Undervisning med fokus på Kemi

Velkommen til FKF!

Inspiration til din undervisning:

 • Se eller gense Webinar om Kemi-studiet. Hør om uddannelsen opbygning, livet på studiet og karriere. Mød 3 studerende og hør om deres valg inden og under studiet - Se hele optagelsen her.
 • Tilbud fra Instituttet - bl.a. undervisningsforløb.
 • Tilbud fra Fakultetet - læs bl.a. om de studerende, der gerne kommer  ud til jer som  Ambassadører HER.
 • Gå direkte til Apparatlab 
 • Info om muligheder for SRP.

Efteruddannelse:

FKF udbyder kurser, der giver undervisningskompetencer i:

 • Kemiske undervisningsforsøg (udbydes hvert forår - Læs mere HER)

Sociale medier:

For både lærere og elever har Det Naturvidenskabelige Fakultet en Facebookside, hvor I kan følge med i, hvad der sker på fakultetet. Find den HER. 

Besøg FKF

Ønsker du at besøge os med et hold eller en klasse, er du meget velkommen. Det kan være til en enkelt rundvisning eller til en mere sammensat dag, hvor f.eks. NMR eller mere komplekse forsøg er i højsædet. Instituttet tilbyder flere forskellige aktiviteter til gymnasiet, HF, HTX og grundskolens 8.-10. klasser. Herunder kan du se nogen af mulighederne. Kombiner gerne med et af de foredrag, du finder på siden med ForskningsformidlingDu kan kontakte vores koordinator Lilian Skytte for yderligere information om alle tilbuddene.

Laboratorieundervisning

Tag klassen med til instituttet og få en faglig dag lidt ud over det sædvanlige. Vi har sat forskellige forløb sammen for større klasser, og vi har et Apparatlab ideelt tilpasset mindre hold og SRP-forløb. Hvis du har specifikke ønsker til dit besøg, så kontakt os. Måske har du idéen til et nyt forløb.

Kernestof

For alle øvelser og eksperimenter er der angivet forslag til det kernestof, som øvlesen bygger på. Vi har taget udgangspunkt i beskrivelserne fra 2017 i Kemi A og B. Detaljer er angivet for hver enkelt øvelse i den nedenstående tabel.

Klassebesøg på FKF

Laboratorie for klasser op til 15 elever

Forløb for fortrinsvis mindre hold (vi anbefaler op til 15 elever) og SRP-forsøg kan afvikles i Apparatlab, der er dit eksterne laboratorie på SDU. Vi stiller udstyr, apparater og vejledninger til rådighed for dig og giver dig mulighed for at afvikle mange forskelligartede projekter - evt. i det samme tidsrum, så du som lærer kan stille krævende SRP'er og få det eksperimentelle arbejde afviklet effektivt på ét enkelt sted.

I Apparatlab er det muligt for eksempel at undersøge koffeinindholdet i forskellige slags te, indholdet af parabener i kosmetiske produkter og udføre syntesen af forskellige estre og meget andet. Alt sammen samlet i ét laboratorium.  I øjeblikket er der bl.a. en AAS, en GC og to HPLC'er til rådighed.

BEMÆRK: Eksperimenter afvikles KUN, når du som lærer følger med. Vi har ikke mulighed for at tage os af enkelte elever. Der er meget mere information under Apparatlab, eller du kan tage kontakt til Mogens T. Jensen (HPLC og GC), eller Lilian Skytte (AAS) hvis du har en specifik forespørgsel.

Laboratorie for klasser med 15+ elever

Forløb til større klasser afvikles i det omfang brugen af vores øvelseslaboratorier tillader.  Det typiske tidsforbrug er angivet for hver enkelt aktivitet, men dette kan selvfølgelig tilpasses klassens niveau og faglige fokus. Udregning og fremstilling af egen fortyndingsrække vil f.eks. forlænge øvelsesgangen i Analyse med UV-VIS.

Lige nu har vi følgende aktiviteter klar:

Kemi/Farmaci - se beskrivelse af øvelserne HER
Analyse af farvestoffer med UV-VIS (2-4 timer)
Fremstilling af batterier (4-6 timer)
Syntese (f.eks. estre (organisk) eller ferrofluids (uorganisk), 2-4 timer)
Uorganisk stofidentifikation (3-6 timer)
Kontakt: Lilian Skytte
NMR-eksperimentet

Hvis synteser er på programmet, er der en mulighed for at få kigget nærmere på jeres stoffer med NMR-teknikken. Der er både mulighed for at sende prøver til os med posten og til selv at komme ud og se nærmere på udstyret. Du kan finde flere informationer og rekvisitionen til prøverne HER.

Der er også mulighed for at komme ud og løse NMR-opgaver. Vi har opgaver til alle niveauer, både H-NMR og C-NMR, og vi giver gerne en introduktion til løsningsstrategien.

Du kan som flere andre lærere vælge at kombinere NMR-opgaveregning med et besøg i Apparatlab. Her deles klassen i to, hvor den ene halvdel laver eksperimentelt arbejde og den anden regner opgaver.

Overordnede emner: Organisk kemi, analysekemi

Kernestof:

 • Kemiske bindingstyper, eksempler på struktur- og stereoisomeri.
 • Organisk kemi: stofkendskab, herunder opbygning.
 • Stofidentifikation ved kvalitative analyser og spektroskopisk identifikation ved hjælp af 1H-NMR 
 • Kvalitative og kvantitative eksperimentelle metoder.

Kontakt: Lilian Skytte

Plast- og Polymerkemi - NYT forløb

Forløbet indeholder flere elementer, der kan kombineres ud fra faglige og tidsmæssige perspektiver. Ved de enkelte elementer er der angivet tidsforbrug for elementet:

Forelæsning om plast- og polymerkemi – ca. 1 time.

Fremstilling af bioplast fra stivelse – ca. 1½ time. Bemærk: plastmaterialet skal hærde til dagen efter.

Fremstilling af bioplast fra casein – ca. 45 min. Bemærk: plastmaterialet skal hærde til dagen efter.

Fremstilling af nylon – ca. 15 min.

Undersøgelse af effekten af krydsbindinger i PVA – ca. 15 min.

Måling og bestemmelse af plastmateriale på IR - ca. 20 min. pr. hold (det anbefales at mindre delhold (5-6 elever) udfører dette á flere omgange)

 

Overordnede emner: Polymerkemi, plastmateriale og plastegenskaber

Kernestof:

 • Kemiske bindingstyper og tilstandsformer.
 • Organisk kemi – makromolekyler, opbygning, egenskaber.
 • IR spektroskopi
Alt det andet...

Du kan altid få en fremvisning af Lab og andre faciliteter på FKF. Spørg gerne ind til det, der er relevant for dit besøg - det kunne være et synteselab, en supercomputer eller et massespektrometer.

Vil du høre mere om studiet eller et specifikt forskningsområde, kan du får et oplæg af en studerende eller en forsker. Vores forskningsområder er mange, og du kan læse mere om forskerne og deres emner HER.

En hyggelig afslutning på dagen kunne være en pizza efterfulgt af et foredrag ved UNF. De fleste torsdage er der nyt fra forskerne på SDU.

Det Naturvidenskabelige Fakultet

Fakultetet udbyder forskellige aktiviteter, som du kan læse mere om under siderne med brobygning.  Her kan du også booke aktiviteterne. Vi vil specielt fremhæve Scienceshow og Idé-til-pille, der har rod i FKF. 

Ambassadører - Der er nu tilknyttet studenterambassadører til fakultetet. Få en fokuseret præsentation af dagligdagen på FKF. Vores repræsentanter indenfor instituttets tre grene kan træffes både her på SDU men også engageres til et af jeres egne arrangementer. Kontakt Lilian Skytte eller Nina Bjørnskov for yderligere information.

SRP

Vi har i øjeblikket ikke nogen særlige forløb med SRP med kemi og farmaci. Men vores Apparatlab  giver mulighed for at afvikle mange forskellige projekter. Snak med din underviser om muligheden.

 
 
Den korte oversigt - KEMI

Her er inspiration til din undervisning med fokus på kemi. Det store overblik over de mange muligheder du har for at bruge os i din hverdag.

Præsentation (pdf)