Skip to main content
DA / EN

Nyt forskningsprojekt bidrager til energirigtig dyrefoder

Nyt erhvervs-ph.d.-projekt i samarbejde mellem Vejle-virksomheden Graintec og Det Tekniske Fakultet skal bidrage til energirigtige produktionsmetoder til fiske- og dyrefoder.

Hvad har fiskefoder med matematisk modellering at gøre? Ikke så lidt, hvis man ser på den nye erhvervs-ph.d.-projekt, der handler om, hvordan man bedst mulig tørrer fiskefoder – med fokus på både energiforbrug og kvalitet.

Tørring af dyrefoder er en energikrævende proces. Faktisk går helt op til 65 % af den energi, der bliver brugt i produktionen, til tørringen. Graintec A/S har specialiseret sig i energi- og miljørigtige løsninger, hvilket det nye ph.d.-projekt skal bidrage til.

Analyse med matematisk modellering
Projektet, der hedder Sikring af teknisk produktkvalitet ved energieffektiv varmlufttørring af ekstruderet fiskefoder, er et samarbejde mellem Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet, Mads Clausen Instituttet og Graintec, der er en af verdens førende leverandører af fabriksanlæg og produktionslinjer til produktion af fiskefoder og kæledyrsmad.

”I projektet vil vi analysere tørreprocessen og de grundlæggende fysiske processer ved hjælp af matematisk modellering. Målet er at gøre processen mere energieffektiv og samtidig bidrage til større produktkvalitet, så foderet fx bliver mere holdbart,” fortæller Anders Fjeldbo Haubjerg, der netop er påbegyndt sin erhvervs-ph.d-uddannelse.

Kontakt gennem innovationsnetværk
Det er gennem arbejdet i en udviklingsgruppe for Intelligent energiomkostningseffektivisering under det nationale innovationsnetværk VE-net, at samarbejdet er kommet i stand.

”Vi er rigtig glade for, at det lykkedes at få projektet realiseret. Jeg synes, at det er utrolig positivt, fordi det viser, hvordan en virksomheds deltagelse i et af vores nationale innovationsnetværk kan føre til, at de får deres første erhvervs-ph.d.,” siger lektor Bo Nørregaard Jørgensen fra Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet.

Projektet er treårigt og støttet af Styrelsen for Forskning og Innovation.

For mere information kontakt
Erhvervs-ph.d. Anders Fjeldbo Haubjerg, tlf: 2124 9767, e-mail: haubjerg@mci.sdu.dk
Lektor Bo Nørregaard Jørgensen, tlf. 6550 3545, e-mail: bnj@mmmi.sdu.dk  
Lektor Christian T. Veje, tlf. 6550 1607, mob. 2058 5161, e-mail veje@mci.sdu.dk  

Redaktionen afsluttet: 03.08.2012