Skip to main content
DA / EN

En del af Søer i fritiden

Søer i fritiden

Indsamlingen er åben i uge 32 - 42 i 2024

(5. august til 20. oktober) 

 

I aktiviteten ”Find en sø” indsamler børn, unge og voksne vandprøver fra søer og vandhuller, som analyseres i projektet  og som hjælper forskerne med at blive endnu klogere på bl.a. vandkvaliteten i søer og vandhuller. For at få samlet viden fra så mange søer som muligt, har forskerne brug for borgernes hjælp til at indsamle vandprøverne. Det kaldes Citizen Science.

Første version af Citizen Science projektet ”Find en sø” blev gennemført i august-oktober 2020 og i projektet ”Søer i fritiden” gennemføres ”Find en sø” igen i 2021-2024 i perioden august til oktober (uge 32-42, begge uger inklusiv).

Vandprøverne kan give svar på, hvordan vandkvaliteten afhænger af f.eks. søtype, søens beliggenhed, størrelse eller om søen ligger i byen eller i det åbne land. Derfra kan vi i langt højere grad svare på, hvad der så skal til for at forbedre vandkvaliteten i de enkelte søer, som har problemer med dårlig vandkvalitet med algevækst, uklart vand eller lav biodiversitet.

De deltagende børn, unge og deres familier bidrager med at tage en vandprøve i en sø, vandhul eller lignende, tage et billede af søen, hvor prøven er taget og registrere søen via app’en ”Find en sø”. Derefter indleveres prøven på et indleveringssted. Alt hvad man skal bruge, er en ren frysepose eller en tom vandflaske, en mobiltelefon, en kuglepen, evt. et par gummistøvler
Hvis man indsamler flere end 20 prøver, kommer vi gerne og indhenter dem direkte hos jer. Her kan man kontakte os gennem Søer i fritiden mailbox. Prøverne må dog maksimalt stå en uges tid og skal opbevares på køl.

Klik herunder og se hvordan du/I kan hjælpe os med at indsamle vandprøver: 

Sidst opdateret: 18.06.2024