-
08.02.2021
Nu vender de yngste elever tilbage til skolerne, og de har stigende corona-bekymring og en del negative oplevelser fra hjemmeskolen med i tasken. Uddannelsesprofessor Ane Qvortrup guider til, hvordan skolerne kan løfte udfordringerne.
-
02.02.2021
Det er hurtigere og mere effektivt at lære nye sprog, hvis man arbejder tværsprogligt i undervisningen, viser forskningen. Nyt udviklingsprojekt vil have den viden ud at virke på læreruddannelserne.
-
26.01.2021
I snart et år har corona-pandemien præget vores arbejds- og studieliv, men hvordan holder I motivationen under de helt anderledes betingelser? Det spurgte vi fem medarbejdere fra Humaniora om.
-
26.01.2021
Center for Middelalderlitteratur har sammen med to partneruniversiteter modtaget 6,7 mio. kr. fra EU til at opbygge et netværk for studier af middelalderens kunst og ritualer.
-
15.01.2021
Med stor beklagelse har tidligere studerende og unge kollegaer modtaget besked om, at professor emeritus Hans Frede Nielsen fra Institut for Sprog og Kommunikation er gået bort. De mindes her en engageret og humørfyldt underviser og kollega.
-
13.01.2021
Hans Frede Nielsen (1943-2021), professor emeritus ved Institut for Sprog og Kommunikation, er gået bort. Æret være hans minde.
-
17.12.2020
Selvom verden er lagt ned af coronapandemi, skal vi stadig huske at fejre årets succeser og spændende nye initiativer. Derfor får du her årskavalkaden 2020’s bedste nyheder fra Humaniora.
-
17.12.2020
Et hold studerende fra IDK har i efteråret udviklet en hel stribe digitale læremidler, der skal gøre udvalgte verdensmål håndgribelige for forskellige målgrupper.
-
16.12.2020
Anne-Marie Søndergaard Christensen og Mikkel Gerken er udnævnt til ny professor-duo på Filosofi. Vi stillede 5 spørgsmål til professorerne.
-
03.12.2020
Fire humanistiske forskere på SDU fik en særligt god start på december. I denne uge fik de nemlig besked om, at de har modtaget hver en Carlsberg-bevilling til deres projekter.
-
30.11.2020
Forfattere og forlag har de seneste årtier eksperimenteret løs med billeder, typografi og layout i romanen som stort set aldrig før. Derfor har SDU’s nye doktor i multimodal stilistik udviklet en solid værktøjskasse til at forstå, hvordan romanens mange elementer påvirker læseoplevelsen.
-
20.11.2020
Kolding bliver fra 2021 et levende laboratorium for, hvordan man skaber et mere bæredygtigt fødevaresystem. SDU og Kolding Kommune har netop fået en EU-bevilling på 8,2 mio. kr. til projektet Food2030 in Kolding.
-
10.11.2020
Flersprogede børn i Odense og Esbjerg får nu hjælp til at begrænse de negative konsekvenser af corona-krisen. I et nyt projekt tilbyder den frivillige organisation 2 Timer om Ugen og sprogforskere fra SDU ekstra sprogstimulering og forældrestøtte.
-
05.11.2020
Professor Lasse Horne Kjældgaard bliver ny leder af H.C. Andersen Centret på SDU. Han ser frem til at fordybe sig i Danmarks mest berømte forfatter, som er en livslang passion for ham.
-
02.11.2020
Teknologier former vores kultur og samfund – og det skal vi debattere og undersøge langt mere. Det er udgangspunktet for SDU’s nye Centre for Culture and Technology, der åbner 6. november.
-
29.10.2020
Der skal være fokus på kvalitet, når danske elever får undervisning i grøn omstilling. Det mener en række af landets skoleforskere, der sammen har fået en millionbevilling til at udvikle kvalitetskriterier for den gode undervisning i grøn omstilling.
-
28.10.2020
Selvom myndighederne maner til ’trick or treat’-stop i år, rammer Halloween stadig de danske butikker, skoler og hjem med usvækket kraft her i oktober. Men hvorfor er vi egentlig så fascinerede af den nye danske højtid, og hvorfor tiltrækker gyset og det uhyggelige os som mennesker?
-
02.10.2020
Tim Jensen, lektor ved Religionsstudier, er blevet genvalgt som præsident for International Association for The History of Religions (IAHR). Han tager dermed fem år mere i spidsen for en af verdens førende organisationer for fremme af videnskabelige religionsstudier. Vi stillede fem spørgsmål til præsidenten, der også kan fejre 25 års-jubilæum på SDU i 2020.
-
25.09.2020
Vi har talt med Lars Bisgaard om, hvordan hans værk om den berygtede og berømmede konge Christian 2. blev til virkelighed.
-
25.09.2020
USA står ved en skillevej, og præsidentvalget ser ud til at blive et af de mest dramatiske i nyere tid. Det kræver ekstra indsigt, og derfor arrangerer Center for Amerikanske Studier på SDU et større program af foredrag, podcasts og events om det amerikanske valg.
-
22.09.2020
Demokratiet har oplevet markante tilbageslag over de seneste årtier. I ny bog undersøger danske forskere de demokratiske problemer i dybden, og konklusionen er klar: Problemerne er ganske alvorlige og corona-krisen gør det ikke bedre.
-
18.09.2020
Hver eneste dag står personalet i sundhedsvæsenet overfor etiske dilemmaer, men det kan være svært at finde tiden og værktøjerne til at håndtere dem i det daglige arbejde. Nu åbner SDU’s nye Center for Sundhedsfilosofi og Etik, hvor filosoffer og sundhedspersonale samarbejder om at løse problemstillinger, som ellers er vanskelige at håndtere i sundhedsvæsenet.
-
27.08.2020
SDU får nyt e-læringssystem fra januar 2021, og i efteråret pilottestes Itslearning på en række uddannelser. Alle der skal arbejde med systemet får tilbud om en grundig introduktion, inden systemet går i luften næste år.
-
27.08.2020
Charlotte Kroløkke og Karen Hvidtfeldt er netop udnævnt til ny professorer på Kulturstudier. Vi stillede fem spørgsmål til professorerne.
-
25.08.2020
Den norske forfatter Karl Ove Knausgård bliver den syvende modtager af H.C. Andersen Litteraturprisen – og den første fra Norden. Han kommer i 2021 til Odense og SDU for at modtage den prestigefyldte pris.
-
20.08.2020
Nye teknologier – især nedfrysning – og ændret lovgivning er i fuld gang med at forandre, hvem der kan få børn og hvornår vi kan få børn. Men i Danmark er det ikke alle, som har lige adgang til de teknologiske muligheder og dermed forældreskab.
-
14.08.2020
Et netop overstået forskningsprojekt har undersøgt, hvordan litteraturen bliver brugt til at lukke læseren ind i forskellige sociale miljøer, og hvordan dette kan være med til at skabe en større anerkendelse af problematikker, der knytter sig til racialisering, sygdom og køn.
-
10.08.2020
Både elever og lærere har oplevet skolehverdagen præget af udeskole og corona-restriktioner som positiv. Det viser den første større undersøgelse af skolernes genåbning, som et forskerhold fra Institut for Kulturvidenskaber på SDU står bag.
-
10.08.2020
Kvindeliv i Danmark er fundamentalt forandret i løbet af de seneste 50 år, og det viser sig naturligvis også i litteraturen. Ny ph.d.-afhandling sætter fokus på, hvad den moderne kvindelige udviklingsroman fortæller om muligheder og problemer i det moderne kvindeliv.
-
25.06.2020
Fra 1. september bliver bæredygtig udvikling en del af uddannelserne på SDU, når nye studerende på 17 af universitetets uddannelser på tværs af fakulteter får et forskningsbaseret introduktionsforløb om verdensmålene for bæredygtig udvikling. Næste år rulles forløbet ud på alle uddannelser.
-
25.06.2020
Corona-krisen har skabt stor bekymring – også blandt børn i hele verden – og medierne har en vigtig opgave i at sikre alderssvarende information om situationen, for troværdig information mindsker bekymringerne. Det viser stor international undersøgelse af børns udfordringer og medieforbrug under coronakrisen.
-
25.06.2020
Christian Høgel fra Centre for Medieval Literature på Syddansk Universitet, er netop blevet udnævnt til professor i middelalderlitteratur. Som professor vil han bl.a. bidrage til at øge den almindelige bevidsthed om, hvorfor klassiske sprog og middelalderlitteratur er vigtigt.
-
22.06.2020
Studerende har været med i improviseret teater for at blive bevidste om, hvordan de kan leve mere bæredygtigt. Bag projektet står forskere fra SDU, og de er imponerede over de unges engagement.
-
18.06.2020
Det kommende præsidentvalg i USA bliver en beskidt omgang, når Joe Biden vil forsøge at overtage præsidentposten fra Donald Trump. Det vurderer SDU-forsker Niels Bjerre Poulsen og forudser en tæt valgkamp, der bliver påvirket af den nuværende coronavirus.
-
17.06.2020
Femern-udgravningerne kan afsløre helt nye sider af stenaldermenneskenes religion og ritualer. Det er i hvert fald planen med et nyt samarbejde mellem SDU’s religionshistoriker Mikael Rothstein og Museum Lolland Falster.
-
02.06.2020
Problemer med retssikkerhed for familierne og manglende dokumentation præger anbringelsernes historie i Danmark. Det påviser Cecilie Bjerres ph.d.-afhandling. Historikeren har et råd til politikerne: Fordyb jer i den historiske viden om anbringelser af børn, før der igen reformeres.
-
29.05.2020
SDU-historiker Rasmus Glenthøj bidrager i øjeblikket til DR’s store genforeningssatsning Grænseland og glæder sig over muligheden for at formidle en central og kompliceret del af Danmarkshistorien til befolkningen.
-
29.05.2020
-
29.05.2020
Marianne Wolff Lundholt, institutleder ved Institut for Design og Kommunikation, har knoklet med at balancere hjemmearbejde og hjemmeskole og opdagede, at weekender på sporet af Danmarkshistorien hjalp. Nu glæder hun sig til, at hverdagen på SDU Kolding begynder at vende tilbage.
-
29.05.2020
Martin Rheinheimer, institutleder ved Institut for Historie, har på sine daglige gåture under nedlukningen fået øjnene op for det rige dyreliv i Odense M. Tilbage på campus glæder han sig til, at har-du-lige-to-minutter-samtalerne med medarbejderne igen bliver mulige.
-
25.05.2020
På verdensplan findes der utallige konspirationsteorier, som siges at være skabt af folk med livlige fantasier. Men ifølge en forsker på SDU ligger der mere bag galskaben, for teorierne kan være med til at beskrive og forklare et land i politisk krise.
-
20.05.2020
Selvom markeringen af 100 års-jubilæet for Genforeningen mellem Sønderjylland og Danmark er udskudt på grund af corona-krisen, er der grund til at dvæle et øjeblik ved begivenhederne dengang. De havde og har fortsat kæmpe betydning både følelsesmæssigt, politisk og nationalt, forklarer SDU-historiker.
-
18.05.2020
SDU får nyt e-læringssystem, som forventes i fuld drift 2021. Man har valgt, at Itslearning afløser Blackboard, da det nye system i udbudsprocessen scorede væsentlig højere på funktionalitet og brugerflade.
-
18.05.2020
Lektor Laura Feldt har sammen med professor mso Christian Høgel netop modtaget en af de eftertragtede DFF-bevillinger til at undersøge radikal religions tiltrækningskraft og historiske rødder.
-
17.05.2020
Per Krogh Hansen, institutleder ved Institut for Kulturstudier, er frivilligt blevet kældermenneske i coronatiden, for det giver plads til morgengymnastikken. Han prioriterer uformelle virtuelle møder og rækker ekstra ud til medarbejderne for at klare distanceledelsens barrierer.
-
04.05.2020
Coronakrisen er i gang med at forandre verden, som vi kender den. Men hvad kan vi lære af krisen og hvordan kommer vi konstruktivt igennem den? Det får du her tankevækkende bud på fra SDU’s filosoffer, der forsker i livskvalitet og moral.
-
04.05.2020
Ny undersøgelse af elever og forældres oplevelse af nødundervisningen i grundskolen viser, at knap 20 procent af eleverne har det svært med nødundervisning og 35 procent af forældrene er bekymrede for børnenes læring.
-
04.05.2020
Sharon Millar, institutleder ved Institut for Sprog og Kommunikation, prioriterer en-til-en samtaler og humor som værktøjer til at vise nærvær, mens hun er leder fra hjemmekontoret. Og så prøver hun at vælge yoga fremfor vingummier i løbet af arbejdsdagen.
-
01.05.2020
Fra ”en af mine bedre eksamensoplevelser” til ”en af mine undervisere var svær at høre”. Studerende oplevede deres første mundtlige online-eksaminer vidt forskelligt.
-
30.04.2020
Prodekan Lars Grassmé Binderup og lektor i Historie Kristine Kjærsgaard har haft de første studerende til online mundtlig eksamen under nedlukningen af SDU, og det gik over al forventning.