Skip to main content
DA / EN
Robot-professor modtager Danmarks Naturvidenskabelige Akademis industripris

Professor Henrik Gordon Petersen modtager industripris

Professor Henrik Gordon Petersen fra SDU Robotics modtager Danmarks Naturvidenskabelige Akademis industripris for sin store indsats for at hjælpe industrien gennem forskningen.

- Når jeg står med en konkret problemstilling, er der først frustrationer, når jeg ikke kan finde løsningen, men så følger glæden, når det lykkes, siger professor Henrik Gordon Petersen fra SDU Robotics.

 I over 25 år har Henrik Gordon Petersen udviklet robotteknologier til industrien og for sin store indsats for som forsker at samarbejde med industrien, modtager han Danmarks Naturvidenskabelige Akademis industripris.

 I 90´erne fandt han på at kigge ind i grænselandet mellem kemi, fysik og robotstyring nemlig, hvordan man kan bruge metoder fra simulering af molekyler til at udregne baner for robotter.

 Den kreative tilgang til robotforskningen var med til at skabe helt nye muligheder og har siden været med til at danne grundlag for en stor robotsucces i Odense med virksomheder som Universal Robots, MIR og Scape Technologies.

 Men der venter stadig Henrik Gordon Petersen nye frustrationer og forløsende glæde. Problemstillingerne står i kø, når robotterne skal løse nye opgaver baseret på matematiske modeller.

 - Overordnet handler det om, at vi skal lave præcise modeller af det arbejde, som robotten skal lave, så robotten kan gennemføre arbejdet med tiltrækkelig præcision, forklarer Henrik Gordon Petersen.

 I øjeblikket arbejder han for eksempel på at få en robot til at være så sikker på hånden, at den kan lave flydele for Terma Aerostructures, så virksomheden kan spare penge på produktionen.

 - I dag laves en form til en flydel af måtter, som består af kulfibertråde imprægneret med en klæber. Måtterne lægges på lag for lag, indtil man opnår den ønskede geometri. Hvis vi får automatiseret arbejdet med denne oplægning, vil vi få en klar konkurrencefordel, og det rækker ind i mange brancher, siger Henrik Gordon Petersen.

 

Redaktionen afsluttet: 05.12.2016