
Ung fysiker får prestigefyldt bevilling og vender tilbage til SDU
Hvordan opfører lys og stof sig på nanoskala? Det er noget af det, fysiker André Gonçalves skal undersøge, når han vender tilbage til Det Tekniske Fakultet på SDU med en Villum Young Investigator-bevilling på 9 millioner i ryggen.
34-årige P. André D. Gonçalves har på trods af sin relativt unge alder været vidt omkring i den akademiske verden.
Han er født og opvokset i Portugal og har sin kandidatgrad i teoretisk fysik fra Porto. Siden flyttede han til Danmark for at tage en ph.d. på DTU, var et smut forbi MIT i Massachusetts, fik en postdoc-stilling på SDU Nanooptik, inden han blev ansat på det velrenommerede Institute of Photonic Sciences i Barcelona, hvor han har været de sidste fire år.
Nu vender han tilbage til Det Tekniske Fakultet på SDU som adjunkt på grundforskningscenteret Polima.
Med sig tager han en Young Investigator-bevilling fra Villum Fonden på 9 millioner. Pengene skal bruges på at starte et nyt forskningsspor op, forklarer han.
- Jeg skal lede et forskningsspor, hvor jeg vil udnytte potentialet i det, man kalder kvantemekanisk tunnelering til at undersøge og kontrollere lys-stof-interaktioner på nanoskala. Tunnelering er en kvantemekanisk proces, hvor en partikel passerer gennem en barriere, som den ifølge klassisk fysik ikke burde kunne krydse. For at undersøge det vil jeg kigge på nanostrukturer lavet af nye kvantematerialer, som understøtter polaritoner. Polaritoner er kvasipartikler, der er delvist lys, delvist stof, siger Gonçalves.
- Ambitionen er, at min forskning vil gøre os klogere på interaktioner mellem lys og stof på nanoskala, og at det vil åbne nye muligheder for at kontrollere lys og stof på hidtil ukendte måder.
Eftersom det er grundforskning, er det primære mål at frembringe ny viden. Men Gonçalves er slet ikke i tvivl om, at forskningen vil finde konkret anvendelse på mange områder.
- Lys-stof-interaktioner spiller en afgørende rolle på næsten alle videnskabelige og teknologiske områder. Konkrete anvendelser kunne f.eks. være ultrahurtige, høj-densitets fotoniske kredsløb til kommunikationsteknologier, forbedring af den nuværende rum-energi-tids-opløsning i mikroskopi og spektroskopi, ultrasensitive biologiske og kemiske sensorer, og måske mange flere ting, som vi endnu ikke kan forudsige.
- Grundforskning er en drivkraft for banebrydende opdagelser. Det er en forudsætning for skabelsen af nye teknologier, der gavner samfundet som helhed
Villum Young Investigator
Villum Fonden har med Young Investigator Programme i år givet i alt 150 millioner kroner til 19 unge og talentfulde forskere inden for natur- og ingeniørvidenskab.