Menu

Nyheder

  • 22.09.2017

    700 år gammel helgenmyte er (næsten) rigtig nok

    Forskere bekræfter, at en gammel poses alder og indhold stemmer overens med myte om Frans af Assisi.

  • 16.08.2017

    Forgiftninger fulgte med drikkevandet i Pompeii

    De gamle romere var berømte for deres avancerede vandforsyning. Men drikkevandet i rørledningerne blev formentlig forgiftet i et omfang, der kan have ført til daglige problemer med opkast, diarre, leverskader og nyreskader. Det viser analyser af vandrør fra Pompeii.

  • 01.06.2017

    Ny opfindelse kan redde flere forsøgsdyrs liv

    Mus, rotter, grise og hunde er bare nogle af de dyr, der må lægge krop til for at forskere kan teste nye stoffer, som måske kan blive til helbredende medicin. SDU-forsker har opfundet ny metode, der kan gøre mange dyreforsøg overflødige.

  • 08.05.2017

    Ny måde at afsløre ecstasy på

    Egentlig er ambitionen at bygge molekylære maskiner, men undervejs har molekylerne vist forskerne en måde at afsløre ecstasy på. Det kan føre til mere pålidelige narkotests.

  • 04.05.2017

    10 forskere får støtte fra Det Frie Forskningsråd

    Samlet set er der bevilget mere end 31 mio. kr. til NAT-forskere.

  • 09.03.2017

    Nu kan museumsgenstande testes uden at tage skade

    Slut med at kradse små prøver af historiske genstande.

  • 27.02.2017

    Gjorde tang os til moderne mennesker?

    For millioner af år siden skete der noget, som tillod det moderne menneske at opstå. En skelsættende drejning i menneskets udvikling, som måske blev drevet af adgangen til tang og dets indhold af essentielle næringsstoffer, mener forskere.

  • 20.02.2017

    Massens oprindelse og naturens naturlighed

    Stof i universet vejer noget. Men elementarpartiklerne fødes masseløse, så hvad er massens oprindelse? Når det kendte stof kun udgør en lille del af massen i Universet, hvad består universet da af? Og er naturen overhovedet naturlig?

  • 09.02.2017

    25 år i samme job er da ikke noget at tale om

    Der må overtalelse til, før Karen Cauthery siger ja til at lade sig interviewe til Nyhedsbrevet. Hun synes nemlig ikke, hun har noget særligt at fortælle, på trods af at hun i 2016 kunne fejre 25 års jubilæum som institutsekretær hos FKF og har været med gennem præcis halvdelen af universitetets historie.

  • 16.01.2017

    Dansk dyrket chili er (næsten) lige så stærk som sydlandsk chili

    Ny forskning: Nordiske chili-avlere behøver ikke længere være i tvivl om, hvorvidt hjemmedyrkede chili får en anden styrke end under varmere himmelstrøg.

  • 14.12.2016

    Molekylære maskiner - en verden af muligheder

    Nobelprisen i kemi gik i år til tre forskere, der har været med til at designe og syntetisere nogle af de første molekyler, der virker som små maskiner. Det indvarsler en fremtid, hvor man kan producere meget små maskiner, som fx kan anvendes i kroppen.

  • 30.11.2016

    Kemikere finder spor af guld i Tycho Brahe

    Kemiske analyser af Tycho Brahes jordiske rester har afsløret, at den verdensberømte astronom var udsat for store mængder af guld indtil en til to måneder før sin død.

  • 06.10.2016

    Det er helt vildt, hvad det har udviklet sig til

    Professor Jan Oskar Jeppesen havde nobelpristager i kemi som ph.d.-vejleder

  • 19.09.2016

    Aldring: Computer-simulation spotter farlig molekyle-aktivitet

    Alle menneskers organisme bliver angrebet af frie radikaler – de ødelægger vores celler, og med tiden bidrager de til vores aldring. Nu har forskere spottet, hvordan en særlig farlig type af frie radikaler bliver dannet, og det kan føre til en bedre forståelse af aldring.

  • 25.08.2016

    Ny forskning bekræfter: Dit kolesteroltal falder, hvis du spiser mere grønt

    Det er sundt for hjerte-karsystemet at spise meget planteføde, konkluderer studie.

  • 24.08.2016

    Hawking har leveret banebrydende viden om universets sorte huller

    Stephen Hawking er kendt som både fysiker og kørestolsbruger pga. sygdommen ALS. Hans forskning bidrager til vores grundlæggende forståelse af universet,

  • 16.08.2016

    Smagen af chokolade

    Læs med, når gastrofysiker Mie Thorborg Pedersen beskriver chokoladens lange rejse fra den bitre frugt modner på kakaotræet, til den søde spise smelter på tungen.

  • 09.08.2016

    Forskere har udviklet en ny klasse af kunstige proteiner

    Et dansk forskerhold rapporterer i det ansete tidsskrift Nature Communications, at de har udviklet en ny klasse af kunstige proteiner. Arbejdet kan på sigt føre til bedre behandling af kræft og diabetes.

  • 03.08.2016

    Eksistens på P1: Vi er - og bliver - maskiner

    Arne Lykke Larsen er lektor i Højenergi Fysik her på SDU. Desuden lider han af sygdommen ALS og kan som eneste legemsdel kun bevæge sine øjne, hvilket betyder, at han kommunikerer gennem en maskine - præcis som den verdenskendte fysiker, Steven Hawking.

  • 15.07.2016

    Den store fysikprøve – er du Danmarks klogeste til fysik?

    Du ved, at du er god til fysik, men HVOR god er du egentlig? Meld dig til SDUs store fysikprøve og find ud af det.

  • 05.07.2016

    Gastrofysiker og smagselsker Ole G. Mouritsen får pris for unikt grundforskningsarbejde

    Hvordan får vi den bedste smag frem i maden? Det handler ikke kun om krydderurter og stegetider, men også om molekylær biofysik på højt videnskabeligt niveau. Professor Ole G. Mouritsen hædres nu for sin unikke forskning af en af verdens største internationale virksomheder, DuPont.

  • 15.06.2016

    Fysiker skal jage universets ukendte stof

    Størstedelen af alt stof i universet er fuldstændigt ukendt. Ingen aner, hvad det består af. Nu har SDU-fysiker fået 6,8 mio. kroner til at undersøge, hvad dette mystiske stof er og hvor det stammer fra.

  • 24.05.2016

    På sporet af det mørke stof

    Det er mere end 80 år siden, at fysikere indså, at der er meget mere masse i Universet, end man umiddelbart kan se. Endnu har vi ikke afsløret, hvad dette “mørke stof” er for noget, men en eksperimentel påvisning af det ligger måske ikke langt ude i fremtiden.

  • 12.04.2016

    Rising Talents-pris til Dorthe Ravnsbæk

    Hun er ung, hun er forsker og hun er en af de kvinder, verden har brug for ifølge L’Oréal-UNESCOs program ”For Women in Science”, hvor SDU-kemikeren Dorthe Ravnsbæk sidst i marts 2016 modtog prisen som ”International Rising Talent” ved en ceremoni på Sorbonne Universitetet i Paris.

Vi samler statistik ved hjælp af cookies for at forbedre brugeroplevelsen.  Læs mere om cookies

Acceptér cookies