Skip to main content
DA / EN
Arrangement

Alumnenetværk satte fokus på import og eksport af uddannelse

En uddannelse fra SDU Esbjerg er eksporteret til Saudi-Arabien, og en ny lægeuddannelse er på vej til byen. Esbjerg har succes med import og eksport af uddannelse.

Af Peter OIander, , 03-05-2019

Det skortede ikke på indlevelse, da der torsdag 2. maj var temaaftenen for alumner om import og eksport af uddannelse på SDU i Esbjerg. 

Her ankom professor og forskningsleder Pernille Tanggard Andersen til auditoriet på SDU i Esbjerg iført en såkaldt abaya, en muslimsk kvindegevandt , som hun havde haft på, da hun over en årrække underviste i Folkesundhedsvidenskab på et kvindeuniversitet i Saudi-Arabien. 

Professoren fortalte i sit foredrag om sin tid som underviser på Princess Nora Bint Abdulraman University i Riyadh og om den succeshistorie, det var, da en komplet uddannelsesforløb i Folkesundhedsvidenskab i 2012 blev solgt til det muslimske land.

 

Professor og forskningsleder Pernille Tanggaard Andersen iført sin abaya - dog uden slør.

 

Mødet mellem to vidt forskellige kulturer, gjorde stort indtryk på hende. Og det kunne have sat en stopper for eksporteventyret, allerede inden det begyndte.

- Det var et krav fra vores side, at vi skulle kunne undervise i alt det, vi underviser i herhjemme. Også i det, der har med bestemte dele af kroppen at gøre. Men det accepterede de heldigvis, fortalte Pernille Tanggard Andersen. 

Selvom om landet af mange opfattes som socialt kontrollerende, især overfor kvinder, oplevede Pernille Tanggaard Andersen også et andet billede af de saudiske kvinder, når de befandt sig bag universitetets mure. 

- Så var de meget lige som os. De gik samme slags tøj. Og havde makeup på og nok også lidt mere, sagde Pernille Tanggaard Andersen.

Ifølge Pernille Tanggaard Andersen havde Saudi-Arabien oplevet stor økonomisk vækst på grund af landets oliereserver, som samtidig havde ført til store sundhedsproblemer i befolkningen. Og derfor rettede de blikket mod Danmark.

- Det var faktisk dem, der henvendte sig til os, fordi vi kunne give dem hele pakken med et færdigt uddannelsesforløb, forklarede Pernille Tanggaard Andersen.

Uddannelseforløbet sluttede for nylig, og omkring 250 saudiarabiske kvinder er blevet bachelorer i Folkesundhedsvidenskab.

Esbjerg også centrum for uddannelsesimport
Esbjerg har længe haft svært ved at tiltrække læger til området. Men en ny lægeuddannelse skal sikre, at byen i fremtiden har læger nok. Dermed har Esbjerg også markeret sig som importør af uddannelse.

Det var Per Busk, administrerende direktør ved Sydvestjysk Sygehus, der under en køretur i sin bil fik ideen. 

- Så sad jeg og tænkte, hvorfor egentlig ikke vende tingene lidt på hovedet, og så i stedet uddanne dem der, hvor der er brug for dem, fortalte Per Busk, som sammen med Jesper Bo Nielsen, institutleder og professor, holdt foredrag om lægeuddannelsens vej til Esbjerg.

Jesper Bo Nielsen fortalte, at man i Australien har gjort gode erfaringer med at fastholde læger de steder, hvor de er i praktik og under uddannelse.

- I løbet af de år, de er i praktik, skaber de sig relationer til kolleger og andre, som gør, at de søger tilbage, når de færdiggør uddannelsen, forklarede Jesper Bo Nielsen.

Efter planen åbner lægeuddannelsen i Esbjerg i 2022 og får 30 studerende.

Er du interesseret i at være en del af SDU Esbjergs alumnenetværk, kan du tilmelde dig her og få besked næste gang, der bliver afholdt et arrangement. 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

Vil du vide mere om campusnetværket?

Du kan læse mere om SDU's campusnetværk for alumner i Esbjerg her.

Læs mere

Følg LinkedIn-gruppen for alumner fra SDU i Esbjerg

Mød andre alumner fra SDU's campus i Esbjerg på LinkedIn.

Læs mere

Redaktionen afsluttet: 03.05.2019