Læs Ny Viden
Vi giver dig nyheder og baggrundsartikler om SDU's forskning og hvad der foregår i den videnskabelige verden.
Studerende
Adgang til dine fag/kurser
mitSDU - For studerende ved SDU
Outlook Web Mail
Studerende kan tilmelde sig kurser, eksamen og se resultater
Se lånerstatus, reservationer & forny lån
Adgang til DigitalEksamen
Ansatte
Alumner
Når tandhvaler, for eksempel delfiner, spækhuggere og kaskelothvaler, skal kommunikere med hinanden og ekkolokalisere byttedyr, er lyde deres allervigtigste værktøj. Nu har forskere fundet ud af, hvordan de laver lyd.
Kvote 2
Når du søger optagelse i kvote 2, skal du gennemføre uniTEST. Her finder du alle de praktiske informationer, så du bliver klar til at tage testen.
Skærm, skærm, skærm
22.03.2023
Skærmtid bliver ofte anset som tidsspilde. Men vi har brug for de pusterum, som en tur på sociale medier kan give, og samtidig indgår vi i uforpligtende fællesskaber, som giver energi, fortæller professor i medievidenskab.
Klimasatsning
22.03.2023
De første to af i alt fem elitecentre er udnævnt ved SDU Climate Cluster. De to nye forskningscentre fokuserer på hhv. naturbaserede løsninger og solenergi, de resterende tre centre udpeges til sommer.
Klimarapport
20.03.2023
FNs klimapanel, IPCC, er kommet med en ny klimarapport, som – igen - beskriver, hvor galt det står til med klimaet. Hvad kan vi bruge den til? Vi har spurgt klimaprofessor Sebastian Mernild, der er leder af SDU Climate Cluster og hovedforfatter på IPCCs sjette rapport.
Irak-krigen
20.03.2023
Det er 20 år siden, Irak blev invaderet, og vesten trak sig ud i 2011, men hvordan er situationen i landet i dag, både politisk og blandt civilbefolkningen? Vi har spurgt lektor og ph.d. ved Center for Mellemøststudier på SDU Helle Lykke Nielsen.
Kvote 2
17.03.2023
Tallene for årets søgning til de videregående uddannelser via kvote-2 er blevet offentliggjort. På Syddansk Universitet ses en positiv stigning på 13 procent sammenlignet med sidste år.
Skærm, skærm, skærm
17.03.2023
Begrænsning af skærmtid fører til øget fysisk aktivitet blandt børn og bedre mental sundhed blandt voksne. Det viser en ph.d.-afhandling fra SDU. Studiet beskriver omfanget af danske børns skærmvaner, og hvilke effekter mindre skærmtid i fritiden har.
Skærm, skærm, skærm
15.03.2023
Patienter bruger e-mailkonsultationer ved lægen til mange typer og ofte kompleks kommunikation. Lektor Anette Grønning fortæller om, hvad der sker, når læge og patient kommunikerer via skærm.
Skærm, Skærm, skærm
14.03.2023
Engang var skærmen et elegant udformet møbel midt i stuen. I dag går vi alle sammen rundt med dem i lommen, og i fremtiden kommer skærmene måske til at være tynde og fleksible som stof og kunne fungere som usynlighedskapper. Her er fem nedslag i skærmteknologiens historie.
Dyreriget
13.03.2023
Videnskabens erkendelse af, at dyr kan have kognitive evner og dermed ikke bare er biologiske maskiner, der drives af instinkter, er voksende. Nu er biologer fra SDU i gang med at undersøge delfiners og marsvins forståelse af tid.
Åndelighed
13.03.2023
SDU-forskere har gennemført verdens hidtil største undersøgelse af åndelige og eksistentielle behov. Studiet viser at danskere i høj grad har behov, som med fordel kunne tænkes ind i sundhedsvæsenet.
Nye aktiviteter
09.03.2023
Med SDUx Vejle vil Syddansk Universitet, Vejle Kommune og DANDY Business Park udvikle et laboratorium for livslang læring, der kan levere forskningsbaseret efter- og videreuddannelse og sikre stærk sammenhængskraft mellem universitetet og arbejdsmarkedet.
Kunstig intelligens
08.03.2023
Kunstig intelligens er på alles læber, men hvad er det egentlig, og hvilken betydning kan teknologien få for vores samfund? Vi har spurgt forsker i kunstig intelligens på SDU Luís Cruz-Filipe.
Kvindernes kampdag
08.03.2023
Litteraturen genforhandler i disse år indgroede forestillinger om kvindeliv. Litteraturforsker på SDU Camilla Schwartz guider her til fem værker, der alle tager et opgør med nutidens normer.
Kvindernes kampdag
08.03.2023
Et væld af forfattere forsøger i disse år at skrive nutidens kvindelivserfaringer ind i litteraturhistorien. Men hvad fortæller værkerne os om det at være kvinde i dag, og hvorfor alle disse udgivelser netop nu? Vi har spurgt litteraturforsker på SDU Camilla Schwartz.
Beskyttelse af verdenshavene
07.03.2023
FN har vedtaget en ny aftale om at beskytte 30 pct. af det åbne hav, og vi har spurgt SDU’s havforsker Jamileh Javidpour, hvad det kommer til at betyde. Hun anbefaler at begynde, hvor biodiversiteten trues mest, fx ved undersøiske bjerge. Havets store dyr skal også have deres migrationsruter i fred, mener hun.
HCA-litteraturpris
03.03.2023
Den anerkendte norske forfatter tager til maj del i det traditionsrige forfattermøde på universitetet som modtager af H.C. Andersen Litteraturprisen.
Natur
02.03.2023
Når tandhvaler, for eksempel delfiner, spækhuggere og kaskelothvaler, skal kommunikere med hinanden og ekkolokalisere byttedyr, er lyde deres allervigtigste værktøj. Nu har forskere fundet ud af, hvordan de laver lyd.
Slagelse
01.03.2023
Roskilde Universitet og Syddansk Universitet har underskrevet en hensigtserklæring, som skal bane vejen for, at Roskilde Universitet overtager Syddansk Universitets uddannelsesaktiviteter i Slagelse ved årsskiftet.
Rusland-Ukraine
24.02.2023
Skoler mangler beredskab for, hvordan de tager imod flygtningebørn, når store strømme af flygtninge kommer til Danmark. Det viser foreløbige resultater fra et stort forskningsprojekt fra Center for Grundskoleforskning.
Klimaforskning
23.02.2023
Oversvømmelser, hedebølger, storme og tørker bliver mere almindelige i takt med, at temperaturerne stiger, så vi er nødt til at finde nye måder at beskytte vores byer og samfund på. Naturen selv byder på mange løsninger, og det skal vi lære at udnytte bedre, mener forskerne bag nyt elitecenter for klimaforskning på SDU.
Vold
16.02.2023
Folks levealder i voldelige lande er mindre forudsigelig, og yngre menneskers forventede levetid kan være helt op til 14 år kortere sammenlignet med fredelige lande, viser en ny international undersøgelse ledet af Syddansk Universitet og University of Oxford.
Kvanter
14.02.2023
Nye kvanteteknologier har potentiale til at omforme hele vores samfund. På grundforskningscenteret POLIMA er forskerne særligt nysgerrige på vekselvirkninger mellem lys og stof, da disse potentielt kan danne hele grundlaget for fremtidens kvanteteknologier.
Virusfund
08.02.2023
Odense Å og Lindved Å har overrasket forskere og studerende på SDU ved at indeholde hidtil ukendte virus-arter.
Klimaændringer
07.02.2023
Globalisering er ikke kun for mennesker: Dyrearter, der hidtil har levet isoleret fra hinanden, begynder i stigende grad at parre sig med hinanden, og nye krydsninger opstår. Hvad betyder det for biodiversiteten?
Satellit
06.02.2023
En gruppe studerende fra SDU er i samarbejde med studerende fra flere andre danske universiteter i gang med at udvikle to satellitter, som skal bidrage til vores forståelse af klimaforandringerne. Inden længe sender de den første satellit ud i rummet.
Medieomtale
06.02.2023
DM Akademikerbladet har i samarbejde med Infomedia opgjort eksperternes optrædener i pressen sidste år. På 2022’s top-50 liste er der ni forskere fra SDU at finde.
Støj
03.02.2023
SDU-forskere har fundet en sammenhæng mellem trafikstøj og risikoen for at få tinnitus. De peger på at årsagen muligvis kan findes i en ond cirkel bestående af stressreaktioner og forstyrret søvn.
Arktis
01.02.2023
Forskere fra SDU er sammen med canadiske kolleger i færd med at finde en metode til at udvikle et varslingssystem, der kan registrere farlige bakterier og vira, som dukker op i takt med at permafrosten smelter i de arktiske egne. SDU-forskerne bidrager med indgående viden om sensorer og monitorering af bakterier.
Hjernekræft
31.01.2023
Der findes ingen effektiv behandling af den aggressive hjernekræft, glioblastom, men det vil forskere fra SDU og OUH nu forsøge at udvikle. Ideen er at pakke cancerdræbende stoffer ind i molekyler og sende dem afsted mod kræftcellerne. Den idé støtter Novo Nordisk Fonden med 15 mio. kr.
Universet
31.01.2023
Hvad skete der, kort efter universet blev født i Big Bang og begyndte at udvide sig? Det begyndte pludselig at boble og undergå en hidtil ukendt faseovergang, mener partikelfysikere fra SDU og Nordita i Stockholm.
Forsvarsteknologisk samarbejde
27.01.2023
De danske universiteter har sammen med fem godkendte serviceinstitutter (GTS-institutter) dannet Nationalt Forsvarsteknologisk Center (NFC). Formålet er at styrke den forsvarsteknologiske udvikling ved et tættere, tværsektorielt samarbejde.
Bevilling
26.01.2023
Fysikkens bedste model for hvordan universet fungerer, er mere end 100 år gammel, og den trænger til en opdatering, for den kan ikke længere forklare alle astrofysikkens observationer. Astrofysiker Sofie Marie Koksbang får nu seks mio. kr. fra Villumfonden til at bidrage til en løsning.
Astrofysik
26.01.2023
Fysikkens bedste model for hvordan universet fungerer, er mere end 100 år gammel, og den trænger til en opdatering, for den kan ikke længere forklare alle astrofysikkens observationer. Astrofysiker Sofie Marie Koksbang får nu seks mio. kr. fra Villumfonden til at bidrage til en løsning.
Mentalt helbred
19.01.2023
Et ud af fire børn i Danmark oplever at have en forælder med alvorlige mentale helbredsproblemer. SDU-forskere har for første gang undersøgt de samfundsmæssige omkostninger.
Forskningspris
18.01.2023
Donald Canfield bruger kemi til at studere Jordens fortid, og han har flere gange været årsag til, at lærebøgerne om havenes historie skulle skrives om – og dermed også historien om livets udvikling. Nu modtager han Villum Kann Rasmussens Årslegat til Teknisk og Naturvidenskabelig Forskning 2023 på 5 mio. kr.
Forebyggelse
11.01.2023
Vi har bedt lektor Morten Kobæk Larsen forklare, hvad det er ved gulerødderne, der er så fantastisk i forbindelse med lige præcis tarmkræft.
Ny bestyrelsesformand
09.01.2023
Den 57-årige erhvervsmand Søren Vilby bliver ny bestyrelsesformand på Syddansk Universitet, og han skal dermed stå i spidsen for universitetets strategiske arbejde de kommende fire år.
Arbejdsmiljø
05.01.2023
Bangladesh er en af verdens største systuer, og millioner af mennesker er afhængige af et job i landets beklædningsindustri. Men på en del fabrikker er arbejdsmiljøet notorisk dårligt. Nu står branchen imidlertid over for en mulig omvæltning til gavn for både arbejdere og arbejdsgivere, og det skyldes ikke mindst SDU-professor Peter Hasles forskning.
Nytår
04.01.2023
Mål og motivation er blandt de vigtige faktorer, når du skal gennemføre dét, du sætter dig for.
Dybhavsgravene
21.12.2022
Ny forskning viser, at der samler sig uforholdsmæssigt store mængder kulstof på bunden af dybhavsgravene. De spiller muligvis en vigtig rolle for lagring af organisk materiale i dybhavet – og dermed for Co2-balancen i atmosfæren.
Teknologi
20.12.2022
En ny modulær robot til sygehuse udviklet på SDU har vist sig at være rigtig god til at få folk til at spritte deres hænder. Derudover kan den potentielt set også bruges som vejviser, rengøringsassistent og informationsstander.
Bevillinger
15.12.2022
20 forskere fra SDU har netop modtaget hver deres Carlsberg-bevilling til at levere banebrydende resultater inden for deres felt.
Psykiatri
14.12.2022
Forbruget af psykofarmaka og psykiatriske diagnoser blandt danske børn og unge er steget i tiden efter COVID-19-pandemien, sammenlignet med tiden op til den første nationale nedlukning. Det viser stort dansk studie blandt børn og unge i alderen 5-24 år i Danmark frem til juni 2022.
Urhavet
14.12.2022
Engang levede urhavets organismer fredeligt side om side, uden at nogen blev fortæret af de andre. I dag har vi rovdyr iblandt os – hvornår og hvordan skete dette skift? Ny forskning peger på, at vores encellede forfædre begyndte at æde hinanden næsten en milliard år tidligere end hidtil troet.
Bevilling
14.12.2022
Topforskere fra blandt andet Syddansk Universitet, Københavns Universitet og Oxford University skal udvikle og afprøve nye behandlingsprogrammer, der er målrettet personer med svær overvægt. Novo Nordisk Fonden støtter projektet med 180 mio. kr.
Forskning
13.12.2022
Forskere har opdaget en ny biomarkør, som kan vise, om en patient risikerer at få alvorlige bivirkninger på grund af nerveskader efter behandling med kemoterapi. Forskningen er udført af forskere fra Syddansk Universitet og Sygehus Lillebælt og er støttet af Kræftens Bekæmpelse.
Ny indsats
09.12.2022
Familier med børn, der får diagnosen autisme, får ofte ikke megen hjælp til at håndtere den nye virkelighed. En ny behandling skal med den største bevilling nogensinde til børne- og ungepsykiatrien nu afprøves i Danmark.
Sundhed
08.12.2022
Forskere fra Australien med SDU-forsker på holdet har målt fordelene ved kortvarig intens fysisk aktivitet som en del af dagligdagen.
Arktis
05.12.2022
Det Arktiske Ocean er et af de hurtigst opvarmende områder på jorden og er på vej mod at være isfri om sommeren. Selvom det har en række negative konsekvenser, giver det også nye muligheder for liv, argumenterer SDU's havbiolog Karl Attard.
Partnerskabsaftale
01.12.2022
Region Syddanmark og Syddansk Universitet indgår en partnerskabsaftale, som skal bringe Syddanmark styrket ind i fremtiden. Der skal bygges oven på det i forvejen gode samarbejde mellem de to parter, så Syddanmark kan blive endnu mere attraktiv at bo i både nu og i fremtiden.
Bevillinger
29.11.2022
Fire forskere på SDU har netop modtaget hver deres Sapere Aude-bevilling fra Danmarks Frie Forskningsfond til at forfølge deres forskningsideer og lede egne forskningsgrupper.
Lydfrekvens
29.11.2022
Flagermus kan frembringe et ekstremt spænd af lydfrekvenser, der langt overstiger menneskets evner. Nu har forskere for første gang direkte filmet, hvad der foregår i strubehovedet, mens det sker.
Datadrevet landbrug
28.11.2022
Behovet for at kunne dyrke landbrugsjord langt mere præcist vil kun blive større og større i fremtiden. Både af hensyn til miljøet og landmandens økonomi. Men hvordan gør man det? Det har forskningsprojekt Square Meter Farm søgt svar på. Og resultaterne er lovende.
Solceller
24.11.2022
Tyndfilmsteknologi er en vigtig brik i den grønne omstilling, og på SDU i Sønderborg er de verdensførende inden for forskning i organiske solceller. Forskerne arbejder på at gøre ultratynde, fleksible og gennemsigtige solceller til en integreret del af vores hverdag. Den viden kan også bruges til forskning og udvikling af teknologier til energilagring og grøn brint.
Madspild
22.11.2022
Frugt, grønt og mælkeprodukter bliver ofte angrebet af mug eller svamp og derfor kasseret. Kan man forlænge holdbarheden bare et par dage, vil det være en kæmpe gevinst i forhold til madspild. Det forsøger SDU-forskere at bidrage til.
Digitalisering
16.11.2022
H.C. Andersen Centret ved SDU udgiver nu en ny, komplet digital udgave af samtlige H.C. Andersens eventyr og historier på engelsk. Udgaven er oversat af den prisbelønnede oversætter John Irons og bliver frit tilgængelig for alle.
VM22
11.11.2022
Få indblik i det beskidte idrætspolitiske spil, som har ført til, at VM i fodbold i år afholdes i Qatar. Jørn Hansen, professor emeritus i idrætshistorie på SDU forklarer her, hvad der foregår bag kulisserne i international fodbold.
VM22
11.11.2022
Det kan virke uforståeligt, at Qatar - et af verdens rigeste lande - byder på så elendige forhold for migrantarbejdere, at det koster dem livet. Mellemøst-forsker Martin Hvidt fra SDU giver dig her indblik i ørkenstaten, der er den mest udskældte vært for VM i fodbold i årevis.
VM22
11.11.2022
Lige om lidt er der fodbold-VM i Qatar. Men hvordan forbereder landsholdsspillerne sig mentalt på at træde ind i en turnering, der har været udsat for så massiv kritik, og hvor forberedelserne har kostet tusindvis af menneskeliv?
Banebrydende teknologi
08.11.2022
Elpriserne stiger med samme hast som gletsjerne på Antarktis smelter, men forskere på SDU har udviklet en løsning, som forvandler CO2 til biogas. Anlægget forventes at stå klar og kunne tages i brug inden udgangen af 2022.
Grøn kemi
04.11.2022
Årets nobelpris i kemi gik til opdagerne af klikkemi – en opfindelse, der hver dag bruges af kemikere over hele verden. Nu kan teknikken udføres mere bæredygtigt, melder SDU-forsker.
FV22
01.11.2022
Grøn omstilling, sundhedsøkonomi og mistrivsel. De temaer fik flest læsere til tasterne i de fire uger SDU’s valgpanel har givet facts og klare svar på jeres spørgsmål i valgkampen. Læs 10 udvalgte spørgsmål og svar her.
Multiresistens
31.10.2022
I et kapløb med tiden forsøger SDU-forskere at forstå, hvordan man kan bekæmpe den frygtede gærsvamp Candida auris. Gærsvampen har voldt store problemer på alverdens sygehuse, siden den flød ud af et øre i Japan i 2009.
Droneforskning
27.10.2022
For første gang i Europa er det lykkedes forskere at flyve transportdroner i samme luftrum som fly og helikoptere uden risiko for sammenstød.
FV22
27.10.2022
Den nyere litteratur skildrer ofte et velfærdssystem, der efterlader den enkelte i en søgen efter omsorg. Værkerne er vigtig læsning, for ifølge litteraturprofessor Anne Marie Mai er litteraturen en seismograf over vores samfund, som kan føre til både ny forståelse og politiske forandringer.
Pandemi
26.10.2022
Covid-19-pandemien har de seneste to år medført en nedgang i den forventede levealder i Europa og globalt, men ikke i Danmark og hos vores nordiske naboer.
FV22
25.10.2022
Med klimakrise, krig i Europa og et presset sundhedsvæsen er der komplicerede problemer at tage fat på i dansk politik. Alligevel ender både vælgere og politikere med at tale mere om mink-skandale, Søren Papes eks-mand og salonerne i København. SDU-professor David Hopmann gør dig klogere på fragmenteringens mange ansigter, inden du sætter krydset.
Grøn omstilling
19.10.2022
En ny undersøgelse viser, at danske forbrugeres motiv for at købe elbiler overvejende er drevet af ydre motivationsfaktorer. Det kan være skidt nyt for målet om at elektrificere bilindustrien, siger professor i forbrugeradfærd.
FV22
13.10.2022
Kampen om vælgerne udkæmpes i disse dage på de sociale medier, hvor partier og kandidater målretter deres annoncer og budskaber mod bestemte målgrupper. Et nyt SDU-projekt gør det muligt dagligt at følge udviklingen og dykker ned i de mange forskellige data.
Overraskende fund
12.10.2022
Ringbugen er en af de fiskearter, som lever på havets største dybder. Nu har en ekspedition fundet en ny art af den; den er lille, blå og ligner alt andet end et dybhavsmonster.
Sølvmedalje
11.10.2022
José Manuel Aburto forsker i de langsigtede konsekvenser af ulighed i befolkningers sundhed og dødelighed, der bl.a. har vist sig under COVID-19-pandemien. Nu får han Videnskabernes Selskabs Sølvmedalje for sin indsats.
Grundskoleforskning
11.10.2022
Der er blevet opfordret til, at elever i grundskolen lærer om den grønne omstilling. Det er Center for Grundskoleforskning på SDU nu i gang med at undersøge, hvordan man gør bedst, men det er et dilemmafyldt forehavende, viser tidlige fund.
Empati
28.09.2022
Nyt studie fra SDU viser, modsat lignende undersøgelser i udlandet, at empatien hos landets kommende læger ikke falder i løbet af studietiden. Til gengæld er der forskel på det empatiske niveau, alt efter om man læser til psykiater, almen praktiserende læge eller kirurg.
Bedre behandling
27.09.2022
Forskere fra SDU og Odense Universitetshospital vil udvikle en revolutionerende kunstig blodåre. EU støtter projektet, der har et samlet budget på 40 mio. kr.
Rumforksning
26.09.2022
SDU bliver vært for den nationale rumkonference i 2023. For Uddannelses- og Forskningsministeriet afholder de næste tre år sin årlige rumkonference i samarbejde med SDU, Aarhus Universitet og Aalborg Universitet. Konferencen på SDU vil få fokus på bl.a. tværfaglighed i rumforskningen og vækstlaget i dansk rumrelateret industri.
Droneteknologi
23.09.2022
Med droner skal forskere fra SDU opmåle matrikler i Sierra Leone, som skal sikre lokalbefolkningens ejendomsret i et af verdens fattigste lande. Verdensbanken har doneret 41 millioner dollars til pilotprojektet, som er i samarbejde med Ingeniører Uden Grænser.
Sundhedsrobot
16.09.2022
Forskere fra SDU og OUH har udviklet verdens første fuldautomatiske gigtscanningsrobot. Den er netop blevet CE-godkendt og er nu klar til at blive solgt og taget i brug på hospitaler i hele Europa. Det er et gennembrud i hurtig udredning for leddegigt, som vil medføre kortere ventetid og større fleksibilitet for patienterne.
Social mobilitet
16.09.2022
En af verdens førende økonomiske historikere Gregory Clark rykker næste år til SDU fra University of California, Davis. Det er muliggjort af en bevilling fra Danmarks Grundforskningsfond på 10 mio. kroner.
Klimarådet
15.09.2022
SDU’s Dekan på Det Samfundsvidenskabelige Fakultet, Peter Møllgaard, er blevet genudpeget til formandsposten for Klimarådet, der rådgiver regeringen på klimaområdet, for en 4-årig periode.
Energipriser
05.09.2022
Gas- og elpriserne er eksploderet, og det har store konsekvenser for gartnerierne i Danmark, som enten må fyre folk eller dreje nøglen om. Nu har forskere på SDU udviklet et system, der optimerer lysstyring på gartnerier i forhold til elpriser, det sparer en femtedel på elregningen.
Digital sikkerhed
02.09.2022
Kvantecomputerne kommer, og de vil gavne samfundet. Men der er også en ulempe: Deres overlegne computerkraft kan bryde nutidens beskyttelse af følsomme elektroniske oplysninger på konventionelle computere. Hjælpen er dog heldigvis på vej.
Folkesundhed
01.09.2022
I løbet af de seneste 34 år er danskerne blevet højere men også mere fyldige.
FN's Sikkerhedsråd
01.09.2022
Terrorgruppers brug af militær droneteknologi er en trussel mod verdenssamfundet. Det var hovedbudskabet i den tale, som lektor James Rogers netop har holdt i FN’s Sikkerhedsråd, hvor han var inviteret for at dele sin viden om terroristers brug af droner.
Donation
01.09.2022
Ved hjælp af en donation fra Den A.P. Møllerske Støttefond etablerer Københavns Universitet og Syddansk Universitet et nyt forskningscenter – Nordic Humanities Center for Challenge-Based Inquiry. Centeret skal med afsæt i humanistiske discipliner bidrage med nuancering, perspektivering, nye forståelser og handlemuligheder i forhold til de helt store samfundsudfordringer som for eksempel klimakrisen og pandemier.
Bevilling
30.08.2022
Syddansk Universitet spiller en vigtig rolle i et nyt missionsdrevet partnerskab, som med en bevilling på 106,5 millioner fra Innovationsfonden skal sikre cirkulær økonomi for plastik og tekstil i Danmark frem mod 2050.
Livsforlængende
29.08.2022
En omfattende screeningsundersøgelse af hjertekarsygdom udført af forskere fra Odense Universitetshospital og Syddansk Universitet viser blandt andet, at screening nedsætter risikoen for død med 11% hos 65-69-årige mænd.
Sønderborg
23.08.2022
Den internationale klimakonference 100% Climate Neutrality Conference afholdes den 26. og 27. september på Alsion i Sønderborg. Her har du mulighed for at møde Tysklands økonomi- og klimaminister og vicekansler, Robert Habeck, verdensførende klimaforsker og prorektor ved SDU, Sebastian Mernild, samt tidligere bestyrelsesformand for Danfoss, Jørgen Mads Clausen.
Mennesket og havet
23.08.2022
I en ny bog viser litteraturprofessor Søren Frank fra SDU, hvordan menneskets forhold til havet har ændret sig gennem historien. Kortlægningen kan hjælpe os til bedre at forstå og handle på klimaforandringerne, mener han.
Dyreliv
19.08.2022
Nyt studie har undersøgt, hvordan forskellige pattedyr reagerer på klimaforandringerne. Dyr, der lever længe og får få unger - fx bjørn og bison - er mere modstandsdygtige end små dyr, der har et kort liv – fx mus og lemminger.
Rangliste
17.08.2022
SDU er rykket op i top 300 blandt verdens universiteter, viser ranglisten 2022 Academic Ranking of World Universities (ARWU) fra Shanghai, som er udkommet med årets vurderinger af de internationale universiteter.
Rumforskning
16.08.2022
Detaljer begynder at dukke op i takt med, at forskere arbejder sig gennem billeddata fra det sorte hul M87, som skrev verdenshistorie i 2019: Nu kan man se en skarp ring af lys, skabt af lyspartikler, der pisker rundt på bagsiden af det supermassive sorte hul.
Keep it simple
12.08.2022
Ingen andre dyr kan tale og synge som mennesket, og det er der særligt én grund til, kan forskere nu konstatere: Evolutionen har forenklet vores strubehoved.
Tilbage til Antikken
11.08.2022
Digitalisering og ny teknologi giver nu forskere mulighed for at få adgang til de skjulte lag i antikke tekster, så man faktisk kan fornemme forfatternes følelser, og hvad de tænkte.
Bevilling
08.08.2022
Med en bevilling på 14 mio. kr. fra A/S Dampskibsselskabet Orient’s Fond i ryggen søsætter Syddansk Universitet nu en ambitiøs tværfaglig satsning inden for maritim forskning, innovation og uddannelse.
Læselyst
08.08.2022
Danske børn og unge læser mindre og mindre. De har sværere ved at læse længere og holde fokus. Ifølge SDU-forsker er der et for ensidigt fokus på korrekt og hurtig læsning i folkeskolen, hvilket minimerer de fantaserende, fordybende og forstående elementer ved læsningen. Og det skal der fokus på, hvis de kommende generationer skal besidde kritisk og kreativ tænkning, lyder det fra Sarah Bro Trasmundi.
Bevilling
04.08.2022
Universitetsalliancen EPICUR, som SDU i 2021 blev en del af, har fået bevilliget 14,4 millioner euro fra EU’s ERASMUS+-program, hvilket sikrer det europæiske universitets videre udvikling de kommende fire år. For SDU’s vedkommende betyder det tættere samarbejde med bl.a. mulighed for flere og mere fleksible udenlandske kurser for de studerende.
Coronavacciner
28.07.2022
Det fjerde stik har stor effekt blandt kræftpatienter, viser nyt studie fra SDU og Odense Universitetshospital.
Optag
28.07.2022
Syddansk Universitet har tilbudt en studieplads til 4348 nye studerende i Syddanmark.
Virtuelt tarmsystem
27.07.2022
Fedme er blevet en global epidemi, og der findes endnu ikke nogen effektiv kur. Noget tyder på, at tarmsystemets bakterie-sammensætning spiller en rolle. Den rolle vil et nyt forskningsprojekt nu forsøge at afdække, og det kræver matematisk indsigt på højt niveau.
Bæredygtighed i Antikken
13.07.2022
Mosaikgulvene var mange og udsøgte i denne luksusvilla, som lå ved middelhavskysten i det nuværende Tyrkiet; det var allerede tydeligt, da den blev udgravet i 1856. Men nu viser nye kemiske analyser, at mosaikgulvene blev lagt med bl.a. genbrugsglas.
60 år med silikone
12.07.2022
I år er det 60 år siden, den første kvinde lagde sig på operationsbordet for at få lavet større bryster. Ifølge kulturforsker Karen Hvidtfeldt har silikonebryster banet vejen for et utal af behandlinger, der i dag af mange opleves lige så naturlige som at gå til frisøren.
Nationalt traume
11.07.2022
Den lyse sommer med Tour de France, landsstævne og festival blev på et splitsekund mørk, da en ung mand begyndte at skyde omkring sig i shopping-centret Fields. Men hvad kan vi gøre for at bearbejde traumet? Det svarer Ask Elklit, SDU’s ekspert i krisepsykologi, på her.
SDG
08.07.2022
Syddansk Universitets bæredygtighedsrapport for 2021 er landet. I rapporten kortlægges SDU’s arbejde med bæredygtighed sidste år, og der fremhæves en række konkrete resultater og eksempler.
Tour de France som drama
08.07.2022
Tour de France er storhed og fald. Det er kampen mellem æstetikken og etikken. Det er historien om Olympens guder, der afslører deres menneskelighed. Læs hvorfor i 5.akt: afslutningen.
Optag 2022
06.07.2022
Antallet af personer, der har prioriteret en af SDU’s videregående uddannelser højest, ligger i år på 5152, hvilket svarer til en tilbagegang på 12%. Hele universitetssektoren oplever tilbagegang i søgningen.
Tour de France som drama
05.07.2022
Col du Tourmalet. Mont Ventoux. L’Alpe d’Huez, bjergenes dronning. En bestigning, der kan give øjeblikkelig heltestatus. Det er overvindelse af lidelse på vejen mod en lydløs bjergtop, hvor kun guderne hvisker. Det er 4. akt: Vendepunktet.
Donation
05.07.2022
Et verdensførende center for udvikling af automation og robotter til at bygge store konstruktioner som vindmøller, skibe og byggerier bliver nu en realitet efter, at A.P. Møller Fonden donerer 90 millioner kroner til nyt Center for Large Structure Production på Lindø. Det nye center etableres under Mærsk Mc- Kinney Møller Instituttet på SDU.
Tour de France som drama
01.07.2022
Landskabet rejser sig, bjergtinder tårner sig monstrøst som mytiske prøvelser. Helte- og skurkebilleder tegner sig. Det er rytternes kamp mellem det ydre og indre. Mellem krop og ånd. Det er 3. akt: Konfliktoptrapningen.
Tour de France som drama
01.07.2022
Coppi. Merckx. Riis. Det er helte skrevet med stort. En odysse på cykel gennem Frankrig. Publikum som råber juhu, buhh og strør glasskår på ruten for at hjælpe deres helte. Læs hvordan Tour de France er blevet til et moderne heltekvad i 2. akt.
Ledelse
01.07.2022
SDU har igangsat arbejdet med at finde en ny bestyrelsesformand pr 1. januar 2023 i stedet for Niels Thorborg, der fratræder ved udgangen af året.
Tour de France som drama
30.06.2022
Når starten går til dette års Tour de France på Nørre Farimagsgade i København, ruller rytterne samtidig ind på scenen i et mere end hundrede år gammelt episk drama. Det handler om lidelse, overmenneskelige bedrifter, djævelske fælder og fald fra tinderne. Læs hvorfor i 1. akt af Ny Videns Tour de France-føljeton med medieforsker på SDU Bo Kampmann Walther.
Cyklisme
29.06.2022
Vi er stolte af vores status som cykelnation, men faktisk er antallet af cykelture blandt danskerne faldet de seneste 10 år. Formentlig fordi flere får bil og pendler længere. Men hvordan kan udviklingen vendes? Det har vi spurgt active living-professor Jasper Schipperijn om.
Klimasatsning
24.06.2022
SDU Climate Cluster er nu officielt åbnet. Det markeres med udgivelsen af en video, hvor du kan lære mere om SDU’s store strategiske klimasatsning.
Aldring
23.06.2022
Mindske svækkelse med alderen. Evolutionsteorier om aldring forudsiger ellers, at alle levende organismer svækkes og forringes med alderen for til sidst at dø. Nu viser nyt studie, at skildpadder udviser langsommere aldring, når deres levevilkår forbedres – nogle gange udviser de endda slet ingen alderdomstegn.
Medie City Odense
23.06.2022
SDU og resten af parterne i Media City Odense (MCO) har underskrevet en hensigtserklæring med DSB Ejendomsudvikling om at skabe en medietech-by ved Jarlsberggade i Odense. Første fase af den nye medieby skal sætte nye standarder for innovation og samarbejde på tværs af uddannelse, forskning og mediebranchen.
Antibiotikaresistens
21.06.2022
Hver dag dør mennesker af simple betændelser, fordi bakterier ikke længere kan slås ihjel med antibiotika. Så hvad gør vi? Måske vi skulle bruge mindre energi på at slå dem ihjel og mere på ”kun” at gøre dem harmløse, mens de er i kroppen, mener forskere.
Ledelse
17.06.2022
Helle Waagepetersen er pr. 1. august ny prorektor for uddannelse på Syddansk Universitet. Den 50-årige professor kommer fra en stilling som institutleder hos Institut for Lægemiddeldesign og Farmakologi på Københavns Universitet, og hun ser meget frem til at starte hos SDU.
Bevilling
17.06.2022
Med en bevilling på 6.1 millioner kroner fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal starter Dansk Handicap Forbund et formelt samarbejde med Syddansk Universitet (SDU) om at teste effekten af en nyskabende genoptræningsform, som SDU’s forskning i træningsrobotter har skabt.
Erklæring om frihed i den akademiske verden
14.06.2022
SDU’s bestyrelse har godkendt en erklæring, der definerer en ramme for, hvordan universitet forholder sig i sager, der kredser om forskningsfrihed, undervisningsfrihed og debat- og ytringsfrihed. Erklæringen er udarbejdet af en medarbejderbaseret arbejdsgruppe, som mener, at det vil gavne både ansatte og studerende på SDU med et officielt dokument.
Grøn kemi
10.06.2022
Bakterier kan bidrage til mere bæredygtighed i den kemiske industri, så det gælder om at give dem så gode arbejdsforhold som muligt. Nu har forskere fra SDU udviklet en beskyttelsesdragt, som hver enkelt bakteriecelle kan få på for at overleve de barske betingelser, de arbejder under i industrien.
Bevilling
08.06.2022
Danmark får snart 11 nye grundforskningscentre. Et af dem får hjemme ved Mads Clausen Instituttet på SDU. Med 60 millioner kroner i ryggen skal centret forske i kvanteteknologi, der blandt andet kan få betydning for fremtidens kommunikation og processering af information.
Print selv-håndvægte
07.06.2022
Tung styrketræning til patienter med hypermobile led og skulderproblemer lyder kontroversielt, men kan være fremtidens behandling. Det viser et nyt studie fra Syddansk Universitet, der også har specialudviklet 3D-printede håndvægte.
Krisehåndtering
30.05.2022
Kriser er ikke bare en trussel, men en anledning til at ryste posen og afsøge nye muligheder. Og det har mange virksomheder fået mod på i løbet af coronakrisen. Det forklarer ny bog fra to SDU-eksperter, der forsker i kriser i virksomheder.
Sundhedsteknologi
30.05.2022
Den 30. maj flyver sundhedsdroner for første gang fra Odense Universitetshospital (OUH) i Svendborg til Ærø. Dronerne kan medbringe blod og medicin, og transporttiden på 40 minutter er langt hurtigere end med bil og færge. Det sikrer korrekt behandling til patienterne hurtigere.
Krig og kultur
25.05.2022
Krige påvirker kunstneres kreativitet forskelligt alt efter typen af krig. De kunstneriske aktiviteter øges i defensive krige, men falder markant på den modsatte side af frontlinjen i det land, der fører offensiv krig. Et studie fra SDU har set nærmere på klassiske komponisters aktiviteter under forskellige krige.
Undervandshørelse
23.05.2022
Det er ikke helt enkelt at svare på, for frekvensen af en lyd har stor indflydelse på, om mennesket eller sælen hører den bedst. Men nu viser et nyt studie, at vi mennesker faktisk har bedre undervandshørelse end hidtil troet – ved visse frekvenser hører vi lige så godt som sælen.
Raketbyggere
18.05.2022
En gruppe ingeniørstuderende fra SDU i Sønderborg har ambitioner om at sende en raket i rummet. Målet er at deltage i internationale konkurrencer.
Ranking
16.05.2022
Det internationalt anerkendte magasin Times Higher Education placerer i år SDU på en 93. plads ud af mere end 1400 universiteter fra hele verden. Rangeringen bygger på universiteternes arbejde med bæredygtighed og vækker stadig glæde på SDU, selvom universitetet sidste år blev rangeret som nr. 23.
Vandkvalitet
12.05.2022
Der etableres mange nye søer i Danmark i disse år, og med det følger selvfølgelig et ønske om, at de skal være sunde og have en god vandkvalitet. SDU-biologer har fundet opskriften.
Astronomer afslører
12.05.2022
Astronomer har netop præsenteret det første billede af det supertunge sorte hul i midten af vores egen galakse, Mælkevejen. Resultatet er et markant bevis på, at objektet rent faktisk er et sort hul, og giver værdifulde ledetråde om, hvordan disse giganter, som menes at befinde sig i centrum af de fleste galakser, fungerer.
Lægebesøg
11.05.2022
I disse dage modtager 150.000 danskere spørgsmål om symptomer, hvordan de går til læge og om deres erfaringer med sundhedsvæsenet.
Sunde børn
05.05.2022
80 mio. kr. til banebrydende samarbejde mellem forskermiljøer og flere lokalsamfund skal udvikle et solidt, forskningsbaseret fundament for, at børn får et godt og sundt liv i trivsel – som de kan tage med ind i voksenlivet.
Uddannelse
29.04.2022
Fra efteråret 2023 kommer SDU til at have en jurauddannelse i Esbjerg. Det står klart, efter at Det rådgivende udvalg for vurdering af udbud af videregående uddannelser - også kaldet RUVU - har godkendt SDU’s ansøgning for uddannelsen. Det offentliggjorde statsminister Mette Frederiksen under et besøg på SDU i Esbjerg torsdag formiddag.
Skadelige effekter
25.04.2022
Nyt studie viser, at zebrafisk kan få svækket deres immunforsvar, hvis en af deres forældre har været eksponeret for antibiotika. Et eksempel på, at antibiotika kan have uønskede effekter i flere generationer.
Sikkerhedspolitik
20.04.2022
Hvorfor har Danmark et forsvarsforbehold, hvad handler EU’s sikkerheds- og forsvarspolitik om, og hvordan forholder EU sig til den nye sikkerhedssituation i Europa efter krigen i Ukraine? Det hjælper SDU-ekspert Anne Ingemann Johansen med svar på her.
I skole eller ej
20.04.2022
Det er nu to år siden, at hverdagen så småt vendte tilbage efter første corona-nedlukning. Nyt studie viser, at relationen til skoler og lærere påvirkede forældres tillid og adfærd under Covid-19. Det rummer læring, som kan være værdifuld i fremtiden.
Covid-19
12.04.2022
Danske børn og unge smittet med coronavirus har haft meget lav risiko for indlæggelse på sygehuset, alvorlige komplikationer og for alvorlige senfølger. Det viser stort dansk studie med smittede danske børn og unge frem til efteråret 2021.
Coronarefleksioner
11.04.2022
I denne interviewserie taler vi med nogle af SDU’s fremtrædende covid-19-eksperter om, hvad de seneste to års sundhedskrise har betydet og forandret. Denne gang interviewer vi Christine Stabell Benn om vaccinedebatten.
Sundhedsteknologi
08.04.2022
Forskere fra SDU og OUH står bag ny og banebrydende metode, som ved hjælp af kunstig intelligens kan afsløre leverfibrose. I Danmark levere 300.000 mennesker med sygdommen, som ofte først opdages, når det er for sent.
Udnævnelse
07.04.2022
Den internationalt anerkendte klimaprofessor bliver ny leder af SDU’s største strategiske satsning inden for klima, bæredygtighed og grøn omstilling.
Øget troværdighed
07.04.2022
Forskere fra SDU skal udvikle et værktøj, der kan bruges til at identificere troværdig journalistik på sociale medier.
Søvand
06.04.2022
Danmarks søer er vigtige redskaber til at binde kulstof. Men i takt med de stigende temperaturer mister vi det redskab, viser et nyt studie. Så vi skal finde andre steder i den danske natur at binde kulstof, påpeger forsker.
Mindeord
04.04.2022
Søndag den 27. marts 2022 døde Jim Vaupel efter et uventet og kort sygdomsforløb. Dermed mistede vores universitet og Danmark, ja hele verden, en førende demograf og aldringsforsker.
Lavbundsjorde
04.04.2022
Hvis vi tager landmandens lavtliggende marker ud af drift og lader naturen tage over, får vi mere biodiversitet, lyder det ofte. Korrekt, siger forsker; men vi hjælper biodiversiteten bedst ved at høste alt, der vokser op disse steder, de første 10-20 år.
Coronarefleksioner - Ane Qvortrup
01.04.2022
I denne interviewserie taler vi med nogle af SDU’s fremtrædende covid-19-eksperter om, hvad de seneste to års sundhedskrise har betydet og forandret. Denne gang retter vi fokus mod landets skoler.
Ledelse
31.03.2022
Dekan på det Humanistiske Fakultet hedder de kommende år Simon Møberg Torp. SDU-dekanen er blevet valgt i et stærkt ansøgerfelt til jobbet, og han fortsætter dermed sin dekan-periode, der har varet siden 2013. Til stor glæde for universitetet og ham selv.
Fertilitet
29.03.2022
Diabetespræparatet metformin kan være forbundet med risiko for misdannelser, hvis det indtages mens sædcellerne til en graviditet dannes.
Coronarefleksioner - Anton Pottegård
25.03.2022
I denne interviewserie taler vi med nogle af SDU’s fremtrædende covid-19-eksperter om, hvad de seneste to års sundhedskrise har betydet og forandret.
Bevilling
23.03.2022
I et nyt forskningsprojekt, som Innovationsfonden netop har investeret knap 20 mio. kr. i, vil forskere fra Syddansk Universitet og Odense Universitetshospital udvikle en hjemmetest til individuel beregning af risiko for hjertekarsygdom. Testen har potentiale til at reducere dødeligheden af hjertekarsygdom med 20-25 procent.
Regionalisering
22.03.2022
En politisk forligskreds har tirsdag den 22. marts landet en aftale med udgangspunkt i det politiske udspil ”Flere og bedre uddannelsesmuligheder i hele Danmark” af 25. juni 2021.
Godt nyt
21.03.2022
Et videnskabeligt forsøg på at bringe ålegræsset tilbage til danske farvande har stor succes: Efter 2 år er der 70 gange flere ålegræsskud i Horsens Fjord.
ERC-bevillinger
17.03.2022
To SDU-forskere har netop modtaget hver en prestigefyldt ERC-bevilling fra Det Europæiske Forskningsråd. Bevillingerne skal gøre os klogere på hhv. fertilitet og metan-kredsløbet.
Kvote 2
16.03.2022
SDU oplever et fald i søgningen i kvote 2 på -10% sammenlignet med sidste år. Faldet fordeler sig blandet på tværs af uddannelser og campusser, og hele universitetssektoren ser et fald i kvote 2-søgningen på 12 %. Nu venter det testbaserede optag for alle blandt de 8193 ansøgere, der takker ja til at gå til testen.
Hemmeligt tilflugtssted
11.03.2022
På grund af både tilfældigheder og højpolitiske omstændigheder endte en kasse med fund fra en hule på vestbredden af Det Døde Hav i en museumskælder, hvor den blev glemt i 40 år. Nu giver nye videnskabelige analyser indblik i de 5.000 år, hulen har været brugt af mennesker.
Kvinders kulturarv
09.03.2022
Meget tyder på, at 1600-tallets bedst stillede kvinder var aktive i intellektuelle debatter og læste vældig varieret, selvom latinskoler og dannelsesrejser var lukket land for dem. SDU-forsker får nu unik adgang til fynske Karen Brahes enestående bibliotek for at finde fyldige svar på, hvad kvinder læste og skrev dengang.
Ledelse
07.03.2022
Med Peter Møllgaard som ny dekan på Det Samfundsvidenskabelige Fakultet får SDU en erfaren strategisk leder med internationale erfaringer.
Magtpolitik
04.03.2022
Med Ruslands invasion af Ukraine står vi over for en ny kontinental orden præget af rå magtpolitik, der skaber momentum for europæisk oprustning og en ny arbejdsdeling i NATO. Professor Sten Rynning udlægger situationen.
Ukraine
03.03.2022
Alle landets universiteter har i en fælles erklæring meldt ud, at de indstiller samarbejdet med Rusland og Belarus om forskning, uddannelse og innovation.
Cyber-angreb
02.03.2022
Den russiske hær i Ukraine er et vanskeligt mål for hackere, vurderer Jacopo Mauro, der er ekspert i cyber-sikkerhed efter Ukraines opfordring til hjælp fra hackere i hele verden. Hacking af systemer, der påvirker almindelige russere, kan have større effekt.
Ukraine
02.03.2022
De danske universiteter fordømmer den russiske stats invasion af Ukraine. Der er tale om et uprovokeret angreb på et vestligt demokrati og de grundværdier, som er fundamentet for moderne, europæiske stater.
Fellow på Journalistik
01.03.2022
Ny fellow ved journalistuddannelserne på SDU bliver Gerd Maria May, der i sit fellow-projekt skal arbejde med klima og journalistik.
Atomfrygt
28.02.2022
Krigen i Ukraine og klimadebatten er i fuld gang med at sætte vores holdninger til atomkraft på prøve. Danskerne har altid haft et lidt anderledes forhold til atomenergi og atomvåben end flere lande omkring os, forklarer SDU-forsker Casper Sylvest. Men hvor kommer frygten fra? Det dykker vi ned i her.
Havets kadavere
25.02.2022
Overalt i oceanerne flyder små døde dyr og vandmænd rundt. Men bliv ikke bekymret, uden alle disse flydende kadavere ville planeten ikke være et særlig rart sted at leve, er forskere begyndt at opdage. For de ser ud til at spille en vigtig rolle for transport og genanvendelse af kulstof og kvælstof på vores planet.
Hæder
24.02.2022
Anton Pottegård er en af fem fremragende yngre forskere, som i dag modtager den prestigefyldte Eliteforsk-pris fra Uddannelses- og Forskningsministeriet.
Kunstudstilling
11.02.2022
Landsdækkende kunstudstilling sætter fokus på længsel og de eksistentielle spørgsmål, som vi alle har stiftet bekendtskab med under corona-pandemien. På Syddansk Universitet udstiller kunstner Lise Harlev værk-serien "Du tænker hele tiden".
Robotter med vokseværk
10.02.2022
Onsdag tog Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet på SDU sammen med A.P. Møller Fonden det første spadestik til en ny robotbygning, der skal supplere den eksisterende. Fonden har doneret 100 millioner til den nye bygning, som blandt andet rummer et nyt Dream Lab og plads til 600 ansatte og studerende.
Krybdyrs hørelse
09.02.2022
Firben som gekkoer og agamer har inspireret forskere til at udvikle et nyt robotstyret kamera, der kan gøre streamede forelæsninger mere levende.
Writer-in-residence
07.02.2022
De næste to år er den anmelderroste forfatter Luka Holmegaard writer-in-residence på Syddansk Universitet og tilknyttet Center for Køn og Diversitet. Vi mødte forfatteren til en snak om alle de muligheder, der åbner sig, når litteratur og videnskab er under samme tag.
Væksteventyr
04.02.2022
Omkring 100 millioner kroner til banebrydende udvikling af robotter til lands, til vands og i luften er på vej til Fyn, der netop er udpeget som Danmarks fyrtårn for robotter. Millionbevillingen er startskuddet på en langsigtet udvikling, der får effekt på hele Fyn, også Det Tekniske Fakultet. SDU står i spidsen for et nyt robotcenter for Large Structure Production (LSP) på Lindø - et af fire projekter i fyrtårnet.
Knæskader
31.01.2022
Træning og patientuddannelse giver lige så gode resultater som kirurgi hos unge med meniskskader. Det viser det første studie i verden, der sammenligner kirurgisk og ikke-kirurgisk behandling af meniskskader hos unge.
Fremtidens robotter
27.01.2022
Droner og landbrugsrobotter i flok kan gøre en forskel både ved redningsaktioner og på marken. En gruppe forskere med SDU-professor i spidsen samt to private robotvirksomheder står bag projekt, der udvikler teknologier som vil lære robotter og droner til at samarbejde intelligent.
Satsning
25.01.2022
På fremtidens kampplads er der behov for, at teknologi, maskiner, mennesker, organisationer og politik i endnu højere grad tænkes sammen. Det skal et nyt tværfagligt forskningsnetværk på SDU være med til at imødekomme.
Trivsel
17.01.2022
Det er mørkt, og covid-19 præger stadig hverdagen. Vi har spurgt to SDU-eksperter i mental sundhed om, hvordan man løfter trivslen i en vanskelig tid. Her er deres anbefalinger.
Bæredygtig udvikling
14.01.2022
Statsministeren lovede i sin nytårstale grøn dansk flytrafik i 2030. Det er realistisk, siger professor Henrik Wenzel. Allerede i 2019 stod han bag rapport, som fastslog, at vi har teknologien, og at det var på tide at komme i gang. En teknologi som også vil vise vejen til et cirkulært plastsystem.
Nyt klimacenter
14.01.2022
I 2022 vil SDU’s klimacenter åbne under navnet SDU Climate Cluster. I forhold til tidligere udmeldinger er der sket enkelte ændringer i centrets opbygning, der mere skal fungere som en tværfaglig forskningsklynge.
Regionalisering
12.01.2022
SDU har indsendt en plan til Uddannelses- og Forskningsministeriet, der beskriver, hvordan universitetet vil efterleve den politiske aftale om flere og bedre uddannelsesmuligheder i hele Danmark. Indholdet er stort set identisk med det udkast, der blev fremlagt for bestyrelsen i december. SDU vil styrke universitetets regionale position, men det bør ikke ske ved at reducere SDU’s studiepladser i Odense.
Banebrydende
10.01.2022
SDU-forskere har skabt et kunstigt molekyle med superkræfter. Det har potentialet til at revolutionere nanoteknologien - og det kan forklare en af naturens fascinerende gåder; hvorfor har vi en højre hånd og en venstre hånd?
Vandmiljø
06.01.2022
Der ville ikke være ilt på Jorden, hvis solen ikke skinnede; sollys er et afgørende element i fotosyntesen. Men nu har forskere gjort den overraskende opdagelse, at ilt også bliver produceret uden sollys, og at det foregår i dybhavet. Og måske også i Mariager Fjord.
Bæredygtigheds-ranking
17.12.2021
I Green Metrics 2021-måling af universiteternes arbejde med bæredygtighed er SDU blevet nr. 11 ud af 954 universiteter fra hele verden.
Internationalt samarbejde
16.12.2021
SDU er nyt medlem af den europæiske universitetsalliance EPICUR. Det vil generere nye samarbejdsmuligheder for universitetet og dets ansatte, studerende og forskere.
Nye aktiviteter
15.12.2021
Mere end 9.000 studerende læser på en videregående uddannelse i Trekantområdet. Dette tal bliver nu endnu større med SDU og Vejle Kommunes fælles udmelding om etablering af SDU Vejle, en ny campus med uddannelser inden for it-, sundhed- og ingeniørområdet.
Regionalisering
14.12.2021
SDU er nu næsten klar til at indsende en plan til Uddannelses- og Forskningsministeriet, der beskriver, hvordan universitetet efterlever den politiske aftale om flere og bedre uddannelsesmuligheder i hele Danmark. SDU ønsker at styrke universitetets regionale position, men det bør ikke ske gennem en reduktion af SDU’s studiepladser i Odense.
Medier og teknologi
09.12.2021
Parterne bag medietech-klyngen Media City Odense går sammen om et nyt projekt på SDU, der skal bane vejen for at udnytte nye teknologier og kunstig intelligens (AI) endnu mere rundt om i redaktionslokalerne.
Sapere Aude
29.11.2021
4 forskere på SDU har netop fået Sapere Aude-bevillinger fra Danmarks Frie Forskningsfond til at lede deres egne forskningsgrupper.
Økonomi
25.11.2021
SDU skifter økonomisystem i januar 2022, hvilket har betydning for universitetets leverandører og indkøb.
Iværksætteri
22.11.2021
Tre forskere fra SDU står bag virksomheden MediaCatch, som ved hjælp af kunstig intelligens giver en helt ny dimension til markedet for analyser af indhold i medier. Hvad der oprindelig startede som et forskningsprojekt, er i dag et unikt produkt på mediemonitoreringsmarkedet.
Nye aktiviteter
19.11.2021
SDU vil i de kommende dage og uger inddrage flere af universitetets organer i det regionaliseringsudspil, som SDU er blevet bedt om at indlevere til Uddannelses- og Forskningsministeriet ved årsskiftet.
Nye aktiviteter
11.11.2021
Står det til Syddansk Universitet kan Vejle blive næste by i forhold til at opbygge en campus, der indfrier den bundne politiske opgave om regionalisering af uddannelser, samt erhvervslivets behov for universitetsuddannede kandidater.
Ny aftale
09.11.2021
Slagelse Kommune og SDU styrker nu det gode og tætte samarbejde yderligere med en partnerskabsaftale, som bygger videre på det eksisterende samarbejde mellem kommunen, SDU, lokalsamfundet og erhvervslivet.
GET
04.11.2021
Eva Sophia Myers, der er teamleder i SDU’s Gender Equality Team har været med i arbejdet om en ny håndbog om sexisme, der udgives i dag den 4. november. Hun håber, at bogen kan være en hjælp til dem, der er involveret i sexisme-sager på alle niveauer.
Bæredygtige laboratorier
28.10.2021
Som de første i Danmark har laboratorier på SDU fået bæredygtigheds-certificering fra Green Lab. Det er lykkedes medarbejdere at reducere energiforbruget markant.
Sjældne sygdomme
20.10.2021
Kunstig intelligens og screening af nyfødte er grundpillerne i nyt internationalt projekt til 25 mio. euro.
SDU
06.10.2021
Dekan for Det Samfundsvidenskabelige Fakultet på SDU Jens Ringsmose bliver fra den 1. november 2021 ny rektor på Syddansk Universitet.
SDU
14.09.2021
Ledelsen på Syddansk Universitet er tilfredse med, at SDU Fitness nu ændrer påklædningsregler.
Åbningsevent
14.09.2021
Den 14. september 2021 var der direkte transmission af debatter, hvor forskere fra alle SDU’s fem fakulteter debatterede samarbejdspotentialer, og hvordan de gennem deres forskning og samarbejde arbejder med udfordringer, der er forbundet med Verdensmålene
Ligestilling
06.09.2021
Universitetets ledelse har godkendt en kvalitetssikringsmodel for SDU’s nye Gender Equality Plan. Dermed er der sikret en klar linje med en ledelsesmæssig forankring for arbejdet med ligestilling. I de kommende år søsættes arbejdet, så det kommer ud at leve på hele universitetet.
Udstilling
30.08.2021
15 skulpturer i menneskestørrelse udgør udstillingen CONNECTION, som i det kommende år kan ses på Syddansk Universitet. Udstillingen er resultatet af et unikt samarbejde mellem James Rogers, der forsker i krigshistorie, og den islandske skulptør Steinunn Thórarinsdóttir.
Bæredygtighed
27.08.2021
Fire studerende fra tre forskellige ingeniør-uddannelser på SDU vil dyrke grøn salat vertikalt i startup-firmaet Hydrovertic. De er blandt de mange studerende, som har fået eget cvr-nummer.
Klimarapport
09.08.2021
I anledning af, at FN’s klimapanel, IPCC, udgav sin 6. klimarapport, blev der afholdt pressemøde på SDU. Du kan se pressemødet her.
Optagelse
28.07.2021
Syddansk Universitet tilbyder 4.833 nye studerende en studieplads. Det er en tilbagegang på 643 studerende i forhold til rekordåret 2020.
Ansøgninger
06.07.2021
Antallet af personer, der har prioriteret en af SDU’s videregående uddannelser højest, ligger i år på 5939. Trods tilbagegang i forhold til sidste år er der tilfredshed med søgningen.
Rektorskifte
24.06.2021
De gode menneskelige relationer, forskning og uddannelse, der gør en forskel og en helt særlig samarbejdskultur er nogle af de karaktertræk, som gør SDU til et unikt universitet, siger den afgående rektor.
Sundhedsteknologi
09.06.2021
Et nyt samarbejde mellem SDU og OUH skal bryde barrierer ned og gøre det lettere for virksomheder at skabe kontakt forskningsmiljøet og rulle ny teknologi ud på sygehusgangene. Et fælles robotcenter bliver unikt i Europa, fordi det er første gang, et så stort universitetshospital er tilknyttet.
SDU
09.06.2021
En enig bestyrelse på SDU har besluttet at konstituere Ole Skøtt som rektor. Nu går arbejdet med at finde SDU’s nye rektor i gang.
Klimaforskning
31.05.2021
Syddansk Universitet vil i løbet af 2022 have et klimacenter, der skal fremme banebrydende og excellent klimaforskning og -uddannelse på tværs af alle fakulteter og dermed understøtte et klimabevidst og bæredygtigt samfund.
Uddannelse
27.05.2021
Regeringens udspil til en ny uddannelsesreform indeholder en regionaliserings-dagsorden, som SDU allerede i mere end to årtier har realiseret med mere end 20 pct. af sit bacheloroptag placeret uden for Odense.
SDU
20.05.2021
Henrik Dam har fået nyt job og stopper derfor som rektor på SDU ved udgangen af juli måned.
Meningsdannelse
18.05.2021
Tværfagligt forskningscenter på SDU skal forske i, hvordan udviklingen inden for nye teknologier, algoritmer og kunstig intelligens påvirker den demokratiske proces. Til at stå i spidsen for centret henter universitetet en af verdens førende forskere på feltet.
Hæder
06.05.2021
Anders Engberg-Pedersen er en af fem fremragende yngre forskere, som i dag hædres af Uddannelses- og Forskningsministeriet. Han forsker i, hvordan krig og kultur har formet hinanden.
Ranking
21.04.2021
Det internationalt anerkendte magasin Times Higher Education placerer SDU på en 23. plads ud af 1.115 universiteter fra hele verden. Rangeringen bygger på universiteternes arbejde med bæredygtighed.
Kvantematematik
13.04.2021
Den amerikanske matematikprofessor Vivek Shende etablerer forskningsgruppe på SDU. Han får støtte af tre danske fonde, som gerne vil være med til at trække internationale forskningskapaciteter til Danmark. Senest har Villum Fonden givet Vivek Shende 25 millioner til at forske i superstrengenes mysterier.
SDU
26.03.2021
To fakulteter og Fællesområdet har udmøntet økonomiske tilpasninger i deres budgetter for 2021. Den samlede personalereduktion forventes være 50 medarbejdere.
Kvote 2
23.03.2021
SDU oplever igen i år fremgang i antallet af ansøgere og ansøgninger i kvote 2. Den positive udvikling kan ses på alle fem fakulteter, og nu venter det testbaserede optag for alle ansøgere.
Innovation
22.03.2021
Med en bevilling på 75 mio. kr. fra VILLUM FONDEN ser et nyskabende og ambitiøst projekt dagens lys: ’Spin-outs Denmark’. Formålet er at skabe flere virksomheder, der udspringer fra forskningsmiljøerne ved alle landets otte universiteter. SDU bliver koordinator på projektet.
Akkreditering
10.03.2021
SDU har som den første institution i landet fået en positiv akkreditering for anden gang. Det står klart, efter Akkrediteringsrådet – der er sat i verden for at kvalitetssikre og udvikle videregående uddannelser - i sidste uge traf afgørelse om institutionsakkreditering af blandt andre Syddansk Universitet.
Entreprenørskab
26.02.2021
21-årige Roald Dibbern læser til daglig ved SDU. I dag ejer han virksomheden DIBB Design - og torsdag aften var han med i seermagneten ’Løvens Hule’ på DR. Her investerede løverne Jesper Buch og Christian Arnstedt hver især 25.000 kroner i virksomheden.
Uddannelse
26.02.2021
En ny Business School skal bygge bro mellem universitetets erhvervsøkonomiske uddannelser og erhvervslivet og samfundet generelt. Den slår dørene op til september.
Robotteknologi
16.02.2021
En tur i rummet har cirka samme effekt på kroppen, som et længere ophold i sengen. Muskler, knogler og kredsløb svækkes. Derfor samarbejder Danish Aerospace Company A/S, som producerer træningsudstyr til astronauter med robotforsker fra SDU, som udvikler genoptræningsudstyr.
Solceller
01.02.2021
Gennemsigtige solceller kan bruges i vinduer. Men indtil nu har de enten ikke været særligt gennemsigtige eller særligt effektive. Det vil et projekt med forskere fra Mads Clausen Instituttet ved SDU lave om på.
Hjernen
25.01.2021
Professor Martin Røssel Larsen har modtaget 35 mio. kroner fra Lundbeckfonden til at dyrke og forske i minihjerner.
Robotteknologi
12.01.2021
SDU-forskere og virksomheder vil sammen revolutionere måden, hvorpå skibe designes, planlægges og produceres. Omdrejningspunktet er digitale tvillinger og kunstig intelligens, som skal bringe erfaringerne fra det danske roboteventyr tilbage til den maritime sektor.
Kunstig intelligens
11.01.2021
Danmark får sit første center for klinisk kunstig intelligens. OUH og det Tekniske Fakultet på Syddansk Universitet lancerer i dag CAI-X, hvor læger, ingeniører og virksomheder sammen skal udvikle smarte løsninger på sundhedsvæsenets udfordringer.
Luftforurening
08.01.2021
Den nystartede virksomhed SenseFence vil skabe en bedre overvågning af forurening fra industrivirksomheder, der ligger tæt på beboelsesområder.
Robotteknologi
08.12.2020
Gentagen afrydning og aftørring af borde giver ømhed i nakke og skuldre, men nu er der en robothjælper på vej til landets kantinemedarbejdere. Forskningsprojektet Facility Cobot skal udvikle robotter med sensorteknologi og kunstig intelligens, der kan aflaste rengøringsmedarbejderen.
Klimakrise
25.11.2020
Der er brug for handling nu, hvis klimakrisens værste konsekvenser skal imødegås. Det mener en af hovedforfatterne til FN’s klimapanels næste rapport; den anerkendte klimaprofessor, Sebastian H. Mernild, som for nylig tiltrådte som prorektor på SDU.
Robotforskning
23.11.2020
Forskere fra Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet har vundet førstepladsen i en konkurrence på den internationale IROS konference. Deres løsning demonstrerer, at fleksible objekter som ledninger fremover kan trækkes og justeres af robotter. Det åbner for nye anvendelser i industrien.
Fødevarer
20.11.2020
Kolding bliver fra 2021 et levende laboratorium for, hvordan man skaber et mere bæredygtigt fødevaresystem. SDU og Kolding Kommune har netop fået en EU-bevilling på 8,2 mio. kr. til projektet Food2030 in Kolding.
Medieinkubator
12.11.2020
Mediebranchen forandrer sig i et højt tempo, og der er behov for at få nye ideer og forretningsmuligheder sat i spil. Derfor indgår SDU og en investor en aftale om en ny medieinkubator.
Nyt grundforskningscenter
12.11.2020
Med et budget på 54,6 mio. kr. fra Grundforskningsfonden er dybhavsforskere i fuld gang med at forberede ekspeditioner til de dybeste steder på kloden: dybhavsgravene.
Supercomputer
11.11.2020
Supercomputere, som giver forskere og videnskabsfolk adgang til at lave beregninger og modeller, har hidtil været utilgængelige for de fleste. Nu sikrer et samarbejde med deltagelse af Syddansk Universitet, Aalborg Universitet og Aarhus Universitet, at supercomputere bliver tilgængelige for alle landets forskere.
Citizen science
09.11.2020
Hvor er der vandmænd, og hvor mange er der? Det vil vandmandsforskere gerne vide meget mere om. Derfor beder de nu alle danskere downloade en app og melde ind, hvis man ser vandmænd, når man er på strandtur eller ude at sejle.
Nyt institut
22.10.2020
Det Tekniske Fakultet styrker forskningsmiljøerne og uddannelserne inden for mekanik, mekatronik og elektronik med etableringen af Institut for Mekanik og Elektronik.
Amerikansk valg
25.09.2020
USA står ved en skillevej, og præsidentvalget ser ud til at blive et af de mest dramatiske i nyere tid. Det kræver ekstra indsigt, og derfor arrangerer Center for Amerikanske Studier på SDU et større program af foredrag, podcasts og events om det amerikanske valg.
Aflysning
25.08.2020
SDU har besluttet at aflyse årsfesten den 30. oktober 2020.
Optag 2020
28.07.2020
Syddansk Universitet har igen i år et godt optag, som – trods corona-krise – følger tendensen fra de senere år: Der er fortsat massiv interesse for det sundhedsvidenskabelige område og for en sundhedsvidenskabelig uddannelse fra SDU.
Optag 2020
07.07.2020
Det var forventningen, at søgningen til de videregående uddannelser ville stige i år, det gælder også for Syddansk Universitet, som har modtaget 10 procent flere ansøgninger sammenlignet med sidste år. Størst fremgang ses på ingeniør- og sundhedsuddannelserne.
Iværksætteri
03.07.2020
Iværksættermiljøet på Syddansk Universitet har oplevet en tredobling i antallet af startups over tre år. Siden 2016 har 600 studerende skabt deres egen virksomhed i SDU Entrepreneurship Labs. Erfaringen giver studerende god ballast, uanset om de fortsætter i egen virksomhed, eller de bliver lønmodtagere.
Livslang læring
25.06.2020
Ny undersøgelse viser, at danskerne er meget optaget af, at alle skal have adgang til livslang læring. Langt de fleste peger på, at arbejdsgiverne skal betale. Og universiteterne skal være med til at løse opgaven.
Samarbejde
24.06.2020
Centret flytter fra Rigshospitalet til Syddansk Universitet. Her arbejder centret i forvejen tæt sammen med Center for Evidensbaseret Medicin, som drives af SDU og Odense Universitetshospital.
Ledelse
24.06.2020
Sebastian H. Mernild, er ansat som prorektor på SDU fra 1. oktober. Han er professor i klimaforandringer og glaciologi og administrerende direktør for det norske forskningsinstitut Nansen Center i Bergen.
Mediesamarbejde
12.06.2020
De største medievirksomheder på Fyn og Syddansk Universitet har i dag etableret Media City Odense med Odense Kommune, som en vigtig og tæt samarbejdspartner. Ambitionen er at sikre Odense en national førerposition inden for medier og medieteknologi.
Nekrolog
14.05.2020
Tidligere rektor på Syddansk Universitet Carl Th. er død. Palle Waage Jensen, tidligere lektor på Institut for Fysik, Kemi og Farmaci, har skrevet dette mindeord.
Iværksætteri
06.05.2020
Iværksættere oplever et stort boom i interessen for smoothies, efter de har åbnet en ny webshop under coronakrisen. Her sælger de kasser med ingredienser til sunde smoothies.
Forskningsbevilling
01.04.2020
Et nyt forskningsprojekt skal kaste lys over uligheden i levetid, og hvilke konsekvenser det kan få for pensionssystemerne. Professor James Vaupel skal lede projektet, der er støttet af det Europæiske Forskningsråd.
Optag
25.03.2020
SDU har testbaseret optag, som grundlag for kvote 2-optaget på vores bacheloruddannelser. Årets søgning via kvote 2 har været meget tilfredsstillende.
Ny coronavirus
13.03.2020
SDU lukker ned for al vareindlevering, som ikke vedrører kritiske forskningsprøver og uopsættelige artikler.
Coronavirus
04.03.2020
Udbruddet af coronavirus (COVID-19) udvikler sig hurtigt i en række lande, herunder Italien.
Coronavirus
27.02.2020
SDU opfordrer alle medarbejdere og studerende til at holde sig løbende opdateret via de danske myndigheders officielle kanaler.
Borgermøde
26.02.2020
Hvor ser du udfordringer for menneskerettighederne i Danmark? Hvor mærker du menneskerettighederne i din hverdag? Og hvad ville du lave om, hvis du kunne? Nu har du anledningen til at fortælle os, hvordan Danmark bedre kan sikre vores allesammens rettigheder. Det foregår onsdag den 4. marts kl. 11-13 på SDU i Odense.
Nyt center
25.02.2020
Universitetet vil sammen med virksomheder, region og kommune investere 93 millioner kroner i industriel mekanik. Et nyt center skal understøtte udviklingen inden for grøn transport og energi.
Danske digterruter
11.02.2020
Danskerne inviteres ud i naturen for at sanse, læse og opleve en perlerække af de største danske forfattere på nye måder. SDU-professor står i spidsen for projektet
Organisationen
29.01.2020
Jes Søgaard skal stå i spidsen for det tværdisciplinære forskningscenter CPop, der adresserer væsentlige samfundsudfordringer inden for demografi og aldring.
Engagement
27.12.2019
Ægteparret ingeniør Mads Høi Rasmussen og læge Signe Høi Rasmussen rejser sammen med deres børn til Bolivia for at komme nærmere den gådefulde og dødelige sygdom, sydamerikansk sovesyge.
Cirkulær økonomi
20.12.2019
Syddansk Universitet går helt nye veje for at uddanne ingeniører i bæredygtig tankegang, hvor materialer som tekstil, plastik og vindmøllevinger genbruges i nye produkter.
Strategiske indsatsområder
20.12.2019
Direktionen har udvalgt fire projekter, som over de næste tre år vil modtager økonomisk støtte fra Direktionens Strategiske Pulje
Danmarks første salmebog
29.11.2019
Syddansk Universitetsbibliotek har det eneste komplette eksemplar her i landet af Danmarks første officielle salmebog.
Topforskere
18.11.2019
Danmarks Frie Forskningsfond uddeler 208 mio.kr. til 35 Sapere Aude Forskningsledere. De skal sætte en ny retning inden for deres forskningsområder.
Pris for bedste læringsinitiativ
15.11.2019
Kvante Karina, der får børn og unge til at interessere sig for fysik, vækker international opsigt. SDU-initiativet har igen i år vundet Lovie Awards.
Seminar
14.11.2019
Torsdag den 28. november 2019 kl. 10.00-15.00 i Philoteket, Syddansk Universitetsbibliotek
Basisbevilling
12.11.2019
Et bredt politisk flertal står bag aftale, som sikrer en fast basisbevilling til Center for Landdistriktsforskning på SDU.
Studier og elitesport
08.11.2019
SDU har mange års erfaring med at hjælpe elitesportsudøvere, som gerne vil tage en universitetsuddannelse ved siden af deres sportskarriere. Forklaringen hedder Syddansk Elite.
Nyt center for kvantematematik
30.10.2019
Professor Jørgen Ellegaard Andersen, der sidste år modtog 10 mio. euro fra Det Europæiske Forskningsråd, skal stå i spidsen for et nyt center.
Droner
30.10.2019
Droneholdet SDU Eagles fra Syddansk Universitet har udviklet den første "Blended-box wing" drone: Den er 30 procent mere energieffektiv og kan transportere varer.
Ny verdensmålspris
29.10.2019
Christine Stabell Benn og hendes forskerteam er første modtagere af Inspirationsprisen, som SDU har indstiftet for at understøtte universitetets arbejde med FN’s 17 verdensmål.
Nyt grundforskningscenter
23.10.2019
SDU bliver hjemsted for et nyt grundforskningscenter, der skal udforske de allerdybeste egne af verdenshavene.
SDU Sønderborg
04.10.2019
Center for Industriel Elektronik på SDU i Sønderborg er nu officielt indviet. Det er hjemsted for forskning, innovation og tre nye ingeniøruddannelser.
Career in Denmark
16.09.2019
Det kan være svært for udlændinge at finde job i Danmark. Syddansk Universitet har succes med at fastholde internationale studerende efter endt uddannelse
Kunst på SDU
13.09.2019
PUBLIC ART WORKS er et nyt initiativ, der sætter fokus på kunsten på Syddansk Universitet. Film, artikler og debat skal åbne studerendes og medarbejderes øjne for, at kunstværkerne kan skabe værdi i deres hverdag.
Forskningsbevilling
11.09.2019
Nyt projekt på SDU skal forske i normer for brug af autonome våbensystemer og normernes betydning for den internationale sikkerhedsorden. Politolog Ingvild Bode står i spidsen for projektet, som støttes af Det Europæiske Forskningsråd.
SDU's bestyrelse
02.09.2019
Direktør i Trygfonden og koncernchef for Micro Matic er udpeget til bestyrelsen for Syddansk Universitet.
Klimaprisen 2019
30.08.2019
Anders Winther Mortensen og Kasper Dalgas Rasmussen får Klimaprisen 2019 for deres forskning og arbejde for klimaet og et dansk samfund fri for fossile brændstoffer. Prisen blev overrakt i går festsal på Odense Rådhus.
Sommerskole
14.08.2019
I disse uger er omkring 450 studerende fra hele verden samlet på Syddansk Universitet for at deltage i den årlige sommerskole. De vil både udvikle sig fagligt og opnå et internationalt netværk.
Etik og forskning
13.08.2019
SDU opprioriterer forskningsetikken med en etisk komité; Research Ethics Committee
Optag 2019
08.08.2019
SDU har over 10 år ændret sit optag, så cirka halvdelen af de nye studerende nu starter på en naturvidenskabelig, teknisk eller sundhedsvidenskabelig uddannelse.
Verdensmålspriser
07.08.2019
Professor Henrik Wenzel og de to ph.d.-studerende Anders Mortensen og Kasper Rasmussen fra SDU er blandt de nominerede til Odenses verdensmålspriser, som bliver uddelt i slutningen af august.
Optag 2019
08.07.2019
SDU går imod landsdækkende tendens. Universitetet fastholder ansøgertal og oplever fremgang på de såkaldte STEM-uddannelser.
Universitetsranking
05.07.2019
Times Higher Education har igen i år gennemført en international ranking med et studenterrettet fokus for at bestemme de bedste universiteter til undervisning i hele Europa.
SDU's bestyrelse
20.05.2019
SDU’s bestyrelse har brug for to nye eksterne medlemmer af bestyrelsen med virkning fra den 1. oktober 2019.
Campus Odense Active Living Festival
10.05.2019
Store bededag inviteres alle fynboer og andre gode folk til at afprøve en række spændende aktiviteter i det kommende ’bevægelseslandskab’ ved SDU.
Organisationen
23.04.2019
Med Jens Ringsmose som ny dekan på Det Samfundsvidenskabelige Fakultet får SDU en leder, som brænder for universitetsledelse.
Organisationen
12.04.2019
Marianne Holmer tiltræder 1. maj som dekan for Det Naturvidenskabelige Fakultet
Robotforskning
04.03.2019
SDU's succesfulde satsning på robotteknologi understøttes yderligere med en donation på 100 millioner kroner, som skal bruges til at opføre en ny bygning til studerende og forskere.
01.03.2019
Tidligere rektor på Københavns Universitet er udpeget som nyt medlem af bestyrelsen for Syddansk Universitet.
01.02.2019
En artikel i Weekendavisen i dag fortæller en historie om SDU, som ifølge artiklen skulle have givet en forsker, ansat på universitetet, en påtale for at vise billeder af mænd med nøgen krop uden for en forsknings- eller undervisningssituation.
22.01.2019
Syddansk Universitets Gender Equality Team har fået en bevilling på 22 millioner kroner fra EU til et projekt, der de næste fire år skal implementere ligestillingshandlingsplaner på SDU og otte andre europæiske universiteter.
Fedmeforskning
20.12.2018
Professor Susanne Mandrup modtager 60 millioner kroner fra Novo Nordisk Fondens Challenge Program til opbygning af nyt forskningscenter, som blandt andet skal undersøge forskellen på fedme hos mænd og kvinder.
20.12.2018
Den fynske erhvervsmand Niels Thorborg skal stå i spidsen for SDU
13.12.2018
To af verdens dygtigste retslingvister trak fulde huse på SDU onsdag. En af dem er manden, der fandt frem til Unabomberen.
13.12.2018
Der var politisk opbakning til planerne om at give forskningen i H.C. Andersen et løft, da SDU i går holdt høring i Fællessalen på Christiansborg.
10.12.2018
Hvis alle forbrugere var som den danske forbrugere, skulle vi bruge fire jordkloder, for at verdens ressourcer skulle kunne nå at producere sig selv.
08.12.2018
Hans eventyr læses over hele verden, men H.C. Andersen-forskningen har brug for investeringer i bl.a. digitalisering og tidssvarende oversættelser, hvis Andersens værk fortsat skal være relevant. 12. december holder SDU høring på Christiansborg om, hvad Danmark vil med H.C. Andersen.
30.11.2018
Sprogvidenskab og Hollywood smelter sammen for en stund, når SDU 12. december får besøg af den tidligere FBI-profiler og retslingvist James R. Fitzgerald, der er bedst kendt for sin opklaring af Unabomber-sagen, der er højaktuel som populær tv-serie på Netflix i øjeblikket.
08.11.2018
SDU søger nyt eksternt medlem af bestyrelsen og en ny bestyrelsesformand.
06.11.2018
EU-kommissær Margrethe Vestager opfordrede studerende til at søge job i EU under sit besøg forleden
31.10.2018
Trods afbud fra hovedpersonen, blev A.S. Byatt fejret på SDU som årets modtager af H.C. Andersen Litteraturprisen.
22.10.2018
11 robotforskere fra SDU har skabt deres bud på fremtidens robotceller til produktion og vundet World Robot Challenge i Japan.
10.10.2018
Jonathan Salomonsen studerer jura og har studiejob som EU-karriereambassadør. Og så har han i mere end et halvt år haft en mission: han står for Margrethe Vestagers besøg på SDU den 5. november.
10.10.2018
Kvante Karina, der får børn og unge til at interessere sig for fysik, vækker international opsigt. SDU-initiativet har nu vundet den europæiske internetpris "Lovie Awards".
09.10.2018
Siden 2014 har SDU undervist studerende i, hvordan de kommer godt i gang med karrieren efter studierne, og nu viser tallene, at det virker.
29.09.2018
Som ventet blev det et tilløbsstykke uden lige, da Barack Obama på den sidste fredag i september gæstede universitetet
28.09.2018
Fredag d. 12. oktober kan du opleve den finske økonomiprofessor og nobelprismodtager Bengt Robert Holmström på SDU Odense.
13.09.2018
Camilla Adam læser til ingeniør på SDU, da hendes underviser lægger et stillingsopslag op på uddannelsens Facebook-gruppe. Nu er hun ny NØRD-vært og skal være med til at rulle DR’s satsning ud over hele landet: Lære børn om kodning og teknologi.
22.08.2018
44 udvekslingsstuderende fra 17 forskellige lande fordyber sig i disse uger i dansk sprog og kultur på SDU og i Odense.
09.08.2018
Syddansk Universitets store internationale fokus understreges yderligere, når studerende og øvrige gæster møder den tidligere præsident Barack Obama, der gæster SDU Kolding den 28. september.
02.08.2018
Søren Thorgaard Skou modtager bevilling fra EU på over 11 millioner kroner til et projekt, der har fokus på behandling af multimorbiditet - en tilstand, hvor man har mere end én kronisk sygdom. Det 5-årige projekt skal foregå ved SDU og Næstved, Slagelse og Ringsted sygehuse.
Optag 2018
27.07.2018
SDU optager samme antal studerende som sidste år – med en mindre forskydning: Der er flere studiepladser på de naturvidenskabelige, tekniske og sundhedsvidenskabelige uddannelser og færre på de humanistiske og samfundsvidenskabelige.
09.07.2018
Muligheden for at søge ind på universiteternes bacheloruddannelser via kvote 1 lukkede 5. juli kl. 12. Godt 6.200 har haft SDU som førsteprioritet, når de skal i gang med deres uddannelse.
09.05.2018
Flere aktører arbejder på at etablere et unikt fodboldcenter ved SDU i Odense. Centeret skal løfte nogle af samfundets udfordringer, samle viden og udvikle fodbolden til gavn for alle.
09.05.2018
SDU har besluttet sig for at afsætte op imod et tocifret millionbeløb for at udvikle fremtidens universitetsuddannelse.
26.04.2018
Danmarks hurtigst voksende robotvirksomhed, Mobile Industrial Robots, er solgt. Selskabet er opkøbt af amerikanske Teradyne, der betaler op mod 1,7 mia. kr. SDU RoboLab var fødested for virksomheden for fem år siden.
SDU er ved at etablere et stort Industri 4.0 lab. 800 kvadratmeter fyldt med den nyeste teknologi
17.04.2018
SDU styrker med en trecifret millioninvestering sin position, som landets førende universitet på robotområdet. Pengene skal ruste studerende og virksomheder til en verden, hvor robotter samarbejder med mennesker, produktionen automatiseres, og hvor alt kan testes virtuelt.
09.04.2018
Der er brug for en ny verdensorden både politisk og økonomisk, og det er ungdommens ansvar at bygge det nye fundament. Budskabet var klart, da Lech Walesa, nobelprismodtager og første præsident i det frie Polen, mandag formiddag debatterede Europas fremtid med en fuld sal af studerende på SDU Kolding.
06.04.2018
I dag blev første spadestik taget til Center for Industriel Elektronik, der skal være hjemsted for forskning, innovation og tre nye ingeniøruddannelser. Centret, der imødekommer den regionale efterspørgsel på ingeniører, er resultatet af et unikt samarbejde mellem erhvervsliv, universitet, region og kommune.
20.03.2018
SDU har test og samtaler som grundlag for optag på et bachelorstudie. Årets søgning via kvote 2 til har været meget tilfredsstillende.
08.03.2018
En teenager med pinkfarvet hår forklarer kvantefysik i videoblogformat. Og det gør den virtuelle figur så godt, at hun fremover bliver tilgængelig på 11 sprog. SDU-centret CP3 Origins står bag initiativet, der henvender sig til børn og unge.
01.03.2018
N. Asger Mortensen er internationalt kendt for sin banebrydende forskning i spændingsfeltet mellem den klassiske fysik og kvantefysikken. I dag stod han på podiet i Operaen, hvor Uddannelses- og Forskningsminister Søren Pind overrakte ham beviset på, at SDU-professoren tilhører eliten inden for sit felt.
28.02.2018
SDU får flotte karakterer i rapport, der analyserer samarbejdet mellem erhvervslivet og universiteterne.
31.01.2018
Ud af 13 nye erhvervskandidatuddannelser kan SDU fra efteråret udbyde de seks.
31.01.2018
Nordens største investering i velfærdsinnovation, Patient@home, har været motor for en kulturændring på hospitaler. Nu bliver der ikke kun taget varmt imod patienter men også virksomheder. Og det skaber vækst.
22.01.2018
Magasinet Forbes har udråbt ingeniør fra SDU og medstifter af Particle3D til at være en af de mest lovende talenter i Europa. Virksomheden arbejder på at 3D-printe knogler i et materiale, som er næsten lig med naturlige knogler.
22.01.2018
25 iværksættere fra 7 universiteter har været samlet på SDU for at finde de bedste iværksætterideer til Venture Cup Idea.
11.01.2018
I december godkendte Uddannelses- og Forskningsministeriet to nye uddannelser i inden for elektronik. De udbydes begge på SDU Sønderborg. I går kom så endnu en godkendelse fra Søren Pinds ministerium, nemlig diplomingeniøruddannelsen i elektronik.
10.01.2018
Lektor Jesper Majbom Madsen og kollegaers bog om den flittige romerske historiker og politiker Cassius Dio hædres som en af 2017's fremragende akademiske titler af verdens største biblioteksorganisation.
03.01.2018
Henrik Dam, som står i spidsen for SDU, fylder 50 år den 4. januar.
Fokus
For 1 år siden invaderede Rusland Ukraine og hele verden blev forandret. Vi sætter fokus på krigen, dens udvikling, og de forandringerne den medfører for det globale samfund og for fremtiden.
Klimaforandringer
Globalisering er ikke kun for mennesker: Dyrearter, der hidtil har levet isoleret fra hinanden, begynder i stigende grad at parre sig med hinanden, og nye krydsninger opstår. Hvad betyder det for biodiversiteten?
Det er dig, der bestemmer, hvilken uddannelse du vil have. For at lette valget er guiden opbygget i temaer, hvor du kan søge det, der lige nøjagtigt har din interesse.
Jeg er ret glad for det lille campus i Kolding. Der er altid forholdsvis stille og god mulighed for at koncentrere sig. Her er 3 af mine yndlingssteder! #mitsdu #sdukolding #stud
Hej med jer! Jeg hedder Julie, og i løbet af de næste to dage laver jeg en takeover her på SDUs Instagram. Jeg er 29 år og er i gang med mit andet semester på Biblioteksvidenskab
Det bedste og det værste ved at være ung? 🤔👉 De mange muligheder... Brug små 2 minutter på at se videoen – så får du måske et virkelig godt råd til at håndtere tvivl. Vi kan all
Min takeover er ved at være slut, men jeg vil sige mange tak til alle jer der har fulgt med 🫶🏼 Er der noget i har misset kan i finde det i hilghlights 💁🏼♀️ Og så håber jeg ell
A happy International Women’s Day from @studentspokenfeminism! 💪: "We are a student organization based in Sønderborg and born from the desire to create a more welcoming and inclu
Hej med jer 🙋🏼♀️ Mit navn er Ida og jeg vil de næste dage lave takeover på profilen her 🥰 Til daglig læser jeg en kandidat i Idræt og Sundhed med specialisering i exercise as
GIK DU GLIP AF ÅBENT HUS??? - Så tjek highlights 👆🥳 Har du spørgsmål til kvote 2 eller studielivet generelt, så tøv ikke! Deltag også i SDU's spørgetime 9. marts 16-18. --- Hej a
Vi er røde! Vi er hvide! 📸 Her er nyeste serie drone-billeder fra det store Nyt OUH/Nyt SUND-projekt. Nyt OUH er den del med en hvid facade. Nyt SUND er den del med en rustrød fa
Sådan her ser det ud, når 150 nye medicin- og klinisk biomekanik studerende starter på SDU 🤩 #mitsdu
🎾 Nogle gange er det bare bedre at være der selv. Fx når man spiller padel… eller skal til Åbent Hus på uni. Oplev stemningen, livet som studerende og måske en flig af din fremtid
Morgenerne 🔥 #mitsdu #denmark #danmark #syddanmark #fyn #odense
Der er altid studiejobs, du kan søge på SDU. Her er 3 af de bedste 👍🤩 Gå ind på sdu.dk/ledigestillinger (se under teknisk-administrative stillinger). #mitsdu #studieliv
Vi tager en tur tilbage til oktober, hvor I 🤩👏 udgjorde det vigtigste element til Årsfesten 2022 🥳 Måske kan du finde dig selv eller én du kender? 👀 #mitsdu 📸 @rust_studenter
Hej alle sammen! Stories i highlights ⛷️👆 Os fra @sdu.skiklub har take-over i de her dage, og vi glæder os til at vise jer mere om vores arbejde som studenterforening på SDU. På
Vi tror, at i aften bliver til et stort 12-tal! 🇩🇰🥳 #håndbold #håndboldherrerne #eksamen #eksamenslæsning #studieliv #mitsdu
😘 Nogle gange er det bare bedre at være der selv. Fx når man skal giftes… eller til Åbent Hus på uni. Oplev stemningen, livet som studerende og måske en flig af din fremtid. Helt
Ta' et 🦅-kig helt fra Nyt OUH og ind over Odense 🤩 Når byggeriet står færdigt, vil man kunne gå 1,3 km. fra SDU’s hovedindgang i nord til Nyt OUH’s hovedindgang i syd under ét t
Lys er vigtigt ✨🎨 Forskellige farver i lyset på operationsstuer er en del af fremtiden. Betydningen af de forskellige farver kan du læse om her: Fuldt hvidt lys: Bruges når der
Endelig 🌧️-frit på #mitsdu
💥Vi ønsker jer alle et godt nytår 💥 // Wishing you all a happy New Year #MitSDU #godtnytår #happynewyear
🎄 ❄️ Glædelig jul fra alle os på SDU🎄 ❄️ // Merry christmas everyone! from the University of Southern Denmark #MitSDU #merrychristmas #glædeligjul
Studie- og trivselsvejleder Mette Kvist hjælper med eksamensforberedelserne 👍✍️ #mitsdu
Stories i highlights 👆 Hi, I’m James Rogers and I’m an Associate Professor in War Studies at SDU. I also host the Warfare Podcast and present TV documentaries on the history of wa
Ikke sikkert vi kommer op på siden af onklerne, men vi har også nogle ret gode vejledningstilbud. Søg 🔎 på “Åbent Hus”, “Studerende for en dag” og “Mød de studerende online” 👍 #m
Morgenstemning + god nyhed 🤩 SDU er nemlig blevet nummer 13 ud af 1.050 universiteter målt på bæredygtighed 💪 SDU opnår 9.025 ud af 10.000 point på UI Green Metric, som er en af
Byggeri og trafik på SDU Odense
Hold dig opdateret.
Kalender
Se oversigt over SDU's kommende arrangementer
MitSDU - website for studerende ved Syddansk Universitet
Hold dig opdateret på MitSDU via din studieforside og få gode råd og vejledning til din studietilværelse.
SDUnet - website for medarbejdere på SDU