Skip to main content
DA / EN

Henrik Gordon Petersen modtager Grundfosprisen

Professor Henrik Gordon Petersen fra Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet har modtaget Grundfosprisen samt en million kroner for sin mangeårige indsats inden for anvendt robotteknologi.

Henrik Gordon Petersens mangeårige forskerindsats inden for anvendt robotteknologi blev torsdag anderkendt med tildelingen af Grundfosprisen.

- Jeg er overordentlig glad, stolt og beæret over at modtage Grundfosprisen 2015. Jeg kan jo se på listen af tidligere modtagere af Grundfosprisen, at det er et meget fint selskab, som jeg nu er blevet en del af. Jeg er også meget glad for den yderligere fokus, som dette giver på robotteknologi, idet dette område er af meget stor vigtighed for dansk produktions fremtid, siger Henrik Gordon Petersen.

Af prissummen på en million kroner går de 750.000 ubeskåret til forskning inden for Henrik Gordon Petersens forskningsområde, mens de 250.000 gives som en personlig anerkendelse.

- Jeg har endnu ikke taget 100% stilling til, hvad forskningsmidlerne skal bruges til, men kan sige at det i hvert fald bliver til udstyr til vores robotteknologiske forskningsopstillinger, siger han.

Industriteknologi fastholder danske arbejdspladser

Bag prisen står Poul Due Jensens Fond, der med årets tema for Grundfosprisen ønsker at sætte fokus på industriens betydning for samfundet og at fremhæve en profil, som har haft stor betydning inden for moderne produktionsteknologi.

- I Danmark er vi ikke konkurrencedygtige på lønninger, men vi er til gengæld dygtige til at automatisere vores industrielle produktion og på den måde sikre at arbejdspladser i industrien forbliver i Danmark. Henrik Gordon Petersen og hans forskningsgruppe er et kraftcenter i den udvikling, og det vil vi gerne anerkende og støtte, siger bestyrelsesformand Niels Due Jensen.

Forskning skaber nye arbejdspladser

En vigtig faktor i juryens afgørelse er også den betydning, Henrik Gordon Petersen personligt har haft i forhold til at bringe Danmark helt i front, når det gælder udvikling af teknologi til brug direkte i produktionsvirksomhederne.

- Hos Henrik Gordon Petersen personligt ser vi, hvorledes en passion for matematisk indsigt bringes i anvendelse i en teknologi af største samfundsnytte, samt hvordan en fremragende samarbejdsevne bringer resultaterne i arbejde, både i eksisterende og nye virksomheder. Eksempelvis er både Scape Technologies og Universal Robots udsprunget af miljøet omkring ham, forklarer Niels Due Jensen, der også er formand for Grundfosprisjuryen.

13. gang Grundfosprisen uddeles

Grundfosprisen uddeles i år for 13. gang Poul Due Jensens Fond, hvis primære formål er at sikre Grundfos' fortsatte eksistens og udvikling. Prisen bidrager til at støtte og fremhæve dygtige forskere inden for det tekniske og naturvidenskabelige område.

Se interview med Henrik Gordon Petersen (video).

For mere information kontakt

Professor, ph.d. Henrik Gordon Petersen, Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet, hgp@mmmi.sdu.dk, tlf. 6011 2324

 

Redaktionen afsluttet: 24.09.2015