Skip to main content

Forskning på tværs af landegrænser for at ændre patienternes hverdag

Klinisk professor Vibeke Andersen er med i et stort EU-støttet forskningsprojekt om kroniske inflammatoriske sygdomme. SYSCID, som projektet hedder, har netop udarbejdet en film, som forklarer, hvorfor projektet er væsentligt

På Sygehus Sønderjylland sidder klinisk professor Vibeke Andersen. Hun er uddannet læge og forsker i gen-varianter blandt andet ved kronisk inflammatoriske tarmsygdomme. Vibeke Andersen er med i et stort EU-støttet forskningsprojekt i kroniske inflammatoriske sygdomme – SYSCID – som har været i gang siden 2017.

Én ud af fem udvikler en kronisk inflammatorisk sygdom – det er disse patienter, som forskerne potentielt bliver i stand til at hjælpe.

- SYSCID samarbejdet er helt unikt fordi der både er klinikere der kender problemerne fra deres egen hverdag, og forskere der laver vildt avancerede undersøgelser. Hele denne viden kan kombineres fordi er også dygtige bioinformatikere i projektet, fortæller Vibeke Andersen.

Et diffust sygdomsbillede

Sygdomsbilledet for de kroniske inflammatoriske sygdomme er meget diffust, og der er ofte overlap mellem de forskellige sygdomme. Samarbejdet er derfor godt til at forstå facetter og sammenhænge mellem de forskellige specialer. Gennem SYSCID systematiserer og samkører man data, for at blive klogere på at forstå, hvorfor sygdommene udvikles.

- Det tværfaglige, internationale samarbejde er vigtigt, fordi de kroniske inflammatoriske sygdomme som for eksempel Morbus Crohn ofte er svære at diagnosticere. Det betyder, at patienterne kan gå med deres sygdom i lang tid, måske flere år, før de får stillet den rigtige diagnose, fortæller Vibeke Andersen.

Målet med SYSCID er, at den rigtige diagnose bliver stillet meget tidligere. Det er blandt andet vigtigt for, at behandlingen kan igangsættes og udvikling af blivende organskader kan forhindres. Hos nogle patienter giver det mulighed for målrettet medicinsk behandling.

Vi vil ændre patienternes hverdag

Vibeke Andersen har store forventninger til projektet.

- Det er målet, at projektet skal ændre patienternes hverdag. Simpelthen fordi vi bliver i stand til at stille den rigtige diagnose tidligere, finde bedre behandlinger der er tilpasset den enkelte patient og sidst udvikle helt nye former for behandling.

Jeg tror på, at det er internationale samarbejder som SYSCID, der for alvor vil gøre os i stand til at forstå baggrunden for disse komplekse sygdomme.

Lær mere

Hvis du er blevet nysgerrig på emnet, og ønsker at dykke mere ned i det, så se denne film fra SYSCID

 

Mød forskeren

Klinisk professor Vibeke Andersen

Kontakt

Læs mere

SYSCID.eu

Redaktionen afsluttet: 10.01.2020