Skip to main content

Morgendagens ingeniører flytter

På Syddansk Universitets (SDU) i Odense er håndværkerne ved at lægge sidste hånd på den nyopførte bygning, der efter sommerferien skal huse en række af SDU’s ingeniøruddannelser og teknologiske forskning. Imens fylder flyttekasserne og forventningsglæden mere og mere på den gamle adresse, der i juli skiftes ud med universitetets hovedadresse Campusvej 55.

Efter at 1800-tallets industrialisering havde banet vejen, åbnede Odense i 1905 sit første maskinteknikum med en treårig ingeniøruddannelse i maskinteknik. De seneste 110 års teknologiske udvikling stiller store krav til de rammer, de ingeniørstuderende boltrer sig i, og derfor glæder Det Tekniske Fakultets dekan, Henrik Bindslev, sig til at byde kommende ingeniører indenfor i fakultetets nybyggede faciliteter.

”Jeg er begejstret for, at vi nu rykker tættere på de øvrige fakulteter, og det bliver endnu bedre, når Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet også slutter sig til. Ingeniører lever af at samarbejde om at finde løsninger, og nu får vi nærhed og daglig omgang med en hel række andre fagligheder, som vi skal vekselvirke med,” siger Henrik Bindslev.

Fagligheder mødes

Ni år efter Ingeniørhøjskolen Odense Teknikum fusionerede med SDU, herunder Mads Clausens Instituttet i Sønderborg og Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet, rykker fakultetets studerende nu ind på universitetets hovedcampus i Odense. De nye faciliteter forbedrer også rammerne for den ingeniørfaglige forskning og det i forvejen højt prioriterede samarbejde med virksomheder.
”Du vil mærke de mange faglige miljøer. Der bliver et synligt liv i bygningen, med blik ind til fascinerende laboratorier og eksperimentelle faciliteter med hårdt arbejdende forskere og studerende. Besøgende vil kunne se, hvad der foregår inden for mange forskellige felter.” siger dekanen.

Det nye domicil vil rumme en række forskningsfaciliteter i verdensklasse - såsom et laboratorium til droneforskning, testfaciliteter til betonstyrke og nanooptisk udstyr.

Flytning

Når omkring 300 ansatte, 3000 studerende og en masse teknisk udstyr skal flyttes på en måned, skal flytningen nærmest minutplanlægges. Nøglerne til de nye lokaler overdrages 1. juli fra Bygningsstyrelsen til SDU, der allerede 1. august skal være ude af lokalerne på Niels Bohrs Allé.

”Flyttefolkene får nok at se til over sommeren, og vi har et specialiseret hold til at flytte udstyret fra de nuværende forskningsfaciliteter over i de nye bygninger. En del af udstyret er tungt, andet er meget følsomt og skal håndteres forsigtigt, så eksperter skal efterfølgende kalibrere og justere udstyret igen,” siger projektchef Mogens Brabech, der er ansvarlig for flytningen.
Selvom Det Tekniske Fakultets nye bygninger, der er skudt op i det sydøstligste hjørne af Syddansk Universitets område, nærmest fremstår i sin færdige form, mangler bygningerne stadig at blive indreguleret. Et så markant og stort byggeri med mange og skiftende grupper af mennesker i forskellige arbejds- og læringssituationer stiller nemlig store krav til indreguleringen af klima- og ventilationsanlæg, der samtidig også skal kunne håndtere udfordringer fra meget forskellige eksperimenter.

Videnskabelig kunst

Når håndværkerne og teknikerne endeligt er færdige, vil byggeriet blive udsmykket med kunst af danske Sophia Kalkau. Kunstneren, der er en af Danmarks mest markante yngre billedhuggere, har ladet sig inspirere af forskellige forskeres arbejde i sin udsmykning af det nye tekniske fakultet. Niels Bohrs atomstrukturer, som han udtænkte og tegnede i 1913, og som siden vandt ham Nobelprisen i fysik, er eksempelvis udgangspunktet for nogle af de kunstneriske dekorationer.

Til december står endnu en nyopført bygning, som vil blive hjemsted for en stor det af Det Tekniske Fakultets undervisning, klar på Campusvej 55.

Historie:

  • 1844: Odense Tekniske Læreanstalt, senere Odense Tekniske Skole, begynder sin undervisning i to loftværelser hos murermester Harald Frost, formand for skolens bestyrelse. 
  • 1899: Skolen flytter til nye bygninger ved Munke Mose. 
  • 1905: Det nyoprettede Odense Maskinteknikum, senere Ingeniørhøjskolen Odense Teknikum, slår dørene op i lokalerne ved Munke Mose med en treårig ingeniøruddannelse inden for maskinteknik. 
  • 1962: Odense Teknikum flytter til den nuværende adresse på Niels Bohrs Allé. 
  • 1966: Odense Universitet åbner for studerende og har de første år til huse i lokalerne på Niels Bohrs Allé. 
  • 2006: Ingeniørhøjskolen Odense Teknikum fusionerer med Syddansk Universitet og bliver til Det Tekniske Fakultet. 
  • 2015: Det Tekniske Fakultet flytter til nye lokaler på Campusvej og bliver en del af et samlet hovedcampus i Odense. 

For mere information, kontakt:

Mogens Brabech, chefkonsulent, Det Tekniske Fakultet, tlf. 6550 7310, mobil 2778 7310, mbra@tek.sdu.dk  

Redaktionen afsluttet: 28.06.2015