Ekspertlister
Følg med og bliv opdateret på alt fra forskningsresultater og erhvervssamarbejder til studieliv og spændende tiltag på universitetet.
Nye stenrev i Odense Fjord skal hjælpe biodiversiteten på vej
Stenrev er en vigtig naturtype, som bidrager til, at vandets smådyr kan trives. Nu kommer der to nye i Odense Fjord, og partnerne bag håber på en forbedret biodiversitet.
9 ud af 10 patienter med hoftebrud får hjælp af pårørende
Et nyt studie fra Syddansk Universitet viser, at patienter efter hoftebrud modtager mere hjælp fra de pårørende på tre måneder end de modtager fra kommunale hjemmehjælp på seks måneder. Omfanget overrasker forskerne.
SDU får to nye kandidatuddannelser
Syddansk Universitet har fået grønt lys fra Uddannelses- og Forskningsministeriet til at udbyde to nye kandidatuddannelser. Begge vil blive udbudt på SDU’s campus i Sønderborg.
Tidligere brigadegeneral Ole Kværnø bliver direktør for nyt center for forsvarsdroner
Syddansk Universitet (SDU) og Nationalt Forsvarsteknologisk Center (NFC) er gået sammen om et nyt dansk center, der skal bygge bro mellem Forsvaret, teknologivirksomheder og forskere og sætte skub i udviklingen af forsvarsdroner.
Forskere kortlægger PFAS-eksponering hos de mindste
I et nyt projekt undersøger SDU-forskere fostres og spædbørns udsættelse for evighedskemikalier og baner vej for opdaterede anbefalinger.
Ny AI-teknologi skal hjælpe læger med at finde lungekræft tidligere
Ligesom bilens diagnosesystem hurtigt finder tekniske fejl, kan den nye teknologi hjælpe røntgenlæger med hurtigt og præcist at identificere sygdomme i lungerne.
Ny metode kombinerer genetik og hjernemålinger i epilepsibehandling
Metoden kortlægger hjernens anfaldsområder og genetiske mønstre, der kan føre til bedre diagnoser og behandlinger.
Fra molekyle til helbred: Jagten på fedtets gåder
Lipider er fedtmolekyler, og i vores krop findes tusindvis af forskellige lipider. Nogle er nødvendige for at kroppen kan fungere, andre er skadelige. Nils J. Færgeman forsøger at forstå, hvordan lipiderne fungerer på et molekylært og cellulært niveau, så vi kan blive bedre til at behandle sygdomme som diabetes og hjerte/kar-sygdomme.
Mikroalger kan bane vejen for en ny type biofabrik
Forskere fra Institut for Grøn Teknologi på SDU vil forsøge at producere et eftertragtet farvepigment ved hjælp af mikroalger. Det kræver, at metaboliske processer flyttes til nye celleområder, og hvis det lykkes, er perspektiverne store.
Uglegylp og bidemærker i nødder: Gå en tur i skoven og hjælp forskerne med at kigge efter hasselmus
Hasselmusen er sjælden. Den findes forskellige steder på Fyn og Sjælland, og for nylig er den blevet spottet i Jylland. Nu beder biolog fra SDU og Naturama danskerne om hjælp til at finde ud af, hvor den lever ved at kigge efter bl.a. uglegylp og bidemærker i nødder.
Aller køber SDU-startup
Analysevirksomheden MediaCatch, der er startet af tre forskere fra Syddansk Universitet, er blevet købt af mediekoncernen Aller. Virksomheden fortsætter, men får flere muskler at spille med.
Ældgamle teknikker skal få os til at spise mere plantebaseret
Et internationalt forskerhold, ledet af forskere fra SDU, vil forbedre smag og tekstur af plantebaserede erstatningsprodukter ved hjælp af fermentering og gøre teknikkerne skalerbare i fødevareindustrien. Projektet er finansieret af EU og har et samlet budget på mere end 34 millioner kroner.
Psykiatriske patienter får mere og mere medicin
Forskere fra Syddansk Universitet har med det hidtil største studie af sin art vist, at stadig flere og flere patienter får mere end en slags antipsykotisk medicin samtidigt, selvom det bliver frarådet.
Hun vil udforske potentialet i at bruge et hyppigt forekommende metal
Med en bevilling på 16,5 mio. kr. skal kemiker Christina Wegeberg udforske det hyppigt forekommende metal mangans potentiale til at høste solens lys. Lykkes det hende at tæmme mangan, kan det måske afløse nogle af de sjældne og dyre ædelmetaller, som bruges i dag.
På jagt efter højværdistoffer i bioaffald
Hvert år smider EU-landene 118-138 mio. tons bioaffald ud – det er fx haveaffald, madaffald og affald fra fødevareproduktion. Ud med affaldet smider vi værdifulde stoffer, som kan udvindes og genbruges af bl.a. medicinalfirmaer og fødevareproducenter til nye produkter.
73 mio. kr. til bedre forståelse af kvælstofkredsløbet og dets betydning for klimaet
Professor Bo Thamdrup fra BIOLOGI er med i nyt, internationalt forsker-samarbejde, der har modtaget ca. 73 mio. kr. fra EU til at undersøge, hvordan store mængder kvælstof forsvinder fra særlige iltfattige dele af havene.
Læs hvordan 160 millioner gør os klogere på middelalderlitteratur og iltfattige have
To topforskere på SDU får Europas mest eftertragtede bevillinger til projekter, der skal skabe banebrydende forskning med andre internationale eliteforskere.
SDU-forskere vil bruge robotteknologi og AI til behandling af kræft
Forskere fra bl.a. Syddansk Universitet arbejder på at bruge robotteknologi og kunstig intelligens til at diagnosticere og behandle en række kræftformer. Løsningen kan være klar allerede om få år.
SDU-forskere vil bruge robotteknologi og AI til behandling af kræft
Forskere fra bl.a. Syddansk Universitet arbejder på at bruge robotteknologi og kunstig intelligens til at diagnosticere og behandle en række kræftformer. Løsningen kan være klar allerede om få år.
Modificerede alger kan måle forurening
Med et havmiljø i krise er der mere end nogensinde behov for målinger af vandforurening, men de traditionelle metoder er både dyre og besværlige. Forskere fra Syddansk Universitet arbejder på at gøre vandprøver langt nemmere med naturens egne kræfter.
Operation er den bedste løsning for patienter med svær slidgigt i hoften
Forskere fra Syddansk Universitet har nu vist, at operation med kunstig hofte er bedre end træning alene for personer over 50 år med svær slidgigt i hoften.
Vejle bliver universitetsby: SDU etablerer campus med fokus på IT- og STEM-uddannelser
Ambitionerne har været til stede siden 2021, og nu bliver de til virkelighed. Syddansk Universitet (SDU) kan nu annoncere en historisk beslutning om at etablere en ny campus i Vejle, dedikeret til IT- og STEM-uddannelser med støtte fra LEGO Koncernen og Vejle Kommune.
Prisvindende Atwood demonstrerer litteraturens etiske og politiske potentiale
Forfatteren Margaret Atwood modtager H.C. Andersen Litteraturprisen for sit fortællemæssigt overlegne og samfundskritiske forfatterskab. Vi har spurgt lektor i litteratur Emily Hogg, hvorfor Atwood er så anerkendt en stemme i litteraturen.
Hvordan får man flere unge til vælge erhvervsuddannelser?
Den udfordring har politikerne drømt om at løse i årevis, men andelen af danske unge på erhvervsuddannelser falder - og ligger nu et godt stykke under EU-gennemsnittet. I nyt forskningsprojekt -støttet med 21. mio. kr. fra EU - vil SDU-forskere og europæiske samarbejdspartnere undersøge blandt 7500 europæiske unge, hvorfor de vælger eller fravælger erhvervsuddannelser.
Nu kan du lægge hele H.C. Andersens forfatterskab i baglommen
Fra i dag bliver læsernes møde med H.C. Andersens samlede værker meget lettere. Med premieren på hcandersen.dk bliver hele det omfattende forfatterskab nemt og gratis tilgængeligt for alle. H.C. Andersen Centret ved SDU, og H.C. Andersens Hus, Museum Odense står bag med en bevilling fra Kulturministeriet.
Verdensberømte Margaret Atwood besøger SDU
Mød bestsellerforfatteren bag The Handmaid's Tale på SDU mandag 28. oktober, når hun kommer til Odense for at modtage H.C. Andersen Litteraturprisen 2024.
Kolding Kommune og Syddansk Universitet indgår en alliance for at revitalisere bymidten
Bymidterne kæmper med at håndtere store udfordringer. Og nu indgår Kolding Kommune og Syddansk Universite en ny alliance, hvor forskerne fra campus i Kolding vil udforske byudviklingens dybere lag for at genoplive byerne.
Kemiske analyser afslører stoffer fra Tycho Brahes mystiske laboratorium
Middelalderens alkymister var notorisk kendt for at være hemmelighedsfulde og ikke dele deres viden med nogen. Danske Tycho Brahe var ikke nogen undtagelse, og derfor ved vi i dag ikke, hvad han helt præcist lavede i det alkymi-laboratorium, der lå under hans kombinerede bolig og observatorium Uranienborg på øen Hven.
Kun få af hans alkymistiske opskrifter har overlevet, og der findes i dag kun ganske få rester af hans alkymi-laboratorium. Uranienborg blev nemlig revet ned efter hans død i 1601 og byggematerialerne spredt for alle vinde til genbrug.
Nogle få potte- og glasskår blev dog under en udgravning i 1988-1990 fundet i Uranienborgs gamle have, og de vurderedes at stamme fra kælderens alkymi-laboratorium. Fem af disse skår – fire af glas og et af keramik – er nu blevet underkastet kemiske analyser for at finde ud af, om de kunne afsløre noget om, hvilke grundstoffer, de oprindelige glas- og keramikbeholdere var i berøring med.
Det tyske Mannschaft kan ikke samle nationen mere
Lektor i tysk Moritz Schramm deler ikke tyskernes forhåbninger om, at EM kan samle nationen som man så det i 2006. Til dette EM er det politiske klima i Tyskland og opbakningen til landsholdet anderledes.
Adfærdsforsker: Lyt til de mennesker, der bliver berørt af klimatiltag
Hvis verden skal blive CO2 neutral, skal samfundet gennemgå massive forandringer. Det vil berøre os alle sammen, og derfor skal politikere og myndigheder lytte til de bekymringer, som borgere har.
Overvind frygten for tysk med en metode, der virker
Der er en ting, der i særlig grad kan hjælpe folk med at lære tysk – og andre fremmedsprog. Da det gik op for kandidat i tysk og idræt Jacob Nørregård blev det hans professionelle mission at udbrede metoden for at overkomme fremmedsprogsangst.
Lave fødselstal skaber altid krisestemning i Danmark
Hvis der er noget, der kan føre til politisk debat og reformer af samfundet, er det faldende fødselstal. Gennem det 20. århundrede har befolkningskriser bidraget til at skabe grundlaget for velfærdsstaten. Men staten har også blandet sig i, hvem der kunne blive forældre. Interview med adjunkt Cecilie Bjerre.
Gode under pres: Ukrainske flygtninge har særlige iværksætter-kvaliteter
Forskere har undersøgt ukrainske flygtningeiværksættere i Danmark, Norge og Sverige. Resultaterne viser, at ukrainerne har en individuel modstandsdygtighed og ikke mindst en høj krise-selveffektivitet. Det kan hjælpe dem til at håndtere stressede omstændigheder.
Hvorfor får vi færre børn – og hvad kan vi gøre ved det?
Der fødes alt for få børn – også i de familievenlige nordiske velfærdsstater – i en grad, så det bliver vanskeligt at opretholde vores arbejdsmarked og sociale modeller i Europa. Ny forskning fra SDU-professor Pieter Vanhuysse har et overraskende bud på, hvorfor vi mangler babyer i Europa.
Hvordan går det med trivslen i folkeskolen?
Nogle taler om trivselskrise, mens nationale målinger viser, at de fleste børn og unge trives. Så hvad er op og ned i debatten om børn og unges trivsel? Det har vi spurgt trivselsforsker lektor Eva Lykkegaard om.
Mere dialog i klassen kan skabe højere trivsel
Kun en lille del af eleverne i de danske grundskoler deltager aktivt i den mundtlige undervisning, viser forskning. Et nyt forskningsprojekt vil ændre praksis i skolerne og har potentialet til at forbedre trivslen.
Forskningsprojekt med SDU i spidsen skal løse stort klimaproblem inden for skibsfart
Kødannelse uden for havne er et udbredt og CO-udledende problem i shippingbranchen. Nyt internationalt forskningsprojekt skal - med en EU-bevilling på knap 56 millioner kroner - finde en løsning.
Fra Danmark til Ghana: Mathias skaber bæredygtig vandforsyning
Mathias Thuborg Madsen arbejder på den danske ambassade i Ghana, hvor han står i spidsen for et dansk-ghanesisk samarbejde, der skal forbedre landets vandsektor. Han har studeret Market and Management Anthropology på SDU og har altid været nysgerrig på mennesker og verden.
Sten og klipper fra landjorden kan få havet til at optage og lagre store mængder CO2
Atmosfærens indhold af CO2 stiger og stiger, mens vi kæmper for at nedbringe vores udslip. Nu foreslår et internationalt forskerhold en radikal løsning: Hæld knust sten i havet og få ad den vej vandet til at suge CO2 fra atmosfæren til sig.
Bevillinger på 43 mio. kr. til SDU Climate Cluster skal gøre os mere klimarobuste
EU's Interreg program har bevilget støtte til to SDU Climate Cluster ledede projekter, der skal styrke fælles klimaindsatser i regionen
Hvad kan vi bruge den nye rapport fra FN's klimapanel til?
FNs klimapanel, IPCC, er kommet med en ny klimarapport, som – igen - beskriver, hvor galt det står til med klimaet. Hvad kan vi bruge den til? Vi har spurgt klimaprofessor Sebastian Mernild, der er leder af SDU Climate Cluster og hovedforfatter på IPCCs sjette rapport.
Hvordan ser det ud i Irak i dag, 20 år efter krigen?
Det er 20 år siden, Irak blev invaderet, og vesten trak sig ud i 2011, men hvordan er situationen i landet i dag, både politisk og blandt civilbefolkningen? Vi har spurgt lektor og ph.d. ved Center for Mellemøststudier på SDU Helle Lykke Nielsen.
Hvordan ser det ud i Irak i dag, 20 år efter krigen?
Det er 20 år siden, Irak blev invaderet, og vesten trak sig ud i 2011, men hvordan er situationen i landet i dag, både politisk og blandt civilbefolkningen? Vi har spurgt lektor og ph.d. ved Center for Mellemøststudier på SDU Helle Lykke Nielsen.
Har dyr en fornemmelse af tid?
Videnskabens erkendelse af, at dyr kan have kognitive evner og dermed ikke bare er biologiske maskiner, der drives af instinkter, er voksende. Nu er biologer fra SDU i gang med at undersøge delfiners og marsvins forståelse af tid.
Hvad kan nutidens litteratur fortælle os om kvindeliv anno 2020’erne?
Et væld af forfattere forsøger i disse år at skrive nutidens kvindelivserfaringer ind i litteraturhistorien. Men hvad fortæller værkerne os om det at være kvinde i dag, og hvorfor alle disse udgivelser netop nu? Vi har spurgt litteraturforsker på SDU Camilla Schwartz.
Tandhvaler knirker, når de jager
Når tandhvaler, for eksempel delfiner, spækhuggere og kaskelothvaler, skal kommunikere med hinanden og ekkolokalisere byttedyr, er lyde deres allervigtigste værktøj. Nu har forskere fundet ud af, hvordan de laver lyd.