Skip to main content

Danskere mangler gen mod Alzheimers

Genvariant, der har en beskyttende effekt mod Alzheimers, forekommer langt sjældnere i den danske befolkning end i vores nabolande.

Forskere har ved studier af tvillinger og enkeltfødte fundet frem til en genetisk variant, som beskytter mod den frygtede demenssygdom Alzheimers. Desværre viser det sig, at det kun er få danskere, der besidder genet i forhold til befolkningerne i vores nabolande.

Det viser et nyt studie, der som det første har undersøgt forekomsten af genvarianten i Danmark og sammenlignet den med forekomsten i Island, Norge, Sverige og Finland. Genvarianten beskytter mod ophobning af proteinet beta-amyloid i hjernen, der er en væsentlig årsag til Alzheimers og resulterer i svigtende hjernefunktion og demens.

Ud af 3.487 danskere - især ældre - viste kun én person sig at have genvarianten. I de øvrige nordiske lande forekommer genvarianten i gennemsnit hos omkring én ud af 125.

- Det er temmelig overraskende, for vi plejer at sige, at vi som sådan ligner vores nordiske nabolande. Spøgsmålet er så, hvorfor vi adskiller os fra dem på det her punkt? Det ved vi endnu ikke, siger Jonas Mengel-From, der er lektor i molekylær epidemiologi ved Syddansk Universitet og en af forskerne bag undersøgelsen.

Andet kan have betydning for danskere
Selvom danskerne på netop dette punkt lader til at være dårligere stillet, kan man ikke overordnet sige, at danskerne dermed er dårligere beskyttet mod Alzheimers, understreger Jonas Mengel-From. For andre faktorer, eksempelvis motion og kognitiv træning, menes også at have en beskyttende effekt mod Alzheimers.

- Resultatet giver os en idé om, at det så må være noget andet end genvarianten, der har betydning for danskere. Det viser, at vi ikke bare kan lukrere på den viden, vi får fra andre lande, men også er nødt til at lave egne studier, siger Jonas Mengel-From.

 

Læs mere her:

Vore naboer har det: Danskerne mangler beskyttende Alzheimer-gen
TV2 / Nyhederne Online; 29. juli 2015. Hør på nettet...

Få danskere har beskyttende gen mod Alzheimer
SDU-Nyt; 29. juli 2015. Læs på nettet...

Kun få danskere er beskyttet mod Alzheimer
Ugeskriftet.dk; 30. juli 2015. Læs på nettet...

Danskere mangler gen mod Alzheimers
Videnskab.dk; 31. juli 2015. Læs på nettet...

 

Original artikel:

The APP A673T frequency differs between Nordic countries.
Mengel-From J, Jeune B, Pantti T, McGue M, Christensen K, Christiansen L.
Neurobiology of Aging 2015 Oct;36(10):2909.e1-4. Pubmed abstract

Redaktionen afsluttet: 03.08.2015