Skip to main content
DA / EN

Nyt fra CAPE

  • 15.03.2024

    Ny indendørs solcelleteknologi kan lægge AA-batterier i graven

    Forskere ved SDU har udviklet en solcelleteknologi, der vil overflødiggøre AA, AAA og knapcellebatterier. Prototypen er klar, og forskerne satser på at kunne producere 5.000 enheder om dagen inden for et år. De er nu på jagt efter erhvervsfolk, der kan hjælpe dem ind på markedet.

  • 08.11.2023

    C-vitamin booster ikke kun dit immunsystem, men også solceller

    C-vitamin er kendt for sin afgørende rolle i vores kroppe, hvor den styrker vores immunsystem og generelle sundhed, men nu træder vitaminet også ind i rampelyset og styrker effektiviteten og holdbarheden af solceller.

  • 18.04.2023

    Ny kandidatuddannelse i fysik og teknologi i Sønderborg

    Syddansk Universitet (SDU) lancerer i 2024 en ny kandidatuddannelse i fysik og teknologi i Sønderborg. Uddannelsen giver kandidater mulighed for at arbejde inden for områder som energiteknologi, nanoteknologi eller medicinsk teknologi.

  • 22.03.2023

    SDU’s nye elitecentre skal hjælpe med at løse klimaudfordringer

    De første to af i alt fem elitecentre er udnævnt ved SDU Climate Cluster. De to nye forskningscentre fokuserer på hhv. naturbaserede løsninger og solenergi, de resterende tre centre udpeges til sommer.

  • 01.03.2023

    10 millioner til nyt elitecenter med solen i centrum

    Et nyt eliteforskningscenter under SDU Climate Cluster har en holistisk tilgang til solenergi. Centret vil ikke blot designe, bygge og udvikle papirstynde, bøjelige solcellepaneler, som kan sættes op på alverdens ting, men også kigge på, hvordan de implementeres i samfundet og hvordan forbrugerne bedre tager imod de nye løsninger.

  • 13.12.2022

    Vida Engmann modtager seks millioner fra Danmarks Frie Forskningsfond

    41 talentfulde forskningsledere har netop modtaget i alt 247 millioner kroner til deres banebrydende forskningsprojekter fra Danmarks Frie Forskningsfond under Sapere Aude: DFF-Forskningsleder-programmet, heriblandt Vida Engmann fra CAPE-centret på Det Tekniske Fakultet.

  • 06.12.2022

    Ultratynd teknologi i kamp mod klimakrisen

    Tyndfilmsteknologi er en vigtig brik i den grønne omstilling, og på SDU i Sønderborg er de verdensførende inden for forskning i organiske solceller. Forskerne arbejder på at gøre ultratynde, fleksible og gennemsigtige solceller til en integreret del af vores hverdag. Den viden kan også bruges til forskning og udvikling af teknologier til energilagring og grøn brint. 

  • 29.11.2022

    24,6 millioner til excellente yngre forskere på SDU

    Fire forskere på SDU har netop modtaget hver deres Sapere Aude-bevilling fra Danmarks Frie Forskningsfond til at forfølge deres forskningsideer og lede egne forskningsgrupper.

  • 08.09.2022

    Villum Experiment: Millionbevillinger til forskere fra Mads Clausen Instituttet

    Formålet med VILLUM FONDENs Experiment-program er at finde svar på de store, de små og de virkelig vilde forskningsspørgsmål. På listen over de tekniske og naturvidenskabelige forskningsprojekter, der modtager årets Experiment-bevillinger, finder man tre forsker fra Mads Clausen Instituttet, som nu får mulighed for at realisere deres kreative ideer indenfor lysets vekselvirkning med avancerede materialer.

  • 02.05.2022

    Women in Science

    Fredag d. 22. april kunne SDU præsentere kvinder i videnskaben (TEK Women in Science) i forbindelse med Forskningens Døgn.

  • 01.04.2022

    Nysgerrighed driver nanoforsker: Morten blev professor som 40-årig

    Når man allerede som 40-årig kan smykke sig med en professortitel, så skulle man tro, at en stram karriereplan ligger bag. Det er imidlertid ikke tilfældet for Morten Madsen. Store forskningsresultater og en akademisk karriere er blot et biprodukt af en ukuelig nysgerrighed efter at forstå verdenen omkring ham.

  • 06.05.2021

    Millioner til NanoSYD forskere fra Danmarks Frie Forskningsfond

    I år fik 191 originale projekter støtte for i alt 668 millioner kroner under de to virkemidler DFF-Forskningsprojekt1 og DFF-Forskningsprojekt2. Lektor Jakob Kjelstrup-Hansen og professor mso, Morten Madsen, er blandt modtagerne - begge fra forskningscentret NanoSYD på SDU.

  • 01.02.2021

    Nyt EU-projekt skal få dine vinduer til at lave solenergi

    Gennemsigtige solceller kan bruges i vinduer. Men indtil nu har de enten ikke været særligt gennemsigtige eller særligt effektive. Det vil et projekt med forskere fra Mads Clausen Instituttet ved SDU lave om på.

  • 26.05.2020

    Millionbevilling til forskning i organiske solceller

    Hos SDU NanoSYD er forskerne blandt verdens førende inden for fremtidens solceller – de såkaldte organiske solceller. Organiske solceller har en lang række fordele i forhold til traditionelle solceller bygget af silicium; de er billige at producere, de er mere miljøvenlige, de er bøjelige, og så er de gennemsigtige og kan opnå en effektivitet på over 10 procent. Før et kommercielt gennembrud kan komme på tale, så er der dog en udfordring, der skal tages hånd om: stabilitet. Netop stabiliteten skal en gruppe forskere fra KU, SDU og AU nu arbejde sammen om at forbedre. Til det formål har Danmarks Frie Forskningsfond bevilliget over seks millioner kroner.