Skip to main content

Retskrav på optagelse

Som bachelorstuderende på SDU er du garanteret en studieplads på den kandidatuddannelse på SDU, der bygger oven på din bacheloruddannelse. Du har krav på optagelse, hvis du søger ind på uddannelsen inden for tre år efter færdiggjort bacheloruddannelse.

Det fremgår af den enkelte kandidatuddannelses adgangskrav, hvilken bacheloruddannelse der giver retskrav på optagelse.

Sådan tæller de tre år

Beregningen af de tre år starter ved førstkommende ordinære optag, efter du har færdiggjort din bacheloruddannelse. Hvis du fx bliver færdig med din bacheloruddannelse i december 2021, og din kandidatuddannelse har vinterstart, så gælder dit retskrav indtil februar 2025. Hvis din kandidatuddannelse ikke har vinterstart, gælder dit retskrav derimod indtil september 2025. 

Bemærk at nogle uddannelser har start i både februar og september.

Du kan kun bruge retskravet én gang

Du har brugt dit retskrav på optagelse, idet du får tilbudt en studieplads på uddannelsen og accepterer pladsen. Hvis du fortryder, efter du har accepteret pladsen, eller hvis du melder dig ud i løbet af uddannelsen, har du ikke noget krav på optagelse til en senere studiestart.

Dit retskrav gælder kun, hvis du søger inden ansøgningsfristen, og du kan ikke bruge retskravet, hvis du søger om ledige pladser.

Du mister retskravet, hvis du færdiggør en anden kandidatuddannelse

Selvom du har krav på optagelse tre år efter din bacheloruddannelse, så mister du dit krav på optagelse, hvis du gennemfører en anden kandidatuddannelse i mellemtiden.

Når du har retskrav...

  • skal du ikke tilføje særlig dokumentation, blot huske at søge.
  • kan du stadig søge ind på andre uddannelser, blot er du ikke garanteret plads på disse.
  • kan du overveje at søge den relevante kandidatuddannelse, minimum som 3. prioritet - så du er sikker på at kunne fortsætte på en kandidatuddannelse.
Søg om optagelse til studiestart i september

Ansøgningsfristen er 1. marts

Ansøg nu

Optag (Bachelor) Syddansk Universitet

  • Campusvej 55
  • Odense M - DK-5230
  • Telefon: +45 6550 1051

Sidst opdateret: 09.02.2022