Skip to main content

Nyheder fra Sundhedsvidenskab 2013

 • 20.12.2013

  Jordemødre og ergoterapeuter kan nu blive akademikere indenfor deres eget fag

  Som det første universitet i Danmark tilbyder Syddansk Universitet nu to nye kandidatuddannelser i henholdsvis jordemodervidenskab og ergoterapi. I alt får Syddansk Universitet tre nye kandidatuddannelser, da også sygeplejersker nu får mulighed for at tage en akademisk overbygning i klinisk sygepleje.

 • 16.12.2013

  Talent får 500.000 til forskning i modermærkekræft

  Rikke Sick Andersen forsker i, hvordan kroppens eget immunforsvar kan bruges til at bekæmpe kræft.

 • 12.12.2013

  Ny lektor på Rygcenter Syddanmark

  Kiropraktor, seniorforsker, ph.d. Tue Secher Jensen, Rygcenter Syddanmark, Sygehus Lillebælt er sammen med sin sygehusansættelse blevet ansat som klinisk lektor ved Institut for Regional Sundhedsforskning, Syddansk Universitet.

 • 06.12.2013

  Ung SDU-professor udnævnt til styregruppemedlem i EU-netværk

  Professor, mso. Pernille B. Lærkegaard Hansen er blevet udnævnt til styregruppen for et nyoprettet såkaldt EU Cost action netværk. Ministeriet for Forskning, Innovation og Videregående uddannelser står for udpegelsen.

 • 02.12.2013

  Legat til øjenforskning

  1. reservelæge, ph.d. og dr.med. Jakob Grauslund (36), Øjenafdeling E, Odense Universitetshospital og klinisk lektor på Forskningsenheden for Oftalmologi, Klinisk Institut, Syddansk Universitet, har modtaget 5 millioner kr. fra VELUX FONDEN til projektet IMPETUS 2018, der skal resultere i udvikling af individualiseret laserbehandling til diabetespatienter med svære øjenkomplikationer, såkaldt proliferativ diabetisk retinopati.

 • 27.11.2013

  OUH og SDU ansætter professor i molekylær diagnostik

  Dr. med. og dr. scient. Niels H. H. Heegaard er blevet udnævnt til professor, med særlige opgaver i molekylær diagnostik på Syddansk Universitet og Odense Universitetshospital på Afdeling for Klinisk Biokemi og Farmakologi pr. 1. december 2013.

 • 27.11.2013

  Fordybelsesrum til studerende og ansatte

  Nu er der også indrettet et fordybelsesrum på J.B. Winsløws Vej

 • 31.10.2013

  Ph.d. fra Syddansk Universitet modtager to priser

  Jeannette Østergaard Penny, ph.d. fra Ortopædkirurgisk Forskningsenhed ved Klinisk Institut har netop vundet to ud af fire priser på den nyligt afviklede Kongres i Dansk Ortopædisk Selskab.

 • 31.10.2013

  SDU-lektor udpeget til bestyrelsespost i nyt nationalt center

  Centerleder, ph.d. Peter Bollen er udpeget til det Danmarks første center for forbedring af forholdene for forsøgsdyr.

 • 23.10.2013

  Vindere af verdens største hjerneforskningspris gæster SDU

  Tre af de seks vindere af The Brain Prize gæstede SDU den 23. oktober: Peter Hegemann, Humboldt Universitet i Berlin, Georg Nagel, Würzburg universitet og Gero Miesenböck, Oxford Universitet.

 • 16.10.2013

  Ny strategi til at undgå kræftmetastaser får speciel omtale

  En gruppe forskere fra Institut for Molekylær Medicin på SDU bestående af ph.d.-studerende Mikkel Terp, Professor Henrik Ditzel og Lektor Rikke Leth-Larsen, har i samarbejde med forskere fra MEMPHYS, også SDU, fundet en ny måde at behandle kræft på.

 • 30.09.2013

  OUH-læge til tops i europæisk lungemedicin

  Professor og overlæge Jørgen Vestbo er valgt som Vice President i European Respiratory Society (ERS).

 • 30.09.2013

  Ny forskningsleder og professor skal styrke rygforskningen på Rygcenter Syddanmark

  Overlæge i reumatologi, ph.d. Berit Schiøttz-Christensen (53) er pr. 1. januar 2014 ansat som professor og forskningsleder på Rygcenter Syddanmark, Middelfart Sygehus og Institut for Regional Sundhedsforskning, Syddansk Universitet. Med sig har Berit Schiøttz-Christensen bred erfaring inden for såvel reumatologi som organisatoriske forhold, forskning og undervisning.

 • 27.09.2013

  Kan patienter i respirator være vågne?

  Dette Spørgsmål vil en forskergruppe på Odense Universitetshospital (OUH), Syddansk Universitet (SDU) og andre hospitaler i Region Syddanmark nu arbejde på at besvare.

 • 19.09.2013

  Tættere på den bedste kur mod "ondt i ryggen"

  Folkesygdommen ”ondt i ryggen” er en kompleks størrelse, som videnskaben endnu ikke har tilstrækkeligt kortlagt. Når patienter går til lægen, fysioterapeuten eller kiropraktoren med rygsmerter, er der stor forskel på, hvilken behandling de får tilbudt. Det kommer nemlig ofte an på behandlerens præferencer snarere end på, hvad der er dokumenteret effektivt.

 • 19.09.2013

  Helle Timm professor på nyetableret videncenter

  Det nye nationale Videncenter for Rehabilitering og Palliation er resultatet af en finanslovsbevilling, hvor det hidtidige Palliativt Videncenter (PAVI) og Rehabiliteringscenter Dallund er tænkt sammen i et nyt fælles center forankret ved Syddansk Universitet og Region Syddanmark.

 • 13.09.2013

  Børnenes professor får en halv million i hædersbevisning

  Hvert år uddeler Bagger Sørensen Fonden 500.000 kroner til en forsker, der gør en enestående og usædvanlig indsats indenfor fondens interesseområder. I dag modtager Steffen Husby, professor, overlæge og forskningsleder i Pædiatrisk Forskningsenhed, Bagger Sørensen Fondens store Forskerpris for sin forskning i cøliaki.

 • 11.09.2013

  Rehabilitering kan hjælpe mænd efter behandling for prostatakræft

  En tværfaglig rehabiliteringsintervention kan reducere omfanget af akutte irritative urin problemer og øge livskvaliteten. Den professionelles tilgang har betydning ligesom patientens evne og motivation til at bidrage til egen sundhedsfremme gør en forskel, da livsstil og livsvilkår har betydning for omfanget af senfølger efter stråle- og hormonbehandling for prostatakræft.

 • 05.09.2013

  Ny professor skal styrke kræftforskningen på Syddansk Universitet og Odense Universitetshospital

  Specialeansvarlig overlæge, ph.d. Christian Godballe er ansat som klinisk professor med særlige opgaver inden for hoved-halskræft ved Øre-Næse-Halskirurgisk Afdeling F, Odense Universitetshospital (OUH) og Klinisk Institut, Syddansk Universitet (SDU).

 • 02.09.2013

  Ny adjunkt ved afdelingen for Kardiovaskulær og Renal forskning på Syddansk Universitet

  Per Svenningsen, ph.d., er tiltrådt som adjunkt ved afdelingen for Kardiovaskulær og Renal forskning ved Institut for Molekylær Medicin på Syddansk Universitet i Odense.

 • 27.08.2013

  SDU tester robotter for Honda

  Syddansk Universitet og den japanske industrigigant Honda har underskrevet en aftale om, at forskere på Institut for Idræt og Biomekanik i det næste år skal teste en mobilitetsrobot, som kan hjælpe gangbesværede.

 • 25.08.2013

  Et forskningsliv i vandets og saltets tegn

  Professor dr. med. Peter Bie fylder 70 år den 25. august 2013. Efter 44 år i forskningens tegn – de sidste 15 år på Syddansk Universitet - går han på pension 1. september i år. Men det er ikke sådan, at han bare dropper forskningen helt.

 • 22.08.2013

  10 nye kandidater i farmaci

  Onsdag den 21. august 2013 vil nok stå prentet ind i bevidstheden hos de seks kandidater, der var mødt frem til dimission. For de kan nu kalde sig cand.pharm.

 • 13.08.2013

  Prinsesse Marie hørte om forskning og spredte smil på H.C. Andersen Børnehospital

  Tirsdag den 13. august havde Syddansk Universitet og Odense Universitetshospital fint besøg, da H.K.H. Prinsesse Marie med stor interesse tilbragte et par timer i selskab med forskere og patienter på H.C. Andersen Børnehospital.

 • 08.08.2013

  H.K.H. Prinsesse Marie besøger H.C. Andersen Børnehospital i Odense

  Tirsdag 13. august besøger Hendes Kongelige Højhed Prinsesse Marie i forbindelse med sit samarbejde med Syddansk Universitet H.C. Andersen Børnehospital på Odense Universitetshospital.

 • 18.07.2013

  Forskere vil forebygge dyr øjensygdom hos diabetikere

  Danske patienter og forskere fra Syddansk Universitet er med i et stort europæisk projekt med øjendråber mod blindhed på grund af sukkersyge.

 • 11.07.2013

  Ældrebyrden er måske ikke så tung endda

  Det viser en stor undersøgelse, som Kaare Christensen, professor i epidemiologi på Syddansk Universitet, i dag får offentliggjort i tidsskiftet The Lancet.

 • 10.07.2013

  Chefkonsulent i Kommunernes Landsforening ny adjungeret professor på SDU

  Tine Curtis, ph.d., chefkonsulent i KL og leder af det nyetablerede Center for Forebyggelse i Praksis er blevet udnævnt til adjungeret professor på Statens Institut for Folkesundhed, Syddansk Universitet.

 • 10.07.2013

  Bevilling på 1,3 mio. kr. til tre forskningsprojekter på SDU

  Tre forskningsprojekter under Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Syddansk Universitet, har modtaget i alt 1,3 mio. kroner i bevillinger fra Helsefonden.

 • 02.07.2013

  Ny lektor i human genetik på Syddansk Universitet og Odense Universitetshospital

  Klaus Brusgaard, ph.d., er tiltrådt en kombinationsstilling som lektor på Syddansk Universitet og molekylærgenetiker på Odense Universitetshospital.

 • 02.07.2013

  Forskelsbehandling af flygtninge og indvandrere på sygehuse og i kommunerne

  Ny rapport fra SDU og OUH dokumenterer forskelsbehandling af flygtninge/indvandrere og peger på bedre uddannelse af sundhedspersonale og sagsbehandlere som løsning på problemet.

 • 02.07.2013

  SDU-professor til Harvard

  Vejen fra Odense til Boston kan synes lang, men professor og leder af forskningsenheden for Klinisk Biomekanik på Syddansk Universitet, Jan Hartvigsen har gjort sig så heldigt bemærket i det store udland, at det verdensberømte universitet Harvard har inviteret ham til at komme og forske hos dem.

 • 28.06.2013

  SDU først i Danmark med 22 nye kandidater i Fysioterapi

  ”Det er jer, der skal vise vejen,” sagde dekan Ole Skøtt til de 22 kandidater i fysioterapi, som i dag fik overrakt kandidatbeviser. De er de første Danmark og kan nu kalde sig cand.scient. i fysioterapi.

 • 25.06.2013

  Ny klinisk lektor ved Institut for Regional Sundhedsforskning, SDU

  Overlæge Peter Qvist (57) er blevet ansat som klinisk lektor ved Center for Kvalitet, der hører under Institut for Regional Sundhedsforskning, Syddansk Universitet og Region Syddanmark. Centeret er beliggende i Middelfart.

 • 25.06.2013

  Ny adjungeret professor i hjertesygdommes epidemiologi og behandling på SDU

  Overlæge, professor i kardiologi ved Københavns Universitet og forskningsleder for det kardiovaskulære forskningscenter på Gentofte Hospital, ph.d. Gunnar H. Gislason er blevet udnævnt til adjungeret professor i hjertesygdommes epidemiologi og behandling ved Statens Institut for Folkesundhed, Syddansk Universitet.

 • 24.06.2013

  Skader og sygdomme i muskler og led er et dyrt og stigende problem i Danmark

  De sidste 20 år er antallet af personer med sygdomme i muskler og led steget med 40% på verdensplan og er en stor udfordring i Danmark. Det er dyrt for både den enkelte og samfundet. Men sygdommene kan forebygges, og de negative konsekvenser begrænses, viser ny rapport fra Vidensråd for Forebyggelse og Institut for Idræt og Biomekanik, SDU.

 • 21.06.2013

  Lægeløftet den 21. juni 2013

  71 kandidater aflagde i dag lægeløftet over for Ole Skøtt, dekan for Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet i festsalen på Niels Bohrs Allé 1. Festsalen var fyldt op med kandidater, familie og venner, og højtideligheden foregik i en festlig stemning.

 • 21.06.2013

  13 nye kiropraktorer

  ”Det er jer, der danner universitetet”, sagde dekan Ole Skøtt til de ny udklækkede kiropraktorer, da Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet var vært ved kandidatafslutningen på klinisk biomekanik i dag.

 • 20.06.2013

  Nyt skema giver mulighed for bedre behandling af rygpatienter

  Rygområdet er en af de mest udbredte og omkostningstunge problemstillinger i det danske sundhedsvæsen. Over 30% af den danske befolkning angiver at have haft ondt i ryggen indenfor de sidste 14 dage, 85% får ondt i ryggen mindst en gang i deres liv og udgifterne til rygrelaterede problemer koster, hvad der svarer til det meste af prisen på Storebæltsbroen – om året.

 • 20.06.2013

  Ny lektor i human genetik i Odense

  Charlotte Brasch Andersen, ph.d., er tiltrådt en kombinationsstilling som lektor på Syddansk Universitet og molekylærgenetiker på Odense Universitetshospital.

 • 19.06.2013

  Ærefuld medalje til forskning i pensionsalder

  Adam Lenart, fellow på Max-Planck Odense Centre on the Biodemagraphy of Ageing, har modtaget Otto Hahn medaljen for sin afhandling om Gompertz fordelingen, en sandsynlighedsfordeling, der bruges i demografi, biologi og aktuarvidenskab til at beskrive hvordan risikoen for at dø stiger med alderen.

 • 13.06.2013

  Spedalsk bakteriegenom skabt fra arkæologisk materiale

  Genomet af en spedalskhedsbakterie (Mycobacterium leprae) udvundet af et middelalderligt skelet, udgravet i Odense, giver ny indsigt i sygdommens historie, viser ny artikel i Science, som lektor Jesper Lier Boldsen, Retsmedicinsk Institut, Syddansk Universitet er medforfatter på.

 • 13.06.2013

  Ærefuld medalje til forskning i pensionsalder

  Adam Lenart, fellow på Max-Planck Odense Centre on the Biodemagraphy of Ageing, har modtaget Otto Hahn medaljen for sin afhandling om Gompertz fordelingen, en sandsynlighedsfordeling, der bruges i demografi, biologi og aktuarvidenskab til at beskrive hvordan risikoen for at dø stiger med alderen.

 • 31.05.2013

  Millioner til stort alkoholforskningsprojekt

  Nyt stort alkoholforskningsprojekt skal skabe grobund for bedre behandling af mennesker med alkoholmisbrug. Forskere på Syddansk Universitet har fået den hidtil største bevilling til klinisk alkoholforskning i Danmark. De skal i samarbejde med Psykiatrien i Region Syddanmark og Odense Kommune undersøge, hvordan man kan tackle de største aktuelle udfordringer i behandlingen af alkoholmisbrugere.

 • 14.05.2013

  Ny professor i neuroepidemiologi på SDU og OUH

  Overlæge, ph.d. David Gaist er per 1. juni 2013 ansat som klinisk professor med særlig opgaver i neuroepidemiologi ved Neurologisk Afdeling, Odense Universitetshospital (OUH), og Klinisk Institut, Syddansk Universitet (SDU). Neuroepidemiologi beskæftiger sig med neurologiske sygdommes forekomst, årsager, prognose og behandling.

 • 01.05.2013

  Pengeregn over SDU fra Kræftens Bekæmpelse

  Kræftens Bekæmpelses Videnskabelige udvalg har uddelt 7.296.000 kr. i forskningsstøtte til SDU-forskere.

 • 30.04.2013

  Danmarks første professor i jordemodervidenskab

  Ellen Aagaard Nøhr tiltræder 1. juni 2013 en kombinationsstilling som professor og jordemoder ved Syddansk Universitet (SDU) og Odense Universitetshospital (OUH).

 • 23.04.2013

  Ny professor i børneallergi på SDU og OUH

  Susanne Halken er pr 1. maj 2013 ansat som klinisk professor med særlige opgaver i pædiatrisk allergologi – dvs. allergiske sygdomme hos børn - ved Hans Christian Andersens Børnehospital, Odense Universitetshospital, og Klinisk Institut, Syddansk Universitet.

 • 19.04.2013

  Philippe Grandjean: PFC svækker immunforsvaret

  Hvis børnevacciner skal virke, bør vi udsættes for færre skadelige PFC-stoffer. Den maksimale daglige dosis skal endda reduceres dramatisk, viser nye danske beregninger fra professor i miljømedicin ved Syddansk Universitet

 • 17.04.2013

  Ny klinisk lektor på Vejle Sygehus

  Overlæge, ph.d. Lars Peter Schousboe (45 år) er ansat som klinisk lektor med forskningsopgaver inden for specialet øre-næse-halssygdomme ved Sygehus Lillebælt og Institut for Regional Sundhedsforskning, Syddansk Universitet.

 • 12.04.2013

  OUH og SDU ansætter professor i global sundhed

  Christine Stabell Benn er pr. 15. april 2013 ansat i en kombinationsstilling som overlæge ved Bandim Health Project, Statens Serum Institut, og klinisk professor i global sundhed ved forskningsenheden OPEN ved Klinisk Institut på Syddansk Universitet (SDU) og Odense Universitetshospital (OUH).

 • 12.04.2013

  Med døden som ledsager

  Professor og institutleder ved Retsmedicinsk Institut, statsobducent dr. med. Jørgen Lange Thomsen udgiver bogen ”Retsmedicineren- mit liv med døden som ledsager” den 19. april på Gyldendal.

 • 21.03.2013

  1,9 mio. kr. til forskning i cerebral parese

  Læge, ph.d. Susan I. Michelsen, Statens Institut for Folkesundhed, Syddansk Universitet har modtaget 1,9 mio. kr. fra Ludvig og Sara Elsass Fond til forskning i sociale og helbredsmæssige konsekvenser af cerebral parese, spastisk lammelse. Voksne med cerebral parese er en ofte overset og udsat patientgruppe med høj dødelighed, der er overladt til sig selv, når børneafdelingen afslutter behandling og opfølgning senest i 18-års-alderen.

 • 01.03.2013

  Knud Juel i nyoprettet professorat

  Forskningsleder, ph.d., Knud Juel, Statens Institut for Folkesundhed, Syddansk Universitet (SDU) er tiltrådt et nyoprettet professorat i Forskningsbaseret myndighedsbetjening med fokus på folkesundhed. Professoratet er en konsolidering af SDU-instituttets betydning som nationalt folkesundhedsinstitut.

 • 13.02.2013

  Ny professor i mave-tarm-kirurgi

  Overlæge, dr. med. Gunnar Baatrup (57) Kirurgisk Afdeling A, OUH Svendborg Sygehus er udnævnt til professor i mave-tarm-kirurgi ved Institut for Regional Sundhedsforskning, Syddansk Universitet.

 • 13.02.2013

  Lektor i reumatologi ved Svendborg Sygehus

  Overlæge, dr.med., ph.d. Inger Marie Jensen Hansen er ansat som klinisk lektor ved Medicinsk Afdeling, OUH Svendborg Sygehus og Institut for Regional Sundhedsforskning, Syddansk Universitet.

 • 07.02.2013

  Nordic Medicare-pris til SDU-kandidat

  Den nyuddannede kandidat, cand.med. Line Hougaard Nielsen modtog prisen for det højeste gennemsnit, da 85 kandidater aflagde lægeløftet på Syddansk Universitet.

 • 06.02.2013

  Torben Fogs og Erik Triers Fond tildelt ung skleroseforsker

  Torben Fogs og Erik Triers Fond uddeler i år på ny midler til en skleroseforsker. Cand. scient., ph.d. Christina Fenger, Institut for Molekylær Medicin, SDU, modtager et legat på 60.000 kr.

 • 30.01.2013

  85 aflagde lægeløftet på SDU

  85 kandidater aflagde i dag lægeløftet på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, SDU efter overstået embedseksamen på medicinstudiet.

 • 30.01.2013

  Vinter-kiropraktorer

  Otte kandidater dimitterede fra studiet i klinisk biomekanik på SDU. Dekan Ole Skøtt fra Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet benyttede lejligheden til at takke de studerende for deres store indsats i de år, de har studeret på universitetet.

 • 30.01.2013

  SDU opretter professorat i hjerte-kredsløbsfunktion

  Institut for Molekylær Medicin, Syddansk Universitet (SDU) ansætter Pernille B. Lærkegaard Hansen, cand. scient., ph.d. som professor, MSO i kardiovaskulær og renal fysiologi.

 • 29.01.2013

  Ny professor i endokrinologi ved Syddansk Universitet og Næstved Sygehus.

  Overlæge ved Næstved Sygehus Jan Kvetny er udnævnt til professor i endokrinologi ved Syddansk Universitet, Institut for Regional Sundhedsforskning.

 • 24.01.2013

  Mindeord, Anne Katrin Sjølie

  Professor, overlæge, dr.med. Anne Katrin Sjølie døde lørdag d. 19. januar efter længere tids sygdom i en alder af 69 år.

 • 22.01.2013

  Oprustning inden for rehabiliteringen på SDU og OUH

  Syddansk Universitet (SDU) og Odense Universitetshospital (OUH) har i samarbejde ansat Hanne Kaa Kristensen og Lisbeth Rosenbek Minet, som skal være med til at højne rehabiliteringsindsatsen.

 • 15.01.2013

  Ny klinisk professor i klinisk reumatologi i Odense

  Torkell Ellingsen er ansat som professor ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Syddansk Universitet og som specialeansvarlig overlæge ved Reumatologisk Afdeling C, Odense Universitetshospital. Han kommer fra en stilling som forskningsansvarlig overlæge ved Diagnostisk Center ved Regionshospitalet i Silkeborg, hvor han siden 2008 har været ansvarlig for den reumatologiske forskning og klinik for tidlig artrit (ledbetændelse).

 • 14.01.2013

  Hver fjerde gravide mangler D-vitamin

  Ny forskning viser, at mere end hver fjerde gravide kvinde i Odense har for lavt D-vitamin.

 • 10.01.2013

  Nyt SUND udvides

  SDUs bestyrelse traf lige inden jul beslutning om at udvide Nyt SUND-byggeprojektet med 5652 m2. De nye arealer skal huse afdelingen for anatomi, der pt. ligger i det eksisterende campus og et forskningstilvækstareal, der til en start udlejes til Nyt OUH til forskningsbrug.

 • 02.01.2013

  Forskningsprojekt i indvandrermedicin

  Sygeplejerske, cand.scient.san., ph.d. Dorthe S. Nielsen, Indvandrermedicinsk Klinik, Odense Universitetshospital og Center for Global Sundhed, Klinisk Institut ved Syddansk Universitet har modtaget 500.000 kr. fra Novo Nordisk Fonden.

 • 02.01.2013

  Ny professor i børnesygdomme

  Overlæge Poul-Erik Kofoed, Sygehus Lillebælt, Børneafdelingen ved Kolding Sygehus er ved siden af sin overlægeansættelse udnævnt til professor i pædiatri (børnesygdomme) ved Syddansk Universitet, Institut for Regional Sundhedsforskning.