Skip to main content

SDU bevæger sig – og du kan være med

SDU bevæger sig – og du kan være med

Tak for opbakningen til SDU bevæger sig!

Med over 600 tilmeldte og dejligt solskin blev bevægelsesdagen et tilløbsstykke for SDU's medarbejdere - både virtuelt og på alle campusser.

Du kan få et kig på dagen i TV2Fyns indslag på www.tv2fyn.dk
samt læse mere i Fyens Stiftstidende reportage på www.fyens.dk.

Var du med på dagen, så husk at uploade de antal minutter, du har bevæget dig – gerne med et foto her: https://www.facebook.com/events/782123212332400

Alternativt kan du sende dine bevægelsesminutter til sbs@sdu.dk. Antal bevægelsesminutter lægges sammen til det antal minutter vi på SDU bevægede os til den første Bevægelsesdag.

Igen: TAK for opbakningen!


Gør noget godt for dig selv og bevæg dig for forskningen

Forskning viser at vi under Corona er blevet mere inaktive, at vi sidder mere og bevæger os langt mindre end normalt. Eventen ”SDU bevæger sig” sætter fokus på bevægelse i hverdagen, når alle ansatte opfordres til at bruge et par timer af arbejdstiden i sundhedens og velværet tegn, og gå sammen med kolleger om at tælle aktive minutter.

 

 

Har du spørgsmål eller forslag?

Så hører vi gerne fra dig! 
Send en mail til sbs@sdu.dk

 

 

 

 Sammen hver for sig-koncept:

Fysiske:

Virtuelt:


Efter du har deltaget i Bevægelsesdagen, opfordres du til at uploade de antal minutter, du har bevæget dig – gerne med et foto
her: https://www.facebook.com/events/782123212332400

Alternativt kan du sende dine bevægelsesminutter til sbs@sdu.dk. Antal bevægelsesminutter lægges sammen til det antal minutter vi på SDU bevægede os til den første Bevægelsesdag.


Om projektet:
SDG-challengen ’SDU bevæger sig’ blev endeligt besluttet på Direktionsmøde 27.8.20

Der blev første gang arbejdet med projektet på SDUs Verdensmål Kick Off sidste år i september – og et godt sted at starte er at samle de personer, som dengang havde brainstorming om bedre sundhed og trivsel på SDU gennem bevægelse i arbejds- og studiedagen. Samtidig bliver der arbejdet med en Kick Off-event for ’SDU bevæger sig’ i efteråret.

Projektets mål:
’SDU bevæger sig’ er et Citizen Science-projekt, der skal bidrage til at integrere en sund kultur i hverdagen for medarbejdere og studerende. Det er en adfærdsændring, der skal bidrage til bedre sundhed og trivsel på SDU. Derfor tilrettelægges projektet som et Citizen Science-projekt, hvor medarbejdere og studerende involveres og engageres i udvikling, gennemførsel og implementering af projektet i alle campusbyer.

Sammenhæng til verdensmål:
Projektet retter sig mod SDG Mål 3 Sundhed & Trivsel og har til formål at:

1/ øge opmærksomheden på vigtighed og effekter ved bevægelse i løbet af arbejds-/studiedagen
2/ skabe rummet i kulturen i arbejds- og studiedagen til bevægelse

Gennem en ny opmærksomhed blandt ledere, medarbejdere og studerende får den almene sundhed og trivsel mulighed for at vokse. Projektet tager udgangspunkt i relevante forskningsområder på SDU og bygger på konkret forskningsviden.

Projektet arbejder overordnet med SDG-indikatorerne:

  • 3.4 By 2030, reduce by one third premature mortality from non-communicable diseases through prevention and treatment and promote mental health and well-being.
  • 3.4.1 Mortality rate attributed to cardiovascular disease, cancer, diabetes or chronic respiratory disease

Projektet lægger sig ligeledes op af WHO’s ’Global action plan on physical activity 2018–2030: more active people for a healthier world’ (https://www.who.int/ncds/prevention/physical-activity/global-action-plan-2018-2030/en/).

Temaer:
Challengen vil angribe bevægelse på mange planer for herigennem at kunne engagere mange personalegrupper og studerende fra den lille bevægelse til sport/motion samt forebyggende træning:

  • Den lille bevægelse (ala gå hen til kollega i stedet for email/telefon, stående møder/stående kaffepause, arbejde stående, mv.)

  • Motion mod skader (typisk skulder, nakke, lænd)

  • Motion på arbejdspladsen (sportstid er en del af arbejdstiden)
  • Mindfulness/Meditation
  • Adfærd/kulturændring (tilladelse, mulighed, forventning) integreres i alle temaer

I flere enheder og afdelinger arbejdes der allerede med disse elementer. Vi vil derfor i dialog for at høste erfaringer – og få idéer, som opleves som operationelle og vedkommende for medarbejdere og studerende.

Projektet bygger derfor på Citizen Science-principper som samskabelse, videndeling og fælles produktion af data.

Mere at vide?
Kontakt projektledelsen:

Professor Jens Troelsen, Institut for Idræt og Biomekanik - JTroelsen@health.sdu.dk
Souschef Thomas Kaarsted, SDUB - thk@bib.sdu.dk
Kontorchef Anne Kathrine Overgaard, SUND - ako@sdu.dk