Skip to main content
DA / EN

To professorer hædret med Dannebrogsordenen

Hele to professorer fra Det Tekniske Fakultet på Syddansk Universitet er blevet hædret med et af kongerigets fineste ordener, Dannebrogsordenen.

De to professorer fra Syddansk Universitets (SDU) Tekniske Fakultet, Henrik Gordon Petersen og Jacob Buur, er per 3. oktober blevet udnævnt til Riddere af Dannebrog.

Effektiv robotstyring

Den 54-årige Henrik Gordon Petersen beskæftiger sig primært med robotteknologi til industrien. Gennem hans professorat på Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet på SDU arbejder han for at udvikle algoritmer, der optimerer robotternes styring.

”Kort sagt, arbejder jeg med at udvikle robotteknologi, der eksempelvis kan tage hensyn til for eksempel uregelmæssigheder i produktionen, så robotterne kan løse mere vanskelige opgaver, som i dag udføres manuelt. På den måde kan vi være med til at gøre industrien mere effektiv og tage del i at redde fremstillingsvirksomheden i Danmark”, siger Henrik Gordon Petersen.

Han er uddannet cand. scient i matematik med fysik som sidefag og skrev ph.d. i anvendt matematik. Han bliver slået til Ridder af Dannebrog efter godt og vel 25 år hos SDU, hvorfra han også er uddannet og i 1987 påbegyndte sin ph.d.

”Jeg er naturligvis glad og beæret over udnævnelsen, og jeg tolker det som en hædersbevisning for et stort stykke arbejde inden for et bestemt område”, siger professoren.

Brugerinddragelse i produktudvikling

Professor Jacob Buur er forskningsleder for den nye forskningssatsning SDU Design, der samler 50 designforskere på tværs af de tekniske, humanistiske og samfundsvidenskabelige fakulteter i Kolding. I 2008 etablerede han det tværfaglige forskningscenter SPIRE ved Mads Clausen Instituttet på SDU i Sønderborg med midler fra Det Strategiske Forskningsråd.

56-årige Jacob Buur får Dannebrogsordenen for sin forskning, der udvikler nye innovationsprocesser med videoetnografi, brugerinvolvering, virksomhedssamspil – og teater.

”Det er en stor ære at blive anerkendt for mit arbejde med at bringe forskere sammen fra så forskellige fagområder som design, ingeniørvidenskab, antropologi, kommunikation og økonomi. For tværfaglighed er nødvendig i dag, hvor samfundsudfordringerne er blevet svært komplekse at ’designe’ løsninger til”, siger han.

Jacob Buur er civilingeniør fra Danmarks Tekniske Universitet (DTU) og skrev sin ph.d. samme sted om designmetoder blandt andet efter studier i Japan. Inden han kom til SDU som professor i 2000, var han gennem ti år leder af Danfoss’ forskning indenfor brugerorienteret design.

Ordnerne er overrakt, men de to professorer har endnu ikke været i audiens hos Dronning Margrethe.

For mere information kontakt:
Professor Henrik Gordon Petersenhgp@mmmi.sdu.dk
Professor Jacob Buurbuur@mci.sdu.dk

Redaktionen afsluttet: 28.10.2014