Skip to main content
DA / EN

SDU MCI i spidsen for NANOCHEM – en unik national infrastruktur for billeddannelse med kemisk information på nanoskala

Mads Clausen Instituttet på SDU i Sønderborg står i spidsen for NANOCHEM, en ny national infrastruktur, der åbner dørene for en større forståelse af, hvordan kemi foregår på nanoskala. Forståelsen af disse kemiske processer er vigtig, da de har afgørende betydning i både den biologiske og den elektroniske verden. NANOCHEM er et samarbejde mellem førende danske universiteter med tyngdepunkt på Syddansk Universitet.

Af Sune Holst, , 21-03-2024

60 millioner kroner. Det er budgettet for den nationale infrastruktur for billeddannelse med kemisk information på nanoskala, NANOCHEM. Det Nationale Udvalg for Forskningsinfrastruktur (NUFI) giver 30,2 -millioner kroner, mens Bitten & Mads Clausens Fonden har bidraget med 10,3 millioner. Og med egenfinansiering når infrastrukturen altså helt op på 60 millioner kroner. NANOCHEM er den første nationale infrastruktur, som er ledt af Mads Clausen Instituttet i Sønderborg.

"NANOCHEM vil være afgørende både for den grønne omstilling og for at forstå grundlæggende biokemiske processer. Med denne nye infrastruktur kan vi udforske kemiske processer og dermed udvikle materialer på et hidtil uset detaljeniveau," siger professor Horst-Günter Rubahn, som udover at være leder af Mads Clausen Instituttet ved SDU også står i spidsen for NANOCHEM.

Hvad er kemisk billedbehandling på nanoskala?

NANOCHEM samler instrumenter som muliggør kemisk billeddannelse, dvs. billeddannelse med information om, hvilke elementer der er i spil. Teknologierne bag disse instrumenter gør det muligt at se og analysere materialer på atomart og molekylært niveau.
”Forestil dig at kunne se ikke kun strukturen på noget, som er forstørret en milliard gange, men ovenikøbet også kunne identificere, hvilket materiale du kikker på. Den afgørende ekstra information om elementer er faktisk utrolig svær at få på atomart niveau, hvis man gerne vil danne billeder med det samme,” siger professor Horst-Günter Rubahn.

Samlet set får forskere med NANOCHEM mulighed for en dybere forståelse af materialers sammensætning, egenskaber og deres ændringer, hvilket er essentielt for innovation inden for mange områder; ikke mindst inden for den grønne omstilling.

Potentiale og perspektiver

NANOCHEM vil nemlig være et værdifuldt redskab i udviklingen af nye materialer og teknologier. Det kunne være alt lige fra at optimere solceller til at skabe mere robuste elektroniske komponenter eller medicinske implantater, som er holdbare i kroppen.

"Mulighederne med NANOCHEM er kun begrænsede af den tid, forskere kan bruge instrumenterne. Vi kan dermed bidrage til at løse nogle af vores største samfundsudfordringer inden for f.eks. bæredygtig energi og sundhedsteknologi," siger Horst-Günter Rubahn og tilføjer, at man eksempelvis bestræber sig på at udvikle nye materialer med meget specielle egenskaber såsom forbedret styrke, lettere vægt eller bedre elektrisk ledningsevne. Disse materialer er afgørende for design af mere effektive vedvarende energisystemer såsom solpaneler eller vindmøller.

”Et andet eksempel kunne være elektriske biler. Ved at forstå de kemiske ændringer i batterier på nanoskala kan forskere udvikle bedre energilagringsløsninger, hvilket i sidste ende betyder bedre batterier med længere levetid. Men som sagt er anvendelsesmulighederne talrige. Jeg kunne også nævne biobrændstoffer som et område, hvor kemisk billeddannelse på nanoskala kan hjælpe med udviklingen” forklarer Horst-Günter Rubahn.

Denne nye infrastruktur vil derfor styrke Danmarks position som et førende land inden for forskning og udvikling, med vidtrækkende positive effekter på økonomi og beskæftigelse.

Faktaboks

NANOCHEM - En national infrastruktur for innovation

Aftalen om NANOCHEM, som står på det danske nationale roadmap for infrastruktur, blev underskrevet i oktober 2023. I samarbejde med DTU og Aalborg Universitet vil centret kombinere projekter og avanceret karakteriseringsudstyr for at fremme forskning og udvikling inden for en bred vifte af områder, lige fra udvikling af fremtidens fødevarer til identifikation af plastpartikler og karakterisering af avancerede halvledere i nye elektroniske komponenter.

Eksisterende bio-imaging-faciliteter i Odense og imaging-faciliteter i Sønderborg inklusive et Helium ion super-mikroskop bliver opgraderet og udbygget via NANOCHEM. NANOCHEM er den første nationale infrastruktur, som er ledt af Mads Clausen Instituttet i Sønderborg. Bitten & Mads Clausens Fonden har bidraget med 10,3 millioner kroner til NANOCHEM som en del af medfinansieringen til køb af avancerede instrumenter. Infrastrukturen modtager desuden 30.2 millioner kroner fra Det Nationale Udvalg for Forskningsinfrastruktur (NUFI), og har med egenfinansiering et totalt budget på mere en 60 millioner kroner.

Som national infrastruktur er NANOCHEM til disposition for forskere og interesserede medarbejdere fra ikke blot SDU, DTU og AAU, men også fra andre universiteter og specielt industrien, hvorfor der er store forventninger til den betydning, NANOCHEM kan få. I tæt samarbejde med industrien vil NANOCHEM hjælpe med at positionere Danmark som en førende nation inden for avanceret materialeforskning – ikke blot i europæisk sammenhæng, men også på globalt plan. Nye, smarte materialer er en afgørende faktor for alt lige fra ny elektronik til gavn for den grønne omstilling til nye lægemidler og kunstig mad.

Redaktionen afsluttet: 21.03.2024