Skip to main content

Turbo på ministerbesøg i Institut for Idræt og Biomekanik

Kulturminister Mette Bock besøgte IOB og fik på kort tid et grundigt indblik i instituttets forskningsfelter og arbejdsmetoder.

Pedalen var i bund hos IOB, da kulturminister Mette Bock ledsaget af embedsmænd m/k i går tilbragte to travle og lærerige timer i og omkring bygning 39 på Campusvej.

Rektor Henrik Dam, dekan Ole Skøtt og institutleder Jørgen Povlsen bød velkommen og gav en rundvisning i instituttets faciliteter, hvor Mette Bock og hendes folk blandt andet oplevede det prisbelønnede atletik- og bevægelsesstadion, der summede af aktive børn og unge i alle aldre.

Derefter gik turen ind i instituttets  ’Lab for leg og innovation’, hvor en klasse studerende under ledelse af lektor Lars Elbæk var  i fuld gang med et innovationsprojekt i samarbejde med Slagelse Kommune.Mette Bock roste den målrettede undervisning, der inspirerer de studerende til at omdanne deres  viden til konkrete produkter og forandringsprojekter.

Efter et besøg i de indendørs trænings- og testfaciliteter var der sat tid af til at præsentere ministeren for IOB’s forskningsfelter. Jørgen Povlsen gav en indføring i instituttets historie og et overblik over de ni forskningsenheder. 

Mette Bock virkede imponeret over bredden i instituttets virke fra træningsvidenskab over det biologisk-medicinske fokus på fx bevægeapparatet og den humanistisk-samfundsvidenskabelige tilgang i dans og bevægelse til fysisk aktivitet som middel i forebyggelse, sundhedsfremme og rehabilitering.

Kulturministeren havde ros til IOB’s fokus på samarbejdsrelationer med erhvervslivet, med de store organisationer indenfor idræt og sundhedsfremme og med andre førende uddannelsesinstitutioner i ind- og udland.

Hæftede sig ved det store samfundsengagement

Der blev også kastet lys over forskellige eksempler på interventionsforskning og implementering, da lænkerne blev taget af fire af IOB’s forskningsledere. Disse fik mulighed for at præsentere deres forskningsfelter for en veloplagt og spørgelysten minister, der især hæftede sig ved det store samfundsengagement med fokus på at omdanne viden til reel sundhedsfremme - og instituttets topplacering på Shanghai Ranking ranglisten over verdens bedste idrætsinstitutter.

Lektor Anders Grøntved, der leder enheden Exercise Epidemiology, forklarede om afdelingens mange projekter, herunder om den seneste forskning i børn og unges stigende brug af tid foran skærme.

Professor Jens Troelsen præsenterede Active Living’s fokus på at gøre danskernes hverdag mere aktiv gennem nytænkende byplanlægning.Professor Karen Søgaard gav en indføring i arbejdet med at dokumentere effekt og understøtte udbredelsen af ’intelligent motion’, primært i form af tilpasset idræt og træning på arbejdspladser.

Til slut fik ministeren en introduktion til planerne om et nationalt forsknings- og træningscenter for fodbold og professor Peter Krustrups arbejde med ’fodbold som medicin’ samt udvikling og udrulning af motionskoncepter for alle aldersgrupper fra skolebørn til seniorer.

Alt i alt en heftig tour de force med indblik i instituttets nytænkende undervisning, forskning og implementering. En velvoksen mundfuld. Men den smagte tilsyneladende godt.

Redaktionen afsluttet: 07.09.2018