Skip to main content

6 gode råd til dit studievalg

 • 1Vælg efter interesse

  Det lyder simpelt, men kan være en hel kunst. Hvad kan du allerbedst lide at beskæftige dig med? Er der fag fra gymnasiet, du er glad for? Undersøg de uddannelser, du kender, men også de uddannelser der ligner dem. For måske findes der uddannelser, du slet ikke kender, men som matcher dine ønsker meget bedre. Vær åben, nysgerrig og stil dig selv spørgsmål som:

  - Hvad interesserer mig?
  - Hvad er jeg god til?
  - Hvad motiverer mig?
  - Hvordan vil jeg gerne studere? (skal der være forelæsninger, studiegrupper osv.)
  - Hvilke uddannelser har jeg tidligere kigget på?
 • 2Kom tæt på din uddannelse

  Åbent hus, Studiepraktik, studerende for en dag. Der er mange måder, hvor du kan møde potentielle medstuderende og dit kommende studie på. Så grib muligheden og mød uddannelsen i virkeligheden! Det er en vigtig del af dit forarbejde og din afklaring. Så stil spørgsmål som:

  - Hvordan er uddannelsens opbygning?
  - Hvordan er studiemiljøet på uddannelsen? Passer det godt til dig?
  - Hvordan er det faglige niveau?
  - Hvordan er undervisningsformen?

  Mød SDU
 • 3Du har flere muligheder undervejs i dit studie

  Der er flere veje at gå, når du først er i gang med din uddannelse. Der findes masser af muligheder for både tilvalgsfag på andre uddannelser og valgfag på din egen uddannelse. Og du kan ofte også bygge en helt anden kandidatuddannelse ovenpå din bachelor. Så tro ikke, at du låser dig fast til én bestemt retning, når du vælger uddannelse. Se hvordan de enkelte uddannelser kan sammensættes på sdu.dk/diva. Overvej og spørg:

  - Hvilke valgmuligheder har jeg i løbet af uddannelsen?
  - Hvilke kompetencer skal din uddannelse give dig – er der en særlig retning du vil gå i?
 • 4Tænk langsigtet

  Hvad kunne du godt tænke dig, at din uddannelse fører til? Hvad drømmer du om at arbejde med? Måske er vejen til dit drømmejob anderledes end den, du forestiller dig. Brug dit netværk og gå i dialog med dine venner og familie. De kan give dig gode forslag og stille spørgsmål som:

  - Hvordan ser dine karrieredrømme ud?
  - Hvilke arbejdsopgaver vil du helst løse i dit arbejde?
  - Er der en virksomhed eller en branche, du særligt gerne vil arbejde i?
  - Hvilken type hverdag trives du med?
 • 5Er det realistisk?

  Husk at læse uddannelsens adgangskrav grundigt, så du ved, om du skal supplere med nogle fag inden studiestart. Husk også, at SDU's uddannelser fra 2021 har karakterkrav i kvote 1. Du kan se adgangskravene til SDU’s uddannelser under hver enkelt uddannelses egen side på sdu.dk. Hvis du er i tvivl, om du opfylder adgangskravene, så kontakt os.
 • 6Hvad er din plan B?

  Du kan søge op til otte uddannelser på optagelse.dk. Derfor er det en god idé med en plan B, C og måske D - så længe du søger ind på de uddannelser, som du faktisk er motiveret for at starte på. Du kan prioritere mellem de forskellige uddannelser på ansøgningsportalen. Brug tid på at udvælge dine prioriteringer. Du kan ændre rækkefølgen af dine prioriteringer helt frem til 5. juli kl. 12.

Få mere inspiration til dit studievalg

Skriv dig op til SDU's nyhedsbrev om studievalg og optagelse.

Sidst opdateret: 05.05.2021