Skip to main content
DA / EN

Droner skal have elektronisk nummerplade

Ifølge et nyt lovforslag skal alle professionelle droner snart flyve rundt med en elektronisk nummerplade. Forskere er i fuld gang med teste teknologien, der skal gøre det muligt at registrere dronerne.

Omkring 10 droneoperatører har i dag en nummerplade spændt på deres drone. Heriblandt Beredskabsstyrelsen, som bruger dronerne til kemikalieudslip og brande.

Forskere på Syddansk Universitets dronecenter har udviklet en meget lille dims, som minder om en mobiltelefon. Den sender direkte til en server på universitetet, så forskerne kan følge flyvningerne.

- Vi har blandt andet lært, at nummerpladen skal tænde og slukke automatisk. Når droneoperatøren for eksempel bruger dronen professionelt til at finde fjernvarmerør med et infrarødt kamera, har han fokus på arbejdet og husker ikke at tænde og slukke for dronens elektroniske nummerplade, siger adjunkt Kjeld Jensen fra SDU UAS Center, Syddansk Universitet.

Trafik- og Byggestyrelsen har bedt forskerne på SDU UAS Center om at komme med løsninger på, hvordan myndighederne kan holde styr på det stadig voksende antal droner.

Nummerplade identificerer dronens fører

Mens forskerne arbejder på højtryk i dronelaboratoriet, har regeringen netop fremsat et nyt lovforslag. Ifølge det nye lovforslag skal professionelle droner, som flyver i byområder, udstyres med en elektronisk nummerplade, når teknologien gør det muligt.

Det skal gøre det let at identificere dronens fører, når myndighederne for eksempel har brug for hurtigt at rense luften for droner, hvis en lægehelikopter skal lande.

- Vi arbejder på to forskellige designs. Det ene er baseret på, at en radiosender er monteret i nummerpladen. Den sender signal til en eventuel politimands tablet på jorden. Det andet system har indbygget en mobiltelefon, som løbende sender direkte til en national database, forklarer Kjeld Jensen.

- Den løsning kræver et mobilabonnement for at virke. Det giver god mening, hvis nummerpladerne skal bruges af kommercielle piloter inde i byen. Men hvis registreringen også skal udbredes til eksempelvis 16-årige drenge, som leger i haven, skal man vælge en billigere løsning med en radiosender.

Registrering hjælper politiet

Det er mobiltelefonløsningen, som i øjeblikket bliver testet hos forskellige droneoperatører, mens radiosenderne bliver testet i samarbejde med forskellige virksomheder.

Forskerne bruger de praktiske erfaringer til at finjustere teknikken og designet.

- Mange kan ikke forstå, at droner skal registreres, for det er jo kun et stykke legetøj, men i takt med, at der kommer flere og flere droner, er myndighederne nødt til at vide, hvem der styrer dem. Ellers er politiet magtesløst, når fru Jensen ringer og beder om at få fjernet en drone, som hænger over hendes have, eller når droner smugler ting over fængselsmuren, påpeger Kjeld Jensen.

Redaktionen afsluttet: 16.12.2015