Velkommen til Det Humanistiske Fakultet
Her uddanner vi mere end 1500 studerende om året og tilbyder 46 videregående uddannelser inden for bl.a. sprog, pædagogik, kultur, historie, design, information og kommunikation og meget mere.
Som fakultet er vi optaget af både at bedrive anvendelsesorienteret forskning og grundforskning samt at arbejde sammen med og bidrage til verden omkring os – såvel lokalt og nationalt som globalt.
Nyheder fra Humaniora
Litteraturpris
05.09.2024
Verdensberømte Margaret Atwood besøger SDU
Mød bestsellerforfatteren bag The Handmaid's Tale på SDU mandag 28. oktober, når hun kommer til Odense for at modtage H.C. Andersen Litteraturprisen 2024.
Spørg eksperten
04.07.2024
Hvad kan skønlitteratur lære os om identitetsdebatten?
I den offentlige debat og på sociale medier foregår en ofte polariseret debat om identitetspolitiske emner som woke, mental load, racisme, feminisme og ligestilling. Hvordan kan skønlitteratur bidrage med vigtig viden til disse diskussioner? Og hvad kan vi lære af de mennesker, vi læser om? Det spørger vi litteraturforsker Marie-Elisabeth Lei Pihl om.
Fokus: EM 2024
27.06.2024
Det tyske Mannschaft kan ikke samle nationen mere
Lektor i tysk Moritz Schramm deler ikke tyskernes forhåbninger om, at EM kan samle nationen som man så det i 2006. Til dette EM er det politiske klima i Tyskland og opbakningen til landsholdet anderledes.
Ansættelse
21.06.2024
Ny leder til Institut for Design, Medier og Uddannelsesvidenskab
Den nye leder af Institut for Design, Medier og Uddannelsesvidenskab bliver lektor Alexandra Holsting.
Fokus: EM 2024
19.06.2024
Overvind frygten for tysk med en metode, der virker
Der er en ting, der i særlig grad kan hjælpe folk med at lære tysk – og andre fremmedsprog. Da det gik op for kandidat i tysk og idræt Jacob Nørregård blev det hans professionelle mission at udbrede metoden for at overkomme fremmedsprogsangst.
Fokus: Forplantning
23.05.2024
Lave fødselstal skaber altid krisestemning i Danmark
Hvis der er noget, der kan føre til politisk debat og reformer af samfundet, er det faldende fødselstal. Gennem det 20. århundrede har befolkningskriser bidraget til at skabe grundlaget for velfærdsstaten. Men staten har også blandet sig i, hvem der kunne blive forældre. Interview med adjunkt Cecilie Bjerre.
Bevilling
08.05.2024
Tysklands og Italiens koloniale fortid er en ny stemme i den kollektive erindring
Lektor Jessica Ortner har modtaget godt 6 millioner fra Danmarks Frie Forskningsfond til et projekt om tysk og italiensk postkolonial litteratur.
Bevilling
08.05.2024
Er skrivning noget for mig?
Mange elever lykkes ikke med at blive gode skrivere i folkeskolen. Et nyt forskningsprojekt sætter fokus på udviklingen af elevernes skrivekundskaber i danskfaget.
Bevilling
08.05.2024
Livskvalitet i den virtuelle verden
Professor i filosofi Søren Harnow Klausen har modtaget knap 6 millioner fra Danmarks Frie Forskningsfond til at undersøge menneskers livskvalitet, når de befinder sig i en virtuel verden.
Børns trivsel
12.04.2024
Hvordan går det med trivslen i folkeskolen?
Nogle taler om trivselskrise, mens nationale målinger viser, at de fleste børn og unge trives. Så hvad er op og ned i debatten om børn og unges trivsel? Det har vi spurgt trivselsforsker lektor Eva Lykkegaard om.
Skoleliv
05.04.2024
Mere dialog i klassen kan skabe højere trivsel
Kun en lille del af eleverne i de danske grundskoler deltager aktivt i den mundtlige undervisning, viser forskning. Et nyt forskningsprojekt vil ændre praksis i skolerne og har potentialet til at forbedre trivslen.
Bevilling
23.02.2024
Et er teori - noget andet er praksis
Ny bevilling fra Innovationsfonden til 2 ErhvervsPhD projekter skal hjælpe med en bedre kobling mellem undervisning og praksis for unge på erhvervsskolerne.
02.02.2024
Mindeord for Søren Mørch
Søren Mørch var en varm fortaler for anvendt forskning og for forskeres forpligtelse til at skabe videnskabeligt begrundede synteser, der kunne skabe overblik og viden.
Bevilling
19.01.2024
Designforskning på SDU skal styrke den bæredygtige omstilling
Ny EU-Horizon bevilling til Marie Skłodowska-Curie Ph.d. Netværket CoDesign4Transitions
Litteratur
09.01.2024
To skønlitterære forfattere flytter ind på SDU
De anmelderroste forfattere Glenn Bech og Rasmus Daugbjerg bliver begge writer-in-residence på Syddansk Universitet.
Bevilling
01.12.2023
10 millioner kroner til 4 ph.d.-projekter
Ph.d.-rådet for Uddannelsesforskning under Uddannelses- og Forskningsministeriet har bevilget 10 millioner til 4 projekter på Det Humanistiske Fakultet. Projekterne omhandler dansk som andetsprog, bæredygtighedsundervisning, læremidler og elever i specialtilbud.
Bevilling
30.11.2023
Hvordan passes der bedst på Guds grønne jord?
Religiøse miljøbevægelser etableres verden over, også inden for islam. Danmarks Frie Forskningsfond har bevilget godt 6 millioner kroner til et projekt, der undersøger sammenhængen mellem islam, natur og miljø.
Bevilling
23.11.2023
Godt 22 millioner til europæisk projekt, som belyser børns kulturforståelse
Med bevillingen fra Horizon Europe, der er den første af sin art til det humanistiske fakultet, vil projektet EXPloring and Educating Cultural literacy Through Art (EXPECT_Art) bidrage til social forandring for marginaliserede grupper i Europa ved at udforske nye metoder til at udvikle kulturforståelse blandt skolebørn og andre grupper.
Bevilling
14.11.2023
Dialogisk Undervisning skal styrke sammenholdet og læring i klassen
3 millioner kroner fra Danmarks Frie Forskningsfond til projekt, som skal undervise de kommende lærere i skolerne i at anvende inkluderende dialoger til at styrke en tryg skolekultur og elevernes læring.
Bevilling
14.11.2023
Hvordan står det til med elevernes trivsel?
3 millioner kroner fra Danmarks Frie Forskningsfond til projekt, der sætter elevernes stemmer i centrum, så de definerer, hvordan de trives, og hvad trivsel er.
Podcast-serie
07.11.2023
Ny podcast-serie: H.C. Andersen i England
Hør om Andersens venskab med Charles Dickens, de første oversættelser af eventyrene til engelsk i 1800-tallet, om Andersens betydning for Lewis Carroll, hans udbredelse til indisk kultur i 1850’erne og om Disney-adaptioner, som fornyr Andersens eventyrkunst i dag
Bevilling
03.11.2023
Lad os lege fremtiden
3 millioner kroner fra Danmarks Frie Forskningsfond til projekt, der vil engagere unge i klimaproblematikker via rollespil.
Bevilling
03.11.2023
3 millioner kroner til projekt, der skal styrke gymnasieelevers engagement i klima- og miljøspørgsmål
De nyeste rapporter om klimaforandringer fra FN's IPCC-panel har vist, at når unge er engagerede i klimaspørgsmål, påvirker det politikerne, så de i højere grad i støtter tiltag, der bekæmper klimaforandringer.
Priser
30.10.2023
SDU’s Innovationspris 2023 går til Narrativ medicin
I projektet Narrativ medicin udvikler humanister og medicinere nye tværfaglige indsatser for at forbedre det danske sundhedssystem. Det modtager de SDU's Innovationspris for.
Bevilling
29.09.2023
Godt 3 millioner kroner fra Danmarks Frie Forskningsfond til projekt, som skal hjælpe børn i sorg
Hvert år mister 2.000 børn under 18 år en forælder. Små børn har som regel svært ved at sætte ord på den sorg, de gennemlever, så projektet bygger på ideen om, at kreative og nonverbale udtryksmidler kan hjælpe børnene med at bearbejde sorgen.
Forskningspris
07.09.2023
Professor Anne-Marie Mai modtager Carlsbergfondets Forskningspris 2023
Professor Anne-Marie Mai modtager prisen for sin årelange indsats inden for dansk litteraturhistorisk forskning. En indsats, som har ændret vores opfattelse af, hvordan litteraturen kan undersøges og analyseres. Hun har også været helt i front, når det gælder forskningen i litteratur skrevet af kvinder, og formidler til et bredt publikum i både ind- og udland.
Anbefalinger
05.07.2023
Hvilke bøger skal du læse denne sommer?
Det er sommer, ferien står for døren og det er tid til at slappe af. Læs med, når vores eksperter i litteratur giver deres anbefaling af, hvad der – efter deres mening – er det bedste, du kan læse denne sommer.
Bevilling
28.06.2023
6.7 millioner fra VELUX FONDEN til projekt om Bio-maskinernes æstetik og spørgsmålet om liv
Hvad det vil sige at være i live? Vi er i dag omgivet af virtuelle assistenter, selvlærende computersystemer, adaptive robotter og andre digitale teknologier, der udviser en form for liv og som vi lever tæt sammen med. De nye digitale teknologier rejser spørgsmålet om, hvem og hvad der er levende, og hvordan vi mennesker lever sammen med teknologierne.
Bevilling
28.06.2023
Knap 5 millioner fra VELUX FONDEN til projekt om bedre kommunikation for at øge seksuel lighed og sundhed
“Let’s talk about sex, baby” sang Salt-N-Peppa, men det er måske ikke så nemt, som vi tror. I Danmark bryster vi os af at leve i et samfund præget af seksuel lighed, frisind og adgang til viden, men nyere forskning og rapporter sår tvivl om den seksuelle sundhed i Danmark. Viden, holdninger og adfærd i forhold til seksualitet afspejles i og formes af kommunikation om emnet. Projektet adresserer uvidenhed og ulighed i forhold til seksuel sundhed i Danmark fra et kommunikationsperspektiv.
Heksekunst
23.06.2023
Heksen er blevet en feministisk heltinde
Ifølge folketroen er sankthans en aften, hvor både det gode og onde træder frem. For at holde det onde væk, fejrer vi traditionelt midsommeren med bål – og nogle steder brændes heksedukker. Men i dag dyrkes heksen som cool naturkraft, og det skaber debat om traditionen. Historieprofessor Louise Nyholm Kallestrup forklarer her, hvorfor heksen er blevet cool, og hvorfor der ikke kommer en heksedukke på hendes bål.
SDU Sønderborg
23.06.2023
International erhvervsøkonomi-uddannelsen fortsætter
En ny struktur på uddannelsen International erhvervsøkonomi med fremmedsprog i Sønderborg sikrer, at uddannelsen fortsat kan udbydes med en tysk linje takket være Europa-Universität Flensburg (EUF).
Læsning
21.06.2023
DR og SDU vil lære børn at læse på nye måder
Forskere fra Syddansk Universitet er med i et storstilet projekt støttet af Trygfonden og med DR i spidsen, hvor målet er at styrke læselysten hos alle Danmarks børn.
Kunstig intelligens
08.06.2023
I bund og grund forstår ChatGPT ikke noget
Chatbotten ChatGPT har sat gang i en storm af diskussioner om, hvad kunstig intelligens kan betyde. Samtalen er dog ikke ny, og lektor Nikolaj Nottelmann giver her filosofisk indblik i, hvad kunstig intelligens kan – og bestemt ikke kan.
Bevilling
26.05.2023
Litteraturprofessor skal stå i spidsen for ambitiøst forskningscenter
SDU-professor Anders Engberg-Pedersen tiltræder som leder af ’Nordic Humanities Center for Challenge-Based Inquiry’ den 1. juni.
Kunstig intelligens
25.05.2023
7 ting du skal vide om AI i skolen
Kunstig intelligens kommer til at ændre undervisning i skolerne på godt og ondt. Professor i uddannelsesvidenskab Nikolaj Elf giver her et indblik i, hvordan skolen vil ændre sig, og hvad vi skal være opmærksomme på.
Sprog og læring
20.04.2023
Tidlig start på fremmedsprog øger ikke nødvendigvis læring
Jo yngre betyder ikke nødvendigvis jo bedre, når det kommer til at lære engelsk. Det viser et tværfagligt forskningsprojekt, som har fulgt to grupper børn over en årrække.
Skærm, skærm, skærm
22.03.2023
Skærme åbner døre til uforpligtende pusterum
Skærmtid bliver ofte anset som tidsspilde. Men vi har brug for de pusterum, som en tur på sociale medier kan give, og samtidig indgår vi i uforpligtende fællesskaber, som giver energi, fortæller professor i medievidenskab.
Irak-krigen
20.03.2023
Hvordan ser det ud i Irak i dag, 20 år efter krigen?
Det er 20 år siden, Irak blev invaderet, og vesten trak sig ud i 2011, men hvordan er situationen i landet i dag, både politisk og blandt civilbefolkningen? Vi har spurgt lektor og ph.d. ved Center for Mellemøststudier på SDU Helle Lykke Nielsen.
Skærm, skærm, skærm
15.03.2023
Hvad gør skærme ved kommunikationen mellem læge og patient?
Patienter bruger e-mailkonsultationer ved lægen til mange typer og ofte kompleks kommunikation. Lektor Anette Grønning fortæller om, hvad der sker, når læge og patient kommunikerer via skærm.
Skærm, Skærm, skærm
14.03.2023
Skærme har altid skabt moralsk panik
Engang var skærmen et elegant udformet møbel midt i stuen. I dag går vi alle sammen rundt med dem i lommen, og i fremtiden kommer skærmene måske til at være tynde og fleksible som stof og kunne fungere som usynlighedskapper. Her er fem nedslag i skærmteknologiens historie.
Kvindernes kampdag
08.03.2023
Litteraturforskerens guide til 5 værker om nutidens kvindeliv
Litteraturen genforhandler i disse år indgroede forestillinger om kvindeliv. Litteraturforsker på SDU Camilla Schwartz guider her til fem værker, der alle tager et opgør med nutidens normer.
Kvindernes kampdag
08.03.2023
Hvad kan nutidens litteratur fortælle os om kvindeliv anno 2020’erne?
Et væld af forfattere forsøger i disse år at skrive nutidens kvindelivserfaringer ind i litteraturhistorien. Men hvad fortæller værkerne os om det at være kvinde i dag, og hvorfor alle disse udgivelser netop nu? Vi har spurgt litteraturforsker på SDU Camilla Schwartz.
HCA-litteraturpris
03.03.2023
Karl Ove Knausgård besøger alligevel SDU
Den anerkendte norske forfatter tager til maj del i det traditionsrige forfattermøde på universitetet som modtager af H.C. Andersen Litteraturprisen.
Rusland-Ukraine
24.02.2023
Særlov fik minimal betydning for ukrainske flygtningebørn
Skoler mangler beredskab for, hvordan de tager imod flygtningebørn, når store strømme af flygtninge kommer til Danmark. Det tyder i hvert fald de foreløbige resultater fra et stort forskningsprojekt fra Center for Grundskoleforskning på.
06.01.2023
Et studiejob som instruktor fik Rikke til at gå underviservejen
Inden Rikke Holm Jensen startede på sin bachelor i Designkultur og Økonomi i sommeren 2016, troede hun, hun skulle være designer eller arbejde med markedsføring inden for modebranchen. Et tilbud om at blive instruktor, hvor hun skulle undervise andre studerende, ændrede hendes planer, og nu er hun adjunkt på Tietgen Handelsgymnasium i Odense.
Ny ledelse i H.C. Andersen Centret
16.12.2022
Ny ledelse i H.C. Andersen Centret
Det bliver både velkendte og erfarne kræfter, der nu kommer til i ledelsen af H.C. Andersen Centret ved SDU. Lektor Torsten Bøgh Thomsen tiltræder som centerleder og professor Anne-Marie Mai tiltræder som programleder fra årsskiftet.
Fyens Stiftstidendes forskerpris
28.11.2022
Anne Marie Mai og Jørgen Ellegaard modtager Fyens Stiftstidendes forskerpris
De to SDU-professorer Anne-Marie Mai og Jørgen Ellegaard Andersen modtog i fredags den årlige forskerpris fra Fyens Stiftstidende. Med hæderen følger 15.000 kroner til hver.
Efter COVID 19
15.11.2022
De langsigtede konsekvenser af COVID-19
Restriktionerne og usikkerheden knyttet til COVID-19 har påvirket mange elevers læring og trivsel negativt. Det nordiske INSPECT-projekt undersøger de langsigtede konsekvenser af COVID-19. Undersøgelsen kan hjælpe de nordiske skoler til at fastholde deres stærke traditioner.
FV22
27.10.2022
Litteraturen skildrer et omsorgsfattigt velfærdssamfund
Den nyere litteratur skildrer ofte et velfærdssystem, der efterlader den enkelte i en søgen efter omsorg. Værkerne er vigtig læsning, for ifølge litteraturprofessor Anne Marie Mai er litteraturen en seismograf over vores samfund, som kan føre til både ny forståelse og politiske forandringer.
Grundskoleforskning
11.10.2022
Klimaforandringer skal på skoleskemaet
Der er blevet opfordret til, at elever i grundskolen lærer om den grønne omstilling. Det er Center for Grundskoleforskning på SDU nu i gang med at undersøge, hvordan man gør bedst, men det er et dilemmafyldt forehavende, viser tidlige fund.
Donation
01.09.2022
Nyt nordisk humanistisk center skal skabe nye forståelser af verdens samfundsudfordringer
Ved hjælp af en donation fra Den A.P. Møllerske Støttefond etablerer Københavns Universitet og Syddansk Universitet et nyt forskningscenter – Nordic Humanities Center for Challenge-Based Inquiry. Centeret skal med afsæt i humanistiske discipliner bidrage med nuancering, perspektivering, nye forståelser og handlemuligheder i forhold til de helt store samfundsudfordringer som for eksempel klimakrisen og pandemier.
Mennesket og havet
23.08.2022
Vi kan bruge litteraturen til at forstå klimaforandringerne
I en ny bog viser litteraturprofessor Søren Frank fra SDU, hvordan menneskets forhold til havet har ændret sig gennem historien. Kortlægningen kan hjælpe os til bedre at forstå og handle på klimaforandringerne, mener han.
Tilbage til Antikken
11.08.2022
Ny teknologi bringer forskere helt tæt på antikkens mennesker
Digitalisering og ny teknologi giver nu forskere mulighed for at få adgang til de skjulte lag i antikke tekster, så man faktisk kan fornemme forfatternes følelser, og hvad de tænkte.
Læselyst
08.08.2022
Vi skal (også) lære at læse langsomt
Danske børn og unge læser mindre og mindre. De har sværere ved at læse længere og holde fokus. Ifølge SDU-forsker er der et for ensidigt fokus på korrekt og hurtig læsning i folkeskolen, hvilket minimerer de fantaserende, fordybende og forstående elementer ved læsningen. Og det skal der fokus på, hvis de kommende generationer skal besidde kritisk og kreativ tænkning, lyder det fra Sarah Bro Trasmundi.
Coronarefleksioner - Ane Qvotrup
01.04.2022
Hvad har du lært af covid-19?
I denne interviewserie taler vi med nogle af SDU’s fremtrædende covid-19-eksperter om, hvad de seneste to års sundhedskrise har betydet og forandret. Denne gang retter vi fokus mod landets skoler.
Kvinders kulturarv
09.03.2022
Hvad læste kvinder i 1600-tallet?
Meget tyder på, at 1600-tallets bedst stillede kvinder var aktive i intellektuelle debatter og læste vældig varieret, selvom latinskoler og dannelsesrejser var lukket land for dem. SDU-forsker får nu unik adgang til fynske Karen Brahes enestående bibliotek for at finde fyldige svar på, hvad kvinder læste og skrev dengang.
Spørg eksperten: Kampdag
08.03.2022
Hvorfor er ligestilling så svært at opnå?
Hvilke tre temaer er det værd at rette fokus mod, hvis der skal opnås mere ligestilling i samfundet. Uddannelsesvalg, familieliv og kønsidentitet lyder professor Karen Hvidtfeldts bud, som hun uddyber her.
Atomfrygt
28.02.2022
Historien former stadig vores holdning til atomteknologier
Krigen i Ukraine og klimadebatten er i fuld gang med at sætte vores holdninger til atomkraft på prøve. Danskerne har altid haft et lidt anderledes forhold til atomenergi og atomvåben end flere lande omkring os, forklarer SDU-forsker Casper Sylvest. Men hvor kommer frygten fra? Det dykker vi ned i her.
Writer-in-residence
07.02.2022
Skønlitterær forfatter flytter ind på SDU
De næste to år er den anmelderroste forfatter Luka Holmegaard writer-in-residence på Syddansk Universitet og tilknyttet Center for Køn og Diversitet. Vi mødte forfatteren til en snak om alle de muligheder, der åbner sig, når litteratur og videnskab er under samme tag.
Anbefalinger
21.12.2021
Savner du gode råd til, hvad skal du skal høre, se og læse i din juleferie?
Julen står for døren, og for de fleste af os venter nogle helligdage, hvor vi kan se familie og venner, spise julemad og åbne gaver. Når der er en stille stund, hvor du kan sætte dig med en kop kaffe og en småkage for at blive både klogere og underholdt – hvad skal du så vælge? Bare rolig - vi guider dig!
Otte forskere får Carlsberg bevillinger 2021
07.12.2021
Otte forskere får Carlsberg-bevillinger 2021
En række forskerne på Det Humanistiske Fakultet på SDU kan glæde sig særligt meget denne december. I denne uge fik de nemlig besked om, at de har modtaget en Carlsberg-bevilling til deres projekter.
Sprogudvikling
04.11.2021
Alle børn skal ses og høres
Alt for mange børn med sprogproblemer overses i dag. SDU-forsker Laila Kjærbæk og en række kollegaer slår nu til lyd for større fokus på børns evne til at anvende og forstå sprog i sociale sammenhænge og senere også til at læse og skrive. Det betyder – hvis det står til dem – nye måder at vurdere og stimulere børns sprog og flere ressourcer i form af mere viden og flere hænder til daginstitutioner.
Tysk valg
16.09.2021
Vi misforstår ofte Tyskland
Lektor Moritz Schramm vil gøre danskerne klogere på Tyskland. Derfor har han skrevet en bog om kampen om midten i tysk politik i det 21. århundrede.
Velux bevillinger 2021
01.07.2021
Tre Velux-bevillinger til Humaniora
VELUX FONDENs kernegruppeprogram bevilliger i år 41 millioner til otte forskningsprojekter - 3 af projekterne går til forskere på Syddansk Universitet.
03.06.2021
Mindeord for Bent E. Kjær
Bent E. Kjær (1946-2021), initiativtager til og afgørende kraft i etableringen af Logopædiuddannelsen ved Det Humanistiske Fakultet, er gået bort. Æret være hans minde.
Nyt Center
27.05.2021
Nyt Center for Køn og Diversitet åbner på SDU
Den offentlige samtale er fyldt med debatter om køn og ligestilling, men de komplekse problemstillinger er svære at få løst. Nyt Center for Køn og Diversitet på SDU vil samle kulturforskere og samfundsaktører om at skabe ny viden og løsninger på området.
Hæder
06.05.2021
EliteForsk-pris til SDU-forsker
Anders Engberg-Pedersen er en af fem fremragende yngre forskere, som i dag hædres af Uddannelses- og Forskningsministeriet. Han forsker i, hvordan krig og kultur har formet hinanden.
Psykoterapi
15.04.2021
Kroppen skal med i terapi
Hvorfor hjælper det ofte patienter med psykiske problemer at sidde på en stol og tale med en terapeut? Det har sprogforskere på SDU undersøgt gennem studier af 634 terapisamtaler, og deres resultater udfordrer vores gængse opfattelse af terapi.
Klimalitteratur
15.03.2021
Cli-fi kan lære os om fremtiden
Klimalitteraturen er i fuld gang med at blive en af tidens mest prominente genrer. Den fremhæves for sine bidrag til klimadebatten, men kan litteratur virkelig hjælpe os med at løse klimakrisen? Det har får studerende på SDU nu mulighed for at afprøve med konkurrencen ”Write your future”.
Kvinder i forskning
11.03.2021
Kvinder i forskning: Aglae Pizzone
I anledningen af Kvindernes Internationale Kampdag d. 8. marts kan du her møde en række kvindelige forskere fra SDU og blive klogere på, hvordan de ser på det at være kvinde i forskningsverdenen.
Kvinder i forskning
10.03.2021
Kvinder i forskning: Louise Nyholm Kallestrup
I anledningen af Kvindernes Internationale Kampdag d. 8. marts kan du her møde en række kvindelige forskere fra SDU og blive klogere på, hvordan de ser på det at være kvinde i forskningsverdenen.
Genåbning
08.02.2021
Tilbage i corona-skolen
Nu vender de yngste elever tilbage til skolerne, og de har stigende corona-bekymring og en del negative oplevelser fra hjemmeskolen med i tasken. Uddannelsesprofessor Ane Qvortrup guider til, hvordan skolerne kan løfte udfordringerne.
Sprog på tværs
02.02.2021
Sprogundervisningen får et løft
Det er hurtigere og mere effektivt at lære nye sprog, hvis man arbejder tværsprogligt i undervisningen, viser forskningen. Nyt udviklingsprojekt vil have den viden ud at virke på læreruddannelserne.
hjemmearbejde
26.01.2021
Hvordan holder I motivationen under corona?
I snart et år har corona-pandemien præget vores arbejds- og studieliv, men hvordan holder I motivationen under de helt anderledes betingelser? Det spurgte vi fem medarbejdere fra Humaniora om.
Bevilling
26.01.2021
EU-bevilling til at undersøge middelalderens kunst og ritualer
Center for Middelalderlitteratur har sammen med to partneruniversiteter modtaget 6,7 mio. kr. fra EU til at opbygge et netværk for studier af middelalderens kunst og ritualer.
dødsfald
15.01.2021
Et mindeord mere for Hans Frede Nielsen
Med stor beklagelse har tidligere studerende og unge kollegaer modtaget besked om, at professor emeritus Hans Frede Nielsen fra Institut for Sprog og Kommunikation er gået bort. De mindes her en engageret og humørfyldt underviser og kollega.
Dødsfald
13.01.2021
Mindeord for Hans Frede Nielsen
Hans Frede Nielsen (1943-2021), professor emeritus ved Institut for Sprog og Kommunikation, er gået bort. Æret være hans minde.
kavalkade
17.12.2020
Året der gik på Humaniora
Selvom verden er lagt ned af coronapandemi, skal vi stadig huske at fejre årets succeser og spændende nye initiativer. Derfor får du her årskavalkaden 2020’s bedste nyheder fra Humaniora.
verdensmålene
17.12.2020
Sådan kan verdensmålene formidles digitalt
Et hold studerende fra IDK har i efteråret udviklet en hel stribe digitale læremidler, der skal gøre udvalgte verdensmål håndgribelige for forskellige målgrupper.
udnævnelse
16.12.2020
Filosofi får to nye professorer
Anne-Marie Søndergaard Christensen og Mikkel Gerken er udnævnt til ny professor-duo på Filosofi. Vi stillede 5 spørgsmål til professorerne.
Nye forskningsideer
03.12.2020
Fire HUM-forskere får Carlsberg-bevillinger
Fire humanistiske forskere på SDU fik en særligt god start på december. I denne uge fik de nemlig besked om, at de har modtaget hver en Carlsberg-bevilling til deres projekter.
Doktordisputats
30.11.2020
Romaner er mere end bare ord
Forfattere og forlag har de seneste årtier eksperimenteret løs med billeder, typografi og layout i romanen som stort set aldrig før. Derfor har SDU’s nye doktor i multimodal stilistik udviklet en solid værktøjskasse til at forstå, hvordan romanens mange elementer påvirker læseoplevelsen.
Fødevarer
20.11.2020
Bæredygtighed fra mark til middagstallerken
Kolding bliver fra 2021 et levende laboratorium for, hvordan man skaber et mere bæredygtigt fødevaresystem. SDU og Kolding Kommune har netop fået en EU-bevilling på 8,2 mio. kr. til projektet Food2030 in Kolding.
Sprogudvikling
10.11.2020
Flersprogede børn får ekstra sproghjælp i Covid-19-krisen
Flersprogede børn i Odense og Esbjerg får nu hjælp til at begrænse de negative konsekvenser af corona-krisen. I et nyt projekt tilbyder den frivillige organisation 2 Timer om Ugen og sprogforskere fra SDU ekstra sprogstimulering og forældrestøtte.
litteratur
05.11.2020
Litterær komet er ny leder af H.C. Andersen Centret
Professor Lasse Horne Kjældgaard bliver ny leder af H.C. Andersen Centret på SDU. Han ser frem til at fordybe sig i Danmarks mest berømte forfatter, som er en livslang passion for ham.
Nyt center
02.11.2020
SDU opretter nyt center for kultur og teknologi
Teknologier former vores kultur og samfund – og det skal vi debattere og undersøge langt mere. Det er udgangspunktet for SDU’s nye Centre for Culture and Technology, der åbner 6. november.
Grøn omstilling
29.10.2020
Skoleforskere vil løfte undervisningen i grøn omstilling
Der skal være fokus på kvalitet, når danske elever får undervisning i grøn omstilling. Det mener en række af landets skoleforskere, der sammen har fået en millionbevilling til at udvikle kvalitetskriterier for den gode undervisning i grøn omstilling.
Højtid
28.10.2020
Så er det Halloween-tid igen
Selvom myndighederne maner til ’trick or treat’-stop i år, rammer Halloween stadig de danske butikker, skoler og hjem med usvækket kraft her i oktober. Men hvorfor er vi egentlig så fascinerede af den nye danske højtid, og hvorfor tiltrækker gyset og det uhyggelige os som mennesker?
udnævnelse
02.10.2020
Tim Jensen genvalgt som præsident
Tim Jensen, lektor ved Religionsstudier, er blevet genvalgt som præsident for International Association for The History of Religions (IAHR). Han tager dermed fem år mere i spidsen for en af verdens førende organisationer for fremme af videnskabelige religionsstudier. Vi stillede fem spørgsmål til præsidenten, der også kan fejre 25 års-jubilæum på SDU i 2020.
Prisnomineringer
25.09.2020
Christian 2. – dårlig regent eller misforstået helt?
Vi har talt med Lars Bisgaard om, hvordan hans værk om den berygtede og berømmede konge Christian 2. blev til virkelighed.
Amerikansk valg
25.09.2020
Klog på det amerikanske valg med SDU
USA står ved en skillevej, og præsidentvalget ser ud til at blive et af de mest dramatiske i nyere tid. Det kræver ekstra indsigt, og derfor arrangerer Center for Amerikanske Studier på SDU et større program af foredrag, podcasts og events om det amerikanske valg.
Demokrati
22.09.2020
Demokratiet står i en midtlivskrise
Demokratiet har oplevet markante tilbageslag over de seneste årtier. I ny bog undersøger danske forskere de demokratiske problemer i dybden, og konklusionen er klar: Problemerne er ganske alvorlige og corona-krisen gør det ikke bedre.
sundhedsfilosofi
18.09.2020
SDU får Center for Sundhedsfilosofi
Hver eneste dag står personalet i sundhedsvæsenet overfor etiske dilemmaer, men det kan være svært at finde tiden og værktøjerne til at håndtere dem i det daglige arbejde. Nu åbner SDU’s nye Center for Sundhedsfilosofi og Etik, hvor filosoffer og sundhedspersonale samarbejder om at løse problemstillinger, som ellers er vanskelige at håndtere i sundhedsvæsenet.
e-læringssystem
27.08.2020
SDU's nye e-læringssystem testes i efteråret
SDU får nyt e-læringssystem fra januar 2021, og i efteråret pilottestes Itslearning på en række uddannelser. Alle der skal arbejde med systemet får tilbud om en grundig introduktion, inden systemet går i luften næste år.
udnævnelser
27.08.2020
Kulturstudier får to nye professorer
Charlotte Kroløkke og Karen Hvidtfeldt er netop udnævnt til ny professorer på Kulturstudier. Vi stillede fem spørgsmål til professorerne.
Litteraturpris
25.08.2020
Nordens litterære rockstjerne får HCA-litteraturpris
Den norske forfatter Karl Ove Knausgård bliver den syvende modtager af H.C. Andersen Litteraturprisen – og den første fra Norden. Han kommer i efteråret 2022 til Odense og SDU for at modtage den prestigefyldte pris.
Svangerskab
20.08.2020
Er du klar til gravide mænd og gamle mødre?
Nye teknologier – især nedfrysning – og ændret lovgivning er i fuld gang med at forandre, hvem der kan få børn og hvornår vi kan få børn. Men i Danmark er det ikke alle, som har lige adgang til de teknologiske muligheder og dermed forældreskab.
Læseroplevelser
14.08.2020
Litteratur giver adgang til unikke universer
Et netop overstået forskningsprojekt har undersøgt, hvordan litteraturen bliver brugt til at lukke læseren ind i forskellige sociale miljøer, og hvordan dette kan være med til at skabe en større anerkendelse af problematikker, der knytter sig til racialisering, sygdom og køn.
Genåbning
10.08.2020
Elever og lærere ser positivt på ”corona-skolen”
Både elever og lærere har oplevet skolehverdagen præget af udeskole og corona-restriktioner som positiv. Det viser den første større undersøgelse af skolernes genåbning, som et forskerhold fra Institut for Kulturvidenskaber på SDU står bag.
Kvindeliv
10.08.2020
At blive én, som nogen har brug for
Kvindeliv i Danmark er fundamentalt forandret i løbet af de seneste 50 år, og det viser sig naturligvis også i litteraturen. Ny ph.d.-afhandling sætter fokus på, hvad den moderne kvindelige udviklingsroman fortæller om muligheder og problemer i det moderne kvindeliv.
verdensmålene
25.06.2020
Nyt forløb om bæredygtig udvikling går i luften
Fra 1. september bliver bæredygtig udvikling en del af uddannelserne på SDU, når nye studerende på 17 af universitetets uddannelser på tværs af fakulteter får et forskningsbaseret introduktionsforløb om verdensmålene for bæredygtig udvikling. Næste år rulles forløbet ud på alle uddannelser.
International undersøgelse
25.06.2020
Covid-19 skaber bekymring blandt børn – men kun lidt hos danske børn
Corona-krisen har skabt stor bekymring – også blandt børn i hele verden – og medierne har en vigtig opgave i at sikre alderssvarende information om situationen, for troværdig information mindsker bekymringerne. Det viser stor international undersøgelse af børns udfordringer og medieforbrug under coronakrisen.
Ny professor
25.06.2020
Høgel er altid på opdagelsesrejse i sproget
Christian Høgel fra Centre for Medieval Literature på Syddansk Universitet, er netop blevet udnævnt til professor i middelalderlitteratur. Som professor vil han bl.a. bidrage til at øge den almindelige bevidsthed om, hvorfor klassiske sprog og middelalderlitteratur er vigtigt.
Hverdags-dilemmaer
22.06.2020
Kan teater hjælpe klimaet på rette vej?
Studerende har været med i improviseret teater for at blive bevidste om, hvordan de kan leve mere bæredygtigt. Bag projektet står forskere fra SDU, og de er imponerede over de unges engagement.
Præsidentvalg
18.06.2020
En beskidt kamp om USA’s fremtid
Det kommende præsidentvalg i USA bliver en beskidt omgang, når Joe Biden vil forsøge at overtage præsidentposten fra Donald Trump. Det vurderer SDU-forsker Niels Bjerre Poulsen og forudser en tæt valgkamp, der bliver påvirket af den nuværende coronavirus.
Religionshistorie
17.06.2020
Nyt samarbejde vil beskrive stenalderens religion
Femern-udgravningerne kan afsløre helt nye sider af stenaldermenneskenes religion og ritualer. Det er i hvert fald planen med et nyt samarbejde mellem SDU’s religionshistoriker Mikael Rothstein og Museum Lolland Falster.
Anbragte børn
02.06.2020
Når staten bliver far og mor
Problemer med retssikkerhed for familierne og manglende dokumentation præger anbringelsernes historie i Danmark. Det påviser Cecilie Bjerres ph.d.-afhandling. Historikeren har et råd til politikerne: Fordyb jer i den historiske viden om anbringelser af børn, før der igen reformeres.
tv-serie
29.05.2020
Grænselandets historie udfoldes i den bedste sendetid
SDU-historiker Rasmus Glenthøj bidrager i øjeblikket til DR’s store genforeningssatsning Grænseland og glæder sig over muligheden for at formidle en central og kompliceret del af Danmarkshistorien til befolkningen.
29.05.2020
Velkommen tilbage fra Dekanen
hjemmearbejde
29.05.2020
”Jeg glæder mig til de uformelle snakke”
Marianne Wolff Lundholt, institutleder ved Institut for Design og Kommunikation, har knoklet med at balancere hjemmearbejde og hjemmeskole og opdagede, at weekender på sporet af Danmarkshistorien hjalp. Nu glæder hun sig til, at hverdagen på SDU Kolding begynder at vende tilbage.
hjemmearbejde
29.05.2020
Hjemmearbejde med rigt dyreliv
Martin Rheinheimer, institutleder ved Institut for Historie, har på sine daglige gåture under nedlukningen fået øjnene op for det rige dyreliv i Odense M. Tilbage på campus glæder han sig til, at har-du-lige-to-minutter-samtalerne med medarbejderne igen bliver mulige.
Sammensværgelse
25.05.2020
Konspirationsteorier er udtryk for et land i krise
På verdensplan findes der utallige konspirationsteorier, som siges at være skabt af folk med livlige fantasier. Men ifølge en forsker på SDU ligger der mere bag galskaben, for teorierne kan være med til at beskrive og forklare et land i politisk krise.
Plakater
20.05.2020
Derfor er Genforeningen stadig vigtig
Selvom markeringen af 100 års-jubilæet for Genforeningen mellem Sønderjylland og Danmark er udskudt på grund af corona-krisen, er der grund til at dvæle et øjeblik ved begivenhederne dengang. De havde og har fortsat kæmpe betydning både følelsesmæssigt, politisk og nationalt, forklarer SDU-historiker.
e-læring
18.05.2020
SDU får nyt e-læringssystem
SDU får nyt e-læringssystem, som forventes i fuld drift 2021. Man har valgt, at Itslearning afløser Blackboard, da det nye system i udbudsprocessen scorede væsentlig højere på funktionalitet og brugerflade.
Bevilling
18.05.2020
5 million kr. til at undersøge radikal religion
Lektor Laura Feldt har sammen med professor mso Christian Høgel netop modtaget en af de eftertragtede DFF-bevillinger til at undersøge radikal religions tiltrækningskraft og historiske rødder.
Hjemmearbejde
17.05.2020
”Jeg er nok mere til kaptajn Jespersen end Philip Faber”
Per Krogh Hansen, institutleder ved Institut for Kulturstudier, er frivilligt blevet kældermenneske i coronatiden, for det giver plads til morgengymnastikken. Han prioriterer uformelle virtuelle møder og rækker ekstra ud til medarbejderne for at klare distanceledelsens barrierer.
Læren af krisen
04.05.2020
Filosoffer: Coronakrisen lærer os vigtige ting om os selv og andre
Coronakrisen er i gang med at forandre verden, som vi kender den. Men hvad kan vi lære af krisen og hvordan kommer vi konstruktivt igennem den? Det får du her tankevækkende bud på fra SDU’s filosoffer, der forsker i livskvalitet og moral.
Folkeskolen
04.05.2020
Hver 5. elev har svært ved corona-undervisning
Ny undersøgelse af elever og forældres oplevelse af nødundervisningen i grundskolen viser, at knap 20 procent af eleverne har det svært med nødundervisning og 35 procent af forældrene er bekymrede for børnenes læring.
Arbejder hjemmefra
04.05.2020
”Mit behov for belønning er kommet bag på mig”
Sharon Millar, institutleder ved Institut for Sprog og Kommunikation, prioriterer en-til-en samtaler og humor som værktøjer til at vise nærvær, mens hun er leder fra hjemmekontoret. Og så prøver hun at vælge yoga fremfor vingummier i løbet af arbejdsdagen.
Online-eksamen
01.05.2020
Sådan oplevede studerende online-eksamen
Fra ”en af mine bedre eksamensoplevelser” til ”en af mine undervisere var svær at høre”. Studerende oplevede deres første mundtlige online-eksaminer vidt forskelligt.
onlineeksamen
30.04.2020
Humanioras første online-eksaminer gik godt
Prodekan Lars Grassmé Binderup og lektor i Historie Kristine Kjærsgaard har haft de første studerende til online mundtlig eksamen under nedlukningen af SDU, og det gik over al forventning.
Hjemmeundervisning
20.04.2020
Gymnasieelever savner skolehverdagen
Som en del af genåbningen af Danmark, vender de ældste elever i dag tilbage på landets gymnasier. Samtidig viser en ny undersøgelse, at gymnasieeleverne har savnet hverdagen på skolen. Samtidig har mange oplevet onlineundervisningen som sværere og mere kedelig end den normale undervisning.
Digital eksamen
20.04.2020
Arbejder på højtryk med plan B for eksamen
I denne uge afvikles de første online-eksaminer på Humaniora under SDU's nedlukning, og i studieadministrationen arbejdes der på højtryk for at have en plan B klar for at afvikle alle sommerenes eksaminer online, hvis det bliver nødvendigt
nedlukning
19.04.2020
Studerende får det bedste ud af situationen
Studievejledningen har haft kontakt med flere hundrede af Humanioras studerende under SDU’s nedlukning. Her gør vejleder Tine Wåst status på de studerendes indsigter og bekymringer i denne særlige tid.
coronakrise
19.04.2020
Det kan vi lære af perioden med hjemmeskole
Hvordan har gymnasieeleverne oplevet måneden med hjemmeskole på grund af coronakrisen? Det har SDU’s uddannelsesforskere indtil videre fået over 2200 svar på. Her er de første konklusioner på undersøgelsen af det store hjemmeskole-eksperiment.
Havekultur
19.04.2020
Vis mig din have, og jeg skal sige dig….
Her er historien om vores haver. Den lærer os et og andet om menneskets forhold til naturen. Ligesom to årtiers forskning i havernes kulturhistorie har lært lektor Karin Esmann Knudsen en hel del.
coronakrise
07.04.2020
”Antiklimakset var næsten ikke til at bære”
Morten Karlsen Glensholm læser Medievidenskab på SDU og har siden 19. januar været i praktik på generalkonsultatet i Shanghai, mens corona lukkede den kinesiske metropol ned. Læs hans beretning om en praktiktid, der bestemt ikke blev som forventet.
03.04.2020
Forskere skal kortlægge H.C. Andersens litterære tricks
SDU-forskere skal nu på opdagelse i manuskripterne til 50 af H.C. Andersens mest kendte eventyr og historier for at finde ny viden om H.C. Andersens kreative proces. Augustinusfonden har netop bevilget 6,2 mio. kr. til at digitalisere et vigtigt udvalg af HCA’s ca. 20.000 manuskriptsider.
Fra hjemmekontoret
02.04.2020
”Pludselig ro til at tænke på den lange bane”
Lektor Sarah Trasmundi er rykket i hus på landet med familien og har omorganiseret sit forskningssemester til corona-tider. Det har givet luft til at skrive på en bog, hun først troede mulig om flere år.
corona-krise
01.04.2020
SDU hjælper hjerneskadede med corona-information
Sprogforsker Jytte Isaksen, to studerende og en samarbejdspartner har lynoversat myndighedernes corona-information, så også patienter med store sproglige udfordringer kan følge retningslinjerne og få dæmpet frygten for coronasmitte.
hjemmeskole
27.03.2020
Skal næste hjælpepakke gå til familier, der hjemmeskoler?
Nedlukningen af landets skoler har sat gang i et kæmpe eksperiment med digital fjernundervisning. Nikolaj Elf, professor i Uddannelsesvidenskab på SDU, følger udviklingen tæt og skriver daglige blogposts om sine observationer. Han er bekymret for, at elever og forældre overbebyrdes i den digitale hjemmeskole.
fra hjemmekontoret
27.03.2020
Hallooooo, er I der?
Tau Lenskjold, lektor ved Institut for Design og Kommunikation, har denne uge haft travlt med at omorganisere en studietur til onlinebesøg og interviews. Og så var læringskurven stejl, før hans onlineundervisning på Designstudier kom op at køre.
Status på studielivet
27.03.2020
Stor tak til underviserne
Hvordan gik uge 2 med fjernundervisning på Humaniora? Maja Fichman, der læser spansk og tysk, gør status.
Status på studielivet
26.03.2020
Virtuel vinaften og eksamensbekymringer
Hvordan gik uge 2 med fjernundervisning på Humaniora? Stephanie Pedersen, der læser cand.negot, gør status.
coronakrise
26.03.2020
Fire udfordringer for videnskabskommunikation i coronakrisen
Vellykket videnskabskommunikation er afgørende i kampen mod coronavirus, men videnskabsfolk står overfor en række kommunikative udfordringer midt i en højpolitisk og global sundhedskrise. SDU-filosof Mikkel Gerken forsker i videnskabskommunikation og udpeger her fire faldgruber og en løsning.
fra hjemmekontoret
26.03.2020
En særlig uge med corona-knap og virtuel frokost
Studiesekretær Signe Østergaard Christensen arbejder koncentreret hjemmefra med at skemalægge næste semester og er godt i gang med at opbygge nye virtuelle måder at ses med kollegaerne på.
Gymnasieforskning
24.03.2020
SDU får Center for Gymnasieforskning
Gymnasiet har været og er fortsat under forandring, og det kræver andre tilgange og nye fokuseringer i både praksis og forskning. Derfor opretter SDU nu Center for Gymnasieforskning, der skal udbygge den nationale førerposition inden for gymnasieforskningen og skrue ekstra op for samarbejdet med både gymnasierne og stærke fagmiljøer på universiteterne.
coronavirus
20.03.2020
Onlineundervisningen er i fuld gang på Humaniora
På hele Humaniora knokler alle for at afvikle mest mulig undervisning online, mens SDU er lukket ned pga. corona-virus. Vi har samlet en guide til, hvordan man bedst omlægger til fjernundervisning, og hvad man skal være særligt opmærksom på - både teknisk og studiemæssigt.
coronavirus
20.03.2020
Fem gode råd - plus det løse
Didde Elnif er journalistisk lektor ved Center for Journalistisk på SDU og har dette semester undervist online på den nye fleksible cand.public.-uddannelse, der primært udbyder digital undervisning. Her giver hun sine bedste råd videre.
coronavirus
20.03.2020
5 gode råd til dig, der underviser online
Inger-Marie Christensen er specialkonsulent i SDU Universitetspædagogik og har siden 2008 hjulpet undervisere på SDU med at udvikle og gennemføre blended learning og ren online undervisning. Hun er særlig optaget af underviserens rolle(r) ifm. blended og online læring og udgav i januar med kollegaer, artiklen ”Den blendede undervisers roller og kompetencer”.
coronavirus
20.03.2020
”Aktiviteterne på Blackboard fungerer overraskende godt”
Signe Amalie Larsen læser Kultur og Formidling og fortæller her, hvordan den første uge med fjernundervisning er gået.
coronavirus
20.03.2020
”Jeg føler mig godt rustet til disse corona-tider”
Martin Bavngaard læser på Medievidenskab og fortæller her, hvordan hans første uge med fjernundervisning er forløbet.
coronavirus
19.03.2020
"Det hele begyndte lidt kaotisk"
Maja læser spansk og tysk og fortæller her, hvordan hendes første uge med fjernundervisning er gået.
corona-virus
19.03.2020
Facetime er godt til at holde forbindelsen
Stephanie Pedersen læser cand.negot og fortæller her, hvordan hendes første uge med fjernundervisning er gået.
corona-virus
19.03.2020
”Det går hurtigere fremad med bachelorprojektet”
Thomas Bøttcher læser International Virksomhedskommunikation og fortæller her, hvordan hans første uge med fjernundervisning er gået.
corona-virus
19.03.2020
Undervisning fra køjesengen
Lektor Thomas Wegener Friis fra Institut for Historie bruger sine børns køjeseng som undervisningslokale under SDU's nedlukning. Der er internetforbindelsen bedst, når han skal online-undervise sine hold i tysk og historie fra hjemmet i Flensborg.
coronavirus
19.03.2020
"Onlineundervisningen gik over al forventning"
Professor Ane Qvortrup fra Institut for Kulturvidenskaber fik for alvor sin ilddåb med onlineundervisning, da hun mandag underviste seks timer online på masteren i gymnasiepædagogik.
16.03.2020
H.C. Andersen-professor takker af
Johs. Nørregaard Frandsen stopper til sommer som leder af H.C. Andersens Centret og går på pension efter knap 40 års ansættelse på Syddansk Universitet. Han er dog fortsat projektleder for Danske Digterruter, som netop er blevet lanceret.
Eliteforsk
27.02.2020
Eliteforsk-stipendie gør os klogere på europæiske klassikere
Ph.d.-studerende Rasmus Vangshardt fra Centre for Medieval Literature på SDU modtager et af Uddannelses- og Forskningsministeriets Eliteforsk-rejsestipendier til sin banebrydende forskning i europæiske klassikere.
Beskyttelse
12.02.2020
På opdagelse i Danmarks hemmelige atomberedskab
Hvordan satte Den Kolde Krig spor på både arkitektur, følelser og politik i Danmark? Det undersøger SDU-historikere, fordi de dramatiske årtier med atomtrusler kan lære os om, hvordan samfundet håndterer frygt og angst.
Danske digterruter
11.02.2020
Digterruter skal få danskerne ud i naturen
Danskerne inviteres ud i naturen for at sanse, læse og opleve en perlerække af de største danske forfattere på nye måder. SDU-professor står i spidsen for projektet
Seminar
30.01.2020
Humaniora fik boost til selvværdet
Debatten om nytten af humaniora brager løs, og 28. januar holdt Center for Interdisciplinær Forskning og Uddannelse (CIFU) seminar om den samfundsmæssige værdi af humaniora. Her er fire gode råd fra seminaret.
Nyt center
29.01.2020
SDU opretter Pontoppidan-center
Henrik Pontoppidan fortjener et mere intensivt fokus, derfor opretter SDU et Pontoppidan-center, som vil løfte forskning og formidling af forfatteren. SDU-professor Nils Gunder Hansen, ser frem til at komme i dybden med dette festmåltid af et forfatterskab.
Ny professor
29.01.2020
Fem spørgsmål til biblioteksprofessoren
Tove Faber Frandsen er udnævnt til professor mso i biblioteks- og informationsvidenskab på SDU. Vi stillede fem spørgsmål til den nye professor
13.01.2020
Fagligheden i gymnasiet flytter sig
En ny stor undersøgelse, som SDU-forskere m.fl. har udført for Børne- og Undervisningsministeriet, kortlægger hvordan fagligheden i gymnasiet har udviklet sig de seneste 50 år på baggrund af analyser af bl.a. eksamensopgaver og spørgeskemaundersøgelser blandt undervisere.
20.12.2019
SDU opretter Center for Grundskoleforskning
Med det nye center vil SDU bl.a. bidrage til at udvikle kvaliteten af undervisningen i grundskolen og på læreruddannelserne. Centret opbygges omkring de stærke fagmiljøer på Humaniora, Naturvidenskab og Sundhedsvidenskab, der allerede beskæftiger sig med grundskolen.
Nye bevillinger
04.12.2019
De får Carlsberg-bevillinger 2019
Årets bevillinger fra Carlsbergfondet er uddelt, og på Humaniora på SDU har både lektor Sofie Kluge, lektor Mads Nygaard Folkmann og professor mso Poul Pedersen modtaget hver sin monografi-bevilling. Fire mindre Carlsberg-bevillinger er også tilfaldt humanistiske forskere på SDU.
Neoliberalisme
28.11.2019
Fra velfærdsstater til konkurrencestater
To SDU-historikere er med i stort nordisk projekt om neoliberalismen i de nordiske lande. Projektet undersøger den forvandlingsproces, der er sket i de nordiske lande de seneste 40 år.
Temadage
28.11.2019
Verdensmål, walk og viden
Gymnasielærere fra hele Danmark samledes i efteråret til temadagen ”Climate change” på SDU’s feltstation i Svanninge Bjerge for at få inspiration til at undervise i klimaforandringer i et flerfagligt perspektiv.
Verdensmålene
27.11.2019
Kan filosofiske dialoger modvirke klimaangst?
Er vand, viden eller træer vores vigtigste ressource? Og kunne vi bedst undvære guld eller køer i vores liv? De store filosofiske spørgsmål er blevet en populær fritidsinteresse blandt mere end 100 børn i Billund Kommune det seneste år, hvor filosoffer fra SDU i samarbejde med CoC Playful Minds har holdt filosofiske eksperimentarier om verdensmålene.
Forskning i blodsygdomme
27.11.2019
Vampyr-ofre har måske i virkeligheden leukæmi
Et hold forskere i blodsygdomme har i fritiden lavet seriøs forskning på Dracula og andre blodige romaner.
fremtidens museer
26.11.2019
Museet i en medialiseret verden
Hvordan kommer museerne godt ind i det 21. århundrede? Det guider SDU-professor Kirsten Drotner m.fl. til i den nye bog The Routledge Handbook of Museums, Media and Communication.
Forskningspublikation
26.11.2019
Flot BFI-høst på Humaniora
Humaniora på SDU har leveret et flot resultat i årets BFI-høst. Fakultetets andel er steget med 3 procentpoint til 16,4 procent af den samlede BFI-produktion for humaniora i Danmark, hvilket er højere end fakultetets relative andel af sektoren.
Ny bevilling
26.11.2019
På sporet af de byzantinske fortælleverdener
Professor mso Christian Høgel fra SDU står sammen med svensk og græsk kollega i spidsen for stort internationalt projekt om de byzantinske fortælleverdener, der netop har modtaget ca. 27 mio. kr. (39 mio. svenske kroner) fra Riksbankens Jubileumsfond.
Verden ifølge humaniora
11.11.2019
Klog på 40 vigtige humanistiske opfindelser
Det er tid til at sætte fokus på de humanistiske succeshistorier, mener SDU-professor. Sammen med to forskerkollegaer udgiver han bogen ”Verden ifølge humaniora” om 40 banebrydende begreber, der former vores virkelighed.
Bevilling
22.10.2019
DFF-bevilling til at styrke vores digitale kompetencer
Professor Nina Bonderup Dohn har netop modtaget tematisk DFF-bevilling til sit projekt om computational thinking.
Ældre og digitale spil
17.10.2019
Travle ældre er til hurtige spil
Cirka hver femte ældre spiller til daglig digitale spil, og især de mindre tidskrævende spil er populære. Det er i skarp kontrast til den yngre generation, siger SDU-lektor Sara Mosberg Iversen, som har undersøgt ældres spillevaner.
Droner
09.10.2019
Livet under dronerne
Hvordan påvirker det os, når droner indtager luftrummet for at overvåge, fotografere og i visse dele af verden angribe? Det er forskere ved Institut for Kulturvidenskaber på Syddansk Universitet i gang med at finde svar på.
Verdensmålene
08.10.2019
Sådan bidrager Humaniora til verdensmålene
Humaniora på SDU er allerede godt i gang med at bidrage til arbejdet med verdensmålene. Det blev særligt tydeligt gennem en postersession på årets ledelsesseminar.
Verdensmålene
07.10.2019
Er det fair at lektor Hansen flyver til konference i New Zealand?
Ved årets ledelsesseminar på Humaniora fordybede forsknings- og studieledere sig i verdensmålenes kompleksitet gennem en filosofisk dialog modereret af lektor Caroline Schaffalitzky fra Institut for Kulturvidenskaber.
Verdensmålene
03.10.2019
Humaniora og verdensmålene
Humaniora på SDU satte ved dette års ledelsesseminar fokus på FN’s verdensmål med bl.a. oplæg fra Mogens Lykketoft, projektleder Louise Thomsen fra CBS og ivrig debat om, hvordan et universitet kan arbejde med verdensmålene.
Bevilling
26.09.2019
5, 8 mio. kr. til forskning i vores forestillinger om fortiden
Lektor Sofie Kluge fra Institut for Kulturvidenskaber på SDU har netop modtaget en bevilling på 5,8 mio. kr. fra Velux Fondens kernegruppeprogram til at undersøge æstetikkens rolle i det historiske paradigme.
Digitalisering af H.C.A.
20.09.2019
SDU-forskere på opdagelse i H.C. Andersens manuskripter
Man finder afgørende ny viden om H.C. Andersens kreative proces, når den verdensberømte digters eventyr digitaliseres. Det viser et netop afsluttet pilotprojekt ved H.C. Andersen Centret på SDU.
Studiestart
03.09.2019
Nye studerende glade for digital studiestart
Det nye studiestartskursus How to Uni til kommende studerende på Humaniora bliver virkelig godt modtaget. De studerende har allerede før studiestart været godt i gang med faglige overvejelser og at lære hinanden at kende.
jobnyt
30.08.2019
Ny campusleder på SDU Kolding
Den nye institutleder på Institut for Design og Kommunikation (IDK), Marianne Wolff Lundholt, bliver også ny campusleder i Kolding.
Optag
10.07.2019
1243 unge vil helst læse på SDU’s humanistiske uddannelser
Med en marginal tilbagegang på 3 pct. i 1. prioritetsansøgninger klarer Humaniora på SDU sig pænt på landsplan, hvor de humanistiske uddannelser samlet oplever et fald i søgningen på 12 pct.
Underviserpriser
08.07.2019
Årets undervisere på Humaniora
Det er sæson for underviser-priser. På SDU Sønderborg fik lektor Pia Søgaard Nielsen forleden overrakt BHJ-fondens Undervisningspris, og ved den fælles kandidatafslutning på Det Humanistiske Fakultet blev lektor Dag Heede udnævnt til årets underviser ved Humaniora på SDU.
dødsfald
25.06.2019
Mindeord for Gunther Kress
Det er med stor beklagelse, vi har modtaget besked om, at Gunther Kress, æresdoktor ved SDU og Professor of Semiotics and Education, University of London er død. Han døde pludseligt 20. juni.
Udnævnelse
21.06.2019
Fem spørgsmål til vicepræsidenten
Rie Troelsen fra SDU Universitetspædagogik er netop genudnævnt til Vice President Europe i den internationale organisation International Society for the Scholarship of Teaching and Learning, hvor hun repræsenterer hele Europa. Vi stillede fem spørgsmål til vicepræsidenten
Afsked
20.06.2019
SDU Kolding sagde farvel til Per Krogh Hansen
Der var både grin og tårer i øjenkrogen, da Per Krogh Hansen sagde farvel til SDU Kolding, før han begyndte på sin nye post som institutleder på IKV.
Plagiattjek
20.06.2019
3 ting du skal vide om plagiattjek
Eksamensperioden er i fuld gang. Det betyder også, at du som underviser skal være opmærksom på, om du har studerende, der plagierer.
Udnævnelse
20.06.2019
Litteraturvidenskab får to nye professorer
Søren Frank og Anders Engberg-Pedersen er blevet udnævnt til ny professor-duo på Litteraturvidenskab. Vi stillede syv spørgsmål til professorerne.
Employabilitet
20.06.2019
Fin debut for Springboard Festival
På Medievidenskab arbejder man fokuseret med employabilitet i løbet af uddannelsen. Vi var med til et af employabilitets-tiltagene; Springboard Festival, hvor grupper af studerende - i bedste Løvens Hule-stil -præsenterede deres projekter for et dommerpanel af fynske virksomheder.
Nyt job
20.06.2019
Marianne Wolff Lundholt bliver ny institutleder på IDK
Den nye institutleder ved Institut for Design og Kommunikation på SDU er fundet. Det bliver forskningsleder Marianne Wolff Lundholt fra SDU’s Center for Narratologiske Studier, som fremover skal stå i spidsen for instituttet.
Ny indsats
18.06.2019
Ny værktøjskasse for employabilitet på Humaniora
Med en bred tilgang og en onlineguide vil arbejdsgruppen vedrørende employabilitet på Humaniora inspirere og motivere flere undervisere til at arbejde med employabilitet i undervisningen
Sprogforskning
04.06.2019
SDU-forsker vil bringe læselysten tilbage
Sprogforsker på SDU vil med nyt projekt give et unikt indblik i, hvad der sker, når vi læser. Det skal klæde både studerende og undervisere bedre på til læsningen – så den ikke er et nødvendigt onde – men bliver et vigtigt værktøj.
Postmigration
27.05.2019
Forskere: Der er brug for et nyt syn på udlændinge i Danmark
Vi kan ikke blive ved med at diskutere for eller imod indvandring, men er nødt til at få et nyt perspektiv på flygtninge og indvandrere, for indvandringen er kommet for at blive. Det er en af konklusionerne i et forskningsprojekt, som en gruppe SDU-forskere netop har afsluttet.
Bevillinger
09.05.2019
DFF-bevilling til to forskere på Humaniora
Lektor Kathrin Maurer fra Institut for Kulturvidenskaber og adjunkt Aglae Pizzone fra Institut for Historie har netop fået bevillinger fra Danmarks Frie Forskningsfond – Kultur og Kommunikation.
Moralfilosofi
06.05.2019
Din moral kan ikke udliciteres
Moralfilosofi lyder måske abstrakt, men er faktisk helt centralt for alle mennesker, fordi rigtig mange af de problemstillinger vi står overfor – både samfundsmæssigt og i nære relationer - handler om manglende indlevelse i andres moralske ståsteder. Det mener SDU’s nye doktor i moralfilosofi.
EU-debat
06.05.2019
Brexit and Beers på SDU Kolding
Forud for Europaparlamentsvalget 26. maj inviterer SDU Kolding til Brexit-arrangement med statsminister Lars Løkke Rasmussen.
Doktordisputats
09.04.2019
Hvor meget udvikling kan man købe for oliepenge?
Det spørgsmål står centralt i doktordisputatsen om den sociale og økonomiske udvikling i de arabiske golfstater, som lektor Martin Hvidt fra Mellemøststudier netop har forsvaret ved Det Humanistiske Fakultet på SDU.
Bevillinger
29.03.2019
De får HUM SEED-midler
Fem lovende forskningsprojekter har modtaget midler fra forskningsstøtterådet på Humaniora i den seneste HUM SEED-ansøgningsrunde. Næste ansøgningsfrist til HUM SEED er 1. maj 2019.
Forskningskommunikation
29.03.2019
Guide til god forskningskommunikation
Hvordan kommunikerer forskere og universiteternes kommunikationsmedarbejdere forskningen på den bedste måde? Det kommer Danske Universiteter nu med et fælles bud på i 7 principper for god forskningskommunikation.
kulturforskning
29.03.2019
Landets museer satser på brugerinddragelse
Der er sket en revolutionering af kulturformidlingen på de danske kulturinstitutioner med den udbredte brugerinddragelse, konkluderer SDU-professor Anne Scott Sørensen m.fl. i ny bog.
Ferie
28.03.2019
Værd at vide om den nye ferielov
1. september 2020 træder en ny ferielov i kraft, og forleden var der informationsmøde på Humaniora om de nye regler. Læs mere om, hvad de nye ferieregler betyder for dig.
Afsked
28.03.2019
Musikalsk farvel til Anne Jensen
Med veloplagte taler og masser af musikalitet blev der sagt godt farvel til institutleder Anne Jensen, der har forladt Institut for Kulturvidenskab til fordel for NORS på Københavns Universitet.
Doktorforsvar
28.03.2019
Det tyske mindretals nazi-fortid blev et tilløbsstykke
Der var rift om tilskuerpladserne, da historiker Henrik Skov Kristensen forsvarede sin doktordisputats om det tyske mindretals udfordringer med nazifortiden. Særligt højspændt blev det, da mindretallets kendte journalist og tidligere chefredaktør Siegfried Matlok opponerede.
Vagtskifte
27.03.2019
Ny institutleder for SDU’s kulturvidenskaber
Per Krogh Hansen bliver ny institutleder på Institut for Kulturvidenskaber på SDU. Han er pt. institutleder ved Institut for Design og Kommunikation på SDU Kolding. På sit nye institut vil han bl.a. arbejde for at skabe endnu mere samarbejde og sammenhæng med det omgivende samfund.
Impact
19.03.2019
Ice Age på Christiansborg
For at sikre den bedst mulige impact for forskningsprojektet om fryseteknologier inden for reproduktion, så indtog Ice Age-projektet med SDU-professor Charlotte Kroløkke i februar Christiansborg.
Oldtidens romere
12.03.2019
Romerne og havet
Middelhavet, og hvad der foregik til søs, har stort set været et ubeskrevet kapitel i historien om Romerriget, selvom romerne både økonomisk og politisk var fuldstændig afhængige af sejlads mellem provinserne. SDU-lektor sætter i ny bog spot på romerne og havet.
Sømandslitteratur
06.03.2019
Det moderne menneske og havet
Før klimakrisen overvælder os helt, er det oplagt at sætte ekstra lys på erfaringer fra sømandslivet, hvor mennesket altid har været underlagt naturens kraft. Det mener SDU-lektor Søren Frank, der arbejder på et værk om menneskets forhold til havet gennem tiden.
Udnævnelse
08.02.2019
Turismeprofessor fortsat i spidsen for Vadehavet
Janne Liburd, professor i bl.a. bæredygtig turisme på SDU, er netop blevet genudpeget som bestyrelsesformand for Nationalpark Vadehavet.
Ny bog
23.01.2019
Vollsmoses nuancer frem i lyset
Ny bog af SDU-forskere fra bl.a. Medicin, Mellemøststudier og Filosofi vil bygge bro mellem beslutningstagere og beboerne i Vollsmose. Det er helt nødvendigt at fremkalde nuancerne af livet i Danmarks største ghetto, hvis de konkrete problemer skal løses, mener bogens redaktør Helle Lykke Nielsen.
Ud i praksis
23.01.2019
Studerende til undervisning i Vollsmose: Mit første job stod bøjet i neon
Hvordan gør man det håndgribeligt for studerende på Interkulturel pædagogik, hvad de kan bruge deres uddannelse til? Flytter undervisningen én dag til Vollsmose, som lektor Helle Lykke Nielsen har gjort med succes. Læs her, hvad de studerende fik ud af besøget.
Ny institutleder
20.12.2018
Syv ting, du ikke vidste om ISK's nye institutleder
Professor MSO Sharon Millar er ny institutleder på Institut for Sprog og Kommunikation, vi stillede syv spørgsmål til den nye institutleder.
Jesus med hud og hår
20.12.2018
Jesus under religionshistorikerens lup
Trænger du til et anderledes blik på julen midt i gaveræs og andesteg? Så er religionshistoriker Mikael Rothstein klar med helt nye perspektiver, der bringer kristendommen ned på jorden og ind i kroppen. Hvorfor spiser og drikker de kristne Jesus til gudstjeneste? Og hvordan er man nået frem til, at Jesus havde langt hår og skæg? spørger han bl.a. i aktuel bog.
Afskedsreception
20.12.2018
Varmt farvel til Steffen Nordahl Lund
Med veloplagte taler og stort fremmøde blev der sagt fint farvel til den afgående institutleder ved Institut for Sprog og Kommunikation, Steffen Nordahl Lund.
Bevillinger
17.12.2018
De får Carlsberg-bevillinger
Lektor Søren Frank fik en Semper Ardens-bevilling til sit projekt om havets litteratur, og syv andre humanistiske forskere fra SDU modtog også mindre Carlsberg-bevillinger til deres forskning. Det blev resultatet her på Humaniora, da Carlsbergfondet i år uddelte 65 mio. kr. til fremragende forskere på humaniora og samfundsvidenskab ud af en samlet sum på 168 mio. kr.
13.12.2018
Et enkelt bogstav kan fælde en morder
To af verdens dygtigste retslingvister trak fulde huse på SDU onsdag. En af dem er manden, der fandt frem til Unabomberen.
13.12.2018
Christiansborg-politikere: H.C. Andersen er en kostelig skat
Der var politisk opbakning til planerne om at give forskningen i H.C. Andersen et løft, da SDU i går holdt høring i Fællessalen på Christiansborg.
Uddannelsesforskning
10.12.2018
Nu skal studenters faglighed kortlægges
Meninger om, hvordan det står til med fagligheden blandt nutidens gymnasieelever, findes der mange af. Nu skal der fakta på bordet. Derfor skal et større forskerhold fra Institut for Kulturvidenskaber (IKV) på SDU kortlægge det faglige niveau blandt studenter aktuelt og historisk.
08.12.2018
H.C. Andersen har brug for et løft
Hans eventyr læses over hele verden, men H.C. Andersen-forskningen har brug for investeringer i bl.a. digitalisering og tidssvarende oversættelser, hvis Andersens værk fortsat skal være relevant. 12. december holder SDU høring på Christiansborg om, hvad Danmark vil med H.C. Andersen.
Udnævnelse
04.12.2018
Anne-Marie Mai bliver formand for nyt Bogpanel
Kulturminister Mette Bock har netop udnævnt sit nye Bogpanel, der skal have særligt fokus på børn, digitalisering og læsevaner. SDU’s litteraturprofessor Anne-Marie Mai bliver formand for Bogpanelet. Også lektor Lars Handesten fra SDU er med i det nye panel.
ledelsesseminar
15.11.2018
Forskning og samfundsudfordringer på Humaniora
På den anden halvdel af årets ledelsesseminar på Humaniora, hvor forskningslederne deltog, var forskning med samfundsrelevans det helt store tema.
15.11.2018
Filosofiprofessor hjælper med at finde lykken
SDU-filosof Søren Harnow Klausen skriver modsvar til Brinkmann-kritikken af vores jagt på lykken, for lykke og det gode liv er det allervigtigste for os mennesker, fastslår filosofiprofessoren. Nu udkommer hans bog om, hvad lykken er.
Studieintensitet
07.11.2018
Hvordan får vi studieintensiteten i vejret?
På det årlige ledelsesseminar på Humaniora var studieintensitet og de studerendes engagement i deres uddannelser blandt de helt store temaer, og seminardebatten har sat gang i forskellige nye tiltag på en række uddannelser.
fotoforedrag
02.11.2018
Krig og politik i den digitale tidsalder
Amerikanske Studier havde fint besøg torsdag 1. november, da årets Honora Rankine-Galloway foredrag med mangeårig fotoredaktør på Time Magazine, Alice Gabriner, gav et interessant indblik i de internationale nyheders maskinrum.
31.10.2018
A.S. Byatt fejret med foredrag og fællessang
Trods afbud fra hovedpersonen, blev A.S. Byatt fejret på SDU som årets modtager af H.C. Andersen Litteraturprisen.
Department of History Adress
12.10.2018
David Runciman besøgte SDU
Vi er nødt til at begynde at tænke over, hvad der kommer efter de vestlige liberale demokratier, for de kommer ikke til at leve for evigt. De skarpe og tankevækkende pointer stod i kø, da den anerkendte Cambridge-professor David Runciman fredag talte ved årets Department of History Adress.
studieintensitet
11.10.2018
Generation Z er flittige, fornuftige og målrettede...
Men hvorfor har mange videregående uddannelser så udfordringer med studieintensitet og studerende, der tilsyneladende driver den af, bliver væk fra undervisningen og falder fra? Her er tre vigtige pointer om nutidens studerende, som er afgørende for deres engagement i at uddanne sig.
Ny sprogindsats
08.10.2018
Sådan bliver de nye sprogprøver i 0. klasse
Nu går 23 skoler i udsatte boligområder i gang med de nye sprogprøver og sprogstimulering, som blev vedtaget af et folketingsflertal i foråret. Her fortæller SDU-forskerne bag indsatsen og børnehaveklasseledere, der tester den, hvordan de nye sprogprøver bliver.
Department of History Adress
08.10.2018
Anerkendt politisk tænker besøger SDU
David Runciman er en ny stjerne blandt politiske tænkere, og fredag taler den anerkendte Cambridge-professor og historiker på SDU ved årets Department of History Address om bl.a. sin roste nye bog ”How Democracy Ends”.
social design
04.10.2018
Brætspil til fædre i alle landets fængsler
Kan sociale spil forbedre fængslede fædres forhold til deres børn? Det spørgsmål har SDU-forskere undersøgt i projektet Social Games Against Crime. De første erfaringerne med spillet ”Fængslet” har været så positive, at det nu er kommet ud i alle lukkede fængsler og arresthuse i Danmark.
nazismestudier
02.10.2018
På sporet af danske jøder i Theresienstadt
Hvor havde de danske jøder deres frirum og hvilke steder frygtede de mest, mens de var fanget i Theresienstadt? Det er blot nogle af de spørgsmål, man kan finde svar på i de ca. 60 interaktive kort, der er blevet resultatet af lektor Therkel Stræde og tysk- og historiestuderendes feltarbejde i den tjekkiske ghetto.
konferencer
27.09.2018
Kort om konferencer
Nyt fra Humaniora var forbi Center for Multimodal Communications "9th international Conference on Multimodality" og Center for Mellemøststudiers internationale konference "The Middel East and North Africa in an Age of Crises, Conflicts, and Cracks. Her er et kort overblik, der bl.a. giver indblik i Nomas multimodalitet.
Ny professor
26.09.2018
Gitte Rasmussen er ny professor på SDU
SDU har fået ny professor i social interaktion, og vi stillede fem spørgsmål til professoren. Læs bl.a. her, hvorfor humaniora-professor Gitte Rasmussen gerne samarbejder med ingeniører.
fester og gæster
06.09.2018
Sensommerfest med sang og dans
En forhåbentlig ny tradition så dagens lys, da Humaniora på SDU holdt fest lige før efterårssemestrets begyndelse
sommerskole
28.08.2018
Hygge, H.C. Andersen og svær udtale
44 udvekslingsstuderende fra 17 forskellige lande fordyber sig i disse uger i dansk sprog og kultur på SDU og i Odense.
Digital forskning
20.08.2018
Digitale værktøjer til humanistiske forskere
DigHumLab – den nationale satsning på digital forskningsinfrastruktur for humaniora og samfundsvidenskab – bliver nu integreret på SDU og de øvrige deltagende universiteter som del af satsningen på digital forskning.
optag
20.08.2018
1365 tilbudt optag på SDU’s humanistiske uddannelser
Trods vigende søgning til de humanistiske uddannelser på SDU, er dekanatet tilfreds med optaget.
Udnævnelse
13.08.2018
Narrativ Medicin får adjungeret Columbia-lektor
SDU får ny adjungeret lektor, når lektor Rishi Goyal, der er international anerkendt for sin undervisning og forskning inden for Narrativ Medicin, bliver tilknyttet universitetet.
Ny bog
13.08.2018
Religionsforskeren og den store kærlighed
Religionsforsker Katrine Frøkjær Baunvig var her, der og allevegne i sommer, hvor hendes nyeste bog Den eneste ene blev anmeldt og omtalt i næsten alle landets medier, og hun fik Humanioras nyindstiftede undervisningspris. Vi mødte hende til en snak om at bruge sin personlige historie i forskningen, og hvad der har overrasket mest i arbejdet med bogen.
Ny bog
09.08.2018
Har du styr på opmærksomheden?
Noget af det vanskeligste i verden er at styre sin opmærksomhed. Særligt udfordrede er selvfølgelig lærerne på landets uddannelsessteder, som lige nu møder ind til et nyt år, hvor de skal indfange elevernes opmærksomhed. Lektor Anders Kruse Ljungdalh fra Institut for Kulturvidenskaber har netop skrevet en bog om opmærksomhed.
velux-bevilling
09.08.2018
10 mio. kr til at gøre os klogere på de ældste
Ældre mennesker over 90 år er en hastigt voksende del af befolkningen, og litterater og læger på SDU vil i et nyskabende samarbejde undersøge sundhed og trivsel hos de allerældste.
Ny professor
06.07.2018
Nina Bonderup Dohn er ny professor på SDU
SDU har fået en ny professor i læring og IT, og vi stillede fem spørgsmål til professoren. Læs her bl.a. hvordan professor Nina Bonderup Dohn håber, at hendes forskning kan gavne andre.
Designforskning
05.07.2018
Designerstole kan også få en mediekarriere
Er det medier, markedsføring eller møblerne selv, som gør designerstole berømte og til ikoner, vi alle drømmer om at eje? Det har erhvervs-ph.d Rosita Satell fra SDU og Trapholt undersøgt i sin afhandling.
Kandidatafslutning
04.07.2018
Festlig afslutning for Humanioras kandidater
De humanistiske kandidater anno 2018 blev i går fejret med musik, sang, en ny undervisningspris og en veloplagt festforelæsning ved lektor Anette Grønning.
hekseforfølgelser
22.06.2018
Christian 4. og heksene
Når vi står ved Sankt Hans-bålet og skråler med på Midsommervisen, virker hekseforfølgelserne fuldkommen uforståelige. Ligesom det fortoner sig, at Christian 4., der ellers er bedst kendt som Danmarks byggekonge, spillede en væsentlig rolle i de mange danske hekseprocesser. Men nu går SDU-historiker Louise Nyholm Kallestrup i arkiverne for at finde ud af, hvorfor man i en kort periode i 1600-tallet henrettede troldkvinder.
Karriereboost
15.06.2018
Rane-effekten ramte SDU
Nationalmuseets populære og mediehypede direktør Rane Willerslev var hovedtaler på SDU’s årlige Karriereboosteruge og serverede et opmuntrende oplæg om alt den kreativitet, der kan udspringe af en universitetsuddannelse - hvis man modig.
Konference
04.06.2018
Droner i et humanistisk perspektiv
SDU er 5. og 6. juni vært for konferencen Drone Imaginaries and Society.
børnesprog
04.06.2018
Tosprogedes sprog til debat
Ny viden om at arbejde sprogligt med tosprogede børn var et af de helt store temaer, da Center for Sprog og Læring forleden holdt velbesøgt nordisk symposium om børnesprog på SDU i Odense.
Bevilling
31.05.2018
Sproghjælp fra SDU til udsatte boligområder
Sprogforskere og filosoffer fra SDU skal give 0. klasserne i landets udsatte boligområder et sprogligt løft. Forskerne er netop blevet del af et konsortium under Undervisningsministeriet, som skal udvikle sprogprøver og sprogstimulering i 0. klasse.
nye professorer
31.05.2018
SDU får to nye professorer i uddannelse
Ane Qvortrup og Nikolaj Elf blev for nylig udnævnt til professorer i uddannelsesvidenskab ved Institut for Kulturvidenskaber. Vi stillede fem spørgsmål til professorerne. Læs bl.a. her, hvad professorerne ville forandre, hvis de var politikere for en dag.
Doktordisputats
22.05.2018
Hvordan ved vi, hvad vi ved?
Mens debatten om fake news fylder sendeflader og avissider over hele verden, har SDU-lektor og filosof Mikkel Gerken undersøgt i dybden, hvordan vi taler og tænker om viden og vurderer andre som troværdige eller det modsatte. For nylig blev han tildelt den højeste akademiske grad – doktorgraden i filosofi – for sin disputats "On Folk Epistemology. How we think and talk about knowledge."
Forskerpris
04.05.2018
Fyens Stiftstidendes Forskerpris gik til Davide Secchi
Han er i gang med at kortlægge, hvordan vi kan løse problemerne med virksomheders mangel på arbejdskraft, og i går fik han overrakt Fyens Stiftstidendes Forskerpris 2018 i avisens mediehus.
Bob Dylan-forskning
03.05.2018
International Bob Dylan-konference i Odense
Forskning i Bob Dylan er et hastigt voksende forskningsområde, og interessen er ikke blevet mindre efter sangeren fik Nobelprisen i litteratur i 2016. Til oktober samles en lang række førende Dylan-forskere i Odense for at drøfte den nyeste forskning i sangerens værk.
Nye bevillinger
30.04.2018
Tre DFF-bevillinger til Humaniora på SDU
Lektor Casper Sylvest, lektor Karen Hvidtfeldt Madsen og lektor Mikkel Gerken har netop fået bevillinger fra Det Frie Forskningsråd – Kultur og Kommunikation.
livestraming
26.04.2018
Populært foredrag om Monarchy and Markle
Over 400 gymnasieelever og deres lærere over hele landet fulgte spændt med, da Humaniora 26. april livestreamede et forskningsforedrag om det omdiskuterede royale bryllup mellem britiske prins Harry og den amerikanske skuespiller Meghan Markle.
Digital skrivning
26.04.2018
Fra digitale passagerer til pionerer
Digitaliseringen er godt i gang med at forandre vores måde at skrive på, og det kræver digital dannelse af børn og unge, som bestemt ikke er digitalt indfødte. SDU-lektor Jens Jørgen Hansen giver med ny bog værktøjer til, hvordan man kan lære elever at skrive digitalt.
Carlsberg-bevilling
26.04.2018
Farvel til myten om 1864
Nederlaget til Tyskland i 1864 opfattes som Danmarks Stunde Null, der er nøglen til at forstå dansk identitet, kultur og historie. Men hvordan har nederlaget reelt påvirket dansk historie? Det undersøger lektor Rasmus Glenthøj i nyt Carlsberg-projekt. For meget tyder på, at betydningen af 1864 er overdrevet.
Forskningens døgn
26.04.2018
Forskningens døgn fra ostesofa til arkæologisk udgravning
Forskningens Døgn bød sædvanen tro på et væld af aktiviteter for hele familien, og Humanioras tiltag såsom workshop med Filosofi i Skolen, sprogklodserne og den ’arkæologiske udgravning' var populære.
25.04.2018
Kunsten at være religiøs og moderne samtidig
Den danske offentlige debat levner ikke meget plads til at se sammenhænge mellem modernitet og Islam, men professor Dietrich Jung fra Mellemøststudier og hans projekt om moderne muslimer og religion insisterer på at udfordre Vestens patent på modernitet.
Litteraturpris
19.04.2018
SDU-professor Anne-Marie Mai får stor litterær pris
Søren Gyldendal Prisen går i år til Anne-Marie Mai, litteraturprofessor på SDU. Hun hædres for sit utrættelige arbejde med at gøre litteraturen nærværende for de fleste. Prisen overrækkes i eftermiddag på Gyldendal.
nobelpris-besøg
10.04.2018
”Jeg havde håbet, at jeg skulle være den sidste revolutionære”
Der er brug for en ny verdensorden både politisk og økonomisk, og det er ungdommens ansvar at bygge det nye fundament. Budskabet var klart, da Lech Walesa, nobelprismodtager og første præsident i det frie Polen, mandag formiddag debatterede Europas fremtid med en fuld sal af studerende på SDU Kolding.
Til- og fravalgsproces
23.03.2018
Status på til- og fravalg på Humaniora
Til- og fravalgsprocessen på Humaniora har været i gang siden efteråret, og den lokale inddragelse har bragt et væld af gode ideer frem fra miljøerne. Fakultetet arbejder nu videre med en række af forslagene, og 3. april tager SDU’s bestyrelse stilling til direktionens indstilling om til- og fravalg på SDU.
Optag
23.03.2018
Kanondag med Åbent Hus – nu gøres der klar til testdage
Optagelses-sæsonen er i fuld gang på SDU, hvor man nu ser frem mod testdagene 7. og 8. april.
SDU Kolding
23.03.2018
SDU Kolding vil designe fremtiden
13. marts fejrede SDU Kolding med jubilæumstaler og designmesse de første ti år med forskning og uddannelse inden for design og entreprenørskab.
Ny bog
22.03.2018
Fart og billeder præger de digitale samtaler
Hvad laver førende danske politikere på de unges foretrukne uformelle og flygtige Snapchat? Og hvad sker der mellem os mennesker, når e-mail, sms, chat og Snapchat afløser brevet? Det er nogle af spørgsmålene, som lektor Anette Grønning undersøger i sin nye bog Digitale samtaler.
HUM SEED
22.03.2018
De får HUM SEED-midler
Fire lovende forskningsprojekter har modtaget midler fra forskningsstøtterådet på Humaniora i seneste HUM SEED-ansøgningsrunde.
konference
21.03.2018
Humaniora fik vist veje til ligestilling
Konference om ligestilling og mangfoldighed med tankevækkende facts og gode råd.
mindeord
20.03.2018
Mindeord for Tore Nyberg
Dr.phil og middelalderhistoriker Tore Samuel Nyberg, 4. januar 1931 – 14. marts 2018, er død, 87 år gammel.
mindeord
20.03.2018
Jørgen Dines Johansen er død
Centre of Excellence
23.02.2018
SDU-forskere skal opspore den gode undervisning i Nordens klasselokaler
Fem forskere fra Institut for Kulturvidenskaber på SDU er blandt de førende nordiske forskere, der samles i nyt Centre of Excellence. Centret Quality in Nordic Teaching har netop modtaget 19,2 mio. kr. fra Nordforsk til at kortlægge kvalitetsundervisningen i Norden.
Skam-sprog
20.02.2018
Har Skam gjort norsk dritkul i Danmark?
Har tv-serien Skam gjort norsk mere cool i Danmark? Hvilke ord fra Skam bruger danskere mest? Og får Skam-sproget indflydelse på sprogbrug i Danmark fremover. Disse spørgsmål blev bl.a. drøftet, da en række sprogforskere forleden mødtes på SDU til symposium om sproget i Skam.
Velux-bevilling
08.02.2018
Ældres alkoholvaner giver hovedbrud i ældreplejen
Nutidens ældre drikker mere end tidligere generationer. Det øger risikoen for misbrug, sundhedsproblemer og skaber store udfordringer i ældreplejen. Nu skal filosoffer og alkoholforskere fra SDU hjælpe plejecentre og hjemmepleje i Vejle Kommune med de tabuiserede problemer.
doktordisputats
06.02.2018
Dansk industris internationale guldalder frem i lyset
Ny doktordisputats på SDU sætter spot på et hidtil ubeskrevet kapital i dansk erhvervshistorie. Nemlig at danske F.L. Smidth & Co. var en af grundpillerne i opbygningen af det moderne og selvstændigheds-søgende Asien. Frem til 2. verdenskrig udviklede virksomheden nærmest monopol på at udvikle og bistå driften af cementindustrien i bl.a. Kina, Indien og Japan.
Boglancering
05.02.2018
Digitale samtaler på SDU
Mens vi andre har travlt med alt vores digitale kommunikation på forskellige platforme, har lektor Anette Grønning fra Medievidenskab skrevet en bog om digitale samtaler. Kom med til boglanceringen.
hæder
11.01.2018
International hæder til SDU-historiker
SDU-lektor Jesper Majbom Madsen og kollegaers bog om den flittige romerske historiker og politiker Cassius Dio er netop er udvalgt som en af 2017’s fremragende akademiske titler af verdens største biblioteksorganisation, American Library Association.
Ledige stillinger
-
Job på SDU
Videnskabelige stillinger
Se, hvilke ledige videnskabelige stillinger vi har i øjeblikket på Det Humanistiske Fakultet.
Læs mere -
Job på SDU
Videnskabelige deltidsstillinger
Se, hvilke ledige videnskabelige deltidsstillinger vi har i øjeblikket på Det Humanistiske Fakultet.
Læs mere -
Job på SDU
Teknisk-administrative stillinger
Se, hvilke ledige teknisk-administrative stillinger vi har i øjeblikket på Det Humanistiske Fakultet.
Læs mere