Skip to main content

Forskning

”Hvad vil du gerne spørges om?”

På Vejle Sygehus vil forskere fra Institut for Regional Sundhedsforskning gerne blive klogere på netop dét spørgsmål. Derfor inviterer de nu tidligere og nuværende tarmkræftpatienter og deres pårørende til workshops med netop det emne.

Formålet er at sikre, at lægerne også taler med patienterne om det, som fylder for patienterne, og ikke kun det, som lægerne synes er vigtigt. Det skal hjælpes på vej ved at indføre såkaldte PRO-skemaer. PRO står for Patient Reporterede Oplysninger og er for eksempel spørgeskemaer. PRO-skemaer er efterhånden ret udbredte på de danske sygehusafdelinger. Det nye er, at patienterne skal beslutte, hvad PRO-skemaet skal indeholde, og hvordan det skal indføres i klinikken.

Patienterne skal rådgive forskerne om:

  • Hvad skal vi spørge om?
  • Hvornår og hvor ofte skal vi spørge?
  • Hvordan stiller vi de rigtige spørgsmål?
  • Og hvor mange spørgsmål kan vi stille? 

- Det nye er, at vi faktisk spørger patienterne om, hvad de har brug for samtalen med lægen skal indeholde. Vi forventer selv, at der bliver en del fokus på vurdering og håndtering af senfølger efter behandlingen, men nu må vi se, om det også er det, som fylder for patienterne, fortæller ph.d.-studerende Johanne Lyhne fra IRS Sygehus Lillebælt, Forskningsenhed for Onkologi.

De to workshops bliver faciliteret af Johanne Lyhne sammen med Lise Ventzel, klinisk lektor og leder af Kompetencecentret for Senfølger efter Kræft i Region Syd og Anne Johansen, som er sygeplejerske i Vejle Kommunes Kræftrehabiliteringsteam. Den første workshop afholdes 1. marts og det ventes at 10-12 personer vil deltage.

Projektet er støttet af Idéforum på Sygehus Lillebælt.

Mød forskeren

Johanne Lyhne, ph.d.-studerende fra IRS Sygehus Lillebælt, Forskningsenhed for Onkologi.

Kontakt

Redaktionen afsluttet: 23.02.2024