Skip to main content

Historisk dimission på SDU Sønderborg – de første elektronikstuderende fik deres eksamensbevis

Fredag var en historisk dag, da de første ingeniørstuderende i elektronik i ægte amerikansk fik deres firkantede huer på ved dimissionen på SDU i Sønderborg. Her kunne de sammen med medstuderende fra Engineering, Innovation and Business og Mechatronics glæde sig over endt uddannelse.

Ved en – som følge af corona restriktioner – lettere decimeret dimission fik en flok glade dimittender fredag sat en såkaldt squarecap på hovedet. En squarecap er en firkantet hat, som mange kender fra amerikanske film.

Dagens hovedtaler var direktør Rasmus Banke fra Banke ApS, som kunne relatere til de unge mennesker, da han selv i 2006 stod i samme situation, da han som nyuddannet ingeniør modtog sit eksamensbevis fra Aalborg Universitet. 

- Akkurat ligesom mig dengang, så har I lært en masse i løbet af de seneste tre til fem år. Og akkurat ligesom mig, så vil i snart opdage, at i stort set ikke ved noget som helst. Jo, I kan selvfølgelig programmere PLC og lave EMC-kalkulationer bedre end nogen anden robot er i stand til i løbet af de næste par år, men disse færdigheder vil kun bringe jeg et stykke ad vejen. 

Herefter berigede Rasmus Banke dimittenderne med 10 gode råd, som han ville ønske han selv havde fået, ved sin uddannelses afslutning. Blandt guldkornene var råd, hvor særligt ét fik latteren til at bryde ud:

 ”brænd aldrig dine broer – du vil møde mange røvhuller på din vej, men gør som Robert Kennedy sagde: tilgiv dine fjender, men glem aldrig deres navne.”

Rasmus Bankes øsede således gavmildt ud af sin livserfaring, mens ungdommen i lige dele ærefrygt og taknemmelighed labbede visdomsordene i sig. 

Hands-on erfaring er vigtigt

Én af dagens dimittender, Mary Dannia Rajuvar, kan ny kalde sig diplomingeniør i Mechatronics. Det bliver dog så som så med fejringen af den nye titel, da ikke blot corona-restriktionerne, men også en forestående rejse til Indien, lægger en naturlig dæmper på gemytterne.

I forbindelse med sit bachelorprojekt samarbejdede Mary Dannia Raju med virksomheden AmiNIC. Virksomheden har udviklet en sensor, som fungerer som en meget følsom næse – 1000 gange mere følsom end menneskenæsen, der med stor præcision og sikkerhed bestemme friskheden af kød og fisk, og fremskrive til en korrekt holdbarhedsdato. Et produkt som blev kåret til årets iværksætter-idé i Sønderborg tilbage i 2017.

- Ved at ændre en smule i sensorens algoritme lykkedes det mig at reducere tiden for hver prøve med 20 procent, samt gøre sensoren endnu mere præcis, fortæller Mary Dannia Raju. 

Mary Dannia Raju fremhæver netop det tætte samarbejde med virksomheder på SDU som noget af det vigtigste og mest lærerige fra sin studietid. 

- Jeg valgte faktisk mechatronics-uddannelsen her i Sønderborg fordi den netop lægger meget stor vægt på hands-on erfaring i forhold til uddannelser andre steder i verden. 

Det er dog ikke helt farvel og tak for Mary Dannia Rajus vedkommende. Hun har et studiejob ved Danfoss, hvor hun arbejder 20 timer om ugen som hun vil fortsætte med, og så påtænker hun at fortsætte sin uddannelse med en master ved SDU i Sønderborg.







Redaktionen afsluttet: 21.01.2022