Skip to main content

Udvikling af en 3D bioprinter til skabelse af patientspecifik kunstig hud

Projektets formål

Projektets vision er at udvikle en 3D bioprinte, som kan anvendes i skabelsen patientspecifik kunstig hud. Patientspecifik kunstvæv har stort potentiale for den kosmetiske industri og farmaceutiske virksomheder, og vil kunne gavne patienter med behov for hudkonstruktion positivt.

 

Dette projekt vil styrker SDU’s engagement med samfundet i relation til velfærdsinnovation fordi:

  • Udvikling af patientspecifik kunstig hud vil tillade testning af medicinske lægemidler og kosmetiske midler før det leveres til patienten/kunderne. Dermed vil antallet af kontroversielle dyreforsøg kunne reduceres, hvilket villet også vil udgøre en socioøkonomisk fordel.
  • Udvikling af patientspecifik kunstig hud vil tillade undersøgelse af hudsygdomme på et molekylært niveau. Dette kan føre til udvikling af nye behandlingsformer.
  • Udvikling af patientspecifik kunstig hud vil tillade behandling af patienter, der har brug for hudkonstruktion, dvs. brændofre. Anvendelsen af patientspecifikke celler vil sikre biokompatibilitet og dermed øge succesen for et godt resultat for patienten. 

Projektets output

·         At have lavet en prototype til en funktionel 3D bioprinter - klar til produktion.

·         At have skabt funktionel kunstig menneskelig hud.

Projektet har potentialet til at udvikle sig til en virksomhed. Salg af 30 bioprintere kan gavne forskning -  især inden for vævsteknik, men også inden for andre forskningsområder.

Salg af patientspecifik kunstvæv vil være af interesse for kosmetiske industri og farmaceutiske virksomheder, men det har også potentiale til at skabe værdi for patienter med behov for hudkonstruktion.

Kontakt

Arbejdspakkeleder: Jonathan Brewer, lektor, Institut for Biokemi og Molekylær Biologi, Advanced bioimaging group

Partnere

Jens Ahm Sørensen, Professor, Klinisk Institut
Morten Østergaard Andersen, lektor, Institut for Kemi-, Bio- og Miljøteknologi.

Sidst opdateret: 20.09.2018