Skip to main content
SDU Lyd

Ny Viden fra arkiverne

Dyk ned i tidligere produktioner fra Forskningens Døgn, hvor du kommer helt tæt på forskningen og personerne bag.

Ny Viden podcasts

 • Afbrudt amning. Og andre problemer ved PFAS-stoffer

  Perfluorerede stoffer – også kendt som PFAS-stoffer – er overalt i vores samfund. Fra brandslukningsskum til sliplet-pander. Stofferne har vist sig at have sundhedsskadelige effekter hos mennesker og kan bl.a. gå ud over kvinders evne til at amme. I denne podcast fortæller de to miljømedicinere adjunkt Amalie Timmermann og professor Philippe Grandjean om en række af de skadelige effekter ved PFAS.

  Vært og tilrettelæggelse: Theis Kamuk Larsen

 • Droner i dagligdagen

  Som droneforsker skal Kristian Husum Terkildsen forholde sig til spørgsmål af sikkerhedsmæssige og etisk karakter: Hvordan undgår vi, at en defekt drone lander på et menneske? Eller at transportdronerne på sigt invaderer vores offentlige (luft)rum? Hvordan designer vi en drone, så den ikke skaber frygt, men snarere tryghed?

  Vært og tilrettelæggelse: Theis Kamuk Larsen

 • Et genopladeligt håb

  Der er et lithiumbatteri i din telefon og i mange andre af de elektriske apparater, vi bruger i dagligdagen. Og lige netop batterier er afgørende for den grønne omstilling, da vi har brug for batterier til at lagre den grønne strøm fra bl.a. vind- og solenergi. Der er bare et problem. Lithium er en mangelvare. Lektor ved institut for Fysik, kemi og Farmaci, Dorthe Bomholdt Ravnsbæk gæster podcasten for at fortælle, hvordan havet spiller en særlig rolle for fremtidens batterier.

   Vært og tilrettelæggelse: Mads Vikkelsø

 • Konspirationsteorier og kommentarspor

  Du har måske før hørt om alternative forklaringer på månelandingen, 9/11 eller Elvis Presley, men i 2020 kom to fortællinger særligt til at fylde i både de etablerede og på de sociale medier. Medvirkende: Lektor Kasper Grotle og ph.d.-studerende Didde Elnif

  Vært og tilrettelæggelse: Mads Vikkelsø

 • Lig på bordet

  De fleste af os kender dem fra krimiserierne. Men er virkeligheden for en retsmediciner ligesom den, vi ser på tv? Vicestatsobducent Peter Juel Thiis Knudsen tager os med på obduktionsstuen og fortæller, hvordan det egentlig foregår, når man arbejder med lig på bordet. Medvirkende: Vicestatsobducent Peter Juel Thiis Knudsen

  Vært og tilrettelæggelse: Anna-Sofie Witthøfft Pedersen

 • Litteratur og Livsmening

  Kan det gøre et menneske sundere at læse en bog? Kan det give en forøget følelse af livsmening? Sundhedsforsker Mette Marie Kristensen og litteraturprofessor Peter Simonsen er begge en del af SDU’s forskningsprojekt “Læs som mand”. Her undersøger de sammenhængen mellem sundhed og dét at læse litteratur.

  Vært og tilrettelæggelse: Theis Kamuk Larsen

 • PCOS – en sygdom præget af myter

  Sygdommen PCOS er forbundet med mange myter og forvirring. Diagnosticering har ikke altid været helt skarp nok, og behandlingen ikke helt balanceret. Medvirkende: Overlæge Dorte Glintborg

  Vært og tilrettelægger: Nicolas Doria Adet Hansen

 • Social ulighed i sundhedsvæsenet

  Hvad er det, der gør, at nogle mennesker kommer foran i sundhedskøen, får stillet diagnosen hurtigere og bliver hurtigere raske, selvom alle burde have de samme vilkår i sundhedsvæsenet? I denne podcast fortæller professor i indvandrermedicin Morten Sodemann om social ulighed i sundhedsvæsenet. Og om hvad man kan gøre for at udligne ulighederne. 

  Vært og tilrettelægger: Nicolas Doria Adet Hansen

 • Universet udvidet

  Hvor stort er universet? Og hvor meget ved vi egentlig om universet? I denne podcast fortæller professor i kosmologi og fysik Martin Sloth om, hvordan man forsker i universet.

  Vært og tilrettelæggelse: Theis Kamuk Larsen