Følg med og bliv opdateret på alt fra forskningsresultater og erhvervssamarbejder til studieliv og spændende tiltag på universitetet.
SDU og RUC’s forhandlinger er indstillet
Mere end seks måneders undersøgelser, som skulle have ledt til Roskilde Universitets overtagelse af Campus Slagelse fra Syddansk Universitet, er afsluttet uden, at parterne har nået en aftale.
Nyt projekt vil studere molekyler, der kan forklare, hvorfor du er lige præcis dig
I løbet af dit liv kan der opstå alle mulige påvirkninger, som tænder og slukker for mange af dine gener og dermed skaber de variationer, der gør dig til lige præcis dig. Professor i kemi, Jasmin Mecinovic, vil helt ned i den molekylære verden for at forstå dem.
SDU og TrygFonden vil styrke det digitale demokrati
Digital Democracy Centre på SDU og TrygFonden opretter et flerårigt fellowship-program, hvor målet er at forstå og adressere de udfordringer, digitale teknologier giver for demokratiet.
SDU er i verdenstoppen inden for sports science
På Shanghai-rankingen ”Global Ranking of Sport Schools and Departments” placerer SDU sig pt. på en fornem 9. plads på den senest offentliggjorte ranking for 2022. De sidste syv år har Syddansk Universitet ligget i toppen af denne og andre rankings inden for sports science. Jens Troelsen, der er institutleder på Institut for Idræt og Biomekanik (IOB) forklarer her mere om baggrunden for de flotte resultater.
Forskere vil ruste mindre virksomheder mod cybertrusler
Det forandrede trusselsbillede øger behovet for at opruste på virksomhedernes cybersikkerhed, og et nyt forskningsprojekt på SDU skal hjælpe små og mellemstore virksomheder med den opgave.
SDU’s kvanteforskning er i verdensklasse
To nye analyser fra Danmarks Grundforskningsfond dokumenterer, at SDU’s kvanteforskning står stærkt i den internationale konkurrence.
Syddansk Universitet har fået nøglerne til 50.000 nye kvadratmeter
Bygherren Vejdirektoratet har nu overdraget det nye sundhedsvidenskabelige fakultet Nyt SUND til Syddansk Universitet. 5.000 studerende på 26 uddannelser får topmoderne faciliteter, og fakultetet bliver direkte forbundet med det nye supersygehus OUH, når det står færdigt.
Professor Anne-Marie Mai modtager Carlsbergfondets Forskningspris 2023
Hun modtager prisen for sin årelange indsats inden for dansk litteraturhistorisk forskning. En indsats, som har ændret vores opfattelse af, hvordan litteraturen kan undersøges og analyseres.
Nyt forskningsprojekt vil hjælpe tv- og filmindustrien til at blive grønnere
Det koster mange tons CO2 at producere film og tv. Men det behøver det ikke, og nu vil et nyt forskningsprojekt undersøge, hvordan det bliver overskueligt at lave mere bæredygtige produktioner.
Religiøse danskere har lavere dødelighed og færre indlæggelser
Nyt studie om sammenhængen mellem tro og helbred forbinder det at være aktiv i en religiøs organisation med en række helbredsfordele.
Delfinerne kommer
Øresvin og spækhuggere finder oftere og oftere vej til danske farvande. Samtidig ønsker vi at bygge gigantiske vindmølleparker til havs. Er der plads til både flere havpattedyr og flere vindmølleparker?
Nu kan din egen læge vurdere din risiko for leversygdom
Det er lykkedes et internationalt forskersamarbejde med dansk islæt at udvikle et billigt blodprøveværktøj, som nøjagtigt forudser risikoen for alvorlig leversygdom.
Forskere finder 20.000 år gammelt refugium for spækhuggere i nordlige Stillehav
Under sidste istid måtte spækhuggere forlade deres levesteder og søge mod isfrit vand. Nogle af dem fandt et refugium ved Japan, og deres efterkommere har levet der lige siden. Nyt studie af spækhuggernes kolonisering af nordlige Stillehav bidrager til forståelsen af deres komplekse sociale liv.
Forskere finder sammenhæng mellem PFAS og børns IQ
En ny undersøgelse fra SDU og Odense Børnekohorte viser sammenhæng mellem udsættelse for PFAS som foster og lavere intelligenskvotient (IQ) i 7-års alderen.
European SDU Lectures – Europas fremtid i en foranderlig verden
I krisetider er der grund til at samle tankerne. Det gør Syddansk Universitet og Tænketanken Europa i forelæsningsrækken European SDU Lectures, hvor førende internationale forskere og eksperter besøger København og giver deres perspektiver på Europas fremtid.
Velkommen til 4635 nye SDU-studerende!
4635 kommende studerende fik ved midnatstid besked om, at de er blevet tilbudt en plads på en af SDU’s bacheloruddannelser. Tallet svarer til en fremgang på 7 % sammenlignet med sidste år.
Årets 10 mest læste forskningshistorier
Kommaer. Kunstig intelligens, som din nye chef. Gulerødder, som forebygger tarmkræft. Ny behandling til rygpatienter. Her er de 10 forskningsnyheder fra Syddansk Universitet, som er blevet mest læst det seneste år.
SDU’s to nye bestyrelsesmedlemmer er fundet
Tidligere minister og medlem af Folketinget Ulla Tørnæs og Troels Petersen, Senior Vice President i Danfoss, træder ind i SDU’s bestyrelse den 1. oktober 2023.
Fremgang i søgningen til Syddansk Universitet
Der er i år kommet flere ansøgninger til SDU’s bachelor- og professionsbacheloruddannelser sammenlignet med sidste år svarende til en stigning på 9 %. Hele universitetssektoren oplever fremgang i søgningen.
Sådan kan psykologien redde det pressede sundhedsvæsen
Forskere kommer her med tre bud på, hvordan sundhedspsykologi og særligt uddannede psykologer kan bidrage med både forebyggelse og behandling i et udfordret sundhedsvæsen.
Hvilke bøger skal du læse denne sommer?
Det er sommer, ferien står for døren og det er tid til at slappe af. Læs med, når vores eksperter i litteratur giver deres anbefaling af, hvad der – efter deres mening – er det bedste, du kan læse denne sommer.
SDU-forsker vil lave strækbar elektronik
I et nyt projekt vil Jakob Kjelstrup-Hansen fra Mads Clausen Instituttet på SDU udvikle strækbar elektronik, der senere kan bruges i blandt andet tøj og biomedicinske implantater. Han har netop modtaget på 2,9 millioner kroner til projektet.
Ny model for fremtidens bacheloroptag
Ny optagelsesmodel skal sikre, at kommende studerende har de nødvendige kvaliteter for at kunne gennemføre en universitetsuddannelse.
SDU-studerende vil hjælpe os med at få bæredygtige vaner
Pernille Lydia Sørensen, der har en bachelor fra SDU, står bag den deleøkonomiske app Monto. Her kan du spare penge, finde dit indre legebarn frem og leje et paddleboard og være god mod kloden på én og samme tid.
Heksen er blevet en feministisk heltinde
Ifølge folketroen er sankthans en aften, hvor både det gode og onde træder frem. For at holde det onde væk, fejrer vi traditionelt midsommeren med bål – og nogle steder brændes heksedukker. Men i dag dyrkes heksen som cool naturkraft, og det skaber debat om traditionen. Historieprofessor Louise Nyholm Kallestrup forklarer her, hvorfor heksen er blevet cool, og hvorfor der ikke kommer en heksedukke på hendes bål.
SPEAR-projektet er afsluttet
Det 4-årige EU-finansierede projekt SPEAR, der med SDU’s GET-team i spidsen har udviklet og implementeret ligestillingshandlingsplaner på ni europæiske universiteter, er afsluttet med gode resultater og erfaringer.
DR og SDU vil lære børn at læse på nye måder
Forskere fra Syddansk Universitet er med i et storstilet projekt støttet af Trygfonden og med DR i spidsen, hvor målet er at styrke læselysten hos alle Danmarks børn.
Ny forskning afslører mikroskopiske detaljer om edderkoppens mytiske spind
Hjulspinderen spinder silketråde, der er stærkere end stål og kevlar, men hvordan gør den? Det er to SDU-forskere nu et skridt tættere på at forstå.
AI vil forme fremtidens opfindelser
Når det kommer til innovation, opfindelser og produktudvikling, vil introduktionen af kunstig intelligens revolutionere fremtidens innovation i samme grad, som PC’en ændrede vores hverdag. Men skal vi juble over de nye innovationsmuligheder eller bekymre os? Det har vi spurgt professor Alf Rehn om.
Kunstig intelligens udfordrer vores medier og demokrati
Medier og demokrati står foran kæmpe forandringer, nu kunstig intelligens ruller ud i hele verden. Vi har spurgt SDU-professor Claes de Vreese, hvilke udfordringer vi står overfor, og hvad vi kan gøre ved dem.
I bund og grund forstår ChatGPT ikke noget
Chatbotten ChatGPT har sat gang i en storm af diskussioner om, hvad kunstig intelligens kan betyde. Samtalen er dog ikke ny, og lektor Nikolaj Nottelmann giver her filosofisk indblik i, hvad kunstig intelligens kan – og bestemt ikke kan.
Terrorismebestemmelse giver problemer med retssikkerheden
Straffelovens bestemmelse om terrorisme er fra dag ét blevet kritiseret for at være for uklar, og heller ikke retspraksis efterlader et entydigt billede af, hvad man som borger dømmes for. Det konkluderer Nanna Grønning-Madsen i ny bog baseret på sin ph.d.-afhandling.
Kunstig intelligens i krig
Invasionen af Ukraine har skabt større bevidsthed om kunstig intelligens’ rolle i konflikter, og en række lande sigter nu mod at integrere AI langt mere i militæret. Men hvordan forholder vi os til at uddelegere liv-eller-død-beslutninger til algoritmer? I denne kronik peger tre forskere på, hvor der er grund til bekymring.
Den økonomiske tilpasning er afsluttet
Den længerevarende proces med at tilpasse SDU’s økonomi med årlige udgifter svarende til 95. mio. kroner om året er nu ovre.
Overvågning fører til stress og mistrivsel blandt danske fiskere
Kameraovervågning på skibe påvirker arbejdsmiljøet negativt blandt danske jomfruhummerfiskere. Det konkluderer et nyt studie.
AI som din nye chef? Kunstig intelligens er klar til at overtage ledelsesmæssige opgaver
Når vi snakker om kunstig intelligens, så har vi på underfundig vis antaget, at det primært vil erstatte lavt kvalificeret arbejde, men AI kan også klare ledelsesmæssige opgaver. Det viser forskning fra professor Ari Alf Mikael Rehn fra Syddansk Universitet.
7 ting du skal vide om AI i skolen
Kunstig intelligens kommer til at ændre undervisning i skolerne på godt og ondt. Professor i uddannelsesvidenskab Nikolaj Elf giver her et indblik i, hvordan skolen vil ændre sig, og hvad vi skal være opmærksomme på.
Hvordan håndterer ChatGPT moralske dilemmaer?
ChatGPT fascinerer brugere verden over. Men hvad sker der, når man konfronterer botten med moralske dilemmaer, og hvordan reagerer brugerne på det? Det har vi spurgt lektor Andreas Ostermaier om her.
Forbud mod deponering af vindmøllevinger kan fremme genanvendelse
Hidtil har det været en mulighed at sende kasserede vindmøllevinger til deponering. Men deponering er ikke en holdbar løsning - og desuden uønsket i henhold til EU’s affaldsdirektiv. Nye lovende metoder til genanvendelse af vindmøllevinger er testet med succes i laboratorierne og er klar til opskalering, men de kræver volumen og stabile forsyningskæder.
De studerendes trivsel er i fremgang
Årets resultater for Studiemiljøundersøgelsen (SMU) er kommet, og der ses en markant fremgang i de SDU-studerendes trivsel sammenlignet med seneste undersøgelse i 2021, der formodes at være præget af coronanedlukningen.
Forskere med kritik af EU-grænseværdier for PFAS
Danske forskere har fundet, at EU’s grænseværdier for PFAS er fejlagtige. Det kan have store konsekvenser for beregningerne af omkostningerne for det kommende oprydningsarbejde.
SDU og Sprognævnet vil lære danskerne at sætte komma
SDU har sammen med Dansk Sprognævn sat sig for at hjælpe danskerne med at sætte komma korrekt. Det sker med lanceringen af et nyt kommakursus, som kan tages online på et par timer.
Hvordan får vi flere danskere til at vælge cyklen fremfor bilen?
Vi elsker fortællingen om Danmark som en af verdens førende cykelnationer. Men i virkeligheden har flere og flere danskere droppet cyklen til fordel for bilen de senest 10 år. Hvordan får man danskerne tilbage på cyklen? Nyt digitalt Danmarkskort skal vise vej til mere cykling.
Lukning af uddannelser
SDU’s arbejde med at bringe balance i økonomien betyder for to af universitetets fakulteter lukning af et antal uddannelser.
Ny behandling giver håb for rygpatienter
Forskere fra Syddansk Universitet har været med til at teste en behandling, som virker for rygpatienter, der ellers ikke kan hjælpes.
Sådan virker det hallucinerende stof i psilocybin-svampe
Engang var det hot forskning. Så blev det forbudt. Nu er forskning i psykedeliske stoffer både hot og tilladt. Fx stoffet psilocybin udforskes som aldrig før i kemi-laboratorier og hospitalsklinikker verden over. På SDU undersøger forskere, hvad der sker på det molekylære plan, når psilocybin kommer ind i kroppen.
Kan kunst gøre robotter bedre?
Ingeniører arbejder ikke kun med matematiske udregninger, modeltegninger på ternet papir og tykke opslagsværker fulde af tabeller. De arbejder også med kunst, endda i stigende grad, og det gælder også på Det Tekniske Fakultet på Syddansk Universitet. Men hvorfor egentlig?
Økonomisk tilpasning: Resultat af afværgefasen
SDU’s ledelse har truffet beslutning om frivillige aftaler og andre afværgetiltag, som kan reducere antallet af uansøgte afskedigelser. Desværre er det nødvendigt at foretage uansøgte afskedigelser for at sikre en bæredygtig økonomi.
Tidlig start på fremmedsprog øger ikke nødvendigvis læring
Jo yngre betyder ikke nødvendigvis jo bedre, når det kommer til at lære engelsk. Det viser et tværfagligt forskningsprojekt, som har fulgt to grupper børn over en årrække.
Forskere finder direkte sammenhæng mellem PFAS og overvægt
En ny undersøgelse finder, at et højt indhold af PFAS i blodet medfører øget vægt og især ekstra besvær med at holde vægten efter vægttab.
Vinderen af arkitektkonkurrencen om det nye LSP-byggeri er fundet
Det bliver arkitektfirmaet Christensen & Co, der skal tegne det nye danske robotcenter Center for Large Structure Production (LSP) på Lindø. Et projekt som A.P. Møller Fonden har bevilget 90 millioner kroner til.
Hvem bliver taberne i Europas grønne omstilling?
Rundt om i Europa lukker kulminerne i den grønne omstillings tegn. Nu skal forskere afklare, hvad transformationen fra kul til vedvarende energi betyder for de familier og lokalsamfund, som i generationer har haft minedrift som levebrød.
Hvad sker der i hjernen, når vi ser nyheder?
Nyheder får hjernen til at arbejde på højtryk og vækker følelser i os alle. Men hvad er det for processer, der sættes i gang, og hvorfor fanger nogle nyheder vores opmærksomhed mere end andre? Det spørger vi medieforsker på SDU Morten Thomsen om her.
Hvad sker der i hjernen, når vi ser nyheder?
Nyheder får hjernen til at arbejde på højtryk og vækker følelser i os alle. Men hvad er det for processer, der sættes i gang, og hvorfor fanger nogle nyheder vores opmærksomhed mere end andre? Det spørger vi medieforsker på SDU Morten Thomsen om her.
SDU søger to nye eksterne bestyrelsesmedlemmer
SDU’s bestyrelse har i 2023 brug for to nye eksterne bestyrelsesmedlemmer. Interessetilkendegivelser skal være modtaget senest den 26. april 2023.
Er vi tættere end nogensinde på dommedag?
Som følge af Ruslands atomtrusler blev klodens officielle Dommedags-ur i år stillet ti sekunder frem - til 90 sekunder i »midnat«. Det er det tætteste nogensinde på den globale totalkatastrofe. Vi har bedt militæranalytiker Peter Viggo Jakobsen og koldkrigshistoriker Casper Sylvest om at vurdere situationen.
Psykologi på vestjysk: SDU og Education Esbjerg i banebrydende samarbejde om ny psykologiuddannelse i Esbjerg
SDU vil åbne en ny bachelor- og kandidatuddannelse i psykologi ved SDU Esbjerg. Det er målet at lave 75 nye pladser fra 2025. Det bliver samlet 350 studerende, når uddannelsen er i fuldt sving.
Droner skal overvåge vilde dyr
Vi står midt i en biodiversitetskrise, og autonome droner skal nu indsamle ny viden om dyrelivet, som kan hjælpe. Syddansk Universitet står i spidsen for forskningsnetværket WildDrone, som netop har modtaget 28 millioner kroner.
På jagt efter nye fortællinger om grænser og Europa
Grænser præger vores syn på Europa og kan både forene og adskille os europæere. Et nyt EU-projekt med SDU i spidsen skal udforske, hvilke fortællinger vi som europæere konstruerer og bærer rundt på.
Psykologen guider: Vær opmærksom på dit barns skærmtid
Psykolog og forsker i børn og skærme, Aida Bikic fra Syddansk Universitet, råder forældre til at sætte grænser for skærmtid – for barnets skyld.
Hvad gør vi ved multisygdom?
Antallet af mennesker med mere end én kronisk sygdom er kraftigt stigende, og udgør den største sundhedsudfordring i vores tid. Vi har talt med professor MSO Søren Thorgaard Skou om, hvad multisygdom er og hvad man kan gøre ved det.
Information om universitetets økonomiske situation
På baggrund af en samlet vurdering har SDU’s ledelse besluttet at foretage nye tilpasninger af universitetets økonomi.
Skærme åbner døre til uforpligtende pusterum
Skærmtid bliver ofte anset som tidsspilde. Men vi har brug for de pusterum, som en tur på sociale medier kan give, og samtidig indgår vi i uforpligtende fællesskaber, som giver energi, fortæller professor i medievidenskab.
SDU’s nye elitecentre skal hjælpe med at løse klimaudfordringer
De første to af i alt fem elitecentre er udnævnt ved SDU Climate Cluster. De to nye forskningscentre fokuserer på hhv. naturbaserede løsninger og solenergi, de resterende tre centre udpeges til sommer.
Hvad kan vi bruge den nye rapport fra FN's klimapanel til?
FNs klimapanel, IPCC, er kommet med en ny klimarapport, som – igen - beskriver, hvor galt det står til med klimaet. Hvad kan vi bruge den til? Vi har spurgt klimaprofessor Sebastian Mernild, der er leder af SDU Climate Cluster og hovedforfatter på IPCCs sjette rapport.
Hvordan ser det ud i Irak i dag, 20 år efter krigen?
Det er 20 år siden, Irak blev invaderet, og vesten trak sig ud i 2011, men hvordan er situationen i landet i dag, både politisk og blandt civilbefolkningen? Vi har spurgt lektor og ph.d. ved Center for Mellemøststudier på SDU Helle Lykke Nielsen.
13 %-stigning i søgningen til Syddansk Universitets bacheloruddannelser
Tallene for årets søgning til de videregående uddannelser via kvote-2 er blevet offentliggjort. På Syddansk Universitet ses en positiv stigning på 13 procent sammenlignet med sidste år.
Mindre skærmtid er godt for sundheden i de danske børnefamilier
Begrænsning af skærmtid fører til øget fysisk aktivitet blandt børn og bedre mental sundhed blandt voksne. Det viser en ph.d.-afhandling fra SDU. Studiet beskriver omfanget af danske børns skærmvaner, og hvilke effekter mindre skærmtid i fritiden har.
Hvad gør skærme ved kommunikationen mellem læge og patient?
Patienter bruger e-mailkonsultationer ved lægen til mange typer og ofte kompleks kommunikation. Lektor Anette Grønning fortæller om, hvad der sker, når læge og patient kommunikerer via skærm.
Skærme har altid skabt moralsk panik
Engang var skærmen et elegant udformet møbel midt i stuen. I dag går vi alle sammen rundt med dem i lommen, og i fremtiden kommer skærmene måske til at være tynde og fleksible som stof og kunne fungere som usynlighedskapper. Her er fem nedslag i skærmteknologiens historie.
Har dyr en fornemmelse af tid?
Videnskabens erkendelse af, at dyr kan have kognitive evner og dermed ikke bare er biologiske maskiner, der drives af instinkter, er voksende. Nu er biologer fra SDU i gang med at undersøge delfiners og marsvins forståelse af tid.
Nyt studie vil gøre op med tabu om åndelighed
SDU-forskere har gennemført verdens hidtil største undersøgelse af åndelige og eksistentielle behov. Studiet viser at danskere i høj grad har behov, som med fordel kunne tænkes ind i sundhedsvæsenet.
SDU satser på livslang læring i Trekantområdet
Med SDUx Vejle vil Syddansk Universitet, Vejle Kommune og DANDY Business Park udvikle et laboratorium for livslang læring, der kan levere forskningsbaseret efter- og videreuddannelse og sikre stærk sammenhængskraft mellem universitetet og arbejdsmarkedet.
Potentialet for kunstig intelligens er enormt
Kunstig intelligens er på alles læber, men hvad er det egentlig, og hvilken betydning kan teknologien få for vores samfund? Vi har spurgt forsker i kunstig intelligens på SDU Luís Cruz-Filipe.
Litteraturforskerens guide til 5 værker om nutidens kvindeliv
Litteraturen genforhandler i disse år indgroede forestillinger om kvindeliv. Litteraturforsker på SDU Camilla Schwartz guider her til fem værker, der alle tager et opgør med nutidens normer.
Hvad kan nutidens litteratur fortælle os om kvindeliv anno 2020’erne?
Et væld af forfattere forsøger i disse år at skrive nutidens kvindelivserfaringer ind i litteraturhistorien. Men hvad fortæller værkerne os om det at være kvinde i dag, og hvorfor alle disse udgivelser netop nu? Vi har spurgt litteraturforsker på SDU Camilla Schwartz.
Historisk FN-aftale om det åbne hav: Hvad kommer den til at betyde?
FN har vedtaget en ny aftale om at beskytte 30 pct. af det åbne hav, og vi har spurgt SDU’s havforsker Jamileh Javidpour, hvad det kommer til at betyde. Hun anbefaler at begynde, hvor biodiversiteten trues mest, fx ved undersøiske bjerge. Havets store dyr skal også have deres migrationsruter i fred, mener hun.
Karl Ove Knausgård besøger SDU
Den anerkendte norske forfatter tager 11. maj del i det traditionsrige forfattermøde på universitetet som modtager af H.C. Andersen Litteraturprisen.
Tandhvaler knirker, når de jager
Når tandhvaler, for eksempel delfiner, spækhuggere og kaskelothvaler, skal kommunikere med hinanden og ekkolokalisere byttedyr, er lyde deres allervigtigste værktøj. Nu har forskere fundet ud af, hvordan de laver lyd.
Et nyt uddannelsesmæssigt kapitel skrives i Slagelse
Roskilde Universitet og Syddansk Universitet har underskrevet en hensigtserklæring, som skal bane vejen for, at Roskilde Universitet overtager Syddansk Universitets uddannelsesaktiviteter i Slagelse ved årsskiftet.
Særlov fik minimal betydning for ukrainske flygtningebørn
Skoler mangler beredskab for, hvordan de tager imod flygtningebørn, når store strømme af flygtninge kommer til Danmark. Det viser foreløbige resultater fra et stort forskningsprojekt fra Center for Grundskoleforskning.
Naturen kan hjælpe os, når vi rammes af ekstremt vejr
Oversvømmelser, hedebølger, storme og tørker bliver mere almindelige i takt med, at temperaturerne stiger, så vi er nødt til at finde nye måder at beskytte vores byer og samfund på. Naturen selv byder på mange løsninger, og det skal vi lære at udnytte bedre, mener forskerne bag nyt elitecenter for klimaforskning på SDU.
Livet i et voldeligt land kan være flere år kortere og meget mindre forudsigeligt
Folks levealder i voldelige lande er mindre forudsigelig, og yngre menneskers forventede levetid kan være helt op til 14 år kortere sammenlignet med fredelige lande, viser en ny international undersøgelse ledet af Syddansk Universitet og University of Oxford.
Forskning i kvantemekanik er som en opdagelsesrejse ind i en foranderlig fremtid
Nye kvanteteknologier har potentiale til at omforme hele vores samfund. På grundforskningscenteret POLIMA er forskerne særligt nysgerrige på vekselvirkninger mellem lys og stof, da disse potentielt kan danne hele grundlaget for fremtidens kvanteteknologier.
Nyopdaget virus i Odense Å kan dræbe resistente bakterier
Odense Å og Lindved Å har overrasket forskere og studerende på SDU ved at indeholde hidtil ukendte virus-arter.
Dyreriget bliver mere rodet
Globalisering er ikke kun for mennesker: Dyrearter, der hidtil har levet isoleret fra hinanden, begynder i stigende grad at parre sig med hinanden, og nye krydsninger opstår. Hvad betyder det for biodiversiteten?
Studentersatellitter kan bidrage med vigtig viden i klimakampen
En gruppe studerende fra SDU er i samarbejde med studerende fra flere andre danske universiteter i gang med at udvikle to satellitter, som skal bidrage til vores forståelse af klimaforandringerne. Inden længe sender de den første satellit ud i rummet.
9 SDU-forskere blandt 2022’s mest citerede
DM Akademikerbladet har i samarbejde med Infomedia opgjort eksperternes optrædener i pressen sidste år. På 2022’s top-50 liste er der ni forskere fra SDU at finde.
Forskere finder sammenhæng mellem trafikstøj og tinnitus
SDU-forskere har fundet en sammenhæng mellem trafikstøj og risikoen for at få tinnitus. De peger på at årsagen muligvis kan findes i en ond cirkel bestående af stressreaktioner og forstyrret søvn.
Smeltende permafrost kan gemme på nye farlige vira
Forskere fra SDU er sammen med canadiske kolleger i færd med at finde en metode til at udvikle et varslingssystem, der kan registrere farlige bakterier og vira, som dukker op i takt med at permafrosten smelter i de arktiske egne. SDU-forskerne bidrager med indgående viden om sensorer og monitorering af bakterier.
Millioner til ny behandling af kræft i hjernen
Der findes ingen effektiv behandling af den aggressive hjernekræft, glioblastom, men det vil forskere fra SDU og OUH nu forsøge at udvikle. Ideen er at pakke cancerdræbende stoffer ind i molekyler og sende dem afsted mod kræftcellerne. Den idé støtter Novo Nordisk Fonden med 15 mio. kr.
Det boblende univers
Hvad skete der, kort efter universet blev født i Big Bang og begyndte at udvide sig? Det begyndte pludselig at boble og undergå en hidtil ukendt faseovergang, mener partikelfysikere fra SDU og Nordita i Stockholm.
SDU går ind i nyt samarbejde om forsvarsteknologisk udvikling
De danske universiteter har sammen med fem godkendte serviceinstitutter (GTS-institutter) dannet Nationalt Forsvarsteknologisk Center (NFC). Formålet er at styrke den forsvarsteknologiske udvikling ved et tættere, tværsektorielt samarbejde.
Er det tid at skifte den gamle model for universet ud?
Fysikkens bedste model for hvordan universet fungerer, er mere end 100 år gammel, og den trænger til en opdatering, for den kan ikke længere forklare alle astrofysikkens observationer. Astrofysiker Sofie Marie Koksbang får nu seks mio. kr. fra Villumfonden til at bidrage til en løsning.
Astrofysik: Er det tid at skifte den gamle model ud?
Fysikkens bedste model for hvordan universet fungerer, er mere end 100 år gammel, og den trænger til en opdatering, for den kan ikke længere forklare alle astrofysikkens observationer. Astrofysiker Sofie Marie Koksbang får nu seks mio. kr. fra Villumfonden til at bidrage til en løsning.
Forældres mentale problemer koster samfundet dyrt
Et ud af fire børn i Danmark oplever at have en forælder med alvorlige mentale helbredsproblemer. SDU-forskere har for første gang undersøgt de samfundsmæssige omkostninger.
Stor pris til urtids-forsker
Donald Canfield bruger kemi til at studere Jordens fortid, og han har flere gange været årsag til, at lærebøgerne om havenes historie skulle skrives om – og dermed også historien om livets udvikling. Nu modtager han Villum Kann Rasmussens Årslegat til Teknisk og Naturvidenskabelig Forskning 2023 på 5 mio. kr.
Kan gulerødder forebygge tarmkræft?
Vi har bedt lektor Morten Kobæk Larsen forklare, hvad det er ved gulerødderne, der er så fantastisk i forbindelse med lige præcis tarmkræft.
Søren Vilby er ny bestyrelsesformand på SDU
Den 57-årige erhvervsmand Søren Vilby bliver ny bestyrelsesformand på Syddansk Universitet, og han skal dermed stå i spidsen for universitetets strategiske arbejde de kommende fire år.
SDU-professor forbedrer vilkårene for syersker i Bangladesh
Bangladesh er en af verdens største systuer, og millioner af mennesker er afhængige af et job i landets beklædningsindustri. Men på en del fabrikker er arbejdsmiljøet notorisk dårligt. Nu står branchen imidlertid over for en mulig omvæltning til gavn for både arbejdere og arbejdsgivere, og det skyldes ikke mindst SDU-professor Peter Hasles forskning.
Sådan får du dine nytårsforsætter til at holde
Mål og motivation er blandt de vigtige faktorer, når du skal gennemføre dét, du sætter dig for.
Kulstof, sod og partikler fra forbrænding ender i dybhavsgravene
Ny forskning viser, at der samler sig uforholdsmæssigt store mængder kulstof på bunden af dybhavsgravene. De spiller muligvis en vigtig rolle for lagring af organisk materiale i dybhavet – og dermed for Co2-balancen i atmosfæren.
Ny robot firdobler næsten antallet af afsprittede hænder
En ny modulær robot til sygehuse udviklet på SDU har vist sig at være rigtig god til at få folk til at spritte deres hænder. Derudover kan den potentielt set også bruges som vejviser, rengøringsassistent og informationsstander.
33,4 millioner kroner til skelsættende forskning på SDU
20 forskere fra SDU har netop modtaget hver deres Carlsberg-bevilling til at levere banebrydende resultater inden for deres felt.
Danske børn og unge får mere medicin mod psykiske lidelser efter COVID-19 pandemien
Forbruget af psykofarmaka og psykiatriske diagnoser blandt danske børn og unge er steget i tiden efter COVID-19-pandemien, sammenlignet med tiden op til den første nationale nedlukning. Det viser stort dansk studie blandt børn og unge i alderen 5-24 år i Danmark frem til juni 2022.
Hvornår begyndte vi at spise hinanden?
Engang levede urhavets organismer fredeligt side om side, uden at nogen blev fortæret af de andre. I dag har vi rovdyr iblandt os – hvornår og hvordan skete dette skift? Ny forskning peger på, at vores encellede forfædre begyndte at æde hinanden næsten en milliard år tidligere end hidtil troet.
Nyt samarbejde skal sikre mere effektiv behandling af svær overvægt
Topforskere fra blandt andet Syddansk Universitet, Københavns Universitet og Oxford University skal udvikle og afprøve nye behandlingsprogrammer, der er målrettet personer med svær overvægt. Novo Nordisk Fonden støtter projektet med 180 mio. kr.
Risiko for nerveskader efter kemo kan forudsiges i en blodprøve
Forskere har opdaget en ny biomarkør, som kan vise, om en patient risikerer at få alvorlige bivirkninger på grund af nerveskader efter behandling med kemoterapi. Forskningen er udført af forskere fra Syddansk Universitet og Sygehus Lillebælt og er støttet af Kræftens Bekæmpelse.
Nye muligheder for hjælp til familier med autistiske børn
Familier med børn, der får diagnosen autisme, får ofte ikke megen hjælp til at håndtere den nye virkelighed. En ny behandling skal med den største bevilling nogensinde til børne- og ungepsykiatrien nu afprøves i Danmark.
Få minutters intensiv aktivitet i dagligdagen kan forlænge dit liv
Forskere fra Australien med SDU-forsker på holdet har målt fordelene ved kortvarig intens fysisk aktivitet som en del af dagligdagen.
Nyt liv, når isen smelter i Det Arktiske Ocean
Det Arktiske Ocean er et af de hurtigst opvarmende områder på jorden og er på vej mod at være isfri om sommeren. Selvom det har en række negative konsekvenser, giver det også nye muligheder for liv, argumenterer SDU's havbiolog Karl Attard.
Region Syddanmark og SDU i ny partnerskabsaftale
Region Syddanmark og Syddansk Universitet indgår en partnerskabsaftale, som skal bringe Syddanmark styrket ind i fremtiden. Der skal bygges oven på det i forvejen gode samarbejde mellem de to parter, så Syddanmark kan blive endnu mere attraktiv at bo i både nu og i fremtiden.
24,6 millioner til excellente yngre forskere på SDU
Fire forskere på SDU har netop modtaget hver deres Sapere Aude-bevilling fra Danmarks Frie Forskningsfond til at forfølge deres forskningsideer og lede egne forskningsgrupper.
Flagermus growler som dødsmetal-sangere og mongolske strubesangere
Flagermus kan frembringe et ekstremt spænd af lydfrekvenser, der langt overstiger menneskets evner. Nu har forskere for første gang direkte filmet, hvad der foregår i strubehovedet, mens det sker.
Fremtidens landbrug styres af AI og robotter
Behovet for at kunne dyrke landbrugsjord langt mere præcist vil kun blive større og større i fremtiden. Både af hensyn til miljøet og landmandens økonomi. Men hvordan gør man det? Det har forskningsprojekt Square Meter Farm søgt svar på. Og resultaterne er lovende.
Ultratynd teknologi skal sætte skub i den grønne omstilling
Tyndfilmsteknologi er en vigtig brik i den grønne omstilling, og på SDU i Sønderborg er de verdensførende inden for forskning i organiske solceller. Forskerne arbejder på at gøre ultratynde, fleksible og gennemsigtige solceller til en integreret del af vores hverdag. Den viden kan også bruges til forskning og udvikling af teknologier til energilagring og grøn brint.
Mindre mug, mere mad
Frugt, grønt og mælkeprodukter bliver ofte angrebet af mug eller svamp og derfor kasseret. Kan man forlænge holdbarheden bare et par dage, vil det være en kæmpe gevinst i forhold til madspild. Det forsøger SDU-forskere at bidrage til.
Ny digital udgave af alle H.C. Andersens eventyr og historier til læsere i hele verden
H.C. Andersen Centret ved SDU udgiver nu en ny, komplet digital udgave af samtlige H.C. Andersens eventyr og historier på engelsk. Udgaven er oversat af den prisbelønnede oversætter John Irons og bliver frit tilgængelig for alle.
VM i Qatar er eksempel på en ny (u)orden
Få indblik i det beskidte idrætspolitiske spil, som har ført til, at VM i fodbold i år afholdes i Qatar. Jørn Hansen, professor emeritus i idrætshistorie på SDU forklarer her, hvad der foregår bag kulisserne i international fodbold.
6 ting du skal vide om Qatar inden VM
Det kan virke uforståeligt, at Qatar - et af verdens rigeste lande - byder på så elendige forhold for migrantarbejdere, at det koster dem livet. Mellemøst-forsker Martin Hvidt fra SDU giver dig her indblik i ørkenstaten, der er den mest udskældte vært for VM i fodbold i årevis.
Klar til VM med mentaltræneren
Lige om lidt er der fodbold-VM i Qatar. Men hvordan forbereder landsholdsspillerne sig mentalt på at træde ind i en turnering, der har været udsat for så massiv kritik, og hvor forberedelserne har kostet tusindvis af menneskeliv?
Forskere forvandler CO2 til grøn energi
Elpriserne stiger med samme hast som gletsjerne på Antarktis smelter, men forskere på SDU har udviklet en løsning, som forvandler CO2 til biogas. Anlægget forventes at stå klar og kunne tages i brug inden udgangen af 2022.
Her er nobelpris-kemien i mere bæredygtig udgave
Årets nobelpris i kemi gik til opdagerne af klikkemi – en opfindelse, der hver dag bruges af kemikere over hele verden. Nu kan teknikken udføres mere bæredygtigt, melder SDU-forsker.
Disse 10 spørgsmål fyldte mest i valgkampen
Grøn omstilling, sundhedsøkonomi og mistrivsel. De temaer fik flest læsere til tasterne i de fire uger SDU’s valgpanel har givet facts og klare svar på jeres spørgsmål i valgkampen. Læs 10 udvalgte spørgsmål og svar her.
Bliver denne gærsvamp verdens næste store sundhedsproblem?
I et kapløb med tiden forsøger SDU-forskere at forstå, hvordan man kan bekæmpe den frygtede gærsvamp Candida auris. Gærsvampen har voldt store problemer på alverdens sygehuse, siden den flød ud af et øre i Japan i 2009.
SDU udvikler nyt dronesystem
For første gang i Europa er det lykkedes forskere at flyve transportdroner i samme luftrum som fly og helikoptere uden risiko for sammenstød.
Litteraturen skildrer et omsorgsfattigt velfærdssamfund
Den nyere litteratur skildrer ofte et velfærdssystem, der efterlader den enkelte i en søgen efter omsorg. Værkerne er vigtig læsning, for ifølge litteraturprofessor Anne Marie Mai er litteraturen en seismograf over vores samfund, som kan føre til både ny forståelse og politiske forandringer.
Covid-19 har påvirket den forventede levealder mindst i Norden
Covid-19-pandemien har de seneste to år medført en nedgang i den forventede levealder i Europa og globalt, men ikke i Danmark og hos vores nordiske naboer.
Er Danmark ved at falde fra hinanden?
Med klimakrise, krig i Europa og et presset sundhedsvæsen er der komplicerede problemer at tage fat på i dansk politik. Alligevel ender både vælgere og politikere med at tale mere om mink-skandale, Søren Papes eks-mand og salonerne i København. SDU-professor David Hopmann gør dig klogere på fragmenteringens mange ansigter, inden du sætter krydset.
Vi køber elbiler - hvis altså det kan betale sig for os
En ny undersøgelse viser, at danske forbrugeres motiv for at købe elbiler overvejende er drevet af ydre motivationsfaktorer. Det kan være skidt nyt for målet om at elektrificere bilindustrien, siger professor i forbrugeradfærd.
Følg den digitale valgkamp live
Kampen om vælgerne udkæmpes i disse dage på de sociale medier, hvor partier og kandidater målretter deres annoncer og budskaber mod bestemte målgrupper. Et nyt SDU-projekt gør det muligt dagligt at følge udviklingen og dykker ned i de mange forskellige data.
Ny, blå fisk fundet i dybhavet
Ringbugen er en af de fiskearter, som lever på havets største dybder. Nu har en ekspedition fundet en ny art af den; den er lille, blå og ligner alt andet end et dybhavsmonster.
SDU-forsker får prestigefyldt sølvmedalje
José Manuel Aburto forsker i de langsigtede konsekvenser af ulighed i befolkningers sundhed og dødelighed, der bl.a. har vist sig under COVID-19-pandemien. Nu får han Videnskabernes Selskabs Sølvmedalje for sin indsats.
Klimaforandringer skal på skoleskemaet
Der er blevet opfordret til, at elever i grundskolen lærer om den grønne omstilling. Det er Center for Grundskoleforskning på SDU nu i gang med at undersøge, hvordan man gør bedst, men det er et dilemmafyldt forehavende, viser tidlige fund.
Medicinstuderende får empati på recept
Nyt studie fra SDU viser, modsat lignende undersøgelser i udlandet, at empatien hos landets kommende læger ikke falder i løbet af studietiden. Til gengæld er der forskel på det empatiske niveau, alt efter om man læser til psykiater, almen praktiserende læge eller kirurg.
Ny kunstig blodåre skal forhindre tillukning og betændelse
Forskere fra SDU og Odense Universitetshospital vil udvikle en revolutionerende kunstig blodåre. EU støtter projektet, der har et samlet budget på 40 mio. kr.
Den nationale rumkonference kommer til SDU
SDU bliver vært for den nationale rumkonference i 2023. For Uddannelses- og Forskningsministeriet afholder de næste tre år sin årlige rumkonference i samarbejde med SDU, Aarhus Universitet og Aalborg Universitet. Konferencen på SDU vil få fokus på bl.a. tværfaglighed i rumforskningen og vækstlaget i dansk rumrelateret industri.
SDU-droner skal kortlægge afrikansk land
Med droner skal forskere fra SDU opmåle matrikler i Sierra Leone, som skal sikre lokalbefolkningens ejendomsret i et af verdens fattigste lande. Verdensbanken har doneret 41 millioner dollars til pilotprojektet, som er i samarbejde med Ingeniører Uden Grænser.
Forskere klar med ultralydsrobot til gigtpatienter
Forskere fra SDU og OUH har udviklet verdens første fuldautomatiske gigtscanningsrobot. Den er netop blevet CE-godkendt og er nu klar til at blive solgt og taget i brug på hospitaler i hele Europa. Det er et gennembrud i hurtig udredning for leddegigt, som vil medføre kortere ventetid og større fleksibilitet for patienterne.
Topforsker til SDU
En af verdens førende økonomiske historikere Gregory Clark rykker næste år til SDU fra University of California, Davis. Det er muliggjort af en bevilling fra Danmarks Grundforskningsfond på 10 mio. kroner.
Peter Møllgaard fortsætter som formand for Klimarådet
SDU’s Dekan på Det Samfundsvidenskabelige Fakultet, Peter Møllgaard, er blevet genudpeget til formandsposten for Klimarådet, der rådgiver regeringen på klimaområdet, for en 4-årig periode.
Kunstig intelligens kan spare gartnerier 20 procent af elregningen
Gas- og elpriserne er eksploderet, og det har store konsekvenser for gartnerierne i Danmark, som enten må fyre folk eller dreje nøglen om. Nu har forskere på SDU udviklet et system, der optimerer lysstyring på gartnerier i forhold til elpriser, det sparer en femtedel på elregningen.
Kvantecomputere kan give hackere adgang til alle dine følsomme oplysninger
Kvantecomputerne kommer, og de vil gavne samfundet. Men der er også en ulempe: Deres overlegne computerkraft kan bryde nutidens beskyttelse af følsomme elektroniske oplysninger på konventionelle computere. Hjælpen er dog heldigvis på vej.
Vi bliver højere og tungere
I løbet af de seneste 34 år er danskerne blevet højere men også mere fyldige.
SDU-ekspert i FN’s Sikkerhedsråd
Terrorgruppers brug af militær droneteknologi er en trussel mod verdenssamfundet. Det var hovedbudskabet i den tale, som lektor James Rogers netop har holdt i FN’s Sikkerhedsråd, hvor han var inviteret for at dele sin viden om terroristers brug af droner.
Nyt nordisk humanistisk center skal skabe nye forståelser af verdens samfundsudfordringer
Ved hjælp af en donation fra Den A.P. Møllerske Støttefond etablerer Københavns Universitet og Syddansk Universitet et nyt forskningscenter – Nordic Humanities Center for Challenge-Based Inquiry. Centeret skal med afsæt i humanistiske discipliner bidrage med nuancering, perspektivering, nye forståelser og handlemuligheder i forhold til de helt store samfundsudfordringer som for eksempel klimakrisen og pandemier.
SDU med i partnerskab: 106 millioner skal sikre genbrug af plast og tekstil
Syddansk Universitet spiller en vigtig rolle i et nyt missionsdrevet partnerskab, som med en bevilling på 106,5 millioner fra Innovationsfonden skal sikre cirkulær økonomi for plastik og tekstil i Danmark frem mod 2050.
Hjertekar-screening nedsætter markant risikoen for død
En omfattende screeningsundersøgelse af hjertekarsygdom udført af forskere fra Odense Universitetshospital og Syddansk Universitet viser blandt andet, at screening nedsætter risikoen for død med 11% hos 65-69-årige mænd.
Tysk klimaminister gæster SDU i Sønderborg
Den internationale klimakonference 100% Climate Neutrality Conference afholdes den 26. og 27. september på Alsion i Sønderborg. Her har du mulighed for at møde Tysklands økonomi- og klimaminister og vicekansler, Robert Habeck, verdensførende klimaforsker og prorektor ved SDU, Sebastian Mernild, samt tidligere bestyrelsesformand for Danfoss, Jørgen Mads Clausen.
Vi kan bruge litteraturen til at forstå klimaforandringerne
I en ny bog viser litteraturprofessor Søren Frank fra SDU, hvordan menneskets forhold til havet har ændret sig gennem historien. Kortlægningen kan hjælpe os til bedre at forstå og handle på klimaforandringerne, mener han.
Hvilke dyr kan bedst tåle klimaændringerne?
Nyt studie har undersøgt, hvordan forskellige pattedyr reagerer på klimaforandringerne. Dyr, der lever længe og får få unger - fx bjørn og bison - er mere modstandsdygtige end små dyr, der har et kort liv – fx mus og lemminger.
Stærk anerkendelse af SDU på international rangliste
SDU er rykket op i top 300 blandt verdens universiteter, viser ranglisten 2022 Academic Ranking of World Universities (ARWU) fra Shanghai, som er udkommet med årets vurderinger af de internationale universiteter.
Nu kommer der detaljer fra det sorte huls baghave
Detaljer begynder at dukke op i takt med, at forskere arbejder sig gennem billeddata fra det sorte hul M87, som skrev verdenshistorie i 2019: Nu kan man se en skarp ring af lys, skabt af lyspartikler, der pisker rundt på bagsiden af det supermassive sorte hul.
Her er hemmeligheden bag menneskets evne til at tale klart
Ingen andre dyr kan tale og synge som mennesket, og det er der særligt én grund til, kan forskere nu konstatere: Evolutionen har forenklet vores strubehoved.
Ny teknologi bringer forskere helt tæt på antikkens mennesker
Digitalisering og ny teknologi giver nu forskere mulighed for at få adgang til de skjulte lag i antikke tekster, så man faktisk kan fornemme forfatternes følelser, og hvad de tænkte.
Er pigeomskæring et problem i Danmark?
Pigeomskæring er igen på dagsordenen i danske medier. Emnet er dog ikke nyt, og myterne er mange. Forskere fra SDU har været med til at udforme en stor rapport for EU om risikoen for pigeomskæring i bl.a. Danmark. Vi spurgte SDU-lektor Ditte Søndergaard Linde, om der er problemer med pigeomskæring i Danmark, og hvordan vi som samfund bedre kan håndtere det?
Stor maritim satsning på SDU
Med en bevilling på 14 mio. kr. fra A/S Dampskibsselskabet Orient’s Fond i ryggen søsætter Syddansk Universitet nu en ambitiøs tværfaglig satsning inden for maritim forskning, innovation og uddannelse.
Vi skal (også) lære at læse langsomt
Danske børn og unge læser mindre og mindre. De har sværere ved at læse længere og holde fokus. Ifølge SDU-forsker er der et for ensidigt fokus på korrekt og hurtig læsning i folkeskolen, hvilket minimerer de fantaserende, fordybende og forstående elementer ved læsningen. Og det skal der fokus på, hvis de kommende generationer skal besidde kritisk og kreativ tænkning, lyder det fra Sarah Bro Trasmundi.
Europæisk millionbevilling fra EU sikrer EPICURS fortsatte udvikling
Universitetsalliancen EPICUR, som SDU i 2021 blev en del af, har fået bevilliget 14,4 millioner euro fra EU’s ERASMUS+-program, hvilket sikrer det europæiske universitets videre udvikling de kommende fire år. For SDU’s vedkommende betyder det tættere samarbejde med bl.a. mulighed for flere og mere fleksible udenlandske kurser for de studerende.
Patienter med kræftdiagnoser har god gavn af vacciner mod COVID-19
Det fjerde stik har stor effekt blandt kræftpatienter, viser nyt studie fra SDU og Odense Universitetshospital.
Velkommen til 4.348 nye SDU-studerende
Syddansk Universitet har tilbudt en studieplads til 4348 nye studerende i Syddanmark.
Matematik skal afsløre, hvad der foregår i overvægtiges tarmsystem
Fedme er blevet en global epidemi, og der findes endnu ikke nogen effektiv kur. Noget tyder på, at tarmsystemets bakterie-sammensætning spiller en rolle. Den rolle vil et nyt forskningsprojekt nu forsøge at afdække, og det kræver matematisk indsigt på højt niveau.
Græsk rigmand brugte genbrugsglas i sin villa
Mosaikgulvene var mange og udsøgte i denne luksusvilla, som lå ved middelhavskysten i det nuværende Tyrkiet; det var allerede tydeligt, da den blev udgravet i 1856. Men nu viser nye kemiske analyser, at mosaikgulvene blev lagt med bl.a. genbrugsglas.
Den konstruerede kvindekrop er blevet mainstream
I år er det 60 år siden, den første kvinde lagde sig på operationsbordet for at få lavet større bryster. Ifølge kulturforsker Karen Hvidtfeldt har silikonebryster banet vejen for et utal af behandlinger, der i dag af mange opleves lige så naturlige som at gå til frisøren.
Hvordan kommer vi kollektivt videre efter Fields-skyderiet?
Den lyse sommer med Tour de France, landsstævne og festival blev på et splitsekund mørk, da en ung mand begyndte at skyde omkring sig i shopping-centret Fields. Men hvad kan vi gøre for at bearbejde traumet? Det svarer Ask Elklit, SDU’s ekspert i krisepsykologi, på her.
Læs SDU’s bæredygtighedsrapport
Syddansk Universitets bæredygtighedsrapport for 2021 er landet. I rapporten kortlægges SDU’s arbejde med bæredygtighed sidste år, og der fremhæves en række konkrete resultater og eksempler.
5 akt. Storhed og fald
Tour de France er storhed og fald. Det er kampen mellem æstetikken og etikken. Det er historien om Olympens guder, der afslører deres menneskelighed. Læs hvorfor i 5.akt: afslutningen.
5152 har søgt en SDU-uddannelse som førsteprioritet
Antallet af personer, der har prioriteret en af SDU’s videregående uddannelser højest, ligger i år på 5152, hvilket svarer til en tilbagegang på 12%. Hele universitetssektoren oplever tilbagegang i søgningen.
4. akt. Gudernes hvisken
Col du Tourmalet. Mont Ventoux. L’Alpe d’Huez, bjergenes dronning. En bestigning, der kan give øjeblikkelig heltestatus. Det er overvindelse af lidelse på vejen mod en lydløs bjergtop, hvor kun guderne hvisker. Det er 4. akt: Vendepunktet.
Stor donation fra A.P. Møller Fonden til storrobotter på Lindø
Et verdensførende center for udvikling af automation og robotter til at bygge store konstruktioner som vindmøller, skibe og byggerier bliver nu en realitet efter, at A.P. Møller Fonden donerer 90 millioner kroner til nyt Center for Large Structure Production på Lindø. Det nye center etableres under Mærsk Mc- Kinney Møller Instituttet på SDU.
3. akt. Ofre til den onde gud
Landskabet rejser sig, bjergtinder tårner sig monstrøst som mytiske prøvelser. Helte- og skurkebilleder tegner sig. Det er rytternes kamp mellem det ydre og indre. Mellem krop og ånd. Det er 3. akt: Konfliktoptrapningen.
2. akt. Det hele handler om helte
Coppi. Merckx. Vingegaard. Det er helte skrevet med stort. En odysse på cykel gennem Frankrig. Publikum som råber juhu, buhh og strør glasskår på ruten for at hjælpe deres helte. Læs hvordan Tour de France er blevet til et moderne heltekvad i 2. akt.
SDU skal have ny bestyrelsesformand
SDU har igangsat arbejdet med at finde en ny bestyrelsesformand pr 1. januar 2023 i stedet for Niels Thorborg, der fratræder ved udgangen af året.
1. akt. Et åbent teater
Når starten går til dette års Tour de France, ruller rytterne samtidig ind på scenen i et mere end hundrede år gammelt episk drama. Det handler om lidelse, overmenneskelige bedrifter, djævelske fælder og fald fra tinderne. Læs hvorfor i 1. akt af vores Tour de France-føljeton med medieforsker på SDU Bo Kampmann Walther.
Er Danmark virkelig en cykelnation?
Vi er stolte af vores status som cykelnation, men faktisk er antallet af cykelture blandt danskerne faldet de seneste 10 år. Formentlig fordi flere får bil og pendler længere. Men hvordan kan udviklingen vendes? Det har vi spurgt active living-professor Jasper Schipperijn om.
Ny video markerer åbningen af SDU Climate Cluster
SDU Climate Cluster er nu officielt åbnet. Det markeres med udgivelsen af en video, hvor du kan lære mere om SDU’s store strategiske klimasatsning.
Mennesker kan ikke, men skildpadder kan…
Mindske svækkelse med alderen. Evolutionsteorier om aldring forudsiger ellers, at alle levende organismer svækkes og forringes med alderen for til sidst at dø. Nu viser nyt studie, at skildpadder udviser langsommere aldring, når deres levevilkår forbedres – nogle gange udviser de endda slet ingen alderdomstegn.
SDU er med i planer om ny medieby i Odense
SDU og resten af parterne i Media City Odense (MCO) har underskrevet en hensigtserklæring med DSB Ejendomsudvikling om at skabe en medietech-by ved Jarlsberggade i Odense. Første fase af den nye medieby skal sætte nye standarder for innovation og samarbejde på tværs af uddannelse, forskning og mediebranchen.
Kan vi redde flere liv ved at lade resistente bakterier leve?
Hver dag dør mennesker af simple betændelser, fordi bakterier ikke længere kan slås ihjel med antibiotika. Så hvad gør vi? Måske vi skulle bruge mindre energi på at slå dem ihjel og mere på ”kun” at gøre dem harmløse, mens de er i kroppen, mener forskere.
SDU har fundet sin nye prorektor
Helle Waagepetersen er pr. 1. august ny prorektor for uddannelse på Syddansk Universitet. Den 50-årige professor kommer fra en stilling som institutleder hos Institut for Lægemiddeldesign og Farmakologi på Københavns Universitet, og hun ser meget frem til at starte hos SDU.
Millioner til at teste robotteknologi som ny genoptræningsform
Med en bevilling på 6.1 millioner kroner fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal starter Dansk Handicap Forbund et formelt samarbejde med Syddansk Universitet (SDU) om at teste effekten af en nyskabende genoptræningsform, som SDU’s forskning i træningsrobotter har skabt.
Ny erklæring om forsknings- undervisnings- og ytringsfrihed
SDU’s bestyrelse har godkendt en erklæring, der definerer en ramme for, hvordan universitet forholder sig i sager, der kredser om forskningsfrihed, undervisningsfrihed og debat- og ytringsfrihed. Erklæringen er udarbejdet af en medarbejderbaseret arbejdsgruppe, som mener, at det vil gavne både ansatte og studerende på SDU med et officielt dokument.
Bakterier får beskyttelsesdragt på
Bakterier kan bidrage til mere bæredygtighed i den kemiske industri, så det gælder om at give dem så gode arbejdsforhold som muligt. Nu har forskere fra SDU udviklet en beskyttelsesdragt, som hver enkelt bakteriecelle kan få på for at overleve de barske betingelser, de arbejder under i industrien.
60 millioner til nyt grundforskningscenter på SDU
Danmark får snart 11 nye grundforskningscentre. Et af dem får hjemme ved Mads Clausen Instituttet på SDU. Med 60 millioner kroner i ryggen skal centret forske i kvanteteknologi, der blandt andet kan få betydning for fremtidens kommunikation og processering af information.
Hypermobile kan godt træne tungt
Tung styrketræning til patienter med hypermobile led og skulderproblemer lyder kontroversielt, men kan være fremtidens behandling. Det viser et nyt studie fra Syddansk Universitet, der også har specialudviklet 3D-printede håndvægte.
Når kriser bliver hverdag
Kriser er ikke bare en trussel, men en anledning til at ryste posen og afsøge nye muligheder. Og det har mange virksomheder fået mod på i løbet af coronakrisen. Det forklarer ny bog fra to SDU-eksperter, der forsker i kriser i virksomheder.
Nu letter sundhedsdronerne: På vej mod hurtigere og bedre behandling
Den 30. maj flyver sundhedsdroner for første gang fra Odense Universitetshospital (OUH) i Svendborg til Ærø. Dronerne kan medbringe blod og medicin, og transporttiden på 40 minutter er langt hurtigere end med bil og færge. Det sikrer korrekt behandling til patienterne hurtigere.
Kreativiteten stiger, når fjenden angriber
Krige påvirker kunstneres kreativitet forskelligt alt efter typen af krig. De kunstneriske aktiviteter øges i defensive krige, men falder markant på den modsatte side af frontlinjen i det land, der fører offensiv krig. Et studie fra SDU har set nærmere på klassiske komponisters aktiviteter under forskellige krige.
Hvem hører bedst under vand - mennesket eller sælen?
Det er ikke helt enkelt at svare på, for frekvensen af en lyd har stor indflydelse på, om mennesket eller sælen hører den bedst. Men nu viser et nyt studie, at vi mennesker faktisk har bedre undervandshørelse end hidtil troet – ved visse frekvenser hører vi lige så godt som sælen.
Studerende fra SDU vil sende raket ud i rummet
En gruppe ingeniørstuderende fra SDU i Sønderborg har ambitioner om at sende en raket i rummet. Målet er at deltage i internationale konkurrencer.
SDU er fortsat med i toppen af bæredygtige universiteter
Det internationalt anerkendte magasin Times Higher Education placerer i år SDU på en 93. plads ud af mere end 1400 universiteter fra hele verden. Rangeringen bygger på universiteternes arbejde med bæredygtighed og vækker stadig glæde på SDU, selvom universitetet sidste år blev rangeret som nr. 23.
Nye, sunde søer i Danmarks natur
Der etableres mange nye søer i Danmark i disse år, og med det følger selvfølgelig et ønske om, at de skal være sunde og have en god vandkvalitet. SDU-biologer har fundet opskriften.
Her er første billede nogensinde af det sorte hul i hjertet af vores galakse
Astronomer har netop præsenteret det første billede af det supertunge sorte hul i midten af vores egen galakse, Mælkevejen. Resultatet er et markant bevis på, at objektet rent faktisk er et sort hul, og giver værdifulde ledetråde om, hvordan disse giganter, som menes at befinde sig i centrum af de fleste galakser, fungerer.
Hvorfor går du ikke til lægen?
I disse dage modtager 150.000 danskere spørgsmål om symptomer, hvordan de går til læge og om deres erfaringer med sundhedsvæsenet.
Nyt stort projekt skal skabe sunde børneliv i trivsel
80 mio. kr. til banebrydende samarbejde mellem forskermiljøer og flere lokalsamfund skal udvikle et solidt, forskningsbaseret fundament for, at børn får et godt og sundt liv i trivsel – som de kan tage med ind i voksenlivet.
Hvordan laver man stamceller?
Mange har nok hørt om stamceller og deres enorme potentiale, fordi de både kan forny sig selv igen og igen - og erstatte lige nøjagtig den type celler, man måtte have brug for. Men hvor kommer stamceller egentlig fra? Og hvordan kan forskere lave nye stamceller? Vi har spurgt stamcelle-ekspert Helle Bogetofte Barnkob.
Jurauddannelse etableres på SDU i Esbjerg
Fra efteråret 2023 kommer SDU til at have en jurauddannelse i Esbjerg. Det står klart, efter at Det rådgivende udvalg for vurdering af udbud af videregående uddannelser - også kaldet RUVU - har godkendt SDU’s ansøgning for uddannelsen. Det offentliggjorde statsminister Mette Frederiksen under et besøg på SDU i Esbjerg torsdag formiddag.
Antibiotika svækker immunforsvar i generationer
Nyt studie viser, at zebrafisk kan få svækket deres immunforsvar, hvis en af deres forældre har været eksponeret for antibiotika. Et eksempel på, at antibiotika kan have uønskede effekter i flere generationer.
Bliv klog på forsvarsforbeholdet inden 1. juni
Hvorfor har Danmark et forsvarsforbehold, hvad handler EU’s sikkerheds- og forsvarspolitik om, og hvordan forholder EU sig til den nye sikkerhedssituation i Europa efter krigen i Ukraine? Det hjælper SDU-ekspert Anne Ingemann Johansen med svar på her.
Hvad Covid-19 har lært os om forældres tillid
Det er nu to år siden, at hverdagen så småt vendte tilbage efter første corona-nedlukning. Nyt studie viser, at relationen til skoler og lærere påvirkede forældres tillid og adfærd under Covid-19. Det rummer læring, som kan være værdifuld i fremtiden.
Danske børn og unge har lav risiko for senfølger
Danske børn og unge smittet med coronavirus har haft meget lav risiko for indlæggelse på sygehuset, alvorlige komplikationer og for alvorlige senfølger. Det viser stort dansk studie med smittede danske børn og unge frem til efteråret 2021.
”Jeg er skuffet over den lille rolle, forskningen fik lov at spille”
I denne interviewserie taler vi med nogle af SDU’s fremtrædende covid-19-eksperter om, hvad de seneste to års sundhedskrise har betydet og forandret. Denne gang interviewer vi Christine Stabell Benn om vaccinedebatten.
Kunstig intelligens kan afsløre livsfarlig leversygdom
Forskere fra SDU og OUH står bag ny og banebrydende metode, som ved hjælp af kunstig intelligens kan afsløre leverfibrose. I Danmark levere 300.000 mennesker med sygdommen, som ofte først opdages, når det er for sent.
Sebastian H. Mernild i spidsen for SDU’s klimasatsning
Den internationalt anerkendte klimaprofessor bliver ny leder af SDU’s største strategiske satsning inden for klima, bæredygtighed og grøn omstilling.
Kan varemærkning af journalistik øge tilliden til information?
Forskere fra SDU skal udvikle et værktøj, der kan bruges til at identificere troværdig journalistik på sociale medier.
Danmarks søer trues af stigende temperaturer
Danmarks søer er vigtige redskaber til at binde kulstof. Men i takt med de stigende temperaturer mister vi det redskab, viser et nyt studie. Så vi skal finde andre steder i den danske natur at binde kulstof, påpeger forsker.
Mindeord for professor James W. Vaupel
Søndag den 27. marts 2022 døde Jim Vaupel efter et uventet og kort sygdomsforløb. Dermed mistede vores universitet og Danmark, ja hele verden, en førende demograf og aldringsforsker.
Sæt drømmen om biodiversitet på pause i 10-20 år
Hvis vi tager landmandens lavtliggende marker ud af drift og lader naturen tage over, får vi mere biodiversitet, lyder det ofte. Korrekt, siger forsker; men vi hjælper biodiversiteten bedst ved at høste alt, der vokser op disse steder, de første 10-20 år.
Hvad har du lært af covid-19?
I denne interviewserie taler vi med nogle af SDU’s fremtrædende covid-19-eksperter om, hvad de seneste to års sundhedskrise har betydet og forandret. Denne gang retter vi fokus mod landets skoler.
Simon Møberg Torp fortsætter som HUM-dekan
Dekan på det Humanistiske Fakultet hedder de kommende år Simon Møberg Torp. SDU-dekanen er blevet valgt i et stærkt ansøgerfelt til jobbet, og han fortsætter dermed sin dekan-periode, der har varet siden 2013. Til stor glæde for universitetet og ham selv.
Mænds brug af diabetesmedicin kan give misdannelser hos børn
Diabetespræparatet metformin kan være forbundet med risiko for misdannelser, hvis det indtages mens sædcellerne til en graviditet dannes.
Hvad har du lært af covid-19?
I denne interviewserie taler vi med nogle af SDU’s fremtrædende covid-19-eksperter om, hvad de seneste to års sundhedskrise har betydet og forandret.
Unik dansk hjemmetest skal markant nedsætte risikoen for hjerte-karsygdom
I et nyt forskningsprojekt, som Innovationsfonden netop har investeret knap 20 mio. kr. i, vil forskere fra Syddansk Universitet og Odense Universitetshospital udvikle en hjemmetest til individuel beregning af risiko for hjertekarsygdom. Testen har potentiale til at reducere dødeligheden af hjertekarsygdom med 20-25 procent.
Politisk aftale om regionalisering
En politisk forligskreds har tirsdag den 22. marts landet en aftale med udgangspunkt i det politiske udspil ”Flere og bedre uddannelsesmuligheder i hele Danmark” af 25. juni 2021.
Endelig breder ålegræsset sig
Et videnskabeligt forsøg på at bringe ålegræsset tilbage til danske farvande har stor succes: Efter 2 år er der 70 gange flere ålegræsskud i Horsens Fjord.
30 mio. kr. til excellente forskere på SDU
To SDU-forskere har netop modtaget hver en prestigefyldt ERC-bevilling fra Det Europæiske Forskningsråd. Bevillingerne skal gøre os klogere på hhv. fertilitet og metan-kredsløbet.
Fald i kvote 2-søgningen
SDU oplever et fald i søgningen i kvote 2 på -10% sammenlignet med sidste år. Faldet fordeler sig blandet på tværs af uddannelser og campusser, og hele universitetssektoren ser et fald i kvote 2-søgningen på 12 %. Nu venter det testbaserede optag for alle blandt de 8193 ansøgere, der takker ja til at gå til testen.
Hvad foregik der i den glemte hule i det hellige land?
På grund af både tilfældigheder og højpolitiske omstændigheder endte en kasse med fund fra en hule på vestbredden af Det Døde Hav i en museumskælder, hvor den blev glemt i 40 år. Nu giver nye videnskabelige analyser indblik i de 5.000 år, hulen har været brugt af mennesker.
Hvad læste kvinder i 1600-tallet?
Meget tyder på, at 1600-tallets bedst stillede kvinder var aktive i intellektuelle debatter og læste vældig varieret, selvom latinskoler og dannelsesrejser var lukket land for dem. SDU-forsker får nu unik adgang til fynske Karen Brahes enestående bibliotek for at finde fyldige svar på, hvad kvinder læste og skrev dengang.
Ny dekan på samfundsvidenskab
Med Peter Møllgaard som ny dekan på Det Samfundsvidenskabelige Fakultet får SDU en erfaren strategisk leder med internationale erfaringer.
Krigen i Ukraine peger mod ny sikkerhedspolitisk kurs
Med Ruslands invasion af Ukraine står vi over for en ny kontinental orden præget af rå magtpolitik, der skaber momentum for europæisk oprustning og en ny arbejdsdeling i NATO. Professor Sten Rynning udlægger situationen.
Opbakning til Ukraine fra SDU
Alle landets universiteter har i en fælles erklæring meldt ud, at de indstiller samarbejdet med Rusland og Belarus om forskning, uddannelse og innovation.
Cyber-ekspert: Hackere kan øge russernes opmærksomhed om krigen i Ukraine
Den russiske hær i Ukraine er et vanskeligt mål for hackere, vurderer Jacopo Mauro, der er ekspert i cyber-sikkerhed efter Ukraines opfordring til hjælp fra hackere i hele verden. Hacking af systemer, der påvirker almindelige russere, kan have større effekt.
Universiteter indstiller samarbejde med Rusland og Belarus
De danske universiteter fordømmer den russiske stats invasion af Ukraine. Der er tale om et uprovokeret angreb på et vestligt demokrati og de grundværdier, som er fundamentet for moderne, europæiske stater.
Fra klimaholdning til -handling
Ny fellow ved journalistuddannelserne på SDU bliver Gerd Maria May, der i sit fellow-projekt skal arbejde med klima og journalistik.
Historien former stadig vores holdning til atomteknologier
Krigen i Ukraine og klimadebatten er i fuld gang med at sætte vores holdninger til atomkraft på prøve. Danskerne har altid haft et lidt anderledes forhold til atomenergi og atomvåben end flere lande omkring os, forklarer SDU-forsker Casper Sylvest. Men hvor kommer frygten fra? Det dykker vi ned i her.
”Ingen har rigtigt interesseret sig for alle de døde”
Overalt i oceanerne flyder små døde dyr og vandmænd rundt. Men bliv ikke bekymret, uden alle disse flydende kadavere ville planeten ikke være et særlig rart sted at leve, er forskere begyndt at opdage. For de ser ud til at spille en vigtig rolle for transport og genanvendelse af kulstof og kvælstof på vores planet.
Eliteforsk-pris til SDU-forsker
Anton Pottegård er en af fem fremragende yngre forskere, som i dag modtager den prestigefyldte Eliteforsk-pris fra Uddannelses- og Forskningsministeriet.
Længsel udstilles på SDU
Landsdækkende kunstudstilling sætter fokus på længsel og de eksistentielle spørgsmål, som vi alle har stiftet bekendtskab med under corona-pandemien. På Syddansk Universitet udstiller kunstner Lise Harlev værk-serien "Du tænker hele tiden".
Ny bygning til 120 millioner på vej
Onsdag tog Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet på SDU sammen med A.P. Møller Fonden det første spadestik til en ny robotbygning, der skal supplere den eksisterende. Fonden har doneret 100 millioner til den nye bygning, som blandt andet rummer et nyt Dream Lab og plads til 600 ansatte og studerende.
Gekko-inspireret robot gør forelæsningen mere levende
Firben som gekkoer og agamer har inspireret forskere til at udvikle et nyt robotstyret kamera, der kan gøre streamede forelæsninger mere levende.
Skønlitterær forfatter flytter ind på SDU
De næste to år er den anmelderroste forfatter Luka Holmegaard writer-in-residence på Syddansk Universitet og tilknyttet Center for Køn og Diversitet. Vi mødte forfatteren til en snak om alle de muligheder, der åbner sig, når litteratur og videnskab er under samme tag.
Millioner til nyt dansk robotfyrtårn: SDU i front for Center for Large Structure Production (LSP)
Omkring 100 millioner kroner til banebrydende udvikling af robotter til lands, til vands og i luften er på vej til Fyn, der netop er udpeget som Danmarks fyrtårn for robotter. Millionbevillingen er startskuddet på en langsigtet udvikling, der får effekt på hele Fyn, også Det Tekniske Fakultet. SDU står i spidsen for et nyt robotcenter for Large Structure Production (LSP) på Lindø - et af fire projekter i fyrtårnet.
Træning og operation kan give samme effekt hos unge med meniskskader
Træning og patientuddannelse giver lige så gode resultater som kirurgi hos unge med meniskskader. Det viser det første studie i verden, der sammenligner kirurgisk og ikke-kirurgisk behandling af meniskskader hos unge.
Flokke af robotter skal hjælpe landmænd og redningsarbejdere
Droner og landbrugsrobotter i flok kan gøre en forskel både ved redningsaktioner og på marken. En gruppe forskere med SDU-professor i spidsen samt to private robotvirksomheder står bag projekt, der udvikler teknologier som vil lære robotter og droner til at samarbejde intelligent.
SDU lancerer nyt forsvars- og sikkerhedspolitisk initiativ
På fremtidens kampplads er der behov for, at teknologi, maskiner, mennesker, organisationer og politik i endnu højere grad tænkes sammen. Det skal et nyt tværfagligt forskningsnetværk på SDU være med til at imødekomme.
Bedre mental sundhed i en mørk corona-tid
Det er mørkt, og covid-19 præger stadig hverdagen. Vi har spurgt to SDU-eksperter i mental sundhed om, hvordan man løfter trivslen i en vanskelig tid. Her er deres anbefalinger.
SDU-professor: En lille fabrik kan levere grønt brændstof til alle danske indenrigsfly i 2025
Statsministeren lovede i sin nytårstale grøn dansk flytrafik i 2030. Det er realistisk, siger professor Henrik Wenzel. Allerede i 2019 stod han bag rapport, som fastslog, at vi har teknologien, og at det var på tide at komme i gang. En teknologi som også vil vise vejen til et cirkulært plastsystem.
SDU’s klimacenter er på vej
I 2022 vil SDU’s klimacenter åbne under navnet SDU Climate Cluster. I forhold til tidligere udmeldinger er der sket enkelte ændringer i centrets opbygning, der mere skal fungere som en tværfaglig forskningsklynge.
SDU’s institutionsplan er indsendt
SDU har indsendt en plan til Uddannelses- og Forskningsministeriet, der beskriver, hvordan universitetet vil efterleve den politiske aftale om flere og bedre uddannelsesmuligheder i hele Danmark. Indholdet er stort set identisk med det udkast, der blev fremlagt for bestyrelsen i december. SDU vil styrke universitetets regionale position, men det bør ikke ske ved at reducere SDU’s studiepladser i Odense.
Nyt supermolekyle kan revolutionere videnskaben
SDU-forskere har skabt et kunstigt molekyle med superkræfter. Det har potentialet til at revolutionere nanoteknologien - og det kan forklare en af naturens fascinerende gåder; hvorfor har vi en højre hånd og en venstre hånd?
Mikrober producerer ilt i mørket
Der ville ikke være ilt på Jorden, hvis solen ikke skinnede; sollys er et afgørende element i fotosyntesen. Men nu har forskere gjort den overraskende opdagelse, at ilt også bliver produceret uden sollys, og at det foregår i dybhavet. Og måske også i Mariager Fjord.
Kødædende dyr er mere tilbøjelige til at få kræft
Det viser nyt studie af kræft hos pattedyr i zoologiske haver. Forskerne finder også, at hovdyr virker resistente over for sygdommen. Kan det lede os på sporet af naturlige, ugiftige kræftbehandlinger for mennesker?
Sådan holder du coronasikker jul: De bedste råd fra SDU´s ekspert
Hans Jørn Kolmos, professor i mikrobiologi, har de seneste to år kommunikeret om corona i diverse medier. Nu giver han sine tips til, hvordan vi kommer igennem (endnu) en jul præget af pandemien.
SDU er fortsat blandt verdens mest bæredygtige universiteter
I Green Metrics 2021-måling af universiteternes arbejde med bæredygtighed er SDU blevet nr. 11 ud af 954 universiteter fra hele verden.
Vores urin er fyldt med medicin – snart kommer vi til at drikke medicinrester
Der kommer flere og flere medicinrester i vores drikkevand. De skylles især med urinen ud i toilettet, når vi tager medicin, og det øger risikoen for cocktaileffekter i vores vand. Derfor er der brug for nye tilgange til kvalitetssikring af forbrugerens drikkevand, understreger SDU-ekspert.
SDU tilslutter sig EPICUR-alliancen
SDU er nyt medlem af den europæiske universitetsalliance EPICUR. Det vil generere nye samarbejdsmuligheder for universitetet og dets ansatte, studerende og forskere.
SDU og Vejle Kommune i tæt samarbejde om campus
Mere end 9.000 studerende læser på en videregående uddannelse i Trekantområdet. Dette tal bliver nu endnu større med SDU og Vejle Kommunes fælles udmelding om etablering af SDU Vejle, en ny campus med uddannelser inden for it-, sundhed- og ingeniørområdet.
SDU’s institutionsplan er godkendt
SDU er nu næsten klar til at indsende en plan til Uddannelses- og Forskningsministeriet, der beskriver, hvordan universitetet efterlever den politiske aftale om flere og bedre uddannelsesmuligheder i hele Danmark. SDU ønsker at styrke universitetets regionale position, men det bør ikke ske gennem en reduktion af SDU’s studiepladser i Odense.
Droner skal tjekke 7000 km højspændingskabler
Droner kan sikre overblik på forsyningsnettet og erstatte tidskrævende manuel inspektion og helikoptere, der koster millioner af kroner i inspektioner årligt. Det viser resultater fra Drones4Energy-projektet på SDU.
Kunstig intelligens i medierne under lup
Parterne bag medietech-klyngen Media City Odense går sammen om et nyt projekt på SDU, der skal bane vejen for at udnytte nye teknologier og kunstig intelligens (AI) endnu mere rundt om i redaktionslokalerne.
SDU-forsker udvikler banebrydende robothånd med inspiration fra græshopper
Forskerhold fra fem lande med SDU-professor i spidsen står bag robotteknologi inspireret af insekter, som bryder med 25 år gammel griberteknologi - resultatet skaber international opmærksomhed.
Vil du med på digitalt museum?
Flere og flere kulturinstitutioner går online, og efter Covid-19 nedlukningerne ønsker EU at gøre vores fælles kulturarv mere digitalt tilgængeligt for de mange, der ikke kan besøge stederne fysisk. På SDU udvikler datalog Stefan Jänicke nye metoder til at formidle kulturarven digitalt fx i koncentrationslejren Bergen-Belsen.
23 mio. kr. til talentfulde forskere på SDU
4 forskere på SDU har netop fået Sapere Aude-bevillinger fra Danmarks Frie Forskningsfond til at lede deres egne forskningsgrupper.
SDU skifter økonomisystem. Hvad betyder det for dig som leverandør?
SDU skifter økonomisystem i januar 2022, hvilket har betydning for universitetets leverandører og indkøb.
Velfærdsstaten er mere sparegris end Robin Hood
Velfærdsstater kritiseres ofte for ikke at være dygtige nok til at reducere ulighed. Men i praksis gør de primært noget andet – nemlig at fordele samfundets ressourcer på tværs af generationer – og ikke socioøkonomisk status. Det viser ny analyse af de europæiske velfærdsstater, og SDU-professor Pieter Vanhuysse opfordrer derfor til at skrue ned for kritikken af velfærdsstaten.
SDU-spinout går nye veje med mediemonitorering
Tre forskere fra SDU står bag virksomheden MediaCatch, som ved hjælp af kunstig intelligens giver en helt ny dimension til markedet for analyser af indhold i medier. Hvad der oprindelig startede som et forskningsprojekt, er i dag et unikt produkt på mediemonitoreringsmarkedet.
Kommentering af udkast til SDU’s institutionsplan vedr. regionalisering
SDU vil i de kommende dage og uger inddrage flere af universitetets organer i det regionaliseringsudspil, som SDU er blevet bedt om at indlevere til Uddannelses- og Forskningsministeriet ved årsskiftet.
Dybhavsgrave bliver ved at overraske
Særlige bakterier, der tiltrækkes af kvælstof, har uden de store problemer tilpasset sig det ekstreme tryk 10 km under havets overflade, afslører nyt studie. Bakterierne har betydning for klodens CO2-kredsløb, derfor er det vigtigt at forstå deres aktivitet og udbredelse.
SDU ser positivt på at udvide med it-uddannelser i Vejle
Står det til Syddansk Universitet kan Vejle blive næste by i forhold til at opbygge en campus, der indfrier den bundne politiske opgave om regionalisering af uddannelser, samt erhvervslivets behov for universitetsuddannede kandidater.
Kultur og entreprenørskab skal belønnes i landkommunerne
Attraktive kulturmiljøer til unge og længevarende støtte til entreprenante borgeres udviklingsprojekter er vigtige kommunalpolitiske temaer, hvis affolkningen skal bremses.
Ældre skal være sundere, og der skal tiltrækkes SOSU-assistenter
Demografien er imod os – også kommunalt, hvor mange kommuner slås med en tiltagende ældre befolkning med behov for hjælp. Løsninger på problemet bør være en del af den kommunale valgkamp, mener lektor Nils Karl Sørensen.
Kommunerne skal gå forrest i klimakampen
Det er ikke nok, at forbrugerne ændrer adfærd. Skal der rykkes på Danmarks klimaaftryk, må kommunerne gå forrest, siger professor Søren Askegaard.
Her er kommunernes tre store udfordringer
Kommunalvalget er lige på trapperne, og mange kommunale politikere har fokus på det helt nære, men de store globale samfundsudfordringer bør også have plads i valgkampen. Det er nemlig i kommunerne, at mange af løsningerne skal findes.
SDU og Slagelse Kommune indgår partnerskabsaftale
Slagelse Kommune og SDU styrker nu det gode og tætte samarbejde yderligere med en partnerskabsaftale, som bygger videre på det eksisterende samarbejde mellem kommunen, SDU, lokalsamfundet og erhvervslivet.
Ny håndbog om sexisme i universitetsverden
Eva Sophia Myers, der er teamleder i SDU’s Gender Equality Team har været med i arbejdet om en ny håndbog om sexisme, der udgives i dag den 4. november. Hun håber, at bogen kan være en hjælp til dem, der er involveret i sexisme-sager på alle niveauer.
Alle børn skal ses og høres
Alt for mange børn med sprogproblemer overses i dag. SDU-forsker Laila Kjærbæk og en række kollegaer slår nu til lyd for større fokus på børns evne til at anvende og forstå sprog i sociale sammenhænge og senere også til at læse og skrive. Det betyder – hvis det står til dem – nye måder at vurdere og stimulere børns sprog og flere ressourcer i form af mere viden og flere hænder til daginstitutioner.
Lokaldemokratiet vinder frem
En speciel type udvalg vinder frem i de danske kommuner i disse år. Ny undersøgelse fra SDU har kigget nærmere på de såkaldte §17 stk. 4-udvalg. Selvom de kan lyde kedelige, er de faktisk borgernes korteste vej til indflydelse på lokalpolitik.
SDU er først i Danmark med bæredygtige laboratorier
Som de første i Danmark har laboratorier på SDU fået bæredygtigheds-certificering fra Green Lab. Det er lykkedes medarbejdere at reducere energiforbruget markant.
Kampen om borgmesterkæden
At få nedsat en kommunalbestyrelse og en borgmester kan virke relativt simpelt efter et valg, men hunger efter magt, tilfældigheder og et fristende set-up kan gøre konstitueringsprocessen til et indviklet forløb med hemmelige aftaler. Professor Ulrik Kjær forklarer her spillet, der starter, når stemmeoptællingen slutter.
Tre eksempler på vilde konstitueringer
Det går ikke altid stille for sig, når der skal konstitueres ude i kommunerne efter et valg. Professor Ulrik Kjær fortæller om tre af de vildeste konstitueringer fra de senere år her.
Nyt EU-projekt vil diagnosticere sjældne sygdomme bedre og hurtigere
Kunstig intelligens og screening af nyfødte er grundpillerne i nyt internationalt projekt til 25 mio. euro.
SDU-forskere kan fjerne pesticider fra drikkevand
Ingen ønsker at drikke vand med pesticid- eller kemikalierester. Alligevel viser rekordmange af de danske vandboringer nu spor af de uønskede forureninger i grundvandet. SDU-forskere har fundet en videnskabelig løsning, der kan neutralisere og fjerne giftresterne.
Visionær ny rektor for SDU
Dekan for Det Samfundsvidenskabelige Fakultet på SDU Jens Ringsmose bliver fra den 1. november 2021 ny rektor på Syddansk Universitet.
COVID-19 har ført til stor nedgang i forventet levealder
COVID-19-pandemien har medført nedgang i forventet levealder i det meste af verden – en nedgang, der ikke er set siden 2. verdenskrig. Danmark og Norge har derimod oplevet en stigning i forventet levealder under pandemien.
En tredjedel af verdens træ-arter er udrydningstruede
Ny rapport om tilstanden blandt verdens træer er en øjenåbner, mener planteekspert på SDU.
PFAS-stoffer kan stoppe amning
Kvinder med perfluorerede stoffer i blodet er mere tilbøjelige til at måtte opgive at amme deres børn.
Vi misforstår ofte Tyskland
Lektor Moritz Schramm vil gøre danskerne klogere på Tyskland. Derfor har han skrevet en bog om kampen om midten i tysk politik i det 21. århundrede.
SDU har ikke regler for påklædning
Ledelsen på Syddansk Universitet er tilfredse med, at SDU Fitness nu ændrer påklædningsregler.
Se eller gense åbningsevent for SDG Collaboratorium
Den 14. september 2021 var der direkte transmission af debatter, hvor forskere fra alle SDU’s fem fakulteter debatterede samarbejdspotentialer, og hvordan de gennem deres forskning og samarbejde arbejder med udfordringer, der er forbundet med Verdensmålene
Flere GM-fødevarer på vej til forbrugerne
EU har givet tilladelse til import af genmodificeret majs, soya, raps og bomuld. Men er GM-afgrøder sikre? Og skal vi dyrke dem i Danmark?
SDU-forskere: Trafikstøj øger risikoen for demens
Data fra to millioner danskere dokumenterer for første gang i verden, at der er sammenhæng mellem trafikstøj og udvikling af demens.
SDU får ny plan for arbejdet med ligestilling og inklusion
Universitetets ledelse har godkendt en kvalitetssikringsmodel for SDU’s nye Gender Equality Plan. Dermed er der sikret en klar linje med en ledelsesmæssig forankring for arbejdet med ligestilling. I de kommende år søsættes arbejdet, så det kommer ud at leve på hele universitetet.
Hvordan udfordrer nye teknologier demokratiet?
Techgiganter har enormt stor magt – ikke blot over den offentlige samtale, men også den frie forskning. Senest blev forskere fra New York University udelukket fra Facebook, da de var i gang med at afdække problemer med annoncemålretningen på platformen. Professor Claes de Vreese påpeger, at der mangler to sæt klare spilleregler.
Skulpturer bygger bro i en splittet tid
15 skulpturer i menneskestørrelse udgør udstillingen CONNECTION, som i det kommende år kan ses på Syddansk Universitet. Udstillingen er resultatet af et unikt samarbejde mellem James Rogers, der forsker i krigshistorie, og den islandske skulptør Steinunn Thórarinsdóttir.
SDU-studerende vil dyrke salat i fem etager
Fire studerende fra tre forskellige ingeniør-uddannelser på SDU vil dyrke grøn salat vertikalt i startup-firmaet Hydrovertic. De er blandt de mange studerende, som har fået eget cvr-nummer.
SDU sætter øjne og ører på robotten
Efter tre år har forskere på SDU formået at gøre en mobilrobot i stand til at interagere med de mennesker, den møder på sin vej – teknologien åbner nye muligheder for logistikrobotterne.
Er stråling fra elmaster og elektronik farlig?
Vi er konstant omgivet af elektronik og sendemaster, der udsender stråling. Det hele overholder myndighedernes regler for grænseværdier, så er der grund til bekymring? Det svarer professor Jacob Kongsted på her.
Hvordan vil det gå Afghanistan?
Taliban har på kort tid overtaget magten i Afghanistan. Hvorfor gik det så galt, og hvordan ser fremtiden ud? Det har vi spurgt professor Sten Rynning om.
Tab af ålegræs koster dyrt på klimakontoen
Ålegræs forsvinder mange steder i verden, og dermed forsvinder også naturens egen effektive binding af kulstof og kvælstof.
Sportspsykologi kan hjælpe de selvkritiske unge
Sportens nye berettigelse er at lære unge at være ambitiøse og målrettede på en måde, der ikke går ud over deres mentale sundhed, mener professor, der er mental træner for eliteatleter.
Fik du set pressemødet, hvor FN’s klimarapport blev præsenteret?
I anledning af, at FN’s klimapanel, IPCC, udgav sin 6. klimarapport, blev der afholdt pressemøde på SDU. Du kan se pressemødet her.
Velkommen til 4.833 nye SDU-studerende
Syddansk Universitet tilbyder 4.833 nye studerende en studieplads. Det er en tilbagegang på 643 studerende i forhold til rekordåret 2020.
Vilde sportsgrene til OL: De handler om livsstil
Klatring, surfing og skateboard er tre nye sportsgrene til OL. Lad idrætsforsker Signe Højbjerre Larsen guide dig igennem de nye livsstilsidrætter, så du er klar til at se med, når atleterne skal tæmme elementerne til lands, til vands og i luften.
Man behøver ikke starte tidligt for at nå til tops
Idrætforsker Louise Kamuk Storm svarer på 5 påstande om, hvordan man kan nå til tops inden for elitesport.
Knap 6000 har SDU som førsteprioritet
Antallet af personer, der har prioriteret en af SDU’s videregående uddannelser højest, ligger i år på 5939. Trods tilbagegang i forhold til sidste år er der tilfredshed med søgningen.
H.C. Andersen – en del af Disneys DNA
Vi kender alle Disneys hjertegribende fortolkninger Den lille havfrue og Snedronningen. Men Walt Disneys inspiration af H.C. Andersen går helt tilbage til filmkoncernens grundlæggelse. Det viser ny rapport fra H.C. Andersen Centret.
Supercomputer hjælper med at udvikle mere bæredygtige dæk
Hvert år slides der 1,3 milliarder tons partikler af bildæk og veje i Europa. En betydelig del ender i miljøet som mikropartikel-forurening. SDU-forsker og dæk-producent går nu sammen om at finde en løsning på problemet.
I testlaboratoriet med forskerne
Hos forskningsenheden Muskelfysiologi og Biomekanik arbejder forskerne blandt andet med anvendt træning inden for eliteidræt og breddeidræt samt test af atleters fysiske formåen.
Din alder afslører, om du er til hjemmearbejde
En ny undersøgelse viser, at mange danskere generelt foretrækker at arbejde hjemmefra. Tendensen er stærkere, jo ældre man er. Især unge under 24 år ser væsentlige ulemper ved hjemmearbejde.
SDU skabes af mennesker
De gode menneskelige relationer, forskning og uddannelse, der gør en forskel og en helt særlig samarbejdskultur er nogle af de karaktertræk, som gør SDU til et unikt universitet, siger den afgående rektor.
Tre ting vi holder øje med i knockout-kampene
Fodboldforskerne Peter Krustrup og Magni Mohr fortæller, hvad de vil holde ekstra øje med i den første ottendedelsfinale på lørdag, hvor Danmark møder Wales.
Mental vind i sejlene
Kristoffer Henriksen er professor i sportspsykologi på SDU. Han skal med til OL for tredje gang som sportspsykologisk konsulent for sejlerne. Her fortæller han om sit arbejde med atleterne, om den opmærksomhed, sejlerne får hvert fjerde år - og om hvordan de tackler den.
Du kan ikke snyde døden
Levealderen er steget, og vi kan kurere stadig flere sygdomme. Betyder det, at vi i fremtiden kan udskyde døden og leve længere og længere? SDU-forskere er med i studie, der viser, at biologien har udlagt klare linjer for vores aldringsproces.
Disse seks ting kan få særlig betydning
Fodboldforskeren Morten B. Randers fortæller, hvad han vil holde særligt øje med under EM i fodbold
Læger og forskere bygger robotter sammen
Et nyt samarbejde mellem SDU og OUH skal bryde barrierer ned og gøre det lettere for virksomheder at skabe kontakt forskningsmiljøet og rulle ny teknologi ud på sygehusgangene. Et fælles robotcenter bliver unikt i Europa, fordi det er første gang, et så stort universitetshospital er tilknyttet.
Videomøder: Kvinder klarer sig dårligere
Forskere har undersøgt, hvordan forskellige stemmer opfattes via onlineværktøjer som Zoom, Skype eller Teams. Ikke alle frekvenser transmitteres fuldt ud, hvilket især går ud over kvindestemmerne. De opfattes som mindre kompetente, udtryksfulde og karismatiske end mændenes stemmer.
Ole Skøtt udpeget som konstitueret rektor på Syddansk Universitet
En enig bestyrelse på SDU har besluttet at konstituere Ole Skøtt som rektor. Nu går arbejdet med at finde SDU’s nye rektor i gang.
Marsvin i overraskende avanceret gruppejagt
Droneoptagelser viser, at marsvin kan være mere sociale og samarbejdende end hidtil troet.
Sangfugle udviser ekstrem muskelkontrol
De gør det ikke for din skyld. Heller ikke for H.C. Andersen og alle de andre digtere, der er blevet betaget af sangfugle i tidens løb. Det handler om benhård konkurrence, og nu afslører et nyt studie, at sangfugle har helt ekstremt detaljeret kontrol over hver enkelt muskelfiber, når de synger.
SDU etablerer nyt klimacenter
Syddansk Universitet vil i løbet af 2022 have et klimacenter, der skal fremme banebrydende og excellent klimaforskning og -uddannelse på tværs af alle fakulteter og dermed understøtte et klimabevidst og bæredygtigt samfund.
SDU er allerede et stærkt regionalt universitet
Regeringens udspil til en ny uddannelsesreform indeholder en regionaliserings-dagsorden, som SDU allerede i mere end to årtier har realiseret med mere end 20 pct. af sit bacheloroptag placeret uden for Odense.
Kviksølv hober sig op i dybhavsgravene
Dybhavsforskere har fundet overraskende høje kviksølv-koncentrationer i Stillehavets dybhavsgrave.
Markant rektor takker af på Syddansk Universitet
Henrik Dam har fået nyt job og stopper derfor som rektor på SDU ved udgangen af juli måned.
Nyt center kobler digital teknologi og demokrati
Tværfagligt forskningscenter på SDU skal forske i, hvordan udviklingen inden for nye teknologier, algoritmer og kunstig intelligens påvirker den demokratiske proces. Til at stå i spidsen for centret henter universitetet en af verdens førende forskere på feltet.
Babyer udsat for parabener kan få nedsat frugtbarhed
Spædbørn i 3-måneders alderen, som har været udsat for parabener i mors mave, viser tegn på, at deres frugtbarhed kan være blevet påvirket allerede i fosterstadiet.
Tid til at punktere fordomme om voldtægt
Voldtægt er blandt de alvorligste sager i retssystemet og samtidig en akilleshæl for systemet. Ny bog vil vise vej til at håndtere de komplekse sager bedre - for der er brug for mere end en samtykkelov.
Corona-lockdown får især kvinder til at trøstespise
Under første corona-nedlukning spiste hver tredje af os flere søde sager og skyllede det ned med rigelige mængder af sodavand og alkohol, viser undersøgelse fra Syddansk Universitet. Det mærkelige er, at italienere og spaniere, som oplevede hårdere nedlukninger, spiste sundere.
EliteForsk-pris til SDU-forsker
Anders Engberg-Pedersen er en af fem fremragende yngre forskere, som i dag hædres af Uddannelses- og Forskningsministeriet. Han forsker i, hvordan krig og kultur har formet hinanden.
Mangrover og havgræsser suger mikroplast til sig
Mikroplast ender ikke kun på åbent hav – faktisk havner en hel del også i kystzonernes økosystemer, og det kan true dyrelivet, viser nyt studie.
Lad os få styr på rodet i rummet
Ingen stat kan tilegne sig rummet. Men eventyrlystne milliardærer og andre private med rumdrømme udfordrer nu traktaterne, som hidtil har holdt styr på pligter og rettigheder i rummet. Forsker på SDU bidrager til at få styr på rodet i rummet.
Fiaskoer skal frem i lyset
Selvom det er en uundgåelig del af livet at fejle, går vi gerne stille med dørene, når det sker. Men måske er det en god idé at stoppe op og dvæle lidt mere ved fiaskoerne som et modsvar på performancekulturen i samfundet.
SDU er med i toppen af bæredygtige universiteter
Det internationalt anerkendte magasin Times Higher Education placerer SDU på en 23. plads ud af 1.115 universiteter fra hele verden. Rangeringen bygger på universiteternes arbejde med bæredygtighed.
Havets historie skal skrives om
Urhavet – eller i hvert fald dele af det – kan have mindet mere om nutidens have end hidtil troet. Det viser nyt studie fra SDU.
Kroppen skal med i terapi
Hvorfor hjælper det ofte patienter med psykiske problemer at sidde på en stol og tale med en terapeut? Det har sprogforskere på SDU undersøgt gennem studier af 634 terapisamtaler, og deres resultater udfordrer vores gængse opfattelse af terapi.
Superforsker til Odense
Den amerikanske matematikprofessor Vivek Shende etablerer forskningsgruppe på SDU. Han får støtte af tre danske fonde, som gerne vil være med til at trække internationale forskningskapaciteter til Danmark. Senest har Villum Fonden givet Vivek Shende 25 millioner til at forske i superstrengenes mysterier.
Økonomiske tilpasninger på næsten 50 mio.kroner på SDU
To fakulteter og Fællesområdet har udmøntet økonomiske tilpasninger i deres budgetter for 2021. Den samlede personalereduktion forventes være 50 medarbejdere.
Om fem år styrer algoritmer virksomheders investeringer
Om få år er algoritmer med til at afgøre hvilke produkter, der udvikles. Derfor er det hamrende vigtigt, at vi nu diskuterer algoritmers gennemsigtighed og beslutningsgrundlag, pointerer professor i innovation, Alf Rehn fra SDU.
Stigning i kvote 2-søgningen
SDU oplever igen i år fremgang i antallet af ansøgere og ansøgninger i kvote 2. Den positive udvikling kan ses på alle fem fakulteter, og nu venter det testbaserede optag for alle ansøgere.
Nyt stort projekt skal skabe flere forskningsbaserede virksomheder
Med en bevilling på 75 mio. kr. fra VILLUM FONDEN ser et nyskabende og ambitiøst projekt dagens lys: ’Spin-outs Denmark’. Formålet er at skabe flere virksomheder, der udspringer fra forskningsmiljøerne ved alle landets otte universiteter. SDU bliver koordinator på projektet.
Fremtidens fly skal flyve på CO2 og brint
Forskere har modtaget 37 millioner kroner fra EU til at producere bæredygtige flybrændstoffer ud af CO2 og brint. Projektet er banebrydende, fordi flyene ikke skal have nye motorer for at flyve bæredygtigt.
Molekylær lokkedue kan måske snyde coronavirus
Der findes ingen lægemidler, der kan helbrede mennesker, som er smittede. Men forskere på SDU har nu udviklet et stof, der kan danne grundlag for udvikling af medicin mod COVID-19.
Cli-fi kan lære os om fremtiden
Klimalitteraturen er i fuld gang med at blive en af tidens mest prominente genrer. Den fremhæves for sine bidrag til klimadebatten, men kan litteratur virkelig hjælpe os med at løse klimakrisen? Det har får studerende på SDU nu mulighed for at afprøve med konkurrencen ”Write your future”.
Kvinder i forskning: Eva Arnspang Christensen
I anledningen af Kvindernes Internationale Kampdag d. 8. marts kan du her møde en række kvindelige forskere fra SDU og blive klogere på, hvordan de ser på det at være kvinde i forskningsverdenen.
Kvinder i forskning: Aglae Pizzone
I anledningen af Kvindernes Internationale Kampdag d. 8. marts kan du her møde en række kvindelige forskere fra SDU og blive klogere på, hvordan de ser på det at være kvinde i forskningsverdenen.
Kvinder i forskning: Mette Søgaard Nielsen
I anledningen af Kvindernes Internationale Kampdag d. 8. marts kan du her møde en række kvindelige forskere fra SDU og blive klogere på, hvordan de ser på det at være kvinde i forskningsverdenen.
Kvinder i forskning: Carolin Löscher
I anledningen af Kvindernes Internationale Kampdag d. 8. marts kan du her møde en række kvindelige forskere fra SDU og blive klogere på, hvordan de ser på det at være kvinde i forskningsverdenen.
SDU modtager positiv institutionsakkreditering
SDU har som den første institution i landet fået en positiv akkreditering for anden gang. Det står klart, efter Akkrediteringsrådet – der er sat i verden for at kvalitetssikre og udvikle videregående uddannelser - i sidste uge traf afgørelse om institutionsakkreditering af blandt andre Syddansk Universitet.
Kvinder i forskning: Louise Nyholm Kallestrup
I anledningen af Kvindernes Internationale Kampdag d. 8. marts kan du her møde en række kvindelige forskere fra SDU og blive klogere på, hvordan de ser på det at være kvinde i forskningsverdenen.
Mundbind er en tikkende plastikbombe
Hvert eneste minut døgnet rundt smider vi tre millioner mundbind ud. Mange ender som mikroplast, der måske kan sprede giftstoffer til miljøet, advarer forskere.
Kvinder i forskning: Charlotte Skau Pawlowski
I anledningen af Kvindernes Internationale Kampdag d. 8. marts kan du her møde en række kvindelige forskere fra SDU og blive klogere på, hvordan de ser på det at være kvinde i forskningsverdenen.
”Jeg føler mig altid lyttet til”
Marianne Holmer tiltrådte som dekan på Det Naturvidenskabelige Fakultet for et års tid siden, og hun er den eneste kvinde i SDU's ledelse. Hun føler sig bestemt anderledes end sine mandlige kollegaer, men mener, at det handler lige så meget om hendes personlighed som hendes køn.
Lungerne hjælper frøer med at finde en mage
Han-frøer kalder for at tiltrække hunner, men hvordan kan hunnerne høre, at det er en han af samme art, der kalder? Løvfrøer bruger samme princip som i støjreducerende høretelefoner – og de er langt bedre til det.
Kan dette løse mysteriet om universets udvidelse?
Fysikere fra SDU foreslår, at der er en type ekstra mørk energi på spil i universet. Deres artikel om emnet fremhæves i videnskabeligt tidsskrift.
Solceller skal designes til bæredygtighed
Tungmetallet bly og stærk polymer bruges i solceller, men grønne teknologier bør designes til genanvendelse, påpeger forsker i innovation. Organiske solceller er et godt eksempel på en helt ny generation af grøn teknologi, hvor bæredygtighed er tænkt ind fra begyndelsen.
Forretningsforståelse og pitch-træning fik Roald direkte i ’Løvens Hule’
21-årige Roald Dibbern læser til daglig ved SDU. I dag ejer han virksomheden DIBB Design - og torsdag aften var han med i seermagneten ’Løvens Hule’ på DR. Her investerede løverne Jesper Buch og Christian Arnstedt hver især 25.000 kroner i virksomheden.
SDU etablerer en Business School
En ny Business School skal bygge bro mellem universitetets erhvervsøkonomiske uddannelser og erhvervslivet og samfundet generelt. Den slår dørene op til september.
Kampen om fosfor intensiveres
Fosfor er et ganske simpelt grundstof, der udgør fundamentet for alt liv på Jorden. Men fosfor er også en begrænset ressource. Fosfor indgår derfor også i et geopolitisk stormagtsspil, der bliver intensiveret i disse år.
Eksperter er også mennesker: Frederik Waage
I denne interviewserie skal vi møde fire forskere. De er COVID-19-eksperter og flittigt brugt i medierne. Og så er de almindelige mennesker.
Astronauter og sengeliggende patienter har meget til fælles
En tur i rummet har cirka samme effekt på kroppen, som et længere ophold i sengen. Muskler, knogler og kredsløb svækkes. Derfor samarbejder Danish Aerospace Company A/S, som producerer træningsudstyr til astronauter med robotforsker fra SDU, som udvikler genoptræningsudstyr.
Ensomhed er en grundfølelse hele året
Søndag den 14. februar er det Valentinsdag. En dag, hvor vi – selvom mange synes, det er lidt corny – fejrer kærligheden og tosomheden. For de mange, der føler sig ensomme, kan en dag som Valentinsdag måske være ekstra svær.
Aaaargh, jeg bliver sindssyg!!!
De fleste digitaliseringer har til hensigt at gøre hverdagslivet nemmere for brugerne, men de kan også føre til frustration og afmagt.
Hvor meget CO2 udledte dine oldeforældre?
Hvor meget CO2 udledte en familie under den sorte omstilling i 1850’erne? Hvor meget udleder en familie under den grønne omstilling? Et nyt projekt sætter ansigt på CO2-udledning for at få os til at indse, hvor meget vi egentlig skal ændre vores liv for at leve op til FN’s klimamål.
Nyt våben mod resistente bakterier
Forskere har udviklet et nyt antibiotikum, der kan hjælpe i kampen mod resistente bakterier og håber, det vil nå ud til patienterne.
Eksperter er også mennesker: Hans Jørn Kolmos
I denne interview-serie skal vi lære fire forskere bedre at kende. De er COVID-19-eksperter og flittigt brugt i medierne med alt, det fører med sig. Og så er de almindelige mennesker.
Tilbage i corona-skolen
Nu vender de yngste elever tilbage til skolerne, og de har stigende corona-bekymring og en del negative oplevelser fra hjemmeskolen med i tasken. Uddannelsesprofessor Ane Qvortrup guider til, hvordan skolerne kan løfte udfordringerne.
Sprogundervisningen får et løft
Det er hurtigere og mere effektivt at lære nye sprog, hvis man arbejder tværsprogligt i undervisningen, viser forskningen. Nyt udviklingsprojekt vil have den viden ud at virke på læreruddannelserne.
Eksperter er også mennesker: Christine Stabell Benn
I denne interview-serie skal vi lære fire forskere bedre at kende. De er COVID-19-eksperter og flittigt brugt i medierne med alt, det fører med sig. Og så er de almindelige mennesker.
Jesu apostle videnskabeligt undersøgt
I en romersk kirke ligger relikvierne af to af Jesu apostle. Kirken har helt ekstraordinært tilladt kemiske analyser af dem for at få mere at vide om deres oprindelse.
Nyt EU-projekt skal få dine vinduer til at lave solenergi
Gennemsigtige solceller kan bruges i vinduer. Men indtil nu har de enten ikke været særligt gennemsigtige eller særligt effektive. Det vil et projekt med forskere fra Mads Clausen Instituttet ved SDU lave om på.
Jo længere amning, jo færre infektioner hos baby
Et nyt studie viser en beskyttende sammenhæng mellem amning og hospitalsindlæggelser for infektioner hos småbørn.
D-vitamin har ingen relation til knoglestyrke hos syvårige danske børn
Måske kan en ny undersøgelse fra SDU og Odense Børnekohorte på OUH tage lidt selvbebrejdelse væk fra de forældre, der nu og da glemmer D-vitamindråberne til deres spædbørn.
Eksperter er også mennesker: Morten Sodemann
I denne interview-serie skal vi lære fire forskere bedre at kende. De er COVID-19-eksperter og flittigt brugt i medierne med alt, det fører med sig. Og så er de almindelige mennesker.
Millioner til ny type forskning i neuro-sygdomme
Professor Martin Røssel Larsen har modtaget 35 mio. kroner fra Lundbeckfonden til at dyrke og forske i minihjerner.
Ny intelligent drone tjekker højspændingsledninger
Et hold forskere fra Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet har udviklet en intelligent drone, som kan tjekke højspændingsledninger for fejl og korrosion. Når dronen løber tør for strøm, genoplader den sig selv i det magnetiske felt rundt om ledningen.
Sådan klarer de små virksomheder krisen
Knap to tredjedele har klaret sig godt igennem coronakrisen, mens godt en tredjedel af de små og mellemstore virksomheder rammes hårdere. Det viser en ny undersøgelse fra SDU.
Hvorfor spredes brystkræft ofte i overvægtige kvinder?
Hvert år rammes ca. 5.000 danske kvinder af brystkræft. Fedme gør kræftcellerne endnu mere aggressive, så de nemmere spredes i kroppen. Rasmus Siersbæk forsker i dette og håber at kunne finde bedre behandlingsmetoder.
cybersikkerhed
Cybersikkerhed er en global udfordring, og i Danmark adskiller sikkerhedsniveauet sig ikke væsentligt fra andre lande. Der er dog kulturelt betingede udfordringer, som særligt gør sig gældende i Danmark, mener forsker bag ny rapport.
Tilbage hvor det begyndte: Skibsproduktion får digitale tvillinger
SDU-forskere og virksomheder vil sammen revolutionere måden, hvorpå skibe designes, planlægges og produceres. Omdrejningspunktet er digitale tvillinger og kunstig intelligens, som skal bringe erfaringerne fra det danske roboteventyr tilbage til den maritime sektor.
Kunstig intelligens skal forbedre sundhedsvæsenet
Danmark får sit første center for klinisk kunstig intelligens. OUH og det Tekniske Fakultet på Syddansk Universitet lancerer i dag CAI-X, hvor læger, ingeniører og virksomheder sammen skal udvikle smarte løsninger på sundhedsvæsenets udfordringer.
Virksomhed vil sikre minimal partikelforurening
Den nystartede virksomhed SenseFence vil skabe en bedre overvågning af forurening fra industrivirksomheder, der ligger tæt på beboelsesområder.
Tomater fra varme lande er bedre for klimaet
Tomater fra drivhuse udleder cirka otte gange mere CO2 end dem, som gror under åben himmel. Forskere har afdækket verdens mest spiste grøntsags klimaaftryk, og drivhuset er den store CO2-synder.
Kommunalvalg 2021
De 98 kommuner løser en bred vifte af opgaver, som har indflydelse på den enkelte borgers tilværelse. 16. november er der kommunalvalg igen, hvor den enkelte borger kan få indflydelse på de beslutninger, der træffes dér, hvor man er bosat. Forberedelser til valget er allerede i gang. Det uddybes her af professor i statskundskab, Ulrik Kjær.
Hør nu godt efter!
Audiologi handler om hørelse – men også om hjernen. På SDU har den audiologiske forskergruppe vokseværk og boltrer sig i nye laboratorier på campus med projekter, der udforsker hørelsen og sigter mod at gøre det lettere at behandle høretab.
Forskere vil kortlægge dine celler. Alle 37 billioner
Vi er på vej til at vide mere om menneskekroppens celler, end nogen forsker nogen sinde har turdet drømme om. Men hvad skal vi bruge det til?
Nu får kantinemedarbejderen sin egen robothjælper
Gentagen afrydning og aftørring af borde giver ømhed i nakke og skuldre, men nu er der en robothjælper på vej til landets kantinemedarbejdere. Forskningsprojektet Facility Cobot skal udvikle robotter med sensorteknologi og kunstig intelligens, der kan aflaste rengøringsmedarbejderen.
Forskere omdanner CO2 til bæredygtige brændstoffer
Teknologien skal snart afprøves på et af Danmarks største biogasanlæg, som ser ind i en fremtid, hvor biogassen ikke blot bliver skabt ud af gylle og kartoffelskræller, men også CO2.
Cannabisplantens lange vej til medicinskabet
Milliarder er investeret, og første danske medicinske cannabisprodukt er på markedet. I orkanens øje står forsker Rime Bahij, som drømmer om at kortlægge cannabisplantens indholdsstoffer.
Sådan påvirkede COVID-19 sundhedsvæsenet
Sundhedsøkonom Kjeld Møller Pedersen er aktuel med en ny bog, som kaster et kritisk blik på, hvordan vi var rustet til en pandemi som COVID-19, og hvilke konsekvenser virussens indtog har haft for sundhedsvæsenet og patienterne.
Forsker vil udvikle creme, som kan hjælpe kræftpatienter
Forsker Tore Bjerregaard Stage vil udvikle en creme til patienter med smerter i huden efter kemoterapi. Cremen skal mindske generne efter behandling hos brystkræftpatienter og børn med leukæmi eller hjernetumorer.
Romaner er mere end bare ord
Forfattere og forlag har de seneste årtier eksperimenteret løs med billeder, typografi og layout i romanen som stort set aldrig før. Derfor har SDU’s nye doktor i multimodal stilistik udviklet en solid værktøjskasse til at forstå, hvordan romanens mange elementer påvirker læseoplevelsen.
Dybt optaget af klimaløsninger
Der er brug for handling nu, hvis klimakrisens værste konsekvenser skal imødegås. Det mener en af hovedforfatterne til FN’s klimapanels næste rapport; den anerkendte klimaprofessor, Sebastian H. Mernild, som for nylig tiltrådte som prorektor på SDU.
Polarforskerens sidste timer
Kemiske analyser af sort klat i dagbog kaster nyt lys over polarforsker Jørgen Brønlunds tragiske endeligt i Grønland i 1907.
Robotforskere vinder prestigefyldt konkurrence
Forskere fra Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet har vundet førstepladsen i en konkurrence på den internationale IROS konference. Deres løsning demonstrerer, at fleksible objekter som ledninger fremover kan trækkes og justeres af robotter. Det åbner for nye anvendelser i industrien.
Bæredygtighed fra mark til middagstallerken
Kolding bliver fra 2021 et levende laboratorium for, hvordan man skaber et mere bæredygtigt fødevaresystem. SDU og Kolding Kommune har netop fået en EU-bevilling på 8,2 mio. kr. til projektet Food2030 in Kolding.
Hele verden ser på muligheden for at genbruge medicin
Fremtidens medicin mod en lang række sygdomme findes måske i de lægemidler, der allerede er udviklet. Forskere fra blandt andet SDU leder efter lægemidler, som måske kan have effekt på helt andre sygdomme, end de er godkendt til behandling af.
Dansk supervåben mod corona – og nye vira?
Nanoforskere fra SDU vil sammen med produktions- og handelsvirksomheden Abena skabe et mundbind, der ikke blot uskadeliggør corona-virussen, men også alarmerer brugeren, når mundbindet kommer i kontakt med virusset.
Influencere erobrer medielandskabet
Med coronakrisen og samfundsbevægelser som Black Lives Matter og #metoo har influencere fået en ny rolle i medielandskabet, og de gør et voksende indhug i det publicistiske kredsløb. Det viser et forskningsprojekt, som har udforsket, hvilken rolle influencere spiller blandt unge.
Løvens hule for journaliststuderende
Mediebranchen forandrer sig i et højt tempo, og der er behov for at få nye ideer og forretningsmuligheder sat i spil. Derfor indgår SDU og en investor en aftale om en ny medieinkubator.
Klar til dybhavet: Indvielse af grundforskningscenter for dybhavsforskning
Med et budget på 54,6 mio. kr. fra Grundforskningsfonden er dybhavsforskere i fuld gang med at forberede ekspeditioner til de dybeste steder på kloden: dybhavsgravene.
På jagt efter havets dybeste hemmeligheder
Dybhavsgravene er nogle af de allermindst udforskede steder på Jorden. Vi ved ikke ret meget om, hvad der foregår dernede, men det vil ændre sig. Ambitiøse ekspeditioner er nemlig på vej.
Ny dansk supercomputer skaber langt mere samfundsværdi
Supercomputere, som giver forskere og videnskabsfolk adgang til at lave beregninger og modeller, har hidtil været utilgængelige for de fleste. Nu sikrer et samarbejde med deltagelse af Syddansk Universitet, Aalborg Universitet og Aarhus Universitet, at supercomputere bliver tilgængelige for alle landets forskere.
Flersprogede børn får ekstra sproghjælp i Covid-19-krisen
Flersprogede børn i Odense og Esbjerg får nu hjælp til at begrænse de negative konsekvenser af corona-krisen. I et nyt projekt tilbyder den frivillige organisation 2 Timer om Ugen og sprogforskere fra SDU ekstra sprogstimulering og forældrestøtte.
Hjælp forskerne med at finde vandmænd
Hvor er der vandmænd, og hvor mange er der? Det vil vandmandsforskere gerne vide meget mere om. Derfor beder de nu alle danskere downloade en app og melde ind, hvis man ser vandmænd, når man er på strandtur eller ude at sejle.
Boligen som investering øger forskel mellem land og by
Boligmarkedet uden for de større byer er udfordret, og forskellen mellem land og by bliver større og større. Forskningsprojekt viser, at det blandt andet har rod i den måde, finansieringen af boligmarkedet er skruet sammen på.
Da covid-19 lukkede Roskilde Festival
Da Danmark lukkede ned i marts på grund af Covid-19, fik det store konsekvenser for oplevelsesbranchen, herunder landets festivaler, der blev tvunget til at aflyse. Én af festivalerne er Roskilde Festival, og en netop udgivet rapport fra SDU har undersøgt, hvad aflysningen af festivalen betyder for festivaldeltagerne. Rapporten er den første af sin slags.
Kan gulerødder bekæmpe diabetes?
Forsker Eva Arnspang Christensen har for første gang vist en sammenhæng mellem stoffet falcarindiol i gulerødder og diabetes. Nu jagter hun penge til at teste, om gulerødder kan bekæmpe diabetes i et klinisk forsøg.
Ny medicin uden dyreforsøg
Forskere vil mindske brugen af dyreforsøg, når der skal udvikles ny medicin. Computer-simuleringer kan i stigende grad klare opgaven bedre.
Nyt Institut for Mekanik og Elektronik på SDU
Det Tekniske Fakultet styrker forskningsmiljøerne og uddannelserne inden for mekanik, mekatronik og elektronik med etableringen af Institut for Mekanik og Elektronik.
Kunstnere skaber økonomisk vækst
Storbyer som New York og Los Angeles tiltrækker hvert år tusindvis af kunstnere, der drømmer om at slå igennem. Et nyt forskningsprojekt på SDU viser, at det rige kulturliv er med til at skabe økonomisk vækst i USA’s største byer.
Trumps mange skandaler
Trumps fire år som amerikansk præsident har været præget af en stribe alvorlige sager, men Trump har verfet alle skandalerne af sig. Hvorfor holder Trump til langt flere kritiske sager end andre politikere? Det svarer to af landets førende USA-eksperter på.
Forsker bruger mini-hjerner til sygdomsforskning
Professor Martin Røssel Larsen forsker i hjernesygdomme, og for at forstå dem bedre laver han mini-hjerner af stamceller i sit laboratorium.
Verden er fuld af selvlysende dyr
Forskere har været på dykkertogt og beretter, at samtlige undersøgte dyr har selvlysende evner. Selvlysende organismer er mere almindelige, end vi umiddelbart tror – også i Danmark.
Naturen under pres
Urbanisering, infrastruktur og landbrugsproduktion giver færre og færre uberørte naturarealer – og det truer dyrearter og økosystemer i hele verden.
Hybride iværksættere har mindre chance for at få succes
Prøver man at starte egen virksomhed, samtidig med at man søger job, er det langt mindre sandsynligt, at man lykkes med sin virksomhed. Det viser et nyt studie fra SDU.
Mysteriet om 900 år gammelt helgenskrin løst
Nye videnskabelige undersøgelser afslører, at Knud Den Hellige ikke ligger med sine egne ligklæder i sit helgenskrin i Odense Domkirke. De tilhører formentlig hans bror, Benedikt.
Medarbejderinddragelse skal sikre færre nedslidte
Hjælpemidler er nødvendige, hvis social- og sundhedshjælperen og mureren skal holde til at gå på arbejde, når de er fyldt 70. Men alt for mange hjælpemidler ender med at samle støv.
Klog på det amerikanske valg med SDU
USA står ved en skillevej, og præsidentvalget ser ud til at blive et af de mest dramatiske i nyere tid. Det kræver ekstra indsigt, og derfor arrangerer Center for Amerikanske Studier på SDU et større program af foredrag, podcasts og events om det amerikanske valg.
Demokratiet står i en midtlivskrise
Demokratiet har oplevet markante tilbageslag over de seneste årtier. I ny bog undersøger danske forskere de demokratiske problemer i dybden, og konklusionen er klar: Problemerne er ganske alvorlige og corona-krisen gør det ikke bedre.
Beton opsuger store mængder CO2
Betonbygninger optager CO2 ligesom træerne. Nye beregninger viser, at beton optager cirka 30 procent af den mængde CO2, som cementproduktionen udleder.
De giver dig sjove kattevideoer på nettet – får de verdensherredømmet i bytte?
... får de verdensherredømmet i bytte? Peter Schneider-Kamp er professor i datalogi og bekymret over, at vi giver techgiganterne for stor magt, når vi lader dem indsamle data om os.
Biologer har brug for din hjælp
Vidste du, at der er 9000 søer på Fyn? Vi mangler vandprøver fra dem – vil du tage en med til forskerne, hvis du er på tur?
Billigere fly i sigte: SDU er med i verdensnyhed
Forskere fra Syddansk Universitet har sammen med virksomhederne Terma og Technicon udviklet et færdigt robotteknologisk system til fremstilling af kompositdele. Løsningen kan revolutionere produktionen af dele til fly, biler og vindmøller.
Årsfestaflysning
SDU har besluttet at aflyse årsfesten den 30. oktober 2020.
Er du klar til gravide mænd og gamle mødre?
Nye teknologier – især nedfrysning – og ændret lovgivning er i fuld gang med at forandre, hvem der kan få børn og hvornår vi kan få børn. Men i Danmark er det ikke alle, som har lige adgang til de teknologiske muligheder og dermed forældreskab.
Litteratur giver adgang til unikke universer
Et netop overstået forskningsprojekt har undersøgt, hvordan litteraturen bliver brugt til at lukke læseren ind i forskellige sociale miljøer, og hvordan dette kan være med til at skabe en større anerkendelse af problematikker, der knytter sig til racialisering, sygdom og køn.
COVID-19: Hvordan har social afstand påvirket infektionsraten?
Forskere har gravet i data fra Google og Apple, og de afslører effekten af social afstand i Europa.
Fra skorpiongift til hjertemedicin
Nyt studie gør forskere klogere på, hvordan skorpionens gift kan udnyttes som medicin mod hjerteanfald.
Slut med håndtrykket?
Håndtrykket har været vores foretrukne hilsen siden 1800-tallet. Men med covid-19 pandemiens indtog synes håndtrykkets status truet. Vi har bedt professor Johs. Nørgaard Frandsen gøre os klogere på håndtrykkets historie og komme med nogle bud på, hvilke hilseformer vi kan sætte i stedet.
Elever og lærere ser positivt på ”corona-skolen”
Både elever og lærere har oplevet skolehverdagen præget af udeskole og corona-restriktioner som positiv. Det viser den første større undersøgelse af skolernes genåbning, som et forskerhold fra Institut for Kulturvidenskaber på SDU står bag.
Da fitness flyttede hjem
Den ugentlige tur i træningscenteret betyder mere for danskerne, end vi går og tror. For efter at corona lukkede landets motionscentre, er det gået op for danskerne, hvor stor en rolle daglig motion spiller for vores velvære. Det viser en undersøgelse fra SDU.
At blive én, som nogen har brug for
Kvindeliv i Danmark er fundamentalt forandret i løbet af de seneste 50 år, og det viser sig naturligvis også i litteraturen. Ny ph.d.-afhandling sætter fokus på, hvad den moderne kvindelige udviklingsroman fortæller om muligheder og problemer i det moderne kvindeliv.
Danskerne glemte ikke, hvor de kom fra
Da en stor del af den europæiske befolkning begyndte at udvandre til USA, gik de danske udvandrere langt hen ad vejen fri af diskrimination i deres nye hjemland. De forsøgte at bevare deres danskhed i en ny tilværelse, hvor balancen mellem to nationaliteter var svær.
COVID-19: Næste bølge er på vej til Danmark og kan blive ligesom den første
Fysikere forudser, at Danmark og en række europæiske lande bliver ramt af ny COVID-19-bølge i løbet af september, og at den vil klinge af efter ca. to uger.
Velkommen til 5478 studerende
Syddansk Universitet har igen i år et godt optag, som – trods corona-krise – følger tendensen fra de senere år: Der er fortsat massiv interesse for det sundhedsvidenskabelige område og for en sundhedsvidenskabelig uddannelse fra SDU.
Sommerferielæsning - mine syv bedste tip til ny litteratur
Hvilke nye bøger er den bedste sommerferielæsning? Det spurgte vi Camilla Schwartz om, der forsker i nyere litteratur.
Ny innovationsform er vokset ud af coronakrisen
Whisky og gin fra Nyborg Destilleri bliver til håndsprit, Grundfos producerer 100.000 visirer, og fibermaterialer bliver til ansigtsmasker i stedet for bleer. Forskere fra Syddansk Universitet har undersøgt danske virksomheders omlægning til værnemidler under coronakrisen, og de har opdaget en helt ny innovationsform.
Skeletterne sladrer om livet før døden
Forskere henter vigtig nutidig viden om epidemier, dødsårsager og aldersbestemmelse fra de gamle knogler i skeletsamlingen på Syddansk Universitet.
Kæben fra Blåvand
ADBOU er en forskningsenhed under Retsmedicinsk Institut. Når der bliver fundet et skelet eller knogler, og politiet tilkaldes, bliver knoglerne sendt til netop Retsmedicinsk Institut på SDU. Hvis der er kød på dem, bogstaveligt talt, undersøges de på retsmedicin. Er der tale om rene knogler, undersøges de på ADBOU.
SDU hjælper USA’s justitsministerium
Forskerne på ADBOU er med i et projekt, som skal bruges til at forbedre behandlingen af retssager i USA.
Sommerferielæsning - de fem bedste klassikere, du kan læse i ferien
Hvilke klassikere er den bedste sommerferielæsning? Det har vi spurgt ekspert i klassisk litteratur, Sofie Kluge, om.
Ny opfindelse reducerer ammoniak, metan og dårlig lugt fra gylle
En ny miljøteknologi har i laboratorieforsøg vist imponerende resultater. I de bedste tilfælde kunne svinegylles ammoniakfordampning nedbringes med op til 95 procent.
Kraftig regn efter tørke kan give fiskedød
I 2018 var sommeren ekstremt tør. Da regnen endelig kom, forårsagede den massiv fiskedød i et stort, netop genoprettet sø-miljø. Sådanne begivenheder kan fuldstændigt nulstille et økosystem, og det vil ske igen, vurderer biologer.
Eurozonens krise lurer igen
Hen over sommeren forhandler EU’s ledere EU-budgettet på plads. Eurozonen er især hårdt ramt, og der er udsigt til den største økonomiske tilbagegang siden Anden Verdenskrig.
Flere har SDU som deres foretrukne universitet
Det var forventningen, at søgningen til de videregående uddannelser ville stige i år, det gælder også for Syddansk Universitet, som har modtaget 10 procent flere ansøgninger sammenlignet med sidste år. Størst fremgang ses på ingeniør- og sundhedsuddannelserne.
Nye, uforklarlige signaler fra rummet: Hvad foregår der?
Rummet har sendt nogle signaler til os, som forskerne ikke kan forklare. Måske er det signaler fra en partikel, som hidtil har formået at holde sig skjult, mener fysikere fra SDU.
På SDU skaber de studerende deres eget job
Iværksættermiljøet på Syddansk Universitet har oplevet en tredobling i antallet af startups over tre år. Siden 2016 har 600 studerende skabt deres egen virksomhed i SDU Entrepreneurship Labs. Erfaringen giver studerende god ballast, uanset om de fortsætter i egen virksomhed, eller de bliver lønmodtagere.
Varmefølende kameraer skal fange kritisk syge patienter
To softwarestuderende fra SDU har udviklet en app, som via termiske billeder hurtigt beregner temperaturforskellen mellem næsetip og øjenkrog. Overlæge i akutmedicin tror, at termiske målinger kan være fremtidens redskab til at spotte kritisk syge patienter.
Studerende hjælper patienter med hjernekræft med ny hurtig test
Ingeniørstuderende har udviklet en test, som kan sikre kræftpatienter hurtigere og bedre behandling. Biotekvirksomheden PentaBase kalder opdagelsen banebrydende.
Danskerne vil uddanne sig, mens de arbejder
Ny undersøgelse viser, at danskerne er meget optaget af, at alle skal have adgang til livslang læring. Langt de fleste peger på, at arbejdsgiverne skal betale. Og universiteterne skal være med til at løse opgaven.
Truslerne fra mikrouniverset
De usynlige partikler er overalt omkring os, i maden, i vandet, i luften og sågar i os, og mens nogle kan være skadelige, kan andre være den næste store medicinske revolution. Forskere fra SDU er med helt fremme inden for forskningen i alt det, som vi ikke kan se.
Det Nordiske Cochrane Center flytter til SDU
Centret flytter fra Rigshospitalet til Syddansk Universitet. Her arbejder centret i forvejen tæt sammen med Center for Evidensbaseret Medicin, som drives af SDU og Odense Universitetshospital.
Internationalt kendt klimaforsker bliver ny prorektor på SDU
Sebastian H. Mernild, er ansat som prorektor på SDU fra 1. oktober. Han er professor i klimaforandringer og glaciologi og administrerende direktør for det norske forskningsinstitut Nansen Center i Bergen.
Vandmænd indeholder 0 kalorier, hvorfor gider fisk æde dem?
Ny undersøgelse viser, at vandmænd faktisk er en vigtig fødekilde for mange af havets dyr som fisk, skildpadder og krebsdyr.
Hvorfor bevæger danskerne sig?
”Danmark i Bevægelse” er et nyt forsknings- og formidlingsprojekt, som skal gennemføre den største undersøgelse nogensinde af danskernes motiver og muligheder for bevægelse. Professor Bjarne Ibsen uddyber baggrunden for projektet.
Elefantrobot skal få børn til at vaske hænder
Håndsprit og sæbe er vigtig i kampen mod Covid-19, men for børn i skoler og børnehaver kan det være svært at se meningen med alt den håndhygiejne. Som en del af et større projekt bygger forskere nu en elefantlignende robotenhed, der skal motivere ungerne til at huske de rene hænder.
Kan teater hjælpe klimaet på rette vej?
Studerende har været med i improviseret teater for at blive bevidste om, hvordan de kan leve mere bæredygtigt. Bag projektet står forskere fra SDU, og de er imponerede over de unges engagement.
En beskidt kamp om USA’s fremtid
Det kommende præsidentvalg i USA bliver en beskidt omgang, når Joe Biden vil forsøge at overtage præsidentposten fra Donald Trump. Det vurderer SDU-forsker Niels Bjerre Poulsen og forudser en tæt valgkamp, der bliver påvirket af den nuværende coronavirus.
Nyt samarbejde vil beskrive stenalderens religion
Femern-udgravningerne kan afsløre helt nye sider af stenaldermenneskenes religion og ritualer. Det er i hvert fald planen med et nyt samarbejde mellem SDU’s religionshistoriker Mikael Rothstein og Museum Lolland Falster.
Chips med mindre salt smager lige så godt
Fornøjelsen ved at spise chips forringes ikke ved at skære markant i saltindholdet. Chips smager lige så godt, når de indeholder 30 procent mindre salt. Det overraskende resultat er forskere på Syddansk Universitet nået frem til ved at teste 200 unges chips-smag.
3D-printede implantater styrker sammensyninger på tarme
Hul på sammensyningen er en hyppig og alvorlig komplikation hos patienter, der er blevet opereret i tarmene. Forskere har udviklet et 3D-printet implantat, der kan hjælpe patienterne.
Droner i flok skal overvåge Europas broer og jernbaner
Et stort EU-projekt med SDU i spidsen skal de kommende tre år udvikle et automatisk dronesystem til overvågning af broer, jernbaner og anden kritisk infrastruktur. Dronerne skal flyve i flok, fotografere konstruktionerne og give besked om behov for reparationer.
Odense skal være Danmarks mest attraktive medieby
De største medievirksomheder på Fyn og Syddansk Universitet har i dag etableret Media City Odense med Odense Kommune, som en vigtig og tæt samarbejdspartner. Ambitionen er at sikre Odense en national førerposition inden for medier og medieteknologi.
Levetid: Din indkomst har mere at sige end din uddannelse
Økonomer har udarbejdet en ny prognosemodel for, hvor længe vi kan forvente at leve. Den tager afsæt i indkomst og formue og viser, at alle de store indkomstgrupper i befolkningen generelt kommer til at leve længere, og at de følges nogenlunde ad.
Grundlovssikrede rettigheder suspenderet under corona-krisen
Borgernes frihedsrettigheder er blevet begrænset under corona-krisen med gennemførelsen af epidemiloven. Professor på Juridisk Institut, Frederik Waage, uddyber her, om disse begrænsninger er forenelig med grundloven.
Når staten bliver far og mor
Problemer med retssikkerhed for familierne og manglende dokumentation præger anbringelsernes historie i Danmark. Det påviser Cecilie Bjerres ph.d.-afhandling. Historikeren har et råd til politikerne: Fordyb jer i den historiske viden om anbringelser af børn, før der igen reformeres.
Robot kan pode patienter for covid-19
Robotforskere fra SDU har udviklet verdens første fuldautomatiske robot, som kan pode for covid-19, så sundhedspersonale ikke udsættes for smittefare. Prototypen har med succes podet flere personer. Teknologien virker! Jubler forskerne bag.
Konspirationsteorier er udtryk for et land i politisk krise
På verdensplan findes der utallige konspirationsteorier, som siges at være skabt af folk med livlige fantasier. Men ifølge en forsker på SDU ligger der mere bag galskaben, for teorierne kan være med til at beskrive og forklare et land i politisk krise.
Derfor er Genforeningen stadig vigtig
Selvom markeringen af 100 års-jubilæet for Genforeningen mellem Sønderjylland og Danmark er udskudt på grund af corona-krisen, er der grund til at dvæle et øjeblik ved begivenhederne dengang. De havde og har fortsat kæmpe betydning både følelsesmæssigt, politisk og nationalt, forklarer SDU-historiker.
Det europæiske demokrati skal styrkes
To forskere fra SDU er med i et internationalt forskerteam, der skal undersøge, hvordan demokratiet i Europa påvirkes af ændringer i politisk information.
Mindeord: Carl Th. Pedersen 1935-2020
Tidligere rektor på Syddansk Universitet Carl Th. er død. Palle Waage Jensen, tidligere lektor på Institut for Fysik, Kemi og Farmaci, har skrevet dette mindeord.
Forskere vil afskaffe ventetid til høreprøver
Patienter med høretab venter måneder på en høreprøve. Det skal være slut. Forskere er ved at udvikle en ny høretest, som sikrer, at både patienter og hospitaler sparer tid.
Du kan ikke undgå mikroplast
Ingen mennesker på denne jord kommer gennem livet uden at trække vejret, drikke vand og indtage salt. For langt de fleste af os betyder det også et ufrivilligt indtag af mikroplast.
Gople bruger kannibalisme som strategi til at brede sig
Kald det en investering i fremtiden: Ribbegoplen producer enorme mængder afkom og bruger det som spisekammer, når den løber tør for føde i nye leveområder.
SDU skal sikre rent drikkevand i Indien
Indien tørster. Næsten halvdelen af befolkningen risikerer at blive ramt af vandmangel. Den indiske regering er derfor ved at udrulle en storslået vandplan, som forskere i miljøteknologi skal hjælpe med at føre ud i livet.
Hvad betyder COVID-19 for gravide kvinder og deres mentale sundhed?
Forskere fra SDU spørger alle danske gravide kvinder om, hvordan de har det, og hvordan de oplever at være gravid under en pandemi.
Iværksættere har succes med sunde smoothies på abonnement
Iværksættere oplever et stort boom i interessen for smoothies, efter de har åbnet en ny webshop under coronakrisen. Her sælger de kasser med ingredienser til sunde smoothies.
Hjulene kom hurtigt i gang efter pandemi
Den økonomiske nedtur efter den spanske syge var overstået på få år, lyder konklusionen i et nyt studie, som dermed rummer et håb om, at den igangværende recession får et kort liv.
Hver 5. elev har svært ved corona-undervisning
Ny undersøgelse af elever og forældres oplevelse af nødundervisningen i grundskolen viser, at knap 20 procent af eleverne har det svært med nødundervisning og 35 procent af forældrene er bekymrede for børnenes læring.
Gennembrud i arbejdet med molekylære maskiner
Molekylære maskiner har potentiale til at revolutionere fremtiden – hvis vi altså kan lære at styre dem. Nu melder SDU-forskere, at de har fundet en metode til at styre de små maskiner, så de bevæger sig i en bestemt retning, fx ind i blodbanen.
Opskyllet tang på stranden: Klamt eller værdifuldt?
Isolering, gødning og dyrefoder: Mennesket har i århundreder udnyttet strandens opskyllede tang og ålegræs på et utal af måder, som også giver mening i dag, lyder det fra forskere, der opfordrer til bedre udnyttelse.
Nyhedsbrugere savner faktatjek og løsninger
Næsten halvdelen af danskerne er tilfredse med mediernes dækning under corona-pandemien, men en del nyhedsbrugere efterlyser mere faktatjek og historier med fokus på håb og løsninger, viser en ny undersøgelse fra SDU.
Forskere vil udsulte farlige streptokokker
Streptokokken er en af de bakterier, der globalt set tager flest menneskeliv. Nyt forsøg tyder på, at bakterien kan udsultes og dermed blive ufarlig.
Gymnasieelever savner skolehverdagen
Som en del af genåbningen af Danmark, vender de ældste elever i dag tilbage på landets gymnasier. Samtidig viser en ny undersøgelse, at gymnasieeleverne har savnet hverdagen på skolen. Samtidig har mange oplevet onlineundervisningen som sværere og mere kedelig end den normale undervisning.
SDU og Ingeniører uden Grænser sørger for ansigtsmasker i Afrika
Forskere fra Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet og Klinisk Institut har iværksat et samarbejde med Ingeniører uden Grænser om produktion og distribution af ansigtsmasker i Sierra Leone og Guinea-Bissau. Formålet er at begrænse smitten med COVID-19 og teste maskernes effekt.
Forskere skal kortlægge H.C. Andersens litterære tricks
SDU-forskere skal nu på opdagelse i manuskripterne til 50 af H.C. Andersens mest kendte eventyr og historier for at finde ny viden om H.C. Andersens kreative proces.
Sociale netværk var vigtige for eliten
Da slaveriet blev forbudt i USA, frygtede slaveejere at miste deres økonomiske velstand. Et nyt forskningsprojekt kan dog konkludere, at slaveejernes efterkommere forblev på samfundets top.
Test under udvikling: Få svar om Covid-19 på 10 minutter
SDU-forskere og virksomheden BioPorto samarbejder om en test, der hurtigt kan identificere, om en person er smittet med coronavirus. Den kan få stor betydning i forhold til at stoppe smitte fra person til person.
Klager fra patienter skal komme andre til gode
Hvert år er 2700 patienter så utilfredse med behandlingen i Region Syddanmark, at de vælger at klage. Sagerne behandles og afgøres, men de bruges ikke til at forbedre behandlingen for andre. Det vil SDU-forskere forsøge at ændre.
Skarver hører overraskende godt
Nyt studie viser, at skarvens hørelse er mere sensitiv under vand end i luften. Den viden kan bruges til at beskytte sårbare fuglearter.
Professor modtager eftertragtet EU-bevilling
Et nyt forskningsprojekt skal kaste lys over uligheden i levetid, og hvilke konsekvenser det kan få for pensionssystemerne. Professor James Vaupel skal lede projektet, der er støttet af det Europæiske Forskningsråd.
Pattedyr: Vildtlevende hunner lever længere end hanner
Det er ikke kun hos mennesker, at kvinder lever længere end mænd. Blandt vildtlevende pattedyr er den gennemsnitlige levealder hele 18,6 pct. længere for hunner end hanner. Hos mennesker er forskellen ”kun” 7,6 pct.
Flot søgning via kvote 2 på SDU
SDU har testbaseret optag, som grundlag for kvote 2-optaget på vores bacheloruddannelser. Årets søgning via kvote 2 har været meget tilfredsstillende.
Cannabis hjælper med at bekæmpe resistente bakterier
Ny forskning viser, at antibiotika bliver mere effektivt og kan slå flere bakterier ihjel, hvis man kombinerer det med et stof fra cannabis-planten.
Data skal sikre coronaafstand
Virksomhed og forskere fra SDU er snart klar med et visuelt live-overblik, der ved hjælp af data og sensorteknologi skal hjælpe kunder i supermarkeder med at holde afstand i køen, så de ikke smitter.
Kobber i knogler sladrer om Middelalderens valg af køkkenredskaber
Hvem af vores forfædre brugte køkkenredskaber af kobber? Og hvor gjorde de det? Det kan nye kemiske analyser af knogler afsløre.
Nedlukning af vareindlevering
SDU lukker ned for al vareindlevering, som ikke vedrører kritiske forskningsprøver og uopsættelige artikler.
H.O.R.T.U.S. XL suger CO2 ud af luften
Kunstinstallationen er verdens første 3D-printede bioreaktor. Den er skabt af SDU CREATE-gruppen med en teknologi, der måske kan være med til at løse de store klimaudfordringer.
SDU intensiverer forskningen i kunstig hud
Forskere vil udvikle og 3D-printe hud til mennesker. Novo Nordisk Fonden giver 15 mio. kr. til nyt forskningsprojekt.
Beskytter kejsersnit mod seksuelle problemer?
Ny forskning indikerer, at frygt for udfordringer med sexlivet ikke bør bruges som argument for kejsersnit. Tværtimod har kvinder, der føder vaginalt, færre seksuelle problemer på sigt.
Ny metode genanvender 95 procent platin
I dag brændes industriskrot for at genanvende det sjældne og kostbare metal platin, men en forsker fra SDU har fundet en metode, som miljøvenligt og billigt genanvender over 95 procent platin.
SDU opfordrer alle medarbejdere og studerende til at holde sig løbende opdateret via de danske myndigheders officielle kanaler
Udbruddet af coronavirus (COVID-19) udvikler sig hurtigt i en række lande, herunder Italien.
Middelklassen bestemmer mest
Mange nyere studier viser, at den økonomiske politik passer bedst til de riges ønsker. Ny forskning udfordrer denne opfattelse og udpeger middelklassen som den gruppe, der har fået mest ud af den politik, der føres.
Store karismatiske dyr i zoo udløser mange penge til naturbevarelse
En del af zoologiske institutioners indtjening går videre til bevarelsesprojekter for vilde dyr og deres levesteder. Store karismatiske dyr sælger billetter.
Studerende udvikler bæredygtige bind af planter
Tre studerende var trætte af, at de ikke at kunne finde bæredygtige hygiejnebind. De har derfor udviklet et af plantefibre, som suger ligeså godt som konventionelle bind. Nu jagter de patent og investorer til deres opfindelse.
Coronavirus: SDU følger sundhedsmyndighedernes anbefalinger
SDU opfordrer alle medarbejdere og studerende til at holde sig løbende opdateret via de danske myndigheders officielle kanaler.
Kom til borgermøde om Danmarks rapport til FN's Menneskerettighedsråd
Hvor ser du udfordringer for menneskerettighederne i Danmark? Hvor mærker du menneskerettighederne i din hverdag? Og hvad ville du lave om, hvis du kunne? Nu har du anledningen til at fortælle os, hvordan Danmark bedre kan sikre vores allesammens rettigheder. Det foregår onsdag den 4. marts kl. 11-13 på SDU i Odense.
Under mikroskopet: Saltets fantastiske egenskaber
Et samarbejde mellem ARLA og SDU viser, hvordan man kan forbedre fødevarers smag, sundhed og holdbarhed ved at ændre på saltet.
Droner skal gøre smutvej gennem Arktis sikker
Den globale opvarmning gør det muligt for skibe at tage en smutvej mellem Europa og Asien ved at sejle over Arktis, men isbjerge gør det farligt at passere.
Forskere efterlyser bedre data om ulighed
For at vi kan reducere uligheden i og mellem verdens lande, har vi brug for bedre data om ulighed. Der mangler et internationalt system til at måle ulighed, lyder budskabet fra professor Paul Sharp og mere end 50 andre økonomer.
SDU åbner nyt center i Sønderborg
Universitetet vil sammen med virksomheder, region og kommune investere 93 millioner kroner i industriel mekanik. Et nyt center skal understøtte udviklingen inden for grøn transport og energi.
Mindfulness gør det lettere at glemme frygt
Et nyt studie fra SDU viser, at mindfulness-træning med en app kan hjælpe mod stressreaktioner og angst på længere tid.
Foreninger kan give turismen et skub
Samspil mellem frivillige kræfter og turismesektoren kan skabe stor værdi for begge parter, men det rummer også udfordringer, hvis parterne ikke involveres på lige fod, lyder det fra SDU-forsker.
Hvem bliver Angela Merkels efterfølger?
Politik i Tyskland tog en ny drejning, da Annegret Kramp-Karrenbauer helt uventet gik af som CDU-formand. Lektor Moritz Schramm uddyber de udfordringer, der venter partiet og den kommende formand.
Kviksølv er forsvundet fra Cheminovas strand
Nyt studie viser, at der ikke længere findes kviksølv i strandbunden langs Harboøre Tange i Limfjorden, hvor den tidligere stærkt forurenende kemifabrik lå. Biologer er overraskede.
På opdagelse i Danmarks hemmelige atomberedskab
Hvordan satte Den Kolde Krig spor på både arkitektur, følelser og politik i Danmark? Det undersøger SDU-historikere, fordi de dramatiske årtier med atomtrusler kan lære os om, hvordan samfundet håndterer frygt og angst.
Digterruter skal få danskerne ud i naturen
Danskerne inviteres ud i naturen for at sanse, læse og opleve en perlerække af de største danske forfattere på nye måder. SDU-professor står i spidsen for projektet
Genforeningen 100 år: 1920-2020
Den 10. februar er det 100 år siden at borgerne i det nuværende Sønderjylland, stemte om deres nationale tilhørsforhold. Professor Nils Arne Sørensen uddyber baggrunden for Genforeningen.
Bliv klogere på de politiske begreber
Demokrati, lighed, frihed og andre grundbegreber underkastes en grundlæggende analyse i en ny bog om politisk teori og filosofi. En af forfatterne til bogen, lektor i filosofi, Lasse Nielsen, giver her nogle eksempler på bogens indhold.
Neurologiske sygdomme øger risiko for selvmord
Mennesker med visse neurologiske sygdomme har en højere risiko for at begå selvmord. Nyt studie har undersøgt alle større neurologiske sygdomme.
Ny direktør for førende forskningsmiljø på SDU
Jes Søgaard skal stå i spidsen for det tværdisciplinære forskningscenter CPop, der adresserer væsentlige samfundsudfordringer inden for demografi og aldring.
Det britiske skib gynger på åbent hav
Storbritannien er på vej ud af EU. Ifølge tilhængere af Brexit er nye handelspartnere fra resten af verden vejen frem. Det britiske skib skal ud på det åbne hav. Men denne forestilling er skabt på falske præmisser, påpeger forsker.
Skal fremtidens super-batterier laves af havvand?
Kapløbet om at udvikle genopladelige og effektive batterier til fremtiden er i fuld gang. En lovende mulighed er at gå over til batterier, der baseres på natrium, som findes til overflod i havvand.
Rigsretten i USA
De amerikanske forfatningsfædre udformerede muligheden for at afsætte en præsident, hvis vedkommende gjorde sig skyldig i ”treason, bribery, or other high crimes and misdemeanors” – det er baggrunden for den proces, som nu betyder, at præsident Trump stilles for en rigsret.
Influencere – de nye mediehuse
Youtubere, instagrammere og bloggere har gjort deres indtog i mediebilledet, og det handler om meget mere end reklame. Et nyt projekt skal derfor afdække, hvordan influencerne påvirker både mediebrugerne og -branchen.
Papegøje samarbejder med usynlig partner
Nyt studie viser, at halvmåneparakitter har overraskende avancerede evner for samarbejde, når der skal skaffes føde. Vigtig viden for biologer, der arbejder med at beskytte vilde fugle i naturen.
Angst skal trænes væk i den virtuelle verden
Flere danskere får angst, men forskere håber, at patienter kan overvinde angsten ved at øve sig i de angstskabende situationer i den virtuelle verden.
Robotter kan analysere gigt i hænder
Robotforsker Thiusius Rajeeth Savarimuthu har i samarbejde med overlæge Søren Just udviklet en scanningsplatform, der kan måle mængden af sygdomsaktivitet i hænderne på gigtpatienter. Opfindelsen bæres nu videre i regi af den nystiftede virksomhed Ropca Holding Aps.
Robotter skal gøres attraktive for mindre virksomheder
Mange virksomheder bruger ikke robotter, fordi de simpelthen er for besværlige. Et nyt forskningsprojekt har sat sig for at udvikle en robotteknologi skræddersyet små produktioner.
Laserlys_skal_hjaelpe_forsoegsdyr
SDU-forsker kan ved hjælp af laserlys identificere sygdomme i forsøgsdyr og finde ud af, hvilken effekt medicin har på sygdommene. Den nye teknologi giver mulighed for hurtigere og mere præcise diagnoser.
Kan mobilen løfte sundheden i Tanzania?
Det er oplagt at tænke mobiltelefonen ind i sundhedsstrategien hos fattige lande. Men det kræver mere viden, påpeger forsker.
Jagter kur mod sydamerikansk sovesyge
Ægteparret ingeniør Mads Høi Rasmussen og læge Signe Høi Rasmussen rejser sammen med deres børn til Bolivia for at komme nærmere den gådefulde og dødelige sygdom, sydamerikansk sovesyge.
Gamle bøger kan være giftige
Syddansk Universitetsbibliotek har fundet flere giftige bøger på hylderne. Nu opfordrer biblioteket til, at der laves nye internationale retningslinjer for håndtering af gamle bøger og bogsamlinger.
Kan filosofiske dialoger modvirke klimaangst?
Er vand eller viden vores vigtigste ressource? De store filosofiske spørgsmål er blevet en populær fritidsinteresse blandt mere end 100 børn i Billund Kommune, mens filosoffer fra SDU har holdt filosofiske dialoger om verdensmålene i samarbejde med CoC Playful Minds.
Ingeniører skal tænke cirkulært
Syddansk Universitet går helt nye veje for at uddanne ingeniører i bæredygtig tankegang, hvor materialer som tekstil, plastik og vindmøllevinger genbruges i nye produkter.
Fire nye initiativer
Direktionen har udvalgt fire projekter, som over de næste tre år vil modtager økonomisk støtte fra Direktionens Strategiske Pulje
Spis bare flæskesvær - det gavner klimaet
En alt for stor del af vores kød ender med at blive brændt i stedet for spist. For eksempel ender kun en fjerdedel af koen som kød på tallerkenen. Ny forskning viser, at der er en stor klimagevinst i at åbne vores gastronomiske horisonter - og ikke mindst spise mere sylte og flæskesvær her i juletiden.
Protein hæmmer svamp i tarmene
SDU-forsker har identificeret et protein, der har indflydelse på forekomsten af svampe i tarmene. På længere sigt kan det måske forbedre behandlingen af inflammatorisk tarmsygdom (IBD).
Nordatlanten skal undersøges for mikroplast
Hver eneste dag skyller EU-landene mange tusinde tons mikroplastik ud i Nordatlanten. Forskere skal nu undersøge, hvor skadeligt, det er for de nordatlantiske havdyr og miljø.
Kvindelige kandidater får mindre spalteplads
Ny undersøgelse fra SDU viser, at mænd, der stiller op til Folketingsvalg, får mere medieomtale end kvinder gør. Og forskellen er blevet større ved det seneste valg.
Truslerne mod Europas sikkerhed
NATOs 70-års jubilæum fejres i dag og i morgen i London i en tid, hvor økonomisk afmatning og opbrud i den internationale verdensorden mellem USA, EU, Rusland og Kina truer vores sikkerhed.
Mangfoldige højtider rykker ind i supermarkedet
Flere kulturelle højtider bliver i højere grad fejret i supermarkeder verden over. Også her i Danmark. Det er med til at skabe kulturel forståelse, men der kan også opstå problemer med det, viser et nyt studie.
Salmesang i 450 år
Syddansk Universitetsbibliotek har det eneste komplette eksemplar her i landet af Danmarks første officielle salmebog.
Ekspedition skal undersøge ukendte livsformer i Stillehavet
Liv kan eksistere under de mest ekstreme betingelser. Det gælder bl.a. i Stillehavet ud for Rapa Nui (tidligere Påskeøen), hvor man for nyligt har fundet specielle og lysafhængige mikrober og koraller på overraskende store vanddybder.
Fra velfærdsstater til konkurrencestater
To SDU-historikere er med i stort nordisk projekt om neoliberalismen i de nordiske lande. Projektet undersøger den forvandlingsproces, der er sket i de nordiske lande de seneste 40 år.
Vampyr-ofre har måske i virkeligheden leukæmi
Et hold forskere i blodsygdomme har i fritiden lavet seriøs forskning på Dracula og andre blodige romaner.
Storbyer skal forberede sig på vand og varme
SDU er ved at opbygge en forskningsgruppe, der undersøger, hvordan byer kan håndtere både årsagerne og virkningerne af klimaforandringer i et bæredygtigt perspektiv.
Fire SDU-forskere får eftertragtede bevillinger
Danmarks Frie Forskningsfond uddeler 208 mio.kr. til 35 Sapere Aude Forskningsledere. De skal sætte en ny retning inden for deres forskningsområder.
Traumatiserede børn skal hjælpes bedre
Børn, som udsættes for traumer, kan med nye redskaber opdages tidligere, så de ikke får mén som voksne.
Kvante Karina hædret i London
Kvante Karina, der får børn og unge til at interessere sig for fysik, vækker international opsigt. SDU-initiativet har igen i år vundet Lovie Awards.
Når negative følelser spises væk
For ca. 40.000 mennesker i Danmark er tvangsoverspisning den måde, hvorpå de kortvarigt løser deres følelsesmæssige problemer. Tvangsoverspisning først som diagnose i 2020, men allerede nu står folk i kø for at komme i behandling.
Universitet og by
Torsdag den 28. november 2019 kl. 10.00-15.00 i Philoteket, Syddansk Universitetsbibliotek
Årlig støtte på 1,5 mio. kroner til landdistriktsforskning på SDU
Et bredt politisk flertal står bag aftale, som sikrer en fast basisbevilling til Center for Landdistriktsforskning på SDU.
Klog på 40 vigtige humanistiske opfindelser
Det er tid til at sætte fokus på de humanistiske succeshistorier, mener SDU-professor. Sammen med to forskerkollegaer udgiver han bogen ”Verden ifølge humaniora” om 40 banebrydende begreber, der former vores virkelighed.
Studier og elitesport kombineres på SDU
SDU har mange års erfaring med at hjælpe elitesportsudøvere, som gerne vil tage en universitetsuddannelse ved siden af deres sportskarriere. Forklaringen hedder Syddansk Elite.
Danske udvandrere revolutionerede USA’s mejerisektor
Mellem 1865 og 1914 emigrerede cirka 300.000 danskere til USA for at prøve lykken. En del af udvandrerne var landmandssønner, som særligt etablerede sig i Wisconsin, Minnesota og Iowa, hvor de med succes reformerede mejerisektoren.
Pindsvineunger klarer sig i forstæderne
Pindsvineunger besøgte i gennemsnit 10 haver per nat i løbet af efteråret, og de går ikke nødvendigvis i vinterhi endnu, fortæller forsker, der har fulgt 35 pindsvineunger i de københavnske forstæder.
klimavenligt flybrændstof
Om få år kan vi begynde at producere bæredygtige flybrændstoffer i Danmark. Det konkluderer en rapport, som forskere fra SDU står bag. De vurderer, at produktionsfaciliteter til fremstilling af 100 procent grønt flybrændstof kan stå klar allerede i 2025.
Viden om økonomi styrer væksten
Når du køber dig en ny iPhone, er du styret af andet end lysten til en ny gadget, der kan lidt mere end den gamle. For din viden om, hvordan det står til med økonomien, påvirker i høj grad din tillid som forbruger og dermed din købelyst.
Science Fiction-klassikeren der forudså november 2019
Handlingen i Ridley Scotts science fiction-klassiker Blade Runner fra 1982 foregår i en fjern fremtid: november 2019 for at være helt præcis. Det er jo som bekendt lige her og nu. I den anledning tog vi en snak med Blade Runner-fan og professor i kunstig intelligens SDU Peter Schneider-Kamp. Vi bad ham vurdere syv af filmens teknologiske visioner og bedømme, hvor langt vi er i dag.
SDU styrker forskning i kvantematematik
Professor Jørgen Ellegaard Andersen, der sidste år modtog 10 mio. euro fra Det Europæiske Forskningsråd, skal stå i spidsen for et nyt center.
SDU Eagles til verdensmesterskab
Droneholdet SDU Eagles fra Syddansk Universitet har udviklet den første "Blended-box wing" drone: Den er 30 procent mere energieffektiv og kan transportere varer.
SDU uddeler ny verdensmålspris
Christine Stabell Benn og hendes forskerteam er første modtagere af Inspirationsprisen, som SDU har indstiftet for at understøtte universitetets arbejde med FN’s 17 verdensmål.
Kamerapille finder langt flere potentielle kræftsvulster
En kamerapille finder 70 procent flere polypper i tarmen end en kikkertundersøgelse. Det overraskende resultat får nu Syddansk Universitet og OUH til at udrulle verdens største undersøgelse af patienter med risiko for kræft i tyk- eller endetarmen.
Dybhavet kalder
SDU bliver hjemsted for et nyt grundforskningscenter, der skal udforske de allerdybeste egne af verdenshavene.
Travle ældre er til hurtige spil
Cirka hver femte ældre spiller til daglig digitale spil, og især de mindre tidskrævende spil er populære. Det er i skarp kontrast til den yngre generation, siger SDU-lektor Sara Mosberg Iversen, som har undersøgt ældres spillevaner.
Algoritme skal hjælpe vilde fisk
Forskere har udviklet en algoritme, som kan afsløre, om fisk vokser og trives i havet. Biologerne har dermed fået et redskab til præcist at måle, om miljøpåvirkninger og klimaforandringer påvirker væksten hos vilde fisk.
Ukendte gule farver fra Antikken opdaget
Oldsager fra Glyptoteket har været under kemikerens lup, og det har afsløret en hidtil ukendt brug af gul i Det Gamle Egypten.
Nyt abestudie: Hjernen er slet ikke med, når stemmen går i overgang
Normalt giver vi hjernen æren, når dyr og mennesker udvikler sig fra spæd til voksen. Men faktisk er kroppen i stand til selv at styre en del af udviklingen. Det viser studier af unge silkeabers vokale udvikling.
Livet under dronerne
Hvordan påvirker det os, når droner indtager luftrummet for at overvåge, fotografere og i visse dele af verden angribe? Det er forskere ved Institut for Kulturvidenskaber på Syddansk Universitet i gang med at finde svar på.
Enormt potentiale gemt i 200 år gamle data
Forskere på SDU har udviklet en teknologi, baseret på kunstig intelligens, der hurtigt kan transskribere og digitalisere gamle håndskrevne dokumenter som journaler, dødsattester og folketællinger. Det vil give adgang til en guldgrube af historisk viden.
Indvielse af et fyrtårn for energieffektiv teknologi
Center for Industriel Elektronik på SDU i Sønderborg er nu officielt indviet. Det er hjemsted for forskning, innovation og tre nye ingeniøruddannelser.
Hiv-medicin virker kun, hvis den når frem
Borgerkrig, statskup og en lang række kupforsøg. Guinea-Bissau har i årevis været plaget af politiske uroligheder, som påvirker forebyggelse og behandling af hiv-smittede i det fattige vestafrikanske land.
Gulerødder hæmmer inflammation og forebygger dermed kræft
Forskere fra SDU og OUH har nu fundet en mulig kobling mellem rodfrugterne og tarmkræft.
Hvorfor går høj alder og godt helbred i arv?
Et internationalt forskningsprojekt har siden 2006 studeret de allerældste danskere og amerikanere og deres børn. Nu har forskerne fået 450 millioner kroner til at fortsætte undersøgelsen og inkludere deres børnebørn.
Evighedernes by Rom
Tre historikere fra SDU har med udgangspunkt i deres fælles interesse for Rom skrevet bogen ’Evighedernes by Rom’ om de historiske og politiske strømninger, der har skabt byen, og hvordan forskellige tiders magthavere har formet og omformet den.
Hvem skal udgøre USA?
Donald Trumps immigrationspolitik er et voldsomt brud med forgængerne i Det Hvide Hus. Men nogle af hans idéer vækker alligevel minder fra en svunden tid. For Frihedsgudinden har ikke altid budt nye indvandrere velkommen.
SDU-forskere på opdagelse i H.C. Andersens manuskripter
Man finder afgørende ny viden om H.C. Andersens kreative proces, når den verdensberømte digters eventyr digitaliseres. Det viser et netop afsluttet pilotprojekt ved H.C. Andersen Centret på SDU.
Græske Mirej Bakalli fik foden ind på det danske arbejdsmarked
Det kan være svært for udlændinge at finde job i Danmark. Syddansk Universitet har succes med at fastholde internationale studerende efter endt uddannelse
Oplev kunsten i din hverdag
PUBLIC ART WORKS er et nyt initiativ, der sætter fokus på kunsten på Syddansk Universitet. Film, artikler og debat skal åbne studerendes og medarbejderes øjne for, at kunstværkerne kan skabe værdi i deres hverdag.
Hvordan får vi reduceret tuberkulosedødeligheden?
SDU-forsker har undersøgt effekten af de tiltag, der i årenes løb er blevet sat ind for at bekæmpe tuberkulose. Ud over medicinsk behandling er den rette information og økonomisk udvikling afgørende for at nedbringe antallet af dødsfald.
Nyt studie viser, at de danske pindsvin bærer på en hemmelighed
Via et forskningssamarbejde mellem Biologisk Institut på Syddansk Universitet, Naturama og Statens Serum Institut har forskerne opdaget, at danske pindsvin bærer mecC-MRSA i snuderne.
Europæisk topbevilling til politolog
Nyt projekt på SDU skal forske i normer for brug af autonome våbensystemer og normernes betydning for den internationale sikkerhedsorden. Politolog Ingvild Bode står i spidsen for projektet, som støttes af Det Europæiske Forskningsråd.
Satellitter skal stoppe udledning af ammoniak
Ammoniak er et voksende miljøproblem, men satellitter kan hjælpe landbruget til at minimere udledningen. Ph.d.-studerende modtager Det Europæiske Rumfartsagenturs bæredygtighedspris for et system, hvor satellitter måler markers ammoniakfordampning.
To nye medlemmer i SDU’s bestyrelse
Direktør i Trygfonden og koncernchef for Micro Matic er udpeget til bestyrelsen for Syddansk Universitet.
SDU-studerende vinder klimapris
Anders Winther Mortensen og Kasper Dalgas Rasmussen får Klimaprisen 2019 for deres forskning og arbejde for klimaet og et dansk samfund fri for fossile brændstoffer. Prisen blev overrakt i går festsal på Odense Rådhus.
Laserlys skal afsløre smitsomme bakterier
SDU-forskere skal være med til at udvikle ny teknologi, der hurtigt og billigt kan identificere bakterier i patientprøver.
Forsker: Vi går alle rundt med et apotek i maven
Celler fra dit mavefedt kan måske hjælpe dig, hvis du bliver ramt af prostatakræft eller brystkræft. Særligt en celle ser ud til at være effektiv, når det gælder om at forbedre rejsningsproblemer eller væske i armen.
En sommer i videnskabens tegn
I disse uger er omkring 450 studerende fra hele verden samlet på Syddansk Universitet for at deltage i den årlige sommerskole. De vil både udvikle sig fagligt og opnå et internationalt netværk.
Ny komité skal sikre etikken i forskningsprojekter
SDU opprioriterer forskningsetikken med en etisk komité; Research Ethics Committee
Bedre balance mellem uddannelser
SDU har over 10 år ændret sit optag, så cirka halvdelen af de nye studerende nu starter på en naturvidenskabelig, teknisk eller sundhedsvidenskabelig uddannelse.
SDU-initiativer i spil om bæredygtighedspriser
Professor Henrik Wenzel og de to ph.d.-studerende Anders Mortensen og Kasper Rasmussen fra SDU er blandt de nominerede til Odenses verdensmålspriser, som bliver uddelt i slutningen af august.
Robotter indtager hospitalerne
Robotterne er blevet kolleger med lægen, men hvad kan de egentlig bruges til? Vi har spurgt en robotforsker.
Unges rygevaner
Unges rygning var et af emnerne i den overståede valgkamp. Men hvor slemt står det til, og hvordan kan man forebygge, at de begynder? Få her nogle svar fra postdoc Lotus Sofie Bast fra fra Statens Institut for Folkesundhed.
Mit freundlichen Grüßen aus Deutschland
Få år efter 2. Verdenskrig blev Vesttyskland det mest populære rejsemål hos danskerne. Idylliske postkort tegner et feriebillede i skarp kontrast til krigsødelæggelser og den kolde krig.
Forsker udvikler fleksibel håndvægt
En 3D-printet håndvægt, der kan justeres helt ned til 25 gram, giver patienter nye muligheder i deres genoptræning. Opskriften ligger på nettet og er tilgængelig for alle.
Højere risiko for hjertesvigt
Nyt studie har kigget på senfølger hos brystkræftpatienter, der er blevet behandlet med kemoterapi. Der ses en lille øget risiko for hjertesvigt.
Unge vælger naturvidenskabelige og tekniske fag
SDU går imod landsdækkende tendens. Universitetet fastholder ansøgertal og oplever fremgang på de såkaldte STEM-uddannelser.
Studerende har kåret Syddansk Universitet til Danmarks bedste universitet
Times Higher Education har igen i år gennemført en international ranking med et studenterrettet fokus for at bestemme de bedste universiteter til undervisning i hele Europa.
Gener afgør fostres følsomhed for kviksølv
Op til 30 procent af børn bærer et gen, der kan øge hjernens sårbarhed over for kviksølv under den tidlige udvikling.
TourismX: Fra idé til en forretning, man kan leve af
Landsdækkende projekt arbejder målrettet med at styrke innovationen blandt de mindre virksomheder i turistbranchen.
Vi elsker festivaler
SDU-forsker står i spidsen for et europæisk forskningsprojekt, der vil undersøge, hvad det er musikfestivalerne kan. Skaber de eksempelvis sociale rum, hvor vi møder andre mennesker og styrker vores tolerance?
Skydeidræt i skoletiden kan hjælpe børn med ADHD
Ny forskning fra Institut for Psykologi på SDU viser, at skydeidræt i skoletiden lærer børnene at fokusere og opleve ro – og det smitter af i familierne.
Måske er CO2 løsningen på klimakrisen?
Når vi ser på den enkelte danskers klimabelastning, er det hverken bøfferne eller flyrejsen, der belaster klimaet mest. Det er varmeforbrug og transport, som er de helt store klimasyndere. Men heldigvis er der en løsning - nemlig CO2.
Generation YouTube er de nye reklamesøjler
Influencerne overtager verdensherredømmet, eller i hvert fald annoncemarkedet, og virksomhederne står i kø for at få de største youtubere og instagrammere med på holdet. Men der er mange faldgruber i influencer marketing, pointerer SDU-forsker.
Droner rykker ind på slagmarken
Brugen af droner har ændret krigens karakter, så nutidens krigsførelse er blevet mere blodig og uberegnelig.
Alle led i kæden skal være bæredygtige
Mange virksomheder frygter, at der er dyrt at udvikle en grøn profil. Men nu er forskere ved at udvikle en værktøjskasse, der især kan hjælpe mindre virksomheder
Hvad sker der med vores plastikaffald?
Professor Gang Liu har fulgt i sporet på den globale handel med plastik, og han er ikke i tvivl om, at en del af vores indsamlede plastik ender som et miljøproblem i Asien.
SDU-forsker vil bringe læselysten tilbage
Sprogforsker på SDU vil med nyt projekt give et unikt indblik i, hvad der sker, når vi læser. Det skal klæde både studerende og undervisere bedre på til læsningen – så den ikke er et nødvendigt onde – men bliver et vigtigt værktøj.
Ledelse: Gud eller djævel?
Forsker har analyseret en række forskellige ledelsesformer. En af dem er i filmproduktionsselskabet Zentropa, hvor direktøren praktiserede en usædvanlig stil.
Forskere: Der er brug for et nyt syn på udlændinge i Danmark
Vi kan ikke blive ved med at diskutere for eller imod indvandring, men er nødt til at få et nyt perspektiv på flygtninge og indvandrere, for indvandringen er kommet for at blive. Det er en af konklusionerne i et forskningsprojekt, som en gruppe SDU-forskere netop har afsluttet.
Grise og kyllinger kan spise fosfor fra spildevand
Det er lykkes forskere fra SDU at udvinde ren fosfor fra spildevand. Ren fosfor kan sælges som foderfosfat til grise og kyllinger, men EU-regler spænder ben.
Løkke har fået mest skærmtid
Analyse fra Mediernes Forsknings- og Innovationscenter på SDU viser, at Lars Løkke har været i tv sammenlagt 20 timer under valgkampen. Mette Frederiksen ligger på 12, mens Anders Samuelsen indtager tredjepladsen med 6 timer.
Zoom ind på Europa-Parlamentet
Margaret Thatcher kaldte det et Mickey Mouse-parlament i 1980’erne, men parlamentet, som der snart er valg til, har fået meget mere magt siden. Få et hurtigt overblik, inden krydset skal sættes
Screening skal forebygge voldsspiral
Børn og unge, der oplever overgreb i de tidlige romantiske relationer, har oftest selv været udsat for vold i barndommen. Forsker foreslår derfor screening af børn i den tidlige barndom.
Vil du indgå i SDU's bestyrelse?
SDU’s bestyrelse har brug for to nye eksterne medlemmer af bestyrelsen med virkning fra den 1. oktober 2019.
Vi lever længere og ældes langsommere
Menneskers biologiske alder blev tidligere bestemt via biomarkører i blodprøver og konditest, og endda fotos. Ny forskning fra SDU viser nu, at ældre danskere i dag ser yngre ud i en given alder, end de gjorde for 10 år siden ved samme alder.
Forskningen møder fynboerne ved Active Living Festival
Store bededag inviteres alle fynboer og andre gode folk til at afprøve en række spændende aktiviteter i det kommende ’bevægelseslandskab’ ved SDU.
Tyske tilflyttere satte skub i dansk økonomi
Forskere nyfortolker dansk økonomisk historie, som går længere tilbage end 1880’ernes omdannelse af det danske landbrug. Grunden til andelsbevægelsen blev lagt af tysktalende godsejere sidst i 1700-tallet, lyder konklusionen.
Din moral kan ikke udliciteres
Moralfilosofi lyder måske abstrakt, men er faktisk helt centralt for alle mennesker, fordi rigtig mange af de problemstillinger vi står overfor – både samfundsmæssigt og i nære relationer - handler om manglende indlevelse i andres moralske ståsteder. Det mener SDU’s nye doktor i moralfilosofi.
Støvsugere og køleskabe kan ikke repareres
Det er næsten umuligt at reparere elektroniske produkter, hvis de går i stykker. Forskere tog på genbrugspladsen og forsøgte at skille støvsugere ad, men lim og bittesmå skruer gjorde det umuligt. Tudetosset, mener ekspert i produktion og vedligeholdelse og håber, at kommende EU-regler vil ændre brug-og-smid-væk-kulturen.
Leversyge patienter skal findes i tide
I fremtiden får praktiserende læger nemmere ved at finde patienter med skjult leversygdom. Forskere har udviklet en ny test, som betyder, at lægerne kan henvise syge patienter til behandling, før det er for sent
Ny dekan på samfundsvidenskab
Med Jens Ringsmose som ny dekan på Det Samfundsvidenskabelige Fakultet får SDU en leder, som brænder for universitetsledelse.
Gang i rådhusenes svingdøre
Landets kommunaldirektører bliver hurtigere udskiftet end tidligere. Niels Opstrup er en af de forskere, som forsøger at finde en forklaring på, hvorfor trafikken ind og ud ad hjørnekontorerne er blevet tættere.
Ny dekan på naturvidenskab
Marianne Holmer tiltræder 1. maj som dekan for Det Naturvidenskabelige Fakultet
Hvor meget udvikling kan man købe for oliepenge?
Det spørgsmål står centralt i doktordisputatsen om den sociale og økonomiske udvikling i de arabiske golfstater, som lektor Martin Hvidt fra Mellemøststudier netop har forsvaret ved Det Humanistiske Fakultet på SDU.
Robotten bliver din tætte kollega
Vi står i øjeblikket i midten af den fjerde industrielle revolution, hvor tunge industrirobotter bliver skiftet ud med kollaborative robotter, som arbejder tæt sammen med mennesker.
Seks motiver til at arbejde med bæredygtighed
Økonomiske gevinster, miljømæssige fordele og positioneringsmuligheder er nogle af de motiver, der får virksomheder til at sætte kurs mod cirkulær økonomi.
Vandmænd skal fjerne mikroplastforurening
GoJelly er et internationalt forskningsprojekt, der vil undersøge vandmænds egenskaber til at rense havvand for mikroplastik samt at undersøge hvordan de kan anvendes til dyrefoder, fødevarer, rynkecreme og gødning.
Hvornår er en ghetto en ghetto?
Kan man blot beslutte sig for politisk at opstille socioøkonomiske kriterier, der afgør, om et boligområde kan kaldes en ghetto? Nej, siger SDU-forsker, der gerne vil nuancere debatten om de danske ghettoer.
At åbne skuffen – til smertelige minder
Ph.d.-afhandling stiller skarpt på tidligere børnehjem og deres muligheder for at bearbejde deres erindringer.
Svært at se nazifortiden i øjnene
Det tyske mindretal i Sønderjylland har helt op til nutiden følt sig uretfærdigt behandlet efter Anden Verdenskrig. Men der er ingen grund til bitterhed, viser ny disputats, som også sammenligner forholdene i Danmark, Frankrig og Belgien.
Romerne og havet
Middelhavet, og hvad der foregik til søs, har stort set været et ubeskrevet kapitel i historien om Romerriget, selvom romerne både økonomisk og politisk var fuldstændig afhængige af sejlads mellem provinserne. SDU-lektor sætter i ny bog spot på romerne og havet.
Kodning køres ind med Lego
Undervisningsministeriet er i fuld gang med at rulle faget teknologiforståelse ud på udvalgte folkeskoler, så børnene kan blive sikre i discipliner som kodning, sensorer og 3D-print. Samtidig arbejder forskere på at udvikle pædagogiske redskaber, så de mindste bliver teknikbegejstrede.
Det moderne menneske og havet
Før klimakrisen overvælder os helt, er det oplagt at sætte ekstra lys på erfaringer fra sømandslivet, hvor mennesket altid har været underlagt naturens kraft. Det mener SDU-lektor Søren Frank, der arbejder på et værk om menneskets forhold til havet gennem tiden.
Stor donation fra A.P. Møller Fonden til robotforskning
SDU's succesfulde satsning på robotteknologi understøttes yderligere med en donation på 100 millioner kroner, som skal bruges til at opføre en ny bygning til studerende og forskere.
Ralf Hemmingsen i SDU’s bestyrelse
Tidligere rektor på Københavns Universitet er udpeget som nyt medlem af bestyrelsen for Syddansk Universitet.
Forsker udvikler robotinsekt
Forskertalent har allerede udviklet sit første robotdyr: et robotinsekt, som kravler på rør og kan holde sig på benene i uvejsomt terræn. Nu er han i gang med sit næste store projekt - at udvikle en robothjerne inspireret af dyr.
Bedre tests skal identificere hormonforstyrrende stoffer
Alt for ofte optræder hormonforstyrrende stoffer i dagligdagen; f.eks. i legetøj eller i emballagen omkring madvarer. Otte europæiske projekter får 375 mio. EU-kroner til at forske i, hvordan vi kan beskytte forbrugere og miljø mod hormonforstyrrende stoffer.
Hvorfor er løb sundt?
Er et af dine nytårsforsætter at løbe, så kom i gang. Men keep it simple – og husk, at det for din krop er en ensformig arbejdsform, som formentlig ville blive lukket af Arbejdstilsynet, hvis du overdriver. Alligevel er de positive effekter langt større.
Ingen sanktion for bar overkrop
En artikel i Weekendavisen i dag fortæller en historie om SDU, som ifølge artiklen skulle have givet en forsker, ansat på universitetet, en påtale for at vise billeder af mænd med nøgen krop uden for en forsknings- eller undervisningssituation.
Grænser under pres
Der bygges både hegn og mure. Og samtidig sætter sikkerhedsteknologi nye standarder for, hvordan nationer i dag bevogter deres grænser.
Billeder og illustrationer skaber identitet
Allerede i middelalderen understøttede bøger og illustrationer borgernes følelse af, at tilhøre samme kultur. I dag tjener billeder stadig den samme funktion, mener en kunsthistoriker på SDU.
Vollsmoses nuancer frem i lyset
Ny bog af SDU-forskere vil bygge bro mellem beslutningstagere og beboerne i Vollsmose. Det er nødvendigt at fremkalde nuancerne i Danmarks største ghetto, hvis problemerne skal løses, mener bogens redaktør Helle Lykke Nielsen.
Droner skal flyve blodprøver og læger mellem hospitaler
I løbet af tre år skal blodprøver og medicinsk udstyr flyves med droner mellem Odense, Svendborg og Ærø. Senere skal de også transportere højtspecialiseret sundhedspersonale. Det kan sikre bedre behandling og spare sundhedsvæsenet for næsten 200 mio. om året.
Fornem hæder til ”Master of Light”
Professor Sergey I. Bozhevolnyi er pioner inden for plasmonik og nanooptik. Begge hænder skal i brug, hvis man skal tælle de koncepter, som kan tilskrives topforskeren. Nu modtager han Villum Kann Rasmussens Årslegat på 5 mio. kr.
Forskere vil lave mad under mikroskop
Madlavning bygger på en lang række af eksperimenter i køkkenet, men faktisk ved vi ikke, hvorfor maden bliver blød, sprød eller sej under tilberedning. Derfor skal madingeniører fra SDU i gang med at lave mad under de bedste mikroskoper. De håber, at det kan bidrage til nye fødevarer som chips af vandmænd.
SDU-projekt skal løfte ligestillingen på europæiske universiteter
Syddansk Universitets Gender Equality Team har fået en bevilling på 22 millioner kroner fra EU til et projekt, der de næste fire år skal implementere ligestillingshandlingsplaner på SDU og otte andre europæiske universiteter.
Robotter frem for varme hænder?
Vi ser ind i en virkelighed, hvor flere ældre i fremtiden skal tages vare på af færre yngre. En af løsningerne kan være øget brug af velfærdsteknologi, men kan og skal robotterne overtage samfundets plejeopgave?
Den fingernemme robot
Robotforskere fra SDU har udviklet robotter, som er så rappe på fingrene, at de kan tage små skruer og skrue dem fast med en skruetrækker. Forskerne bag de banebrydende teknologier har vundet førstepræmie ved verdens mest anerkendte robotkonkurrence, World Robot Challenge.
Jesus under religionshistorikerens lup
Trænger du til et anderledes blik på julen midt i gaveræs og andesteg? Så er religionshistoriker Mikael Rothstein klar med helt nye perspektiver, der bringer kristendommen ned på jorden og ind i kroppen.
Fedmeforskning udvides med nyt forskningscenter
Professor Susanne Mandrup modtager 60 millioner kroner fra Novo Nordisk Fondens Challenge Program til opbygning af nyt forskningscenter, som blandt andet skal undersøge forskellen på fedme hos mænd og kvinder.
Fedmeforskning udvides med nyt forskningscenter
Professor Susanne Mandrup modtager 60 millioner kroner fra Novo Nordisk Fondens Challenge Program til opbygning af nyt forskningscenter, som blandt andet skal undersøge forskellen på fedme hos mænd og kvinder.
Niels Thorborg ny bestyrelsesformand på SDU
Den fynske erhvervsmand Niels Thorborg skal stå i spidsen for SDU
Fortidens dyr havde det godt uden ilt
Fossiler fra det nordligste Grønland viser, at dyr har klaret sig helt fint under meget iltfattige forhold på Jorden for 520 mio. år siden.
Et enkelt bogstav kan fælde en morder
To af verdens dygtigste retslingvister trak fulde huse på SDU onsdag. En af dem er manden, der fandt frem til Unabomberen.
Christiansborg-politikere: H.C. Andersen er en kostelig skat
Der var politisk opbakning til planerne om at give forskningen i H.C. Andersen et løft, da SDU i går holdt høring i Fællessalen på Christiansborg.
Hvalens strubehoved til SDU
26 kg tungt strubehoved fra død sejhval er landet hos universitetets lydforskere
Danskere sætter et af verdens største aftryk på miljøet pr. borger
Hvis alle forbrugere var som den danske forbrugere, skulle vi bruge fire jordkloder, for at verdens ressourcer skulle kunne nå at producere sig selv.
H.C. Andersen har brug for et løft
Hans eventyr læses over hele verden, men H.C. Andersen-forskningen har brug for investeringer i bl.a. digitalisering og tidssvarende oversættelser, hvis Andersens værk fortsat skal være relevant. 12. december holder SDU høring på Christiansborg om, hvad Danmark vil med H.C. Andersen.
Hvordan står det til med empatien, doktor?
Internationale undersøgelser har vist, at medicinstuderendes empati for patienterne daler i løbet af studiet. Nu vil forskere fra SDU undersøge, om det også gør sig gældende i Danmark.
Har du en god mavefornemmelse?
Det kan godt betale sig at blive venner med din tarm og dens mange bakterier, for de spiller en afgørende rolle for din sundhed.
Sådan virker fordøjelsessystemet
Hvad sker der, når vi spiser? Kom med ind i mavens krinkelkroge.
Dyster musik, når du bliver slået hjem, højner spilleglæden
Et spil dam bliver meget sjovere, når musikken afspejler dit næste træk. Forskning viser at dynamisk musik forstærker indlevelsen i spil og computerspilsindustrien er ved at få øjnene op for lydbilledet.
fbi_fitzgerald_besoeg
Sprogvidenskab og Hollywood smelter sammen for en stund, når SDU 12. december får besøg af den tidligere FBI-profiler og retslingvist James R. Fitzgerald, der er bedst kendt for sin opklaring af Unabomber-sagen, der er højaktuel som populær tv-serie på Netflix i øjeblikket.
Julefrokosten gennem tiden
Ansatte og chefer mødes snart til den årlige julefrokost for at spise og drikke alkohol sammen. Men hvordan har julefrokosten udviklet sig over tid, og hvorfor har vi den?
Hvorfor fejrer vi Thanksgiving?
Spørg eksperten
De kigger ind i en god idé
Den ene studerer medicin, den anden robotteknologi. Til sammen har de skabt en ny virksomhed, der udvikler livagtige virtuelle træningsprogrammer for universitetsstuderende
Filosofiprofessor hjælper med at finde lykken
SDU-filosof Søren Harnow Klausen skriver modsvar til Brinkmann-kritikken af vores jagt på lykken, for lykke og det gode liv er det allervigtigste for os mennesker, fastslår filosofiprofessoren. Nu udkommer hans bog om, hvad lykken er.
SDU eksperimenterer med Citizen Science
Forskningsmetoden kan være et værn mod fake news og være med til at sikre en ægte dialog mellem forskere og borgere, mener to af initiativtagerne på SDU
Forskere går i dialog med borgerne
SDU går sammen med fire kommuner og TV2/Fyn om aktiviteter, der kan skabe opmærksomhed om håndtering af elektronisk affald. Og samtidig give forskere vigtig viden om, hvad borgere gør med deres kasserede e-produkter
Pusling-landet, der hyggede sig i smug?
1. verdenskrig var en smertelig erfaring for sønderjyder og for de krigsførende lande. Men selvom Danmark ikke deltog i krigen, havde den alligevel store konsekvenser for landet.
Havets marsvin har fået en ny fjende: Gråsælen
Biologer har længe haft mistanken, men nu er der DNA-bevis: Gråsæler jager, dræber og æder marsvin.
SDU søger ny bestyrelsesformand
SDU søger nyt eksternt medlem af bestyrelsen og en ny bestyrelsesformand.
Vestager besøgte SDU
EU-kommissær Margrethe Vestager opfordrede studerende til at søge job i EU under sit besøg forleden
Når alt er prøvet - uden held
Patienterne på Indvandrermedicinsk Klinik har både alvorlige sygdomme og komplekse problemer. Tre værktøjer: Problemliste, livshistorie og genogram åbner for et langt bedre samarbejde om deres sygdom og sundhed.
A.S. Byatt fejret med foredrag og fællessang
Trods afbud fra hovedpersonen, blev A.S. Byatt fejret på SDU som årets modtager af H.C. Andersen Litteraturprisen.
Fodboldcenter i støbeskeen
Et nationalt fodboldcenter ved SDU skal både styrke topfodbolden og folkesundheden
Robotter sikrer førerposition i komposit
En robot med 80 sugekopper skal bygge flydele hos Terma. Med penge fra Innovationsfonden er robotforskere fra SDU godt på vej til at automatisere fremstilling af kompositdele og dermed sikre danske virksomheder en stor konkurrencefordel.
SDU vinder det uofficielle VM i robotteknologi
11 robotforskere fra SDU har skabt deres bud på fremtidens robotceller til produktion og vundet World Robot Challenge i Japan.
Flere børn med funktionelle lidelser
Flere børn klager over lidelser som hoved- og mavepine, er trætte eller får krampeanfald, som ikke kan forklares - forsker peger på, at familiebehandling kan hjælpe.
Droner sikrer 40.000 flere græskar
Ved at udnytte ny teknologi har Nordeuropas størst græskaravler solgt 40.000 flere græskar. Ved hjælp af droner, kamera og billedanalyse er det lykkes SDU- forskere at tælle græskarrene på marken.
Studerende har inviteret Margrethe Vestager til SDU
Jonathan Salomonsen studerer jura og har studiejob som EU-karriereambassadør. Og så har han i mere end et halvt år haft en mission: han står for Margrethe Vestagers besøg på SDU den 5. november.
Kvante Karina vinder europæisk internetpris
Kvante Karina, der får børn og unge til at interessere sig for fysik, vækker international opsigt. SDU-initiativet har nu vundet den europæiske internetpris "Lovie Awards".
Career_management
Siden 2014 har SDU undervist studerende i, hvordan de kommer godt i gang med karrieren efter studierne, og nu viser tallene, at det virker.
Brætspil til fædre ud i alle landets fængsler
Kan sociale spil forbedre fængslede fædres forhold til deres børn? Det spørgsmål har SDU-forskere undersøgt og de første erfaringer med brætspillet ”Fængslet” er positive.
Obama besøgte SDU
Som ventet blev det et tilløbsstykke uden lige, da Barack Obama på den sidste fredag i september gæstede universitetet
Nobelprismodtager gæster SDU
Fredag d. 12. oktober kan du opleve den finske økonomiprofessor og nobelprismodtager Bengt Robert Holmström på SDU Odense.
Børn får mere ud af samfundet end ældre
Børn får to gange så meget ud af samfundet, som ældre gør. Det viser en europæisk opgørelse, som ikke bare medregner offentlige velfærdsydelser, men også de ressourcer som forskellige generationer giver hinanden i form af tid og penge.
Fem grunde til, at robotter (endnu) ikke kan overtage verdensherredømmet
Når det kommer til robotterne, og deres lyst til på bedste sci-fi vis at overtage verdensherredømmet, eller i hvert fald en række jobfunktioner, kan vi indtil videre godt slå koldt vand i blodet. Det fastslår professor Norbert Krüger og lektor Ole Dolriis fra SDU Robotics.
Sådan bliver de nye sprogprøver i 0. klasse
Til oktober går 23 skoler i udsatte boligområder i gang med de nye sprogprøver og sprogstimulering, som et folketingsflertal vedtog i foråret.
Hurtig forskning nedtoner kræftfrygt
Samarbejde mellem SDU og Lægemiddelstyrelsen har givet hurtigt svar på, hvorvidt forurening af den blodtrykssænkende medicin valsartan har øget forekomsten af kræft.
I en verden af bogstaver og blinkesmileys
Er vores sprog under pres fra de nye medier? Og bliver fremtiden emojis frem for ord? SDU-forsker Marianne Rathje er opmærksom på, men ikke bekymret for udviklingen.
Fra ingeniørstuderende til DR-vært
Camilla Adam læser til ingeniør på SDU, da hendes underviser lægger et stillingsopslag op på uddannelsens Facebook-gruppe. Nu er hun ny NØRD-vært og skal være med til at rulle DR’s satsning ud over hele landet: Lære børn om kodning og teknologi.
Ny fedmeforskning: Vi arver det farlige fedt fra far – og det gode fedt fra mor
Brune fedtceller forbrænder mange kalorier. Hvide fedtceller gør os overvægtige og syge. Forskere har identificeret et nyt gen i de brune fedtceller. Et gen, der kan få afgørende betydning for fremtidens behandling af overvægt
For 150 kroner kan vi slippe helt for fossile brændsler
For det samme som et fitnessabonnement koster, kan vi helt slippe for fossile brændsler. Teknologierne er her, men grøn omstilling kræver politisk handling, konkluderer to nyuddannede ingeniører i deres speciale.
Lobbyisme
Et nyt forskningsprojekt skal afdække, om der er ved at opstå en ny tendens herhjemme, hvor særlige netværk forsøger at betale sig til politisk indflydelse
Hygge, H.C. Andersen og svær udtale
44 udvekslingsstuderende fra 17 forskellige lande fordyber sig i disse uger i dansk sprog og kultur på SDU og i Odense.
Nyt studie advarer mod nanopartikler effekt på vores helbred
Forskere advarer: Cocktails af nanopartikler og andre stoffer kan være skadelige. I deres forsøg med menneskeceller døde 72 pct. af cellerne.
Fra det største til det mindste
Hvordan formidler man et svært tilgængeligt fagområde som fysik, så flere får lyst til at give sig i kast med partikelfysik og kvantemekanik? For fysiklektor Mads Toudal Frandsen er kærligheden til hans eget fag den største drivkraft.
På jagt efter flere skeletter
En nedlagt kirkegård på Midtfyn rummer sandsynligvis 4000 skeletter, som forskerne drømmer om at studere
Fremtidens ledere møder Barack Obama
Syddansk Universitets store internationale fokus understreges yderligere, når studerende og øvrige gæster møder den tidligere præsident Barack Obama, der gæster SDU Kolding den 28. september.
Når fjenden forsvinder
Luftvåbnet kan i dag deltage i militære aktioner overalt i verden, hvor fly kan lande. På 20 år er et defensivt luftforsvar forvandlet til en internationalt orienteret kampstyrke.
11 millioner til kroniske sygdomme
Søren Thorgaard Skou modtager bevilling fra EU på over 11 millioner kroner til et projekt, der har fokus på behandling af multimorbiditet - en tilstand, hvor man har mere end én kronisk sygdom. Det 5-årige projekt skal foregå ved SDU og Næstved, Slagelse og Ringsted sygehuse.
Unge overvurderer andres drikkeri
Teenagere gætter forkert, når de skal anslå kammeraternes alkoholforbrug, og det påvirker deres eget forbrug. Den viden bør inddrages i kampagner og undervisning.
Optag 2018
SDU optager samme antal studerende som sidste år – med en mindre forskydning: Der er flere studiepladser på de naturvidenskabelige, tekniske og sundhedsvidenskabelige uddannelser og færre på de humanistiske og samfundsvidenskabelige.
Nu skal vi vide mere om de allerældste
Ældre mennesker over 90 år er en hastigt voksende del af befolkningen, og forskere fra Sundhedsvidenskab og Humaniora på SDU har netop fået bevilget 10 mio. kr. fra Velux Fonden til at undersøge, hvordan man kan gentænke sundhed, behandling og trivsel for de allerældste i samfundet.
Ansøgning til kvote 1
Muligheden for at søge ind på universiteternes bacheloruddannelser via kvote 1 lukkede 5. juli kl. 12. Godt 6.200 har haft SDU som førsteprioritet, når de skal i gang med deres uddannelse.
Feriens historie
Sommerferien er lige rundt om hjørnet, hvis den ikke allerede er startet. De fleste tager nok ferien for givet, men det er ikke så forfærdelig længe siden, at ferie kun var forbeholdt de mest velstillede, og en arbejdsdag snildt løb op i over 12 timer.
Designerstole kan også få en mediekarriere
Er det medier, markedsføring eller møblerne selv, som gør designerstole berømte og til ikoner, vi alle drømmer om at eje? Det har erhvervs-ph.d. Rosita Satell fra SDU og Trapholt undersøgt i sin afhandling.
Er fucoidan det nye vidundermiddel?
Flere studier viser, at et stof, som blandt andet findes i brunalger, modvirker rynker og endda kræft. Og måske er stoffet hemmeligheden bag japanerne aldersrekord. Forskere har modtaget 17 millioner kroner til at undersøge fucoidan.
Hvor kommer alle de vandmænd fra?
Ny forskning viser, at mange af vores vandmænd begynder deres liv i beskyttede områder og herfra rejser ud i åbent farvand.
Fake news er en gammel historie
Fake news har været et regulært buzzword de seneste år, ikke mindst i forbindelse med den amerikanske valgkamp. Men idéen om at sprede usandheder og spekulere i, om magthaverne har rent mel i posen, er langt fra ny.
Hjernen er kroppens hovedcomputer. Menneskets mest abstrakte og komplekse organ. Alligevel er der sikkert mange ting, du ikke ved om den.
Hjernen er kroppens hovedcomputer. Menneskets mest abstrakte og komplekse organ. Alligevel er der sikkert mange ting, du ikke ved om den.