Skip to main content
Nyt center

SDU opretter Pontoppidan-center

Henrik Pontoppidan fortjener et mere intensivt fokus, derfor opretter SDU et Pontoppidan-center, som vil løfte forskning og formidling af forfatteren. SDU-professor Nils Gunder Hansen, ser frem til at komme i dybden med dette festmåltid af et forfatterskab.

Af Susan Grønbech Kongpetsak, , 29-01-2020

Han er en af de ganske få danskere, som har modtaget Nobelprisen i litteratur, og med klassikere som Lykke-Per og De Dødes Rige er forfatterskabet omgærdet af stor folkelig kærlighed. Og så opfandt han den store danske samtidsroman, som litteraturverdenen fortsat higer efter mere af.

Henrik Pontoppidan (1857-1943) satte helt nye standarder for dansk litteratur i sin samtid, og nu vil et nyt center på Syddansk Universitet aktualisere forfatterskabet i samarbejde med Pontoppidan-selskabet og andre gode kræfter, der arbejder med forfatteren og perioden.

Forfatterskab er et festmåltid

SDU og Pontoppidan-selskabet har allerede i en årrække samarbejdet om hjemmesiden henrikpontoppidan.dk, der giver adgang til Pontoppidans værker, breve og sekundærlitteratur. Derudover har Syddansk Universitetsbibliotek en større Pontoppidan-samling. Nu løftes samarbejdet og samlingen til et nyt niveau.

- Jeg har netop genlæst Pontoppidans forfatterskab, og det er fantastisk godt. Et rent festmåltid. Det særlige ved Pontoppidan er, at han både er spændende at læse og samtidig giver meget at tænke over. Han lægger en masse ting frem, men overlader til læserne at finde ud af, hvad de vil stille op med dem, forklarer lederen af det nye Pontoppidan-center, professor Nils Gunder Hansen fra Institut for Kulturvidenskaber, SDU.

Aktuel igen

Netop Henrik Pontoppidans udvikling af samtidsromanen - i en mindst ligeså omskiftelig tid som vores nutid – gør ham helt oplagt at forske i og formidle:

- Forfatterskabet kan aktualisere og føre til samtaler om mange ting; eksempelvis ægteskab, klasseskel og kærlighed, kønsforhold og samlivsformer, som også er under opbrud i dag. Pontoppidan satte problemer under debat, som Georg Brandes foreskrev, forklarer Nils Gunder Hansen og uddyber:

- Fortiden kan ofte komme til at virke meget fjern – især for unge mennesker – derfor vil vi gerne arbejde med at aktualisere Pontoppidan og oversætte nogle af hans tematikker til vor tids forhold.

Store forventninger

Det nye Pontoppidan-center kommer til at arbejde med både forskning i, formidling og digitalisering af forfatterskabet og vil også interessere sig for, hvordan der kan undervises i Pontoppidan i folkeskolen og i gymnasiet. 

Leder af Institut for Kulturvidenskaber, Per Krogh Hansen, har store forventninger til det nye center:
- Instituttet har gode erfaringer med forskningscentre, der foruden at dykke ned i fagligheden også rækker ud til omverdenen – skoler, kommuner, museer mv. Vores H.C. Andersen-center er et godt eksempel herpå. Jeg forventer, at vi gør noget af det samme for Pontoppidan nu, og Nils Gunder Hansen er en oplagt frontløber hér. Foruden at være specialist i dansk litteratur, er han en kendt stemme i kulturdebatten i Danmark.

Der er officiel åbning af det nye Pontoppidan-center 25. maj 2020 i Odense Adelige Jomfrukloster.

De deltager i projektet

Professor Nils Gunder Hansen, fra Dansk ved Institut for Kulturvidenskaber, SDU. Lektor Jon Helt Haarder, fra Dansk ved Institut for Kulturvidenskaber, SDU. Lektor Adam Paulsen, fra Litteraturvidenskab ved Institut for Kulturvidenskaber, SDU Lektor Steen Beck, fra Uddannelsesvidenskab ved Institut for Kulturvidenskaber, SDU. Ph.d.-studerende Kamilla Jensen Husen, forskningsbibliotekar ved Syddansk Universitetsbibliotek og ph.d.-studerende i Dansk ved Institut for Kulturvidenskaber, SDU. Ph.d.-studerende Rasmus Vangshardt, ved Center for Middelalderlitteratur, Institut for Historie, SDU.

Redaktionen afsluttet: 29.01.2020