Skip to main content

Forskningens Døgn: Oplev droner og robotter

Se ingeniørstuderendes selvbyggede droner, oplev en robot skifte batteri på en drone og gå selv på opdagelse i Legos populære robot-byggeunivers til Forskningens Døgn d. 25. og 26. april 2014.

Droner er meget mere end et krigsvåben, der flyver rundt i Irak og Afghanistan. Droner hjælper nemlig også med fx at finde nødstedte på havet, få overblik ved brand eller jagte forbrydere.
Mulighederne er mange. De ingeniørstuderende har derfor også kastet sig ud i udvikling af droner, og når Forskningens Døgn finder sted i weekenden, kan du som besøgende opleve de studerendes projekter på Amfipladsen foran Studenterhuset i Odense.

Ottearmet drone udviklet af ingeniørstuderende
En gruppe af studerende har lavet en drone med otte propeller, som fx kan hjælpe landmanden med at skabe overblik over ukrudtet på en mark. Dronen er opbygget som en octorotor, hvilket vil sige, at den har otte propeller modsat de fleste andre droner, der kun har fire propeller.

”Fordelen ved at have otte propeller er en større stabilitet i luften, en højere bæreevne samt bedre sikkerhed, da den vil kunne holde sig flyvende, selvom en motor eller propel skulle gå i stykker,” fortæller Søren Møller Dath, der læser til civilingeniør i Robotteknologi.

Samtidig er den ottearmede drone så smart, at styreenheden – også kaldet autopiloten - består af open-source hardware og software, så alle har mulighed for at ændre eller tilføje nye funktioner til systemet.

Batteriet skal skiftes
De små elektriske droner bliver stadig mere udbredte, men glæden kan være kort, når dronen allerede efter små 30 minutter går død og skal have batteriet ladet op. Derfor har et andet team af studerende bygget en robot af Lego Mindstorm, hvor dronen kan lande og blive ladet op til næste flyvning – helt uden, at menneskehænder er inde over.

Det er blot eksempler på, hvad du som besøgende kan opleve på Amfipladsen til Forskningen Døgn, hvor du også har mulighed for selv at gå på opdagelse i Legos populære robot-byggeunivers, Lego Mindstorm.

Sted: Amfipladsen foran Studenterhuset
Tid: Fredag d. 25. april kl. 13-18 og lørdag d. 26. april kl. 10-15

For mere information kontakt
Journalist Birgitte Dalgaard på bird@tek.sdu.dk / tlf. 6550 7328

Læs mere om Det Tekniske Fakultet.

Redaktionen afsluttet: 21.04.2014