Skip to main content

6 gode råd til dit studievalg


 • 1Vælg efter interesse

  Det lyder simpelt, men kan faktisk være en kunst. Hvad kan du allerbedst lide at beskæftige dig med? Er der fag, du kender fra gymnasiet, du er glad for? Måske findes der uddannelser, du slet ikke kender i dag, som matcher dine ønsker meget bedre. Undersøg de uddannelser du kender, men også de uddannelser der ligner dem. Find din bacheloruddannelse og vær åben og nysgerrig og stil dig selv spørgsmål som:

  - Hvad interesserer mig?
  - Hvad er jeg god til?
  - Hvad motiverer mig?
  - Hvordan vil jeg gerne studere? (skal der være forelæsninger, studiegrupper osv.)
  - Hvilke uddannelser har jeg tidligere kigget på?
 • 2Kom tæt på din uddannelse

  Åbent hus, Studiepraktik, studerende for en dag. Du kan møde din uddannelse og potentielle medstuderende på flere måder. En vigtig del af dit forarbejde og din afklaring er at møde uddannelsen i virkeligheden, så grib de muligheder, der er og stil dem spørgsmål som:

  - Hvordan er uddannelsens opbygning?
  - Hvordan er studiemiljøet på uddannelsen? Passer det godt til dig?
  - Hvordan er det faglige niveau?
  - Hvordan er undervisningsformen?

  Mød SDU
 • 3Du har flere muligheder undervejs i dit studie

  Der er flere veje at gå, når du først er i gang med din uddannelse. Der findes masser af muligheder for både tilvalgsfag på andre uddannelser og valgfag på din egen uddannelse, og du kan ofte bygge en helt anden kandidatuddannelse ovenpå din bachelor. Du kan altså tone din uddannelse i en bestemt retning, når du er blevet klogere på, hvad du brænder for. Brug tid på at se de mange de enkelte uddannelser kan kombineres på sdu.dk/diva og stil de vigtige spørgsmål når du er til Åbent hus.

  - Hvilke valgmuligheder har jeg i løbet af uddannelsen?
  - Hvilke kompetencer skal din uddannelse give dig – er der en særlig retning du vil går i?
 • 4Tænk langsigtet

  Hvad kunne du godt tænke dig, at din uddannelse skulle føre til? Hvad drømmer du om at arbejde med? Måske er der en anden vej til dit drømmejob end den, du forestiller dig. Brug dit netværk og gå i dialog med dine venner og familie. Måske kan de give dig gode forslag og de kan stille dig spørgsmål som:

  - Hvordan ser dine karrieredrømme ud?
  - Hvilke arbejdsopgaver vil du helst løse i dit arbejde?
  - Er der en virksomhed eller en branche du særligt gerne vil arbejde i?
  - Hvilken type hverdag trives du med?
 • 5Er det realistisk?

  Husk at tjekke op på adgangskrav, så du ved, om du måske skal supplere med nogle fag, inden studiestart. Du kan se adgangskravene til SDU’s uddannelser under hver enkelt uddannelse på sdu.dk. Hvis du er i tvivl om du opfylder adgangskravene på den eller de uddannelser, du vil søge ind på, er det vigtigt at du kontakter Optagelsen på tlf. 6550 1051 på hverdage mellem kl. 10-14 eller optag@sdu.dk
 • 6Husk at prioritere

  Du har op til otte muligheder på din ansøgning. Du kan altså prioritere mellem flere forskellige uddannelser, og derfor er det godt at du bruger tid på at undersøge mere end én uddannelse. Din frist for at prioritere uddannelser og tilføje uddannelser i kvote 1 på optagelse.dk er d. 5 juli kl. 12.00.
  Når du gør din ansøgning færdig, så husk at stille dig selv spørgsmålene:

  - Hvad er standby – og er det en god idé at jeg tilføjer det kryds i min ansøgning? - Har jeg overvejet en plan B – og måske en plan C?

Find din bacheloruddannelse på SDU