Skip to main content

Mediacamp - Et journalistisk forløb til alle gymnasier i Danmark

SDU Mediacamp er et fagligt digitalt journalistisk koncept til alle gymnasier i Danmark. Tilbuddet henvender sig til dansk, samfundsfag og mediefag for alle klassetrin samt HF.

Skriv til: mediacamp@sdu.dk , hvis du vil høre mere om SDU Mediacamp. 

Om Mediacamp
Mediacamp består af undervisningsmateriale målrettet undervisningen i dansk og mediefag (gymnasieniveau). Eleverne producerer journalistik og dyster om et 3-dages praktikophold på Center for Journalistik, SDU Odense. Mediacamp konceptet og undervisningsmaterialet er udviklet i samarbejde med gymnasielærere og produceret af erfarne undervisere og journalister.

”Mediacamp er et integreret forløb i gymnasiernes undervisning udviklet i dialog med lærerne. Lærerne har en afgørende rolle for at binde læring, produktion og refleksion sammen med undervisningen”, Peter Bro, leder af Center for Journalistik.

Mediacamp består af to overordnede dele: Et digitalt forløb og en Mediacampfinale:

Det digitale forløb

  • foregår i klassen og kan integreres som fagligt forløb i danskundervisningen samt i medie- og samfundsfag. Tværfaglige forløb er også en mulighed. 
  • Undervisningsmaterialet indeholder tutorials, elevopgaver og eksempler på journalistiske genrer samt baggrundsmateriale til lærerne inklusiv en lektionsplan. Lærere, der har tilmeldt en eller flere klasser til Mediacamp, får adgang til undervisningsmaterialet. 
  • Ved tilmelding af en klasse får læreren mulighed for at deltage i en gratis masterclass på SDU Odense. Masterclassen er koncentreret om 1) lærerrollen som redaktør for eleverne, 2) journalistik med fokus på proces og håndværk, dvs. teorien konkretiseret og eksemplificeret, og 3) en kort gennemgang af den digitale camp og Mediacamp Cup med mulighed for debat og input. Masterclassen er et efteruddannelsesforløb designet til at klæde lærerne på til at lede klassen gennem den journalistiske proces i praksis.

Forløbet starter i uge 43 2024 og kan anvendes fleksibelt i undervisningen henover et 7 ugers forløb med en fælles deadline i december for alle deltagerklasser. Efter deadline bedømmer et journalistisk dommerpanel elevernes medieprodukter. 5 klasser går videre til Mediacampfinalen, som foregår i starten af januar 2025.

Mediacampfinalen
Finalen består af 3 intense dage med knivskarp konkurrence på Medietorvet på Center for Journalistik, SDU Odense. Her er besøg på mediearbejdspladser, hver klasse får tildelt eget redaktionslokale og en studenterredaktør (journalistikstuderende), som arbejder tæt sammen med klassen.

”Det var en virkelig god oplevelse at deltage i Mediacamp. Mine elever var MEGET tilfredse med det hele, og de fik meget ud af det. Min skole og kolleger har også spurgt meget ind til det hele, og jeg har bare sagt, at Mediacamp er en suveræn måde for eleverne at arbejde med journalistik på. Jeg er stor fan af SDU Mediacamp,” Peder Thøgersen Jensen, dansk- og engelsklærer, Mulernes Legatskole, deltog i Mediacampfinalen i januar 2023.

”Mediacamp er et fantastisk godt arrangement. Det var både motiverende i forhold til den faglige dimension, men også en camp med en form, som gav klassen mulighed for at dyrke det sociale. Mediacamp er et grundigt planlagt forløb, som tager elevernes arbejde seriøst fra dag 1. Super!”, John Larsen, dansk- og samfundsfagslærer, Svendborg Gymnasium, deltog i Mediacampfinalen i 2023.

Om Mediacamp
Over 5000 gymnasieelever fordelt på knap 200 klasser fra både Sjælland, Fyn og Jylland har deltaget i Mediacamp siden den første camp tilbage i 2015. Mediacamp har siden da været i konstant udvikling, hele tiden med skarpt fokus på grundlæggende mediekompetencer i et specifikt journalistisk brobygningskoncept. 

”Dette koncept virker, fordi vi bliver ved med at udvikle og tilpasse det i forhold til virkeligheden, præcis som med al god journalistik. Det betyder også, at Mediacamp lige nu er i endnu et udviklingsspring, som vi glæder os til at løfte sløret for”, siger Peter Bro. 

Sidst opdateret: 07.09.2023