Skip to main content
DA / EN

SDU vil forme fremtidens droneteknologi med banebrydende uddannelse

SDU (Syddansk Universitet) lancerer en civilingeniøruddannelse med specialisering i droneteknologi - den første af sin art i Europa. Fremtidens ingeniører, der vil levere løsninger til den hastigt voksende drone-industri, skal uddannes her.

Droner kan varsle om forestående naturkatastrofer, øge bæredygtig landbrugsproduktion og finde forsvundne personer på enorme arealer. De flyvende robotter kommer forventeligt til at spille mange og store roller i fremtiden. Viden og kreativitet vil drive udviklingen.

Derfor slår det tekniske fakultet på SDU i september dørene op til en toårig civilingeniøruddannelse med specialisering i droneteknologi, som bliver den første af sin art i Europa. Målet er at uddanne ingeniører, der kan udvikle teknologien til dronernes spirende industrieventyr.

”Robotforskning er et afgørende grundlag for at kunne uddanne civilingeniører med specialisering i droneteknologi. Vi er førende på robotområdet og har Danmarks væsentligste dronetestfacilitet i umiddelbar nærhed i form af HCA Airport. SDU har derfor de bedste forudsætninger for at uddanne civilingeniører til droneindustrien, og sørger med dette initiativ for rettidig uddannelse af de ingeniører der skal drive udviklingen og forankre en væsentlig del af denne spirende industri i Danmark” siger fakultetets nyligt tiltrådte dekan, Henrik Bindslev.

Ifølge estimater fra EU vil droner udgøre ti procent af luftfartsmarkedet om ti år. Det svarer til en industri på 15 milliarder euro om året.  For at estimatet kan holde stik, er det essentielt at lovgivningen tilpasses den nye virkelighed, som de flyvende robotter skaber, så droner får mulighed for at flyve Beyond Line Of Sight, som det hedder i luftfartssproget. Forudsætningen er dog, at dronerne er mere pålidelige end de er nu – et aspekt SDU også vil arbejde med.

Den nye civilingeniøruddannelse med specialisering i droneteknologi er åben for optag frem til semesterstart i september. Det kræver en bachelor i robotteknologi eller anden relevant ingeniøruddannelse at blive optaget.

Viden om robotter overføres til droner

Den nye uddannelse bliver en specialisering af SDU’s eksisterende civilingeniøruddannelse i robotteknologi, og de to teknologiområder kommer til at hænge tæt sammen.

”Megen af vores ekspertise om robotter, kan direkte overføres til droner. Det kan for eksempel være inden for sensorer til at sikre, at droner ikke flyver ind i forhindringer, øvrig flytrafik og hinanden” forklarer Kasper Hallenborg, som er institutleder for Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet, der huser den nye uddannelse.

Universitet og lufthavn i parløb

SDU har et tæt samarbejde med HCA Airport, der har Danmarks førende dronetestfacilitet i form af UAS Test Center Denmark. Det giver unikke muligheder for den nye uddannelse.

”Samarbejdet med UAS Denmark og vores erhvervsnetværk giver os en uvurderlig mulighed for at skabe synergi mellem forskning, innovation og uddannelse. Studerende kan for eksempel teste deres viden af i praksis, ligesom vi forventer, mange kan skrive deres speciale hos de dronevirksomheder, der bruger lufthavnen,” siger Kasper Hallenborg.

I lufthavnen hilser de den nye uddannelse velkommen:

”Vi er særdeles positive over for SDU’s satsning på en ny civilingeniøruddannelse specialiseret i droner. Det spiller rigtig godt sammen med vores ambitioner om at skabe et af Europas førende centre for droneteknologi,” siger HCA Airports direktør Christian Berg.

For mere information, kontakt:
Institutleder Kasper Hallenborg

Redaktionen afsluttet: 14.04.2015