Ekspertlister
Følg med og bliv opdateret på alt fra forskningsresultater og erhvervssamarbejder til studieliv og spændende tiltag på universitetet.
Verdensberømte Margaret Atwood besøger SDU
Mød bestsellerforfatteren bag The Handmaid's Tale på SDU mandag 28. oktober, når hun kommer til Odense for at modtage H.C. Andersen Litteraturprisen 2024.
Udstilling om sundhed og bæredygtighed kommer til SDU
Udstillingen "Sund Fremtid" gør snart sin entré på SDU. Først vises udstillingen dog ved Klimafolkemødet i Middelfart, inden den rykker videre til SDU i Odense. Udstillingen fokuserer på sundhedsforskning i krydsfeltet mellem klima og bæredygtighed. Senere vil den også blive præsenteret på SDU's campus i Esbjerg.
Forskningsprojekt vil gøre det nemmere at genbruge træ
Byggebranchen skal genbruge mange flere materialer, men hvordan ved man, hvor meget de gamle materialer kan holde til, og hvem stiller garantien? I samarbejde med en række private partnere arbejder forskere på Syddansk Universitet på at finde en løsning.
Plantebaseret ost og kød: Den nød er ikke knækket endnu
Ph.d.-studerende Christina Rune har indtil videre læst 108 studier af, hvad forbrugere synes om plantebaseret ost. Kun en håndfuld er positive. Måske vi skulle droppe idéen om, at plantebaserede fødevarer med vold og magt skal se ud og smage som rigtig ost og rigtigt kød?
Ministerbesøg hos SDU og Odense Havn
Der var politisk besøg på SDU og Odense Havn i form af Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund samt de to medlemmer af Folketinget Rasmus Stoklund og Thomas Skriver Jensen, som blev klogere på universitetets planer for det kommende LSP-byggeri på Odense Havn.
SDU-forskere samarbejder om at forbedre kvinders knoglesundhed
Er medicin eller fysisk træning bedst til at holde knoglerne stærke – eller måske en kombination? Dette spørgsmål vil blive undersøgt hos 45-60-årige kvinder i et nyt projekt støttet af Novo Nordisk Fonden.
Kolding Kommune og Syddansk Universitet indgår en alliance for at revitalisere bymidten
Bymidterne kæmper med at håndtere store udfordringer. Og nu indgår Kolding Kommune og Syddansk Universite en ny alliance, hvor forskerne fra campus i Kolding vil udforske byudviklingens dybere lag for at genoplive byerne.
Udsigt til 20 nye studiepladser på medicinuddannelsen i Esbjerg
Som et led i det nye landdistriktsudspil ønsker regeringen at tildele Syddansk Universitet SDU yderligere 20 studiepladser på kandidatuddannelsen i medicin. Det vil betyde, at der fremadrettet forventes at blive uddannet 50 nye læger om året på medicinuddannelsen i Esbjerg i stedet for 30. Udvidelsen er et vigtigt skridt i bestræbelserne på at styrke det nære sundhedsvæsen og sikre en bedre geografisk fordeling af læger i hele landet.
Danmarks nye kvantesikre netværk er startet i en skov
Forskere og teknikere er ved at lægge en hjørnesten, der skal sikre Danmarks førerposition inden for kvantekommunikation og samtidig udgøre et værn mod den trussel, kvantecomputere kan udgøre i de forkerte hænder.
5G-teknologi kan hjælpe med at integrere droner i luftrummet
Hvis droneteknologien for alvor skal have luft under vingerne, kræver det, at dronerne integreres i luftrummet og kan flyve side om side med bemandet luftfart. I forskningsprojektet GENIUS har forskere fra SDU sammen med DTU, Klimadatastyrelsen og en lang række private virksomheder vist, hvordan 5G-netværk kan være en del af løsningen.
Ny undersøgelse viser fortsat stigning i brug af psykofarmaka blandt børn og unge voksne i Danmark
Et nyt stort dansk studie viser en fortsat markant stigning i brugen af medicin mod ADHD, depression og søvnproblemer blandt 12-24-årige. Således er antallet af nye brugere af denne type medicin steget fra 18.081 i 2019 til 28.083 i 2023
SDU-forskere finder lovende våben mod visse typer antibiotikaresistente bakterier
Forskere fra Syddansk Universitet har opdaget en ny kombination af stoffer, som ser ud til at kunne bekæmpe en række bakterier, der forårsager bl.a. mavesår og urinvejsinfektioner, og som i stigende grad udvikler antibiotikaresistens.
Kan vi behandle ældre bedre ved at behandle mindre?
Overmedicinering er et voksende problem i samfundet, særligt blandt ældre. Vi har spurgt Carina Lundby, forskningsleder på Sygehusapotek Fyn, om hvorfor det er vigtigt at stoppe unødvendige behandlinger.
Velkommen til 4.644 nye SDU-studerende
Syddansk Universitet har tilbudt en studieplads til 4.644 nye studerende.
Kemiske analyser afslører stoffer fra Tycho Brahes mystiske laboratorium
Middelalderens alkymister var notorisk kendt for at være hemmelighedsfulde og ikke dele deres viden med nogen. Danske Tycho Brahe var ikke nogen undtagelse, og derfor ved vi i dag ikke, hvad han helt præcist lavede i det alkymi-laboratorium, der lå under hans kombinerede bolig og observatorium Uranienborg på øen Hven.
Kun få af hans alkymistiske opskrifter har overlevet, og der findes i dag kun ganske få rester af hans alkymi-laboratorium. Uranienborg blev nemlig revet ned efter hans død i 1601 og byggematerialerne spredt for alle vinde til genbrug.
Nogle få potte- og glasskår blev dog under en udgravning i 1988-1990 fundet i Uranienborgs gamle have, og de vurderedes at stamme fra kælderens alkymi-laboratorium. Fem af disse skår – fire af glas og et af keramik – er nu blevet underkastet kemiske analyser for at finde ud af, om de kunne afsløre noget om, hvilke grundstoffer, de oprindelige glas- og keramikbeholdere var i berøring med.
Mindre skærmtid i børnefamilier kædes sammen med forbedret mental sundhed hos børn og unge
Ny forskning fra Syddansk Universitet viser, at børn og unges mentale sundhed forbedres, hvis familierne lægger skærmene væk i fritiden. Efter kun to uger uden brug af smartphones og tablets, angav deltagerne i studiet reducerede symptomer på angst, tristhed og depression og færre problemer med jævnaldrende.
Stor interesse for SDU’s uddannelser
De foreløbige tal tegner en stor interesse i at søge ind på SDU’s uddannelsestilbud.
Forskere forplumrer resistent bakteries strategi
Bakterier er eksperter i at udvikle antibiotika-resistens. En af deres strategier er at dække deres cellevæg med klæbrig og sej biofilm, som antibiotika ikke kan trænge igennem. En ny opdagelse kan nu sætte en stopper for denne strategi.
Det skal du vide om skovflåter
Flåter er små, blodsugende parasitter, der kan overføre flere alvorlige sygdomme til mennesker. De kaldes ofte Danmarks farligste dyr, fordi de kan overføre infektioner til mennesker. Dog er det – trods stigning de senere år – fortsat meget få, som bliver alvorligt syge af flåt-overførte sygdomme, fastslår SDU’s førende forskere på området.
Det tyske Mannschaft kan ikke samle nationen mere
Lektor i tysk Moritz Schramm deler ikke tyskernes forhåbninger om, at EM kan samle nationen som man så det i 2006. Til dette EM er det politiske klima i Tyskland og opbakningen til landsholdet anderledes.
Hanne Søndergaard Birkmose bliver SAMF-dekan
Hanne Søndergaard Birkmose fortsætter som dekan på Det Samfundsvidenskabelige Fakultet, efter hun siden den 10. april har været konstitueret i stillingen.
Adfærdsforsker: Lyt til de mennesker, der bliver berørt af klimatiltag
Hvis verden skal blive CO2 neutral, skal samfundet gennemgå massive forandringer. Det vil berøre os alle sammen, og derfor skal politikere og myndigheder lytte til de bekymringer, som borgere har.
Forskere punkterer myte om kaffe og syre
I specialkaffeindustrien er der en udbredt fortælling om, at man kan smage de individuelle typer af syre i kaffe, og at man derved kan bestemme kaffens oprindelsesland. Men det kan man ikke, fastslår studie fra Det Tekniske Fakultet på Syddansk Universitet.
Overvind frygten for tysk med en metode, der virker
Der er en ting, der i særlig grad kan hjælpe folk med at lære tysk – og andre fremmedsprog. Da det gik op for kandidat i tysk og idræt Jacob Nørregård blev det hans professionelle mission at udbrede metoden for at overkomme fremmedsprogsangst.
3D-printede betondæk kan gøre byggeriet grønnere
SDU CREATE på Det Tekniske Fakultet har udviklet et 3D-printet betondæk, som kræver væsentlig færre materialer end traditionelle dæk, og som derved også udleder mindre CO2.
Kan EM hele den tyske folkesjæl?
Jørn Hansen, professor emeritus i idrætshistorie, giver os et indblik i tysk fodboldkultur og -historie og et bud på, hvad det betyder for EM-slutrunden 2024.
Hver tiende gravide kvinde bruger rusmidler
Nyt landsdækkende projekt fra Syddansk Universitet og Odense Universitetshospital har kortlagt omfanget af gravide kvinders brug af rusmidler.
Hjernens folder fortæller nye historier om udvikling og lidelser
Ny forskning afdækker, hvordan hjernens folder bliver dannet, og hvordan forstyrrelser kan øge risikoen for neuro-udviklingsforstyrrelser som epilepsi og autisme.
Sådan får du brugerne med i forskningen
En forsker og en bruger nu givet deres bud på, hvordan forskerne kan få brugerne med i forskningen. Sammen har de udgivet en artikel, som beskriver, hvordan samarbejdet bliver bedst muligt.
Lave fødselstal skaber altid krisestemning i Danmark
Hvis der er noget, der kan føre til politisk debat og reformer af samfundet, er det faldende fødselstal. Gennem det 20. århundrede har befolkningskriser bidraget til at skabe grundlaget for velfærdsstaten. Men staten har også blandet sig i, hvem der kunne blive forældre. Interview med adjunkt Cecilie Bjerre.
Gode under pres: Ukrainske flygtninge har særlige iværksætter-kvaliteter
Forskere har undersøgt ukrainske flygtningeiværksættere i Danmark, Norge og Sverige. Resultaterne viser, at ukrainerne har en individuel modstandsdygtighed og ikke mindst en høj krise-selveffektivitet. Det kan hjælpe dem til at håndtere stressede omstændigheder.
Hvorfor får vi færre børn – og hvad kan vi gøre ved det?
Der fødes alt for få børn – også i de familievenlige nordiske velfærdsstater – i en grad, så det bliver vanskeligt at opretholde vores arbejdsmarked og sociale modeller i Europa. Ny forskning fra SDU-professor Pieter Vanhuysse har et overraskende bud på, hvorfor vi mangler babyer i Europa.
Hvordan går det med trivslen i folkeskolen?
Nogle taler om trivselskrise, mens nationale målinger viser, at de fleste børn og unge trives. Så hvad er op og ned i debatten om børn og unges trivsel? Det har vi spurgt trivselsforsker lektor Eva Lykkegaard om.
Mere dialog i klassen kan skabe højere trivsel
Kun en lille del af eleverne i de danske grundskoler deltager aktivt i den mundtlige undervisning, viser forskning. Et nyt forskningsprojekt vil ændre praksis i skolerne og har potentialet til at forbedre trivslen.
Samarbejde om Odense Fjord og Fyn skal inspirere andre EU-lande
Flere forskere fra SDU er med i nyt EU-projekt, der skal finde gode løsninger på bedre vandmiljø og klimatilpasning til hele Europa.
Forskningsprojekt med SDU i spidsen skal løse stort klimaproblem inden for skibsfart
Kødannelse uden for havne er et udbredt og CO-udledende problem i shippingbranchen. Nyt internationalt forskningsprojekt skal - med en EU-bevilling på knap 56 millioner kroner - finde en løsning.
Sådan får du dine nytårsforsætter til at holde
Mål og motivation er blandt de vigtige faktorer, når du skal gennemføre dét, du sætter dig for.
Unge på danske ungdomsuddannelser trives
Ny stor undersøgelse blandt mere end 11.000 elever på 100 danske ungdomsuddannelser nuancerer det eksisterende billede af unges massive mistrivsel. Mere end 80% af de unge på tværs af ungdomsuddannelserne trives rigtig godt, og trivslen er stort set ligeligt fordelt mellem uddannelser og mellem drenge og piger.
Fra Danmark til Ghana: Mathias skaber bæredygtig vandforsyning
Mathias Thuborg Madsen arbejder på den danske ambassade i Ghana, hvor han står i spidsen for et dansk-ghanesisk samarbejde, der skal forbedre landets vandsektor. Han har studeret Market and Management Anthropology på SDU og har altid været nysgerrig på mennesker og verden.
Sten og klipper fra landjorden kan få havet til at optage og lagre store mængder CO2
Atmosfærens indhold af CO2 stiger og stiger, mens vi kæmper for at nedbringe vores udslip. Nu foreslår et internationalt forskerhold en radikal løsning: Hæld knust sten i havet og få ad den vej vandet til at suge CO2 fra atmosfæren til sig.
Bevillinger på 43 mio. kr. til SDU Climate Cluster skal gøre os mere klimarobuste
EU's Interreg program har bevilget støtte til to SDU Climate Cluster ledede projekter, der skal styrke fælles klimaindsatser i regionen
Nyt studie: Unge forestiller sig en dystopisk fremtid
Hvis man skal tro fynske gymnasieelever, bliver livet i 2060 alt andet end trygt og behageligt. I en række noveller tegner 2/3 af undersøgelsens 152 deltagende unge et dystopisk fremtidsbillede.
Hvad kan vi bruge den nye rapport fra FN's klimapanel til?
FNs klimapanel, IPCC, er kommet med en ny klimarapport, som – igen - beskriver, hvor galt det står til med klimaet. Hvad kan vi bruge den til? Vi har spurgt klimaprofessor Sebastian Mernild, der er leder af SDU Climate Cluster og hovedforfatter på IPCCs sjette rapport.
Hvordan ser det ud i Irak i dag, 20 år efter krigen?
Det er 20 år siden, Irak blev invaderet, og vesten trak sig ud i 2011, men hvordan er situationen i landet i dag, både politisk og blandt civilbefolkningen? Vi har spurgt lektor og ph.d. ved Center for Mellemøststudier på SDU Helle Lykke Nielsen.
Hvordan ser det ud i Irak i dag, 20 år efter krigen?
Det er 20 år siden, Irak blev invaderet, og vesten trak sig ud i 2011, men hvordan er situationen i landet i dag, både politisk og blandt civilbefolkningen? Vi har spurgt lektor og ph.d. ved Center for Mellemøststudier på SDU Helle Lykke Nielsen.
Har dyr en fornemmelse af tid?
Videnskabens erkendelse af, at dyr kan have kognitive evner og dermed ikke bare er biologiske maskiner, der drives af instinkter, er voksende. Nu er biologer fra SDU i gang med at undersøge delfiners og marsvins forståelse af tid.
Hvad kan nutidens litteratur fortælle os om kvindeliv anno 2020’erne?
Et væld af forfattere forsøger i disse år at skrive nutidens kvindelivserfaringer ind i litteraturhistorien. Men hvad fortæller værkerne os om det at være kvinde i dag, og hvorfor alle disse udgivelser netop nu? Vi har spurgt litteraturforsker på SDU Camilla Schwartz.
Tandhvaler knirker, når de jager
Når tandhvaler, for eksempel delfiner, spækhuggere og kaskelothvaler, skal kommunikere med hinanden og ekkolokalisere byttedyr, er lyde deres allervigtigste værktøj. Nu har forskere fundet ud af, hvordan de laver lyd.