Skip to main content
DA / EN
SDUUP | NYHEDSBREV SEPTEMBER 2023

Nyhedsbrev September 2023: Projekt generativ AI på uddannelsesområdet på SDU

Uddannelsesrådet (UR) besluttede i april 2023 at etablere et projekt mhp. at styrke en fælles indsats for generativ AI (GenAI) indenfor uddannelsesområdet på SDU. September måneds nyhedsbrev giver en status på det foreløbige arbejde i projektet.

Stormøde om GenAI på uddannelsesområdet

I regi af Projekt Generativ AI på uddannelsesområdet på SDU deltog 58 deltagere fra de 5 fakulteter, SDU RIO, SDU IT, Uddannelsesjura i Studieservice og fra Compliance i SDU Digital i et stormøde d. 22. august med det formål at få sat gang i tværfaglige drøftelser af, hvad GenAI betyder for SDU. Fire oplægsholdere præsenterede indledningsvis fire forskellige perspektiver på GenAI på uddannelsesområdet. Herefter blev der afholdt fire workshops, der havde fokus på SDU’s visioner for GenAI på uddannelsesområdet, teknologi- og samfundsforståelse, anvendelse og udvikling af GenAI i praksis, samt jura, GDPR og eksamensregler. På projektets webside på SDUnet - https://sdunet.dk/da/genai-uddannelse – linkes der under opsamlingen fra Stormødet til alle oplægsholdernes præsentationer. I det efterfølgende henvises til nogle væsentlige pointer og ressourcer fra Stormødet.

Michael E. Caspersen, administrerende direktør ved It-vest og adjungeret professor ved Institut for Datalogi, Aarhus Universitet, præsenterede bl.a. sine perspektiver på vision, teknologi- og samfundsforståelse. Eftersom arbejdsmarkedet ifølge Michael kommer til at benytte GenAI på alle tænkelige steder, hvor teknologien forventes at få, eller vides at have, værdi, bør universiteterne (og andre uddannelsesinstitutioner) omfavne GenAI, men dog med omtanke. Han vurderer, at det er en stor opgave, da læringsmål, bedømmelse og læringsaktiviteter bør justeres. Der er behov for gyldige bedømmelsesformer, der dokumenterer opnåelse af læringsmål, og som forhindrer studerende i at tage genveje og dermed ikke lære det, de skal.

Michael anser teknologi- og samfundsforståelse som nødvendigt, men langt fra tilstrækkeligt, da vi i langt højere grad skal omfavne digitale kompetencer – både i uddannelser og forskning. Han fremhæver informatik, som en fundamental disciplin for det 21. århundrede, som er i færd med at blive et sprog for alle discipliner. It-vest arbejder bl.a. for integration af informatik i universitetsuddannelserne - både som fag og i fag. It-vest har etableret syv særlige interessegrupper (SIG) med fokus på informatikkens rolle i andre fag. Grupperne er åbne for undervisere, forskere og andre interesserede fra alle uddannelsesniveauer, hvor der vil blive afholdt tværgående webinarer om GenAI og uddannelse, som påbegyndes den 4. oktober 2023 med et webinar om Generative Artificial Intelligence: Challenges and Opportunities for Education.

Michael fremhæver ligeledes en rapport udarbejdet af Cornell University - Generative Artificial Intelligence for Education and Pedagogy, der kommer med både generelle anbefalinger og konkrete anbefalinger for undervisning inden for hovedområderne HUM, SAMF og STEM, samt undervisning i eller med skrivning som væsentlig komponent.

Mushtaq Bilal, Post.Doc, H.C. Andersen Centret, Institut for Kultur- og Sprogvidenskaber, Det Humanistiske Fakultet, gav i sit oplæg er gode råd til underviseren og forskeren, der gerne vil bruge AI apps til akademisk skrivning. Mushtaq Bilal følges af mange på X(Twitter) og har bl.a. udarbejdet vejledningen: Become an Efficient Academic Writer with AI Apps.

Janni Lee B. Bang Brodersen, informationssikkerhedschef, Fællesadministrationen, SDU Digital, Compliance holdt oplæg om de sikkerheds- og ophavsretsmæssige udfordringer, som GenAI giver, og de overvejelser alle bør gøre sig, når GenAI tages i anvendelse. SDU Digital, Compliance har udarbejdet en informativ webside på SDUnet med foreløbige guidelines vedrørende sikkerhed, ophavsret m.v. ved anvendelse af GenAI, der løbende opdateres. 

Jesper Hedegaard Vesterbæk, chefkonsulent, Fællesadministration, SDU Studieservice, Uddannelsesjura & Registratur, gav i sin præsentation et indblik i, hvorledes Studieservice har oplevet de studerendes brug af GenAI ved sommereksamenerne og hvordan de har spottet snyd. 

Der er netop opnået enighed på tværs af de fem fakulteter om nogle fællesregler til de studerende vedrørende brugen af GenAI ved SDU, gældende for efterårssemesteret 2023 samt den tilsvarende eksamensperiode, som vil være at finde for de studerende via mitsdu.dk - direkte link: mitsdu.dk/AIpaaSDU 

Læs evt. nyheden på SDUnet om fællesreglerne for brugen af GenAI på SDU.

Nedsættelse af arbejdsgrupper

Resultatet af de tværfaglige drøftelser på Stormødet har bidraget til, at UR på møde d. 6. september besluttede at nedsætte arbejdsgrupper, som hen over efteråret 2023 bl.a. skal komme med input til og være med til at kvalificere

  • studienævn og andre studieadministrative organers arbejde med retningslinjer for, hvordan GenAI kan og må anvendes i undervisning på SDU, herunder kommunikation heraf til de studerende. Undervisning skal her forstås bredt, så det gælder både ift. optagelsesprøver, undervisning, vejledning og eksamen
  • GDPR, ophavsrets- og IT-sikkerhedsmæssige retningslinjer for alle på uddannelsesområdet, når det gælder GenAI
  • kompetenceudvikling af undervisere i brugen af GenAI 

SDUUP er tovholder på arbejdsgruppen for kompetenceudvikling af undervisere i brugen af GenAI, som vil undersøge underviseres behov for kompetenceudvikling og komme med bud på, hvorledes disse behov kan imødekommes. 

Kommissorier for og bestykning af arbejdsgrupper vil blive offentliggjort på projektets webside, der også løbende vil blive opdateret i takt med projektleverancerne tikker ind. 

Fremadrettede visioner for GenAI på uddannelsesområdet vil komme til at foregå i regi af UR’s arbejde med Uddannelsesstrategien i samspil med opdateringen af SDU’s Digitaliseringsstrategi, der begge har til formål at understøtte og udmønte SDU’s nye forretningsstrategi, som blev vedtaget i juni 2023.

Ansvarlig for månedens nyhedsbrev

Pernille Stenkil Hansen

pha@sdu.dk

Input eller akut behov for hjælp

Har du input til arbejdsgruppen for kompetenceudvikling af undervisere i brugen af GenAI eller et akut behov for hjælp i processen med at tænke GenAI ind i undervisningen eller ift. eksamen, så kontakt SDUUP.

sduup@sdu.dk