  Particle3D fra SDU blev kåret som vinder af National Startup Competition af 300 erhvervsfolk, studerende og iværksættere, da Venture Cup afholdte årets store iværksætterkonkurrence for landets universitetsstuderende.

 • 07.07.2017

  Ny ingeniøruddannelse hitter

  Syddansk Universitets nye diplomingeniøruddannelse i Robotteknologi er udviklet, så den passer til robotvirksomhedernes behov – og den rammer tilsyneladende også plet hos de kommende studerende.

 • 05.07.2017

  Gang Liu modtager fornem international pris

  Lektor Gang Liu fra SDU har modtaget ’The Laudise Toung Researcher Prize”. Prisen får han blandt andet for sit enestående bidrag til forskning inden for industriel økologi.

 • 03.07.2017

  Forskere 3D-printer levende knogler

  Det er lykkes forskere fra SDU at 3D-printe kunstige knogler, som gror naturligt sammen med kroppens egne knogler. I museforsøg har de kunstige knogler endda dannet marv. Det giver helt nye perspektiver for patienter med behov for knogleimplantater.

 • 30.06.2017

  Finsk vildskab til det Tekniske Fakultet

  En af verdens førende innovations-tænkere – professor Alf Rehn – er blevet ansat på Syddansk Universitets Tekniske Fakultet. Dermed er der lagt i kakkelovnen til en helt ny måde at tænke innovation og kreativitet på. Og det kommer ikke til at gå stille af sig, lover fakultetets dekan, som står i spidsen for SDU’s ingeniørvidenskabelige aktiviteter.

 • 21.06.2017

  Stærkt partnerskab bag nyt center på SDU

  Et unikt samarbejde mellem offentlige og private virksomheder skaber grundlaget for nye forsknings- og innovationsfaciliteter samt nye ingeniøruddannelser på SDU i Sønderborg. Danfoss, Linak, Region Syddanmark, Sønderborg Kommune og SDU investerer hver 35 mio. i et nyt Center for Industriel Elektronik.

 • 19.06.2017

  Droner skal ind i kampen mod invasive arter

  Hvert år bruger myndighederne mange penge på at bekæmpe invasive planter som bjørneklo, gyvel og japansk pileurt. Nyt forskningsprojekt fra SDU vil bruge droner til at finde de uønskede planter i naturen

 • 09.06.2017

  Studerende vil gøre beton grønt

  Tre ingeniørstuderende fra SDU har sat sig for at gøre beton mere klimavenligt. I fremstillingen af beton udledes store mængder CO2, derfor har de udviklet ideen til en hybridovn, som udnytter vindmøllers overskudsenergi. Ideen er så god, at den vinder international konkurrence.

 • 22.05.2017

  Health Tech Innovation puster til den indre iværksætterild

  En række studerende fra Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet og Det Tekniske Fakultet har modtaget flotte præmier for deres lysende ideer i forbindelse med projektet Health Tech Innovator. Den virkelige belønning venter dog først forude.

 • 16.05.2017

  Forskere skal udvikle en robot-bille

  I et treårigt forskningsprojekt skal robotforskere omsætte skarabæbillens underfundigheder til kunstig intelligens. Billen er berømt for at forme en stor kugle af møg og rulle den hjem til sit bo ved at navigere efter solen.

 • 10.05.2017

  2,6 millioner kroner til at udvikle kranieknogler

  Forskerne Martin A. B. Hedegaard og Morten Østergaard Andersen har modtaget 2,6 millioner kroner til at undersøge, hvordan næste generation af implantater opfører sig i mus.

 • 05.05.2017

  ”Hermed erklærer vi Danmarks første internationale testcenter åbent”

  Ministre, dronevirksomheder og forskere var samlet i SDU´s dronehangar til indvielsen af Danmarks nye dronecenter, UAS Denmark, og det nye luftrum, som er dedikeret til droner.

 • 05.05.2017

  Nyt dronecenter får stort droneluftrum over Fyn

  867 kvadratkilometer luftrum dedikeret til droner. Hurtig godkendelse af droneflyvninger og forskere og laboratorier tæt på. Det skal alt sammen sikre de bedste vækstbetingelser for droneindustrien

 • 24.04.2017

  Hver fjerde blender i affaldet virker stadig

  22 procent af de husholdningsapparater vi smider ud fungerer fint. Forskere fra SDU har regnet sig frem til, at der er helt op til 140 millioner kroner at hente, hvis kasserede apparater blev genanvendt.

 • 20.04.2017

  Professor skal opbygge et international forskningsmiljø for fremtidens byggeri på SDU

  Bygninger skal performe i indeklima og fysiske rammer, men designet skal også være til at bygge. Det er en professor, som både har design og bæredygtighed på hjertet, som nu skal stå i spidsen for SDU Civil and Architectural Engineering.

 • 07.04.2017

  Topprofessor til SDU Center for Nano Optics

  Som yngste forsker fik professor N. Asger Mortensen for nylig næsten 40 millioner kroner fra Villum Fonden. 1. maj tiltræder han som professor og Villum Investigator ved SDU Center for Nano Optics, Mads Clausen Instituttet.

 • 06.04.2017

  Smooth Robotics har fået plads i Odense Robotics StartUp Hub

  To virksomheder, som begge tog deres udspring fra Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet på SDU, afløser hinanden i Odense Robotics StartUp Hub.

 • 05.04.2017

  Forældet lovgivning gør varmen dyrere

  Fjernvarmen kunne blive væsentligt billigere, hvis affaldsforbrændingsværker slap for et gammelt krav om, at de også skal producere el.

 • 29.03.2017

  Sko af hajskind får robotter til at stå fast

  Gående robotter har problemer med at stå fast. Når de går på ujævne overflader, glider de. Men nu har forskere fra SDU løst problemet. Robotterne står fast med hajskind under fødderne.

 • 29.03.2017

  Robotten flytter snart på plejehjem

  Robotten serverer vand, bærer vasketøj og følger ældre til frokoststuen. Samtidig kan robotten tolke følelser som træthed. Forskere fra SDU står i spidsen for at udvikle en servicerobot, som allerede om to år ruller ind på et ældrecenter.

 • 25.03.2017

  Gulerødder forebygger udviklingen af tarmkræft

  Stoffer fra gulerødder reducerer forstadier til kræft med helt op til 83 procent. Det opsigtvækkende resultat er forskere fra SDU og OUH kommet frem til i rotteforsøg. Forskerne arbejder nu på at få resultatet afprøvet på mennesker.

 • 10.03.2017

  Kinesere skal lære at håndtere gylle

  I Kina ligger mange af svineproduktionerne ved byerne, og det har store miljømæssige konsekvenser. Forsker fra SDU skal undervise kinesere i miljøteknologi.

 • 28.02.2017

  Robotfryser skal holde styr på vores gener

  I takt med udviklingen af personlig medicin vil vi alle have vævsprøver frosset ned på hospitalet. Forskere fra SDU er i gang med at udvikle en robotfryser, som skal sikre, at patienternes gener ikke roder rundt på bunden af en kummefryser eller ender i forkerte hænder.

 • 02.02.2017

  Studiet starter i gokart

  Ræs i elektrisk gokart skød semesteret i gang for kandidatstuderende i elektronik. Efter at have trykket på speederen skal de unge nu selv i gang med at udvikle styringen til en elektrisk motor.

 • 20.01.2017

  Statsminister på knæ for robotbørn

  Lars Løkke Rasmussen var på knæ, da han besøgte Teknologiskolen på SDU. Teknologitossede børn viste stolt deres robotprojekter frem til en statsminister i børnehøjde.

 • 16.12.2016

  SDU skal uddanne de første diplomingeniører i robot

  Fra 2017 kan man læse til diplomingeniør i Robotteknologi på SDU. Uddannelsen skal give de studerende de praktiske færdigheder, som de råber på i den hastigt voksende robotindustri.

 • 14.12.2016

  SDU skal printe ultratynde og billige solceller

  Det er lykkes forskere på SDU NanoSYD at producere tynde organiske solceller med høj effektivitet. Nu forsøger de at printe solcellerne ud i flere meters længde, så de kan rulles ud over tage og biler.

 • 09.12.2016

  Landets største droneværksted

  En kæmpe hangar i HCA Airport skal danne rammen om SDU’s satsning på droner og gøre lufthaven til et internationalt fyrtårn for udvikling og testning af droner.

 • 05.12.2016

  Professor Henrik Gordon Petersen modtager industripris

  Professor Henrik Gordon Petersen fra SDU Robotics modtager Danmarks Naturvidenskabelige Akademis industripris for sin store indsats for at hjælpe industrien gennem forskningen.

 • 15.11.2016

  Abers hjerner skal styre fremtidens hjem

  Forskere vil kopiere abers hjerneaktivitet for at skabe fremtidens smarte hjem, hvor hjerne og computer smelter sammen og bliver til intelligente systemer.

 • 30.09.2016

  Svejserobot med kun to knapper

  Forskere fra SDU har udviklet en ny intelligent robotsvejser, som ikke kræver programmering. Den er så let at betjene, at forskerne bag øjner et boomende marked af smede- og maskinværksteder, som kan hente store effektiviseringer.

 • 23.09.2016

  64 millioner til forskning i droner

  Med et budget på 64 millioner kroner står SDU i spidsen for et stort forskningsprojekt, som skal sikre Danmark en førerposition i udvikling af droner.

 • 12.09.2016

  Hvert år smider vi et ton guld ud

  Hvert år skrotter vi danskere 81.000 ton elektronisk udstyr. Forskere fra SDU har for første gang kortlagt vores elektroniske affald.

 • 07.07.2016

  Mere end 1000 unge vil læse til ingeniør på SDU

  Med en stigning på 15 procent slår SDU’s tekniske fakultet rekord i antallet af førsteprioritetsansøgninger til universitetets ingeniøruddannelser.

 • 05.07.2016

  SDU-centre går foran i nyt visionært projekt til danske virksomheder

  To centre – begge med tilknytning til Det Tekniske Fakultet - skal bidrage til, at danske virksomheder kan få glæde af mulighederne på drone-området.

 • 29.06.2016

  Robot skal scanne patienter

  Robotter skal overtage flere arbejdsopgaver på hospitaler. Robotter skal nu lære at ultralydsscanne patienter. Det vil sikre bedre behandling.

 • 23.06.2016

  Forsker skal undersøge byens stofskifte

  En by kan ses som en levende organisme med ikke bare puls, men også stofskifte. At se byen som en organisme, hvor der kommer energi ind og affald ud, kan hjælpe med til at gøre byerne CO2-neutrale.

 • 03.06.2016

  Små børn skal lære at programmere

  Børn er storforbrugere af teknologi, men samtidig er de tekniske analfabeter. Det skal en lille hvid robot på hjul ændre på.

 • 31.05.2016

  Ræs giver ingeniørstuderende ny energi

  Ingeniørstuderende lægger liv og sjæl i at vinde årets ræs med autonome biler. Programmering, sensorer og elektromagneter bliver kogt ned i en lille selvkørende bil, og svær teori giver pludselig mening.

 • 30.05.2016

  Droner skal sprede mariehøns

  Skadedyr skal bekæmpes med mariehøns og mider i stedet for pesticider. Syddansk Universitet skal udvikle en økodrone, som kan bekæmpe skadedyr på helt nye måder.

 • 11.05.2016

  Høreprøver skal have testet troværdigheden

  De udbredte tale-i-støj-test, som høreklinikker bruger til at undersøge patienters evne til at forstå tale i støjende omgivelser, skal under lup. Der er mistanke om, at høreprøven er upræcis.

 • 10.05.2016

  Ingeniør fra SDU sikrer hurtigere fly

  Softwarestuderende Henrik Møller Hansen var med til at starte AviationCloud. Virksomheden har specialiseret sig i at sende fly den hurtigste vej gennem skyerne. Det med så stor succes, at en stor amerikansk investor har valgt at satse på virksomheden.

 • 13.04.2016

  Ingeniørstuderende får mulighed for en tur i luften

  En aftale indgået mellem SDU og Airbus Defence & Space betyder, at ingeniørstuderende nu får mulighed for et træningsforløb i flytest, som ellers er forbeholdt militærfolk.

 • 11.04.2016

  Energisystem skal gøre butikker grønne

  Ved at dæmpe lyset og ventilationen kan butikker køre på grøn energi. Et nyt forskningsprojekt fra SDU skal udvikle et system, som i al ubemærkethed skruer ned for energislugere, når vinden ikke blæser.

 • 09.03.2016

  Kan forudsige hvor mange år skibet holder

  I takt med at vi bygger større, vokser risikoen for uventede kollaps. Forskere på Syddansk Universitet er kommet et skridt nærmere at beregne, hvor mange år en konstruktion holder.

 • 01.03.2016

  Farver skal fange kritiske patienter

  Hospitaler har svært ved at spotte de patienter, som under indlæggelsen pludseligt får det kritisk dårligt. I stedet for bip-lyde skal farver skabe et hurtigt overblik over patientens tilstand.

 • 10.02.2016

  Studerende udvikler talende skraldespand

  Talking Bin er en interaktiv skraldespand, der skal skabe renere byer og gladere renovationsfolk. Og så er han god til at tale til folk.

 • 03.02.2016

  Robotter skal på skolebænken for at lave flydele

  Selv om stål er skiftet ud med moderne kompositmateriale i biler, fly og vindmøllevinger, har robotterne ikke lært at arbejde med de nye materialer. Men det skal de lære nu. Et konsortium ledet af Syddansk Universitet har modtaget 13 millioner kroner fra Innovationsfonden til at opgradere robotterne.

 • 26.01.2016

  Institutleder Michael Goodsite får nyt job

  Michael Goodsite bliver ny koncerndirektør for Regional Udvikling i Region Syddanmark.

 • 19.01.2016

  Innovationsfonden sætter dronerne fri

  Brugen af droner er stærkt begrænset af, at piloten skal kunne se sin drone. Men et nyt forskningsprojekt på Syddansk Universitets dronecenter vil udvikle dronerne, så de sikkert kan flyve frit. Det kan blive kimen til et nyt erhvervseventyr.

 • 21.12.2015

  Kirurgirobot skal lære at sy operationssår

  Kirurgen skal i fremtiden overlade nål og tråd til en robot. Robotter fra Syddansk Universitet er sendt i mesterlære for at lære fra de bedste kirurger, så robotterne kan overtage det mest trivielle arbejde.

 • 21.12.2015

  Mads Clausen Instituttet modtager 16 millioner

  Mads Clausen Instituttet har modtaget 16 millioner kroner fra EU. Pengene skal blandt andet bruges til at sikre en bedre udnyttelse af energien fra solceller, så vi undgår fossile energikilder.

 • 17.12.2015

  Horst-Günter Rubahn bliver æresdoktor

  Institutleder for Mads Clausen instituttet, Horst-Günter Rubahn er blevet æresdoktor på Kaunas University of Technology, som er det største tekniske universitet i de baltiske lande.

 • 16.12.2015

  Droner skal have elektronisk nummerplade

  Ifølge et nyt lovforslag skal alle professionelle droner snart flyve rundt med en elektronisk nummerplade. Forskere er i fuld gang med teste teknologien, der skal gøre det muligt at registrere dronerne.

 • 14.12.2015

  Hvad er formlen på den ultimative juleøl?

  Brun farin, tørret appelsinskal og nelliker.Ved hjælp af kemiske formler forsøger fem kemiingeniørstuderende fra Syddansk Universitet at regne sig frem til den ultimative juleøl.

 • 02.12.2015

  Små virksomheder halter efter med automatiseringen

  Robotter er stadig for dyre og besværlige at bruge for små virksomheder, men det skal et nyt forskningsprojekt på Syddansk Universitet ændre på.

 • 18.11.2015

  Prestigefuld international maritim pris til Marie Lützen

  Lektor Marie Lützen fra Syddansk Universitet har modtaget CEMT Award-prisen 2015. Prisen får hun for sit store arbejde med at forny uddannelsen af skibsingeniører i Danmark.

 • 09.11.2015

  Nu kan droner selv styre udenom forhindringer

  Ved at studere flagermus, er det lykkes forskere fra Syddansk Universitet at udstyre droner med et sensorsystem, så de ikke kolliderer i luften. Det er første skridt til, at droner kan flyve uden menneskelig indblanding.

 • 04.11.2015

  Sprudlende og virkelighedsnær undervisning

  Lektor Søren Wiatr Borg fra Institut for Teknologi og Innovation er årets underviser 2015 på Det Tekniske Fakultet.

 • 02.11.2015

  Hvordan tiltrækker Fyn de dygtigste ingeniører?

  Et nyt netværk, som Syddansk Universitet er med i, skal sikre, at talenterne indenfor teknologi og IT bliver trukket til Fyn. Konkurrerende virksomheder er gået sammen for at sikre vækst for det fynske erhvervsliv.

 • 27.10.2015

  Dronenummerplader skal øge sikkerheden

  Syddansk Universitet og Trafik- og Byggestyrelsen arbejder sammen for en effektiv og sikker anvendelse af droner - en nødvendighed for at støtte industrien og udfolde vækstpotentiale. Dronenummerpladen er første skridt på vejen.

 • 12.10.2015

  Ny robotvirksomhed fra SDU

  Den henvender sig især til mindre virksomheder og tilbyder software, som er nemt at betjene.

 • 08.10.2015

  Ny robot lader patienter genoptræne uden tyngdekraft

  En ny, fintfølende robot skal hjælpe patienter, der ikke selv kan løfte armene. Den modvirker tyngdekraften og gør træningen nemmere ved at aflæse patientens behov.

 • 01.10.2015

  Robot kapper rød snor ved indvielse af ny bygning

  Ved onsdagens indvielse af ingeniørernes nye bygning i Odense var det en robot, som kappede den røde snor.

 • 28.09.2015

  Indvielse: Ingeniørerne flytter i ny bygning på campus

  Flyttekasserne er pakket ud, og undervisningslokaler, kontorer og laboratorier er indtaget af medarbejdere og studerende. Universitetet indvier onsdag en spritny bygning på campus, som skal give den teknologiske forskning tag over hovedet.

 • 28.09.2015

  Millionbevilling til gylleforskning

  Forskere håber med millionbevilling til gylleforskning at kunne reducere kvælstofudledning til naturen samt øge værdien af gyllen til gødning.

 • 24.09.2015

  Henrik Gordon Petersen modtager Grundfosprisen

  Professor Henrik Gordon Petersen fra Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet har modtaget Grundfosprisen samt en million kroner for sin mangeårige indsats inden for anvendt robotteknologi.

 • 26.08.2015

  Velkommen til over 900 nye ingeniørstuderende

  Dekan, borgmester, tutorer og mentorer stod klar til at tage imod de nye ingeniørstuderende.

 • 17.08.2015

  Adjungeret professor genudpeges ved KBM

  Henrik Skov, professor ved Institut for Miljøvidenskab ved Aarhus Universitet, er blevet genudnævnt adjungeret professor ved Institut for Kemi-, Bio-, og Miljøteknologi

 • 08.07.2015

  Flere vil læse til ingeniør i Sønderborg

  19 procent flere end sidste år vil læse til ingeniør i Sønderborg. Især diplomingeniøruddannelsen i mechatronics vinder frem.

 • 01.07.2015

  Byggeklods vandt iværksætterfinale

  Et hold ingeniørstuderende fra Syddansk Universitet står bag Danmarks mest kreative idé, mener juryen ved Creative Business Cup.

 • 30.06.2015

  Ingeniørstuderende bliver iværksætterpiloter

  Folkene bag Bikematch får penge til at arbejde på fuld tid med deres iværksætterprojekt det næste år.

 • 30.06.2015

  Klimatilpasning kan have uheldige bivirkninger

  Det vrimler med projekter, der skal polstre os mod klimaændringerne – projekter der dog kan ende med at koste miljøet og lokalbefolkningen dyrt.

 • 28.06.2015

  Morgendagens ingeniører flytter

  På Syddansk Universitets (SDU) i Odense er håndværkerne ved at lægge sidste hånd på den nyopførte bygning, der efter sommerferien skal huse en række af SDU’s ingeniøruddannelser og teknologiske forskning. Imens fylder flyttekasserne og forventningsglæden mere og mere på den gamle adresse, der i juli skiftes ud med universitetets hovedadresse Campusvej 55.

 • 27.06.2015

  Ingeniørdimission peger frem mod en ny tid

  Det var en højtidelig og lidt vemodig festdag på Det Tekniske Fakultet, der d. 27. juni 2015 for sidste gang fejrede de nyuddannede ingeniører på Niels Bohrs Allé 1.

 • 26.06.2015

  Byggeklods udvalgt til iværksætterfinale

  Et hold ingeniørstuderende fra Syddansk Universitet skal med deres intelligente, magnetiske byggeklods i weekenden konkurrere med 22 andre hold ved Creative Business Cup.

 • 26.06.2015

  Konference: ”Think Ahead. Act Together.”

  Til efteråret markerer den dansk/tyske grænseregion sig for alvor som et knudepunkt for løsninger, der skal bane vejen til klimaneutral udvikling.

 • 24.06.2015

  Studerende bygger stål-træ til Tinderbox

  Som en del af deres semesterprojekt er seks ingeniørstuderende i gang med at opsætte en installation på Tinderbox.

 • 22.06.2015

  Ingeniørstuderende vandt iværksætterkonkurrence

  To hold ingeniørstuderende fra Syddansk Universitet vandt fredag hver sin gruppekonkurrence ved Venture Cup Startup Competition. Med æren følger en check på 25.000 kroner samt en plads ved verdensmesterskabet senere på året

 • 17.06.2015

  Top-nanoforskere samles i Odense

  En stribe højt anerkendte forskere inden for nano-optik lægger fredag vejen forbi det Tekniske Fakultet på Syddansk Universitet og konferencen ”Nanostructured Optical Fields”.

 • 11.06.2015

  Bioteknologer jagter potentielt lægemiddel mod øjensygdomme

  Henrik Karring, lektor ved Institut for Kemi-, Bio- og Miljøteknologi, har sammen med forskere fra Aarhus Universitet fundet den molekylære årsag til en række øjensygdomme.

 • 08.06.2015

  COWI-fonden støtter ph.d.-studerende

  COWI-fonden har bevilget 70.000 kroner til ph.d.-studerende Søren Gustenhoff Hansen fra Institut for Teknologi og Innovation til forsøg, der skal klarlægge skader på betonbroers indvirkning på bæreevnen.

 • 04.06.2015

  Henrik Wenzel modtager Fyens Stiftstidendes Forskerpris

  Professor Henrik Wenzel fra Institut for Kemi-, Bio- og Miljøteknologi har modtaget Fyens Stiftstidendes Forskerpris 2015 for sin forsknings- og formidlingsindsats på Syddansk Universitet siden sin ansættelse i 2007. Prisen blev overrakt i Mediehuset hos Fyens Stiftstidende i Odense torsdag den 4. juni 2015.

 • 08.05.2015

  Energi Fyn støtter to SDU-forskere

  Mikkel Baun Kjærgaard og Henrik Midtiby får begge penge til fynske projekter.

 • 23.04.2015

  Leder fundet til SDU’s nye dronecenter

  Den amerikanske droneekspert Brad Beach bliver centerleder på SDU’s nye dronecenter.

 • 22.04.2015

  Forskningens Døgn: Droner, ølbrygning og science show

  På lørdag d. 25. april inviterer TEK til Forskningens Døgn på Campusvej i Odense, hvor du bl.a. kan prøve at flyve med droner, komme tæt på ølbrygning (med smagsprøver) og se et live science show. Der er også mulighed for at blive ingeniørstuderende for en dag.

 • 14.04.2015

  SDU vil forme fremtidens droneteknologi med banebrydende uddannelse

  SDU (Syddansk Universitet) lancerer en civilingeniøruddannelse med specialisering i droneteknologi - den første af sin art i Europa. Fremtidens ingeniører, der vil levere løsninger til den hastigt voksende drone-industri, skal uddannes her.

 • 27.03.2015

  Biogas fra skrald kan blive ny energikilde

  Om husholdningsaffald kan blive en ny kilde til biogas, skal et nyt stort projekt på Fyn afdække. SDU-forskere skal undersøge om biogassen er ren og rentabel at producere.

 • 13.03.2015

  Milliondonation gør studieprojekt til energisatsning i Sønderborg

  En donation på 1,22 millioner kroner løfter et studieprojekt fra ingeniøruddannelserne til grønt energiudviklingsarbejde. Pengene skal bruges i et airconditionanlæg, der udnytter havvand til at regulere temperaturen.

 • 05.03.2015

  Mennesket skal tænkes ind i fremtidens pleje

  Hvad er pleje? Det spørgsmål er Ecology of Care-projektet på SDU sat i verden for at undersøge. Et internationalt symposium har lagt fundamentet for det videre arbejde.

 • 26.02.2015

  Visionær italiensk fysiker er adjungeret professor på SDU

  Teknisk Fakultet har adjungeret den italienske professor i teoretisk fysik Gian Paolo Brivio for hans ekspertise inden for overflade- og materialeforskning.

 • 25.02.2015

  Stor bevilling skal øge kvaliteten af organiske solceller

  Med en stor pose penge i ryggen fra Det Frie Forskningsråd skal en nanoforsker fra SDU til at undersøge mulige løsninger på, hvordan organiske solceller kan blive bedre.

 • 20.02.2015

  Grønt militær kræver drastiske kulturændringer

  En workshop i Sønderborg har klarlagt, hvad der kræves for at gøre militær over hele verden grønnere.

 • 11.02.2015

  Sønderborg centrum for grøn militærudvikling

  Krigsmaskinel og store militærbaser kan være en stor miljøbelastning, men sådan behøver det ikke nødvendigvis at være. Verdens førende forskere inden for grøn militærteknologi samles i Sønderborg for at gøre militæret mere klima- og miljøvenligt.

 • 02.02.2015

  MCI får stor gave af Danfoss

  Kostbart anlæg kan bringe forskere stort skridt tættere på billigere og mere fleksible energivenlige solcelleanlæg og lyskilder.

 • 31.01.2015

  Vinterdimission: Ingeniører opdager nye veje

  Tillykke til de 175 nyuddannede ingeniører, der blev fejret til dimissionsfesten på Det Tekniske Fakultet d. 30. januar 2015.

 • 14.01.2015

  Ingeniørstuderendes app gør engelsk til en leg

  Femten hold ingeniørstuderende på Syddansk Universitet har det seneste halve år konkurreret om at udvikle en app til brug i engelskundervisning i skolerne. Nordens største it-forlagsvirksomhed MV-Nordic har nu udråbt en vinder.

 • 12.01.2015

  Stormskader er mere omfattende i Danmark end andre lande

  Småhuse i Danmark tager hårdere skade af storme set i forhold til huse i andre europæiske lande, der rammes af de samme storme. Det må og skal der laves om på, vurderer en forsker fra Syddansk Universitet, der vil indlede et stort forskningsprojekt, som skal gennemgå problematikken.

 • 09.01.2015

  Institutleder adjungeret professor i Island

  Professor og institutleder på SDU’s Institut for Teknologi og Innovation er blevet udnævnt til adjungeret professor på det islandske universitet Háskóli Íslands.

 • 07.01.2015

  Tysk kemikers æresprofessorat forlænget

  Æresprofessor Dr. Katharina Al-Shamerys samarbejde med SDU har givet gode resultater. Nu forlænges æresprofessoratet i fem år.

 • 29.12.2014

  Forskere vil ruste Danmark til en fremtid med droner

  Det helt store gadget-hit under juletræet i år har været droner. Det fjernstyrede, flyvende stykke legetøj er i virkeligheden et værktøj, som vi skal lære at udnytte bedst muligt, mener forskere fra SDU, der nu starter et nyt, åbent kursus i droneteknologi.

 • 11.12.2014

  Fosfor fra spildevand skal sikre landbrugets gødning

  Fosfor er altafgørende som gødningsstof i landbruget, men de kendte depoter forsvinder hurtigt og udvindes i politisk ustabile lande. SDU er derfor med i et nyt forskningsprojekt, der vil dække omkring 20 procent af Danmarks behov for fosfor ved at genanvende det fra spildevand.

 • 08.12.2014

  Søren Hassing modtager ærefuld optikpris

  Sidste måned modtog lektor Søren Hassing fra Institut for Kemi-, Bio- og Miljøteknologi en stor pris for sit arbejde inden for optik.

 • 28.11.2014

  Henrik Bindslev bliver ny dekan

  Henrik Bindslev skal stå i spidsen for Syddansk Universitets tekniske fakultet

 • 03.11.2014

  Det Tekniske Fakultet indleder dobbelt samarbejde i Kina

  SDU's tekniske fakultet har netop styrket sine internationale relationer ved at indlede et dobbeltsporet samarbejde med et kinesisk universitet.

 • 30.10.2014

  Millionprojekt skal sikre grøn vækst i det blå Danmark

  Forsker fra det tekniske fakultet har gennem to bevillinger sikret Syddansk Universitet millioner til forskning i energieffektivisering af skibe.

 • 28.10.2014

  To professorer hædret med Dannebrogsordenen

  Hele to professorer fra Det Tekniske Fakultet på Syddansk Universitet er blevet hædret med et af kongerigets fineste ordener, Dannebrogsordenen.

 • 28.10.2014

  Griseafføring er bedst til at lave ammoniak

  Forskere fra Institut for Kemi-, Bio- og Miljøteknologi på Syddansk Universitet har som de første målt og sammenlignet aktiviteten af det ammoniak-dannende enzym i afføring og gylle fra grise og køer. Deres konklusion er klar: Afføring fra grise danner hurtigst ammoniak. Forskerne vil nu forsøge at finde en billig og effektiv metode til at stoppe ammoniakdannelsen.

 • 14.10.2014

  Fremtidens grise skal spise biogas

  For at skåne miljøet er forskere ved at udvikle nye former for foder, som vil få grisene med på den grønne bølge. Grisene skal erstatte menuen af soyamel, rapsfrømel og solsikkemel med proteiner fra naturgas eller biogas.

 • 06.10.2014

  Xavier Fretté blev årets underviser

  Stort engagement, undervisning med involvering og godt humør er blot nogle af de ting, der har gjort Xavier Fretté til Årets underviser på TEK 2014.

 • 03.10.2014

  Weekend i fysik og teknologiens tegn

  33 gymnasieelever blev klogere på fysik, nanoteknologi og matematik, da de den sidste weekend i september deltog i Fysik og Teknologi-campen på Det Tekniske Fakultet.

 • 29.09.2014

  networkING 2014: Festligt gensyn med gamle studiekammerater

  Lørdag d. 27.9 stod i gensynsglædens tegn, da 180 ingeniører – alle uddannet fra Det Tekniske Fakultet og før da Ingeniørhøjskolen - mødtes til en festlig dag med foredrag, musik og masser af snak.

 • 25.09.2014

  Studerende på eventyr i innovationsmekkaet Tel Aviv

  Den stod på networking og innovation, da ingeniørstuderende Jacob Christensen i sidste uge deltog Startup Festival i innovationsbyen Tel Aviv.

 • 18.09.2014

  Folkeskoleelever udvikler fremtidens velfærdsteknologi

  I næste uge gør robotterne deres indtog på Ejerslykkeskolen i Odense, når elever fra 8C kaster sig over projektet Fremtidens velfærdsteknologi. Forskere fra TEK bidrager til projektet med viden, software og support.

 • 28.08.2014

  Interaction Design-studerende imponerer i Berlin

  Fire ingeniørstuderende fra Mads Clausen Instituttet har igen med stor succes præsenteret deres forretningsidé. Denne gang for verdens førende medicinalvirksomhed, Bayer Pharma.

 • 26.08.2014

  Velkommen til 740 nye ingeniørstuderende

  Tirsdag d. 26. august åbnede Det Tekniske Fakultet dørene for 740 nye studerende. De starter med et introforløb, som byder på udfordringer til hjernecellerne, teambuilding og social hygge.

 • 21.08.2014

  Militæret skal være grønnere

  Militære køretøjer på el, sortering af affald og solceller er nogle af de tiltag, som skal gøre militæret mere grønt.

 • 20.08.2014

  Robotter kan nu lære ved at se

  Det er lykkes forskere på Det Tekniske Fakultet at skabe robotter, som kan lære en ny opgave blot ved at se en person udføre den. Det gør robotterne meget mere fleksible og kan lette brugen af robotter i industrien

 • 28.07.2014

  Du kan nå det endnu: Ledige pladser til ingeniøruddannelser

  Der er stadig ledige pladser på Ingeniøruddannelserne på SDU. 2. rundeoptaget er åbent fra den 30. juli 2014.

 • 07.07.2014

  Ny institutleder på Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet

  Lektor Kasper Hallenborg er i en alder af blot 38 år blevet ny institutleder på Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet på Syddansk Universitet. Han har forsket intenst i tekniske løsninger for fremtidens ældre og er en markant stemme i debatten om velfærdsteknologi.

 • 07.07.2014

  Flere unge vil være ingeniører

  Ansøgninger til Ingeniøruddannelser på SDU er gået frem med 12 %.

 • 04.07.2014

  Vind-forsker jagter orkaner i USA

  Der er udstedt orkanvarsel i det østlige USA. Vind-forsker fra Det Tekniske Fakultet har travlt med at sætte måleudstyr op i området, hvor orkanen er varslet, for at få mere viden om vinds påvirkning af huse.

 • 01.07.2014

  Unge maskiningeniører hædret med M-prisen

  To nyuddannede ingeniører fra Det Tekniske Fakultet er blandt dette års modtagere af M-prisen, som uddeles af Maskiningeniørernes Initiativfond i Ingeniørforeningen.

 • 28.06.2014

  Dimissionsfest: Joblivet frister forude

  84 nyuddannede ingeniører og teknisk diplomuddannede fik overrakt diplomer til dimissionsfesten på Det Tekniske Fakultet d. 28. juni 2014.

 • 24.06.2014

  Industrirobotter skal genoptræne patienter

  Industrirobotter skal udvikles til at genoptræne svage patienter. Robotten er som en personlig træner. Den kan indstilles præcist efter den enkeltes behov og sørge for, at patienten udvikler sig maksimalt.

 • 12.06.2014

  Vacciner uden bivirkninger

  Vacciner er i dag forurenet med små mængder proteiner. Det kan give allergiske reaktioner, men nu skal forskere fra Syddansk Universitet sammen med virksomheden Alphalyse gøre vacciner endnu mere sikre.

 • 07.05.2014

  Legater til rejselystne ingeniørstuderende

  Den 6. maj blev der uddelt legater fra Ingeniør Jens Jespersens Fond og Ernst B. Sunds Fond til studerende på Det Tekniske Fakultet

 • 07.05.2014

  Brætspil skal få unge til at tage ansvar for eget liv

  Gammeldags brætspil og terningekast skal ruste udsatte unge til den virkelige verden. Spillets chancekort får de unge til at tænke over, hvordan man takler hverdagens problemer.

 • 02.05.2014

  Ny organisering af Robocluster og innovations- og forskerstøtteenheder

 • 01.05.2014

  Virksomheder og studerende blev matchet

  Virksomheder og ingeniørstuderende var sat i stævne til Praktik- og projektdag på Det Tekniske Fakultet d. 30. april 2014.

 • 29.04.2014

  Droner til ingeniørstuderende

  Syddansk Universitet har indkøbt fem droner til de ingeniørstuderende. Blandt andet skal dronerne finde ukrudt på marker.

 • 21.04.2014

  Forskningens Døgn: Oplev droner og robotter

  Se ingeniørstuderendes selvbyggede droner, oplev en robot skifte batteri på en drone og gå selv på opdagelse i Legos populære robot-byggeunivers til Forskningens Døgn d. 25. og 26. april 2014.

 • 08.04.2014

  Rejsegilde på Det Tekniske Fakultet

  Taget er ved at være færdigt på bygningen, som i fremtiden skal huse de ingeniørstuderende på Syddansk Universitet. Det nye tekniske fakultet er udtænkt af den internationalt anerkendte arkitekt, Anna Maria Indrio.

 • 01.04.2014

  Ingen farlige diesel-partikler kommer gennem nyt filter

  Et nyt filter kan kraftigt reducere udledning af farlige partikler og gasser fra dieselbiler. Forskere fra Syddansk Universitet har fundet på at kombinere bilens partikelfilter med katalysatoren.

 • 21.03.2014

  Robotter kan nu efterligne menneskers arbejde

  Det er lykkes forskere på Syddansk Universitet at skabe et robotsystem, der kan efterligne menneskers handlinger. Samtidig kan robotterne lære af deres erfaringer. Det kan sikre, at arbejdspladser i industrien bliver i Danmark.

 • 10.03.2014

  Cykelspion-opfindelse sender studerende til amerikansk iværksætterskole

  PDI-studerende Christian Olesen har vundet innovationskonkurrencen Danske Ideer med sin cykelspion-opfindelse. Gevinsten er et ophold på en amerikansk iværksætterskole ved NASA.

 • 28.02.2014

  Miljøforkæmper bliver ny leder for Institut for Teknologi og Innovation på TEK

  Professor Michael Evan Goodsite sætter sig den 1. juni i førersædet for Institut for Teknologi og Innovation på Det Tekniske Fakultet. Han er en kendt klimaekspert og rådgiver blandt andet politikere i EU om klimaforandringer.

 • 28.02.2014

  Første Care-O-bot i Danmark: Rullende servicerobot kan hente vand og rydde op

  Forskerne arbejder på at udvikle Care-O-botten, så den bliver verdens mest avancerede servicerobot, som kan hjælpe ældre med at klare hverdagen - hente ting og gøre rent. Planen er, at den om ti år ruller ind på det første plejehjem.

 • 18.02.2014

  Græsplænen skal i biogasanlægget

  Der er stor mangel på fordærvede fødevarer og slagteriaffald, som kan booste den energifattige gylle på biogasanlægget. Forskere fra TEK har nu fundet et alternativ: Nyslået græs fra haven.

 • 13.02.2014

  Det tager kun fire timer at bygge en gående robot

  Forskere fra Det Tekniske Fakultet har udviklet et byggesæt, så man kan bygge en gående robot på få timer. Det kan få stor betydning for udviklingen af gående robotter.

 • 10.02.2014

  Dårlig mad kan opdages langt tidligere

  Forskere fra Mads Clausen Instituttet har udviklet bakteriescanner, som kan forhindre, at sundhedsskadelige fødevarer når forbrugerne.

 • 10.02.2014

  TEK er med i nyt center, der styrker innovation

  Center for Integrerende Innovationsledelse på Det Tekniske Fakultet forsker i nye metoder og tilgange, der kan sikre virksomheders position i den internationale konkurrence. Midlet er innovation.

 • 24.01.2014

  Ingeniørstuderende vinder 50.000 kroner for bedste idé

  Ingeniørstuderende vandt torsdag iværksætterkonkurrencen Venture Cup for deres opfindelse af en cykelspion. Med æren følger 50.000 kroner.

 • 23.01.2014

  Tillykke til 182 nye ingeniører

  Til dimissionsfesten den 25. januar 2014 fejrede Det Tekniske Fakultet de mere end 180 nye diplom- og civilingeniører med taler, livemusik og overrækkelse af diplomer.

 • 22.01.2014

  Nyt overvågningssystem afslører truede dyr

  Biologer kan nu få et meget mere præcist billede af truede flagermus, fugle og insekter. TEK-forsker står nemlig bag et nyt optage-system, som afslører hidtil ukendte detaljer om flagermus.

 • 21.01.2014

  Cykelspion skal vinde iværksætterkonkurrence

  En ny cykellygte med indbygget GPS kan være løsningen på de tusindvis af cykeltyverier, som sker hvert år. Opfindelsen er i finalen til iværksætterkonkurrencen Venture Cup 2014.

 • 15.01.2014

  Det nye Odense Byråd ser på robotter

  Det nye Odense Byråd var onsdag på besøg på RoboLab på Syddansk Universitet for at få et indblik i robotternes muligheder for at skabe vækst på Fyn. Flere innovative robotvirksomheder har rødder i RoboLab.

 • 20.12.2013

  Dekan Per Michael Johansen bliver rektor i Aalborg

  Efter at have bygget Det Tekniske Fakultet op som et af landets mest anerkendte uddannelses- og forskningssteder, fortsætter dekan Per Michael Johansen som rektor for Aalborg Universitet.

 • 20.12.2013

  Institutleder medlem af Danmarks Naturvidenskabelige Akademi

  Professor og institutleder Horst-Günter Rubahn er indstillet som medlem af Danmarks Naturvidenskabelige Akademi.

 • 19.12.2013

  Nu bliver vores sociale boligbyggeri flottere

  En revolution af vores bygninger er på vej. Forskere fra Det Tekniske Fakultet har udviklet nye teknologier, som giver arkitekter mulighed for at skabe meget billigere pragtbygninger.

 • 09.12.2013

  Fugl kan blive fremtidens drone

  Fremtidens droner kan blive udklækket på Det Tekniske Fakultet. En studerende er ved at udvikle en mekanisk fugl, som kan bruges til at skræmme fugle væk fra lufthavne.

 • 06.12.2013

  Kåring af bedste projektidé

  Tre måneders slid kulminerer til årets Experts in Teams finale torsdag d. 12. december, hvor de studerende præsenterer deres projekter for et dommerpanel, der kårer det bedste løsningsforslag.

 • 04.12.2013

  Sprogforskere skal lære robotter at adlyde

  Hvordan får man robotten til at forstå, hvad den skal? Det er robotforskernes største udfordring. En sprogforsker skal nu hjælpe til at få robotterne til at forstå instrukser.

 • 22.11.2013

  Ny adjungeret professor skal være med til at sikre huse i storm

  Direktør Svend Ole Hansen er tildelt titlen adjungeret professor på Det Tekniske Fakultet. Han skal være med til at bygge en forskningsgruppe op omkring, hvordan vibrationer påvirker bygninger og broer.

 • 22.10.2013

  Innovationsworkshoppen inspirerer HTX-elever

  Lokalet vibrerede af argumenter, gode ideer og latter, da to 2.g.-klasser fra Kold HTX besøgte Innovationsworkshoppen på TEK.

 • 17.10.2013

  Jobtræf på TEK d. 24. oktober

  Flere af landets helt tunge ingeniørvirksomheder lægger vejen forbi Det Tekniske Fakultet torsdag den 24. oktober 2013. I år er der blandt andet besøg fra Esbjergs boomende offshoreindustri, som mangler ingeniører i hobetal.

 • 07.10.2013

  Årets underviser tryllebinder publikum

  Lektor Bjarne Schmidt fra Mads Clausen Instituttet blev d. 4. oktober kåret som årets underviser ved Det Tekniske Fakultet.

 • 07.10.2013

  Ny opfindelse mindsker forbruget af sprøjtegifte med 60 procent

  Forskere fra Det Tekniske Fakultet har med stor succes udviklet en intelligent sprøjtebom, som reducerer landbrugets forbrug af pesticider med 60 procent. Flere test viser, at den intelligente sprøjtebom samtidig bekæmper ukrudtet lige så effektivt som en gammeldags sprøjte.

 • 24.09.2013

  Prestigefyldt europæisk bevilling til nano-forskning

  Professor Sergey Bozhevolnyi fra Det Tekniske Fakultet har modtaget en af de mest prestigefyldte europæiske forskningsbevillinger for sin forskning i nano-optik.

 • 13.09.2013

  TEK er vært for jubilæumskonference om krystallisering

  Fra den 18.-20. september 2013 slår Det Tekniske Fakultet dørene op for omkring 100 forskere inden for krystallisering, når konferencen 'International Workshop on Industrial Crystallization' afholdes for 20. gang.

 • 09.09.2013

  Rejeskaller skal give laks sund kulør

  8,5 millioner tons madrester køres årligt direkte på forbrændingen. Forskere fra TEK arbejder på at udnytte affaldet til et eksporteventyr. Eksempelvis skal rejeskaller omdannes til kostbar rød farve, som kan give laks naturlig kulør og måske bekæmpe rynker.

 • 20.08.2013

  De studerende fremviser markrobotter

  En gruppe af studerende har droppet ferie og strandture og deltager i stedet i et sommerkursus, hvor de designer og udvikler terrængående robotkøretøjer til landbruget. Den 23. august fremviser de resultaterne.

 • 02.08.2013

  Nyt center skal forske i at gøre computere hurtigere

  Center for Nano Optik skal lege med lys for at skabe hurtigere og mere effektive computere

 • 29.07.2013

  Kører ræs uden at forurene

  De ingeniørstuderende fra TEK har udviklet en el-racerbil, som de nu skal køre ræs i på Formel 1-banen Hockenheim i Tyskland.

 • 08.07.2013

  Fordobling af ansøgningstal på fire år

  Ansøgninger til Ingeniøruddannelser på SDU er gået fra 375 til 767 på fire år

 • 29.06.2013

  I er nøglen til vækst

  Et solstrejf brød igennem det regnvåde gråvejr, da Det Tekniske Fakultet fejrede sommerens ingeniørdimittender den 29. juni 2013.

 • 26.06.2013

  Radrenserrobot klar til landbruget

  Nu har første skud på stammen til en kommerciel radrenserrobot set dagens lys. Markrobotten, der er resultatet mellem virksomheder og forskere, peger frem mod et mere miljøvenligt landbrug.

 • 10.06.2013

  Udvikler materialer til attraktive tryksensorer

  NanoSYD står bag et nyt projekt, der fokuserer på udvikling af billige og temperaturstabile tryksensorer. Projektet har modtaget støtte fra Højteknologifonden.

 • 07.06.2013

  Studerende i centrum styrker studielivet på TEK

  Det Tekniske Fakultet giver 127.450 kr. til udvikling af en række aktiviteter, der kan styrke studiemiljøet på Ingeniøruddannelserne på SDU.

 • 06.06.2013

  Nyt projekt forsker i organiske solceller

  NanoSYD står i spidsen for et nyt internationalt projekt, som fokuserer på udvikling af organiske energiteknologier, der fx kan bruges til nye smarte solceller. Projektet har netop modtaget 29 millioner kroner.

 • 03.06.2013

  Klogere på valg af uddannelse

  50 unge greb chancen for at blive studerende for en dag, da Ingeniøruddannelserne på SDU inviterede indenfor den 31. maj 2013.

 • 31.05.2013

  Blåt slik uden kemiske farvestoffer

  Nu er der udsigt til, at børn kan spise blåt slik uden at risikere at udvikle allergi. Blågrønne alger skal skubbe syntetisk blå farve ud af slik, kager og sodavand.

 • 24.05.2013

  Tillykke til Det Tekniske Fakultets første doktor

  Fredag fik Det Tekniske Fakultet sin første doktor. Sven G. Sommer blev udnævnt til doktor i teknik efter en afhandling om ammoniakfordampning.

 • 17.05.2013

  Miljøpioner kan snart kalde sig doktor

  I over 30 år har Sven Gjedde Sommer kæmpet for et miljøvenligt landbrug. Han har arbejdet på at omdanne gylle til guld ved at genbruge vigtige næringsstoffer i gyllen. Den 24. maj forsvarer han sin doktorafhandling som den første nogensinde på TEK.

 • 14.05.2013

  Nyt samarbejde med polsk universitet

  Det Tekniske Fakultet og det polske universitet Wroclaw Tekniske Universitet har netop underskrevet en samarbejdsaftale og styrker dermed uddannelses- og forskningssamarbejdet.

 • 01.05.2013

  Meget mere plads til de studerende

  Allerede inden det nye Tekniske Fakultet står færdigt, er det vokset 40 procent. For at kunne rumme et større optag af studerende vokser fakultetet.

 • 25.04.2013

  Træningsrobotter og en ny type solceller løb af med udviklingsmidler

  To forskningsprojekter fra TEK løb af med over en halv million kroner, da Energi Fyns Udviklingsfond uddelte midler den 23. april 2013.

 • 17.04.2013

  Robot-hakkejern kan afskaffe sprøjtegifte

  Robotter, der kan luge markerne for ukrudt, vil skubbe sprøjtegifte ud af marken. Postdoc Henrik Skov Midtiby er vinder af Ph.d. Cup for sit automatiske hakkejern.

 • 16.04.2013

  Studerende vinder for bedste løsning til børn

  Fem studerende fra Lærings- og Oplevelsesteknologi har netop vundet en international konkurrence for deres app med et maleprogram til børn.

 • 05.04.2013

  Talentfulde unge fik lys i pæren ved innovations-workshop

  Et halvt hundrede gymnasieelever fra Akademiet for Talentfulde Unge fik lyse idéer til en workshop arrangeret af Innovation & Business-studerende.

 • 21.03.2013

  Få den teknologiske idé ud over rampen

  I tre dage sætter TEK – sammen med anerkendte eksperter – spot på, hvordan de studerende kan blive klædt endnu bedre på til at arbejde med entreprenørskab, iværksætteri og teknologisk innovation.

 • 05.03.2013

  Første skridt er taget til forskningsmæssigt fyrtårn

  Minister, rektor og dekan var samlet for at tage første spadestik til et nyt Teknisk Fakultet i verdensklasse.

 • 27.02.2013

  Første spadestik til nyt TEK

  Mandag d. 4. marts 2013 tages det første spadestik til Det Tekniske Fakultets nye bygninger.

 • 25.02.2013

  Forsker i fremtidens lyskilde

  Lektor Jakob Kjelstrup-Hansen fra Mads Clausen Instituttet modtog d. 8. februar BJH-fondens Forskerpris 2013 på 50.000 kroner for sit arbejde med energibesparende lyskilder.

 • 21.02.2013

  Forsker fra MCI får 500.000 kr. til forskningsprojekt

  Adjunkt James Hoyland modtog fredag d. 8. februar 500.000 kroner af BHJ-Fonden. Pengene skal gå til et forskningsprojekt, der skal gøre det enklere og hurtigere at udføre biologiske og kemiske prøver.

 • 12.02.2013

  Udfordring: Giv bud på nye forretningsområder på 24 timer

  PDI-studerende gav værdifulde indspark til it-virksomheden Danoffice, da der blev afholdt 24-timers workshop på TEK.

 • 08.02.2013

  Ph.d.-studerende modtager prestigefyldt stipendium

  Anders Blaabjerg Lange, der forsker i elektronik og robotteknologi, fik i går overrakt årets EliteForsk-pris på 300.000 kr.

 • 26.01.2013

  I er nu klar til det næste store skridt

  Flaget blafrede foran den frostklædte indgang, da TEK fejrede de ca. 170 nyuddannede ingeniører til Dimissionen d. 26. januar 2013.

 • 25.01.2013

  TEK-hold brillerer med Danmarks bedste iværksætterideer

  To hold med ingeniørstuderende og ansatte fra TEK løb af med førstepræmierne i hver sin kategori plus publikumsprisen, da Venture Cup afholdte finale.

 • 23.01.2013

  Gæsteforelæsning om teknologi i sundhedsvæsnet

  Mennesker, patientforløb og teknologi er temaet, når gæsteprofessor Hal Wolf fra en amerikansk sundhedsorganisation forelæser ved Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet mandag den 28. januar 2013.

 • 11.01.2013

  Talentfuld forsker modtager en halv million kroner

  Postdoc Johan Christensen fra Institut for Teknologi og Innovation har netop modtaget en halv million kroner fra Det Frie Forskningsråd til at realisere sine forskningsmål.

 • 10.01.2013

  Sådan taber firbenet sin hale

  Forskning afslører, at firbenet taber sin hale på grund af klæbende mikrostrukturer og celler, der nærmest fungerer som toiletpapirets perforerede linjer.

 • 19.12.2012

  Forskning i bedre udnyttelse af solenergi

  Luciana Tavares fra NanoSYD ved Mads Clausen Instituttet har netop modtaget to mio. kroner fra Det Frie Forskningsråd til et projekt, som skal undersøge en ny teknologi, der bl.a. kan betyde mere effektiv udnyttelse af solens stråler.

 • 18.12.2012

  Slam fra spildevand skal gøres bæredygtig

  Forskere fra Institut for Kemi-, Bio- og Miljøteknologi er med i et nyt forskningssamarbejde, der skal gøre det muligt at genvinde det livsnødvendige grundstof, fosfor, fra spildeslam.

 • 14.12.2012

  Studerende skaber sikker pilledosering til ældre

  To haller var fyldt med de ingeniørstuderendes innovative løsningsforslag, da der den 13. december blev afholdt udstilling og finale for årets Experts in Teams-projekter.

 • 13.12.2012

  Brændselsceller: Fortid - nutid – fremtid?

  Professor Eivind Skou taler om brændselsceller som en nøgleteknologi i forbindelse med grøn energi til sin tiltrædelsesforelæsning den 18. december 2012.

 • 12.12.2012

  Den Smarte Fabrik sætter skub i mindre virksomheder

  Det Tekniske Fakultet er med i et nyt projekt, der netop har fået over 3,5 mio. kr. til at styrke mindre og mellemstore virksomheders markeds- og innovationsmuligheder i Sønderborgområdet.

 • 12.12.2012

  Forskere skal forbedre brændselsceller

  To forskere fra Kemi-, Bio- og Miljøteknologi er med i nyt internationalt center.

 • 06.12.2012

  Forskning i ny robotteknologi skal sikre danske arbejdspladser

  Forskere fra Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet modtager ca. 18,3 mio. kr. fra Det Strategiske Forskningsråd til at finde nye metoder, som udvider anvendelsen af robotter – og derved styrker industriens konkurrenceevne.

 • 30.11.2012

  Seminar om robust og bæredygtig bioenergi

  Onsdag den 5. december 2012 er Institut for Kemi-, Bio- og Miljøteknologi medarrangør af et seminar om fremtidens bæredygtige bioenergi.

 • 28.11.2012

  Nyt måleudstyr kan afsløre træthed i skibs- og vindmøllekonstruktioner

  Lektor Anders Brandt modtager over 500.000 kr. fra INTERREG4A til køb af måleinstrument og sensorer, der kan bruges til at måle træthed i konstruktioner.

 • 26.11.2012

  Integreret Design-studerende vinder 50.000 kr.

  En gruppe af Integreret Design-studerende har netop vundet 50.000 kr. plus støtte til idérealisering i Agro Business Parks innovationskonkurrence.

 • 22.11.2012

  Nyt program reducerer skibes energiforbrug

  SDU og DTU har i samarbejde skabt et nyt program, der kan beregne skibstransportens miljøbelastning.

 • 21.11.2012

  Lego etablerer udviklingsenhed med studerende

  En gruppe af ingeniørstuderende fra Det Tekniske Fakultet har fået deres egen afdeling hos Lego, hvor de – under en projektleder fra Lego – udvikler fremtidens legetøj.

 • 13.11.2012

  Ny viden om fordøjelsesenzymer hos kødædende plante

  Forsker fra Institut for Kemi-, Bio- og Miljøteknologi er med i forskningssamarbejde, der finder nye enzymer i den kødædende plante ’Venus Fluefanger’.

 • 12.11.2012

  Vandt 10.000 kr. for bedste forretningsidé

  PDI-studerende Lars Limkilde Svendsen løb af med sejren og de medfølgende 10.000 kr., da afdelingen for Teknologioverførsel afholdt konkurrence i forretningsmuligheder.

 • 29.10.2012

  Forskergruppe får støtte til udvikling af supercomputere

  Professor Sergey I. Bozhevolnyis Nano Optics-gruppe modtager 1,4 mio. kr. til udvikling af optiske teknologier til næste generation af supercomputere

 • 08.10.2012

  Underviserpris for inspirerende vejledning

  Lektor Karsten Holm Andersen fra Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet modtog i fredags Syddansk Universitets undervisningspris bl.a. for sin usædvanlige inspirerende vejledning og energiske indsats i Formula Student-projektet.

 • 24.09.2012

  Holger Beck Nielsen inspirerede til networkING 2012

  Gensynsglæde, faglig snak og genopfriskning af gamle minder var på dagsordenen, da Det Tekniske Fakultet d. 22. september 2012 afholdte årets NetworkING-arrangement.

 • 11.09.2012

  Nye mekatronik-ansættelser styrker effektelektronik ved MCI

  Mads Clausen Instituttet forøger nu sine aktiviteter inden for forskning og udvikling af moderne mekatronik med oprettelsen af en professor- og en adjunktstilling i mekatronik.

 • 06.09.2012

  Kickstart af tværfagligt projektsamarbejde

  Ingeniøruddannelsernes ‘Experts in Teams’-projekt blev den 5. september 2012 skudt i gang med oplæg, messe og dialog.

 • 22.08.2012

  Markrobotter rykker for bæredygtig fødevareproduktion

  20 studerende har brugt en måned af deres sommerferie på at bygge robotter til bæredygtigt landbrug. Den 31. august konkurrerer robotterne ved finalen, der bliver afholdt på en porremark uden for Det Tekniske Fakultet.

 • 08.08.2012

  Elektrisk racerbil konkurrerer på Hockenheim

  For første gang kunne de ingeniørstuderende køre over målstregen på Hockenheim Formel 1-bane i Tyskland i en eldreven racerbil.

 • 03.08.2012

  Nyt forskningsprojekt bidrager til energirigtig dyrefoder

  Nyt erhvervs-ph.d.-projekt i samarbejde mellem Vejle-virksomheden Graintec og Det Tekniske Fakultet skal bidrage til energirigtige produktionsmetoder til fiske- og dyrefoder.

 • 24.07.2012

  Gennembrud for brug af solenergi

  Ny forskning åbner muligheder for nye – og langt mere effektive – måder at omdanne solenergi til elektricitet. Det er professor Sergey I. Bozhevolnyi fra Institut for Teknologi og Innovation, der står bag denne forskning, som i dag bliver offentliggjort i det anerkendte tidsskrift Nature Communications.

 • 09.07.2012

  Alle 21 ingeniøruddannelser hitter

  32 procent flere unge har i år søgt ind på ingeniøruddannelserne

 • 02.07.2012

  2,5 mio. til udvikling af ny teknologi til undersøgelse af kræftceller

  Forsker fra Institut for Teknologi og Innovation skal stå i spidsen for toårigt projekt, der bl.a. kan forbedre kræftdiagnosticering

 • 30.06.2012

  Sommerdimission 2012: Keep Calm, Engineers will save the world

  Der var verbale klap på skulderne og lykønskninger, da dekan Per Michael Johansen holdt tale for sommerens dimittender.

 • 22.06.2012

  17 mio. til udvikling af intelligent energisystem til gartnerier

  Forskere fra Det Tekniske Fakultet står i spidsen for et nyt projekt, der skal gøre gartnerierne mere energieffektive til fordel for miljø og pengepung.

 • 18.06.2012

  Nyt konsortium tager hånd om affald og miljø

  Forskere fra Institut for Kemi-, Bio- og Miljøteknologi deltager i et nyt konsortium, INNOSORT, som vil skabe effektiv affaldssortering, der både gavner Danmarks miljø og eksportmuligheder.

 • 11.06.2012

  Akustik-kongres røfler DR’s koncerthus

  Den 18.-20. juni er Syddansk Universitet vært for en international kongres for akustik. Blandt talerne er lydingeniøren bag Sydneys Opera House, som sætter akustikken i de danske koncertsale under kritisk lup.

 • 08.06.2012

  Ny robotbaseret produktionsplatform på vej

  Forskere fra Det Tekniske Fakultet deltager i en ny offentlig-privat udviklingsplatform, FiberLab, der netop har modtaget 40 millioner kr. i støtte fra Højteknologifonden.

 • 04.06.2012

  Bent T. Bonnerup er afgået ved døden

  Det er med stor sorg, at vi i dag har modtaget meddelelsen om, at Ingeniør Bent T. Bonnerup er død

 • 01.06.2012

  Peder Thusgaard Ruhoff i ledelsen i nydannet organisation

  Det Tekniske Fakultet er repræsenteret i bestyrelsen i ny organisation, som skal styrke mulighederne for at indsamle, behandle og beregne data i dansk forskning.

 • 30.05.2012

  Kåring af årets ph.d.-cup

  Vinder af Informations ph.d.-cup Thiusius Rajeeth Savarimuthu fra Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet blev i går kåret til den officielle prisoverrækkelse.

 • 29.05.2012

  Racerløb: En sjov eksamen

  Knap 70 ingeniørstuderende racede i dag om kap med deres selvdesignede scalextric-biler.

 • 16.05.2012

  Boost til samarbejde mellem virksomheder og studerende

  Energieffektive produkter og styrket samarbejde mellem studerende og virksomheder var i fokus, da E-days for første gang blev afholdt i Odense d. 15. maj 2012.

 • 15.05.2012

  Forsker fra TEK vandt i ph.d.-cup

  Thiusius Rajeeth Savarimuthu fra Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet vandt i denne uge Dagbladet Informations Ph.d.-cup.

 • 03.05.2012

  Patient@home viser ny teknologi

  Det Tekniske Fakultet deltager i fremstød for den store velfærdsteknologiske satsning, som universitetet står i spidsen for.

 • 16.04.2012

  Prøv den nyeste velfærdsteknologi til Forskningens Døgn

  Fredag den 20. og lørdag den 21. april kan alle interesserede blive klogere på – og afprøve – velfærdsteknologi, når ingeniører og fysioterapeuter viser noget af den nyeste teknologi til bl.a. genoptræning.

 • 02.04.2012

  Ny ingeniøruddannelse: Civilingeniør i Software Engineering

  Nu kan unge også uddanne sig til civilingeniør i Software Engineering, der er et helt nyt tilbud i Det Tekniske Fakultets række af ingeniøruddannelser.

 • 29.03.2012

  Unge opfinder ideer til plejepersonale

  250 stolte 7.-klasseselever kunne onsdag d. 28. marts 2012 vise resultatet af deres langvarige arbejde med at hjælpe plejepersonalet med at undgå arbejdsskader. Udstillingen fandt sted i Robolab, hvor et dommerpanel af eksperter, brugere og plejepersonale skulle bedømme indsatsen.

 • 23.03.2012

  30.000 kr. til speciale om enzym fra kødædende plante

  Kemi-ingeniør Camilla Mølgaard Hansen modtog fredag d. 23. marts et legat på 30.000 kr. fra Siemensfonden.

 • 23.03.2012

  Stigende efterspørgsel på kød presser bæredygtigheden

 • 15.03.2012

  4 mio. til samarbejde på tværs af grænser

  Mads Clausen Instituttet er med i nyt projekt, der skal styrke og udvikle den syddanske grænseregion.

 • 14.03.2012

  Unge får igen chancen for at udvikle computerspil i sommerferien

  Nu er der åbnet for tilmelding til Game Development Camp 2012, der igen i år bliver afholdt på Det Tekniske Fakultet. Sommercampen tilbyder en unik social oplevelse og praktisk undervisning i spiludvikling.

 • 02.03.2012

  TEK-forskere bidrager til stort vindenergiprojekt

  Et landsdækkende projekt har fået 18 mio. kr. til udvikling af vindmølletårne i beton.

 • 22.02.2012

  Kom til Åbent Hus den 3. marts 2012

  De 21 ingeniøruddannelser på SDU byder alle velkomne til Åbent Hus den 3. marts 2012 kl. 13-17 på Campusvej 55 i Odense.

 • 10.02.2012

  Tiltrædelsesreception for Horst-Günter Rubahn

  Onsdag d. 8. februar afholdte Det Tekniske Fakultet reception for professor Horst-Günter Rubahn.

 • 25.01.2012

  Ny viden til kamp mod øjensygdomme

  Dansk-amerikansk forskning i proteiner fører til vigtig viden om arvelige øjensygdomme

 • 21.01.2012

  Vinterdimission 2012: 25% har allerede job

  Der er ingen grund til sortsyn, lød det fra uddannelsesdirektør Henning Andersen, da mere end 200 spritnye ingeniører blev fejret ved Det Tekniske Fakultets dimissionsfest d. 21. januar 2012.

 • 03.01.2012

  Nanooptik-artikler i top ti

  To artikler fra forskerne fra Institut for Teknologi og Innovation har været så populære, at de endte på Optics Letters top ti over mest downloadede artikler i november 2011.

 • 14.12.2011

  Ny institutleder på Mads Clausen Instituttet

  Professor Horst-Günter Rubahn tiltræder som institutleder for Mads Clausen Instituttet (MCI) ved Det Tekniske Fakultet, SDU, d. 1. januar 2012.

 • 01.01.0001

  Robotter skal gøre vedligehold af vindmøller sikrere, billigere og mere effektivt

  Et nyt projekt ledet af forskere på Syddansk Universitet skal udvikle en robot, der gør det muligt for teknikere at vedligeholde vindmøller helt uden at skulle kravle op i dem og fire sig ud langs vingerne. Det bliver nemlig nødvendigt med den planlagte udbygning af havvind.