Skip to main content

Tvillinger og gravide mus skal gøre os klogere på mave-tarmsygdomme

Vibeke Andersen, Institut for Regional Sundhedsforskning, har sammen med sin forskergruppe modtaget en million kroner fra Ludbeckfonden til forskning i kroniske tarmsygdomme.

Antallet af danskere med kronisk inflammatoriske tarmsygdomme (Inflammatory Bowel Diseases, IBD) er stigende og samfundet har stort fokus på, hvordan kost har indflydelse på vores tarme og generelle velbefindende. Og de kroniske tarmsygdomme, kendt under navnene Crohns sygdom og colitis ulcerosa,
associeres ofte med vestlig livsstil. Der findes ingen helbredende behandlinger og sygdommene har ofte stor indflydelse på patienternes hverdag og livskvalitet med symptomer som træthed, diarré, mavesmerter og ledsmerter.

Forskning på området tyder på, at sygdommene forårsages af et komplekst samspil mellem patienternes immunsystem og tarmflora. I projektet støttet af Lundbeckfonden, vil Vibeke Andersen, professor i mave-tarm-sygdomme ved Institut for Regional Sundhedsforskning og Sygehus Sønderjylland undersøge tarmfloraen hos 62 identiske tvillingepar (hvoraf mindst én har IBD).  

Dernæst vil hun overføre tarmfloraen fra 3 tvillingepar til gravide mus og inducere colitis (betændelse i tarmen) i deres afkom.

Vibeke Andersen forventer at finde svær colitis (højt inflammatorisk respons) i mus der modtager IBD tarmflora, og mild colitis (lavt inflammatorisk respons) i mus der modtager tarmflora fra den raske tvilling.

Projektet vil danne basis for udvikling af nye forebyggelses- og behandlingsstrategier for IBD og andre sygdomme, hvor tarmfloraen er involveret (fedme, tarmkræft, diabetes, kronisk leddegigt m.fl.).  Modellen for forsøg på mus vil også gøre det muligt at teste effekten af kostfaktorer og andre behandlingstiltag. 

Redaktionen afsluttet: 11.04.2016