Skip to main content
DA / EN

SDU-studerende hjælper Ingeniører Uden Grænser

Ingeniørstuderende på Syddansk Universitet har på deres femte semester mulighed for at vælge det tværfaglige projektforløb Expert in Team. Igen i år var opgaverne stillet af Ingeniører Uden Grænser, og NGO’en er imponeret over niveauet og kan faktisk bruge de studerendes projekter i deres arbejde, lyder det fra generalsekretær.

Af Sebastian Wittrock, , 05-01-2024

En cylinder fyldt med sten.

 

Det var dybest set den teknologiske løsning, der løb med sejren i den lille konkurrence, som afsluttede projektforløbet Expert in Team for ingeniørstuderende på 5. semester på Det Tekniske Fakultet på Syddansk Universitet.

 

Opgaverne var stillet af Ingeniører Uden Grænser, som gerne ville have bud på løsninger på en række konkrete problemstillinger i forhold til deres arbejde i Sierra Leone, heriblandt filtrering af vand.

 

Og cylinderen kan netop fungere som et vandfilter. Alene ved hjælp af forskellige lag af kornstørrelser sand og grus og nogle særlige mikroorganismer, der naturligt vokser frem på stenene, kan det filtrere op til 99% procent af urenheder og bakterier.

 

Cylinderen er udviklet af de seks studerende Anne Alba Brun, Emma Schebye Skriver, Mohamed Gomaa, Mohammed Isse, StefanoDe Carli og Viktorie Valdmanová. Og det er sådan set ikke, fordi den er særligt banebrydende. Teknologien er kendt og findes allerede i eksisterende vandfiltre.

 

Men det var netop hele pointen, fortæller de studerende:

 

- Projektet handlede om at tage en teknologi, som allerede findes og er tilgængelig for mennesker i udviklingslande, få den til Sierra Leone, få folk til at bruge den og føle, at det er deres egen. Vores tanke er, at slutbrugerne selv skal bygge deres eget filter, så de rent faktisk kommer til at bruge det, og det ikke bare er en eller anden dims, som de har fået af en NGO.

 

Det var netop den store forståelse for den kulturelle problematik, der gjorde, at gruppen vandt, fortæller Dorte Lindegaard Madsen, der er tidligere generalsekretær i Ingeniører uden Grænser:

 

- Gruppen gik ind og sagde: Vi er nødt til at forstå, hvad har de mennesker, som vi arbejder med, har mulighed for, når vi kommer med et teknisk budskab – og så laver de en fantastisk analyse af det.

 

I det hele taget er den tidligere generalsekretær imponeret over niveauet hos de studerende.

 

- Det er helt fantastisk at se, hvordan de studerende går ind i vores univers og forsøger af finde ud af, hvordan teknikken spiller sammen med konteksten og menneskene, for det er det, der er hovedudfordringen for en organisation som os, siger Dorte Lindegaard Madsen.

 

Projekterne er da også en reel hjælp for Ingeniører uden Grænser, siger hun.

 

- Vi kommer ikke til at tage et projekt direkte herfra, og så går vi bare ud og implementerer det. Men vi bruger det som input og inspiration, og rapporterne bliver sendt ud til de relevante indsatsgrupper, som sidder og arbejder med tematikkerne.

Redaktionen afsluttet: 05.01.2024