Skip to main content
DA / EN

I dag er vækst jokeren, der trumfer alt

Politikere har været besat af ideen om vækst og velstandsforøgelse de sidste 100 år. Men tankerne om, hvordan vækst skabes, har forandret sig. Historiker vil sætte nutidens syn på vækst i perspektiv.

Af Kathrine Højte Lynggaard, 01-03-2016

Hvordan skaber vi økonomisk vækst og beskæftigelse? Det er et spørgsmål, der i høj grad optager vores politikere i dag. Nøjagtig som det optog politikerne før dem.
 Men tankerne om, hvordan vækst skabes, og hvordan det skal prioriteres i forhold til andre hensyn som lighed og miljø, har været skiftende over tid.

 Et nyt forskningsprojekt vil kortlægge samfundets syn på vækst gennem de sidste 100 år. Forskeren bag håber dels, at fortiden tilbyder svar på, hvordan nutidens politikere kan være med til at sikre økonomisk fremgang, og dels, at fortiden kan minde os om, at vækst kan forstås på andre måder, end vi forstår det i dag.

Nutiden har brug for refleksion

Det er historiker og nyudnævnt professor ved SDU Jeppe Nevers, der står bag forskningsprojektet. Han mener, at vi i høj grad har brug for dette historiske tilbageblik.
 - Konkurrencestatens og globaliseringens pres på vores nutid gør den her form for videnskab vigtig. Samtlige lande på kloden er i et økonomisk ræs med hinanden, og jagten på en forbedret konkurrenceevne vil transformere vores velfærdsstat, siger han og fortsætter:

 -Derfor er det nødvendigt at reflektere over, hvordan vi skaber økonomisk vækst, på hvilke præmisser og hvad det må koste - socialt og miljømæssigt. Det tilbyder historien vigtige og alt for ofte oversete svar på.

Fejl skal ikke begås to gange

 Jeppe Nevers har to mål med den historiske kortlægning. For det første vil han undersøge, hvornår den danske stats indgreb i erhvervslivet er gået godt, og hvornår det er gået skidt.
 - Jeg vil ned i detaljen og analysere på konkrete indgreb og deres konsekvenser. Mit håb er, at den viden kan forhindrer, at fejl begås to gange, og at gode og rigtige indgreb bliver husket, siger Jeppe Nevers.

 Derudover håber han, at forskningsprojektet kan få os alle til at reflektere over vores ideer om vækst, så nye tanker kan opstå.
 -Det sidste fire årtier har været præget af neoliberalismen, hvor hensynet til økonomisk vækst er jokeren, der trumfer alle andre hensyn, mener han.

Forskellige visioner om vækst

Men sådan har det ikke altid været:
 - I 1970’erne var der sågar liberale politikere, der tænkte vækst på en anden måde. Vækst skulle for eksempel ikke for enhver pris sættes over miljøet eller en sund social udvikling.
 Jeppe Nevers slår fast, at han ikke har et bestemt politisk projekt, men han mener, det er usundt, hvis vores tænkning bliver for endimensionel.

- Hvis alle er enige om at tænke på en bestemt måde; hvis vores beslutningstagere for eksempel altid er enige om, at vækst er en joker, der kan rydde bordet, så er det godt at blive mindet om, at sådan har man ikke altid tænkt, siger han.
 Forskningsprojektet bærer titlen: Visioner om vækst: Stat og erhvervsliv siden 1920’erne.

Foto: Michael Yde Katballe


Læs historie

Se uddannelsen her

Om Jeppe Nevers

Nyudnævnt professor i moderne dansk historie ved Institut for Historie. Leder af Center for Maritim- og Erhvervshistorie, der er et samarbejde mellem SDU, Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg og Danmarks Industrimuseum i Horsens.

Redaktionen afsluttet: