Skip to main content
  • Dato

    17. januar 2022
  • Pris

    1.900 eksl. moms
  • Sted

    SDU Odense
  • Del

Tilmeld

USA under Biden: Temadag for gymnasielærere

Hvem:
Hvornår: 17. januar 2022 kl.09:00
Varighed:  1 dag
Hvor: SDU Odense

Niels Bjerre-Poulsen, lektor i amerikanske studier, Syddansk Universitet, holder oplægget "Præsident Biden, Donald Trump, og angrebet på det amerikanske demokrati".
Da Joe Biden den 20. januar 2021 blev taget i ed som USA’s 46. præsident, kunne man i hans indsættelsestale høre noget for de fleste amerikanere ganske uventet: ”Vi har atter lært, at demokratiet er dyrebart, at demokratiet er skrøbeligt”. Når amerikanske præsidenter har talt om demokratiets tilstand, har det typisk drejet sig om andre lande, og ideen har været, at USA skulle tjene som forbillede. Men de fire år med Donald Trump i præsidentembedet, og især de dramatiske begivenheder, der fulgte hans valgnederlag i november 2020, havde måske for første gang fået millioner af amerikanere til at indse, at demokratiet nu ikke alene var under pres andre steder i verden, men også hjemme i USA. Uanset, hvor stor tillid man ellers havde haft til Forfatningens principper om ”checks and balances”, kunne det ikke længere tages for givet. Trods Bidens erklærede målsætning om at ”sænke temperaturen” i amerikansk politik, er presset ikke lettet – snarere tværtimod. I foredraget belyses det, hvorfor den politiske splittelse i USA er blevet så stor, og de bestræbelser der bliver gjort i forsøget på at sikre det amerikanske demokrati diskuteres.

Jørn Brøndal, professor i amerikanske studier, Syddansk Universitet, holder oplægget "Build Back Better - præsident Joe Bidens udfordringer efter 4 år med Donald Trump".
Efter et af de mest dramatiske valg i USA's historie tiltrådte Joe Biden præsidentembedet den 20. januar 2021. Efter fire år med Donald Trump stod den nye præsident over for et væld af udfordringer. Det handlede om coronapandemien, om samfundsøkonomien, om udenrigspolitikken og om demokratiets tilstand. Hvad var det egentlig for et projekt, Biden forsøgte at lancere som USA’s 46. præsident? Hvad mente han, når han karakteriserede valget i 2020 som en kamp om USA’s sjæl? Hvad betød hans slogan ”Build Back Better”? Hvordan ville præsident Biden overhovedet kunne gennemføre noget som helst, når hans demokratiske parti kun rådede over meget snævre flertal i Kongressens to kamre? Hvor står Biden og demokraterne, nu hvor midtvejsvalgene står for døren?