Skip to main content
DA / EN
Det Tekniske Fakultet

Ingeniørstuderende sigter mod Portugal efter succesfuld test af raketmotor

Efter en succesfuld test af en motor, sigter Als Rocketry Club nu mod deltagelse i en stor international raketkonkurrence i efteråret, men sammenslutningen af ingeniørstuderende fattes penge og er på udkig efter sponsorer.

Af Sune Holst, , 19-01-2024

 The ARC, som står for Als Rocketry Club og er en sammenslutning af ingeniørstuderende ved SDU i Sønderborg, har nået en milepæl. Kort før jul gennemførte de en vellykket test af en raketmotor.

”De studerende har bygget en såkaldt fastbrændstof-raketmotor, hvor glukose blandes med andre ingredienser, som har vist sig yderst funktionsdygtig,” fortæller forsker Arkadiusz Goszczak, der i sin fritid er vejleder for de unge raket-entusiaster.

Den succesfulde test på Forsvarets Øvelsesplads og Skydebaner i Søgård, var skelsættende for The ARC, da studentersammenslutningen nu reelt set er klar til at sende en prøveraket i luften.

”Vi har udviklet en testraket. Den er over en meter lang, og det er målet, at den skal sendes 250 meter op i luften, så vi kan teste om alt virker, det vil sige alt lige fra elektroniske komponenter som kamera og målingsudstyr til faldskærmen, da skal få den nænsomt tilbage på jorden igen. Raketten er – på grund af brændstofmixet – blevet døbt ’Suga Babey’,” siger Arkadiusz Goszczak. 

Rækker ud mod stjernerne

Als Rocketry Club er i dialog med Odense Lufthavn om at sende testmodellen i luften på Fyn i løbet af foråret. Det skal bane vej for, at den endelige og større raket kan deltage i den stortanlagte European Rocket Competition (EuRoC) i Portugal til oktober.

”De studerende har selv lavet designet og alle udregninger og simuleringer, ligesom de også har bygget prototypen med hjælp fra de ansatte i værkstedet på SDU i Sønderborg, men til den endelige raket bliver vi nødt til at outsource produktionen af nogle af komponenterne. Tolerancetærsklen for komponenterne skal være helt utrolig præcis, når vi snakker raketforskning, for går der det mindste galt, står du pludselig med en stor eksplosion eller et vildfarent missil,” siger Arkadiusz Goszczak.

Studentersammenslutningen har modtaget støtte fra Danfoss Uddannelsesfond og Siemens Fonden, men har brug for yderligere finansiel støtte, hvis de studerende skal til Portugal at konkurrere mod andre raket-entusiaster.

”Jeg er virkelig stolt af gruppen af studerende. Der har været mange op- og nedture, men nu står de et sted, hvor de reelt set er klar til at konkurrere ved EuRoC i Portugal. De er dygtige og talentfulde, enormt motiverede, yderst ihærdige og omgivelserne på SDU er perfekt til at udfolde deres potetiale, så lige nu er det eneste, de mangler, faktisk penge,” griner Arkadiusz Goszczak.

For selvom både Arkadiusz Goszczak og de studerende er villige til at betale turen til Portugal af egen lommen, så koster det også en del penge at transportere raket, specialværktøj og affyringsrampe sikkert til det sydlige Europa.

”Vi er derfor på udkig efter sponsorer. Der er plads til reklamer på raketten, og jeg kan godt love, at reklamepladsen er billigere end på en Formel 1-racer,” griner Arkadiusz Goszczak.

Du kan læse mere om Als Rocketry Club på sammenslutningens hjemmeside. Hvis du ønsker at sponsere teamet kontakt venligst Arkadiusz Goszczak på goszczak@mci.sdu.dk.                     

Redaktionen afsluttet: 19.01.2024