Natur og teknologi
Plantebaserede fødevarer
26.august.2024
Plantebaseret ost og kød: Den nød er ikke knækket endnu
Ph.d.-studerende Christina Rune har indtil videre læst 108 studier af, hvad forbrugere synes om plantebaseret ost. Kun en håndfuld er positive. Måske vi skulle droppe idéen om, at plantebaserede fødevarer med vold og magt skal se ud og smage som rigtig ost og rigtigt kød?
Kvantekommunikation
21.august.2024
Danmarks nye kvantesikre netværk er startet i en skov
Forskere og teknikere er ved at lægge en hjørnesten, der skal sikre Danmarks førerposition inden for kvantekommunikation og samtidig udgøre et værn mod den trussel, kvantecomputere kan udgøre i de forkerte hænder.
Adfærd
24.juni.2024
Adfærdsforsker: Lyt til de mennesker, der bliver berørt af klimatiltag
Hvis verden skal blive CO2 neutral, skal samfundet gennemgå massive forandringer. Det vil berøre os alle sammen, og derfor skal politikere og myndigheder lytte til de bekymringer, som borgere har.
Forskningspris
22.januar.2024
Stor pris til Susanne Mandrup
Professor og centerleder Susanne Mandrup modtager Villum Kann Rasmussens Årslegat. Hendes livslange opdagelsesrejse i fedtvævet og navnlig fedtcellernes udvikling har ført til ny viden om, hvordan vores gener styrer biologiske processer af stor betydning for sundhed og sygdom.
Shipping
03.januar.2024
Forskningsprojekt med SDU i spidsen skal løse stort klimaproblem inden for skibsfart
Kødannelse uden for havne er et udbredt og CO-udledende problem i shippingbranchen. Nyt internationalt forskningsprojekt skal - med en EU-bevilling på knap 56 millioner kroner - finde en løsning.
Stemmeforskning
12.december.2023
Daglig sangtræning er nødvendig, hvis sangfugle-hanner vil holde sig attraktive
Det har længe været en gåde, hvorfor sangfugle bruger så meget tid og energi på at synge. Nu viser ny forskning, at hannerne skal synge hver dag for at holde deres stemmemuskler i form. Hunner kan høre, om en han pjækker fra træningen, og de foretrækker sang fra hanner, der passer deres daglige stemme-gymnastik.
Global opvarmning
01.december.2023
Sten og klipper fra landjorden kan få havet til at optage og lagre store mængder CO2
Atmosfærens indhold af CO2 stiger og stiger, mens vi kæmper for at nedbringe vores udslip. Nu foreslår et internationalt forskerhold en radikal løsning: Hæld knust sten i havet og få ad den vej vandet til at suge CO2 fra atmosfæren til sig.
Klimarobusthed
22.november.2023
Bevillinger på 43 mio. kr. til SDU Climate Cluster skal gøre os mere klimarobuste
EU's Interreg program har bevilget støtte til to SDU Climate Cluster ledede projekter, der skal styrke fælles klimaindsatser i regionen
Hyperspektralt kamera
20.november.2023
Robot kan gøre livet lettere for vinbønder
Forskere fra SDU arbejder sammen med Newtec og Capra Robotics på at udvikle en teknologi, der kan hjælpe vinbønder med at vurdere, hvornår druerne i marken er klar til høst. Tidligere i år var de på Kimesbjerggaard Vingård lidt uden for Faaborg for at afprøve den.
Leversygdomme
16.november.2023
Hormoner kan blive vejen til behandling af leverfibrose
Forskere har opdaget nogle hidtil ukendte ændringer i en bestemt type leverceller, og det kan bane vejen for ny behandling af leverfibrose; potentielt livstruende ardannelser i leveren. Der findes i dag ingen lægemidler, der kan behandle leverfibrose