Skip to main content
DA / EN

Ingeniør fra SDU sikrer hurtigere fly

Softwarestuderende Henrik Møller Hansen var med til at starte AviationCloud. Virksomheden har specialiseret sig i at sende fly den hurtigste vej gennem skyerne. Det med så stor succes, at en stor amerikansk investor har valgt at satse på virksomheden.

Af Birgitte Dalgaard, bird@tek.sdu.dk, 04-05-2016

Hver dag letter over 100.000 fly. Med alle de fly er det en stor udfordring at finde den mest optimale vej mellem skyerne. Men virksomheden AviationCloud har specialiseret sig i at optimere flyruter. Et avanceret computersystem holder styr på virvaret af restriktioner over luftrummet og ikke mindst vejrforhold.

- Der er enorm fokus på at effektivisere den voksende flytrafik. Derfor har jeg været med til at udvikle en software, som blandt andet udnytter medvind eller temperaturer, hvor flyets motorer yder mest optimalt. Systemet sikrer en optimal afvikling af den stigende trafik i luften.

Det fortæller CTO Henrik Møller Hansen fra AviationCloud, mens han peger på sin computer.  Skærmen viser et edderkoppenet af flyruter over Europa, som bliver til sorte plamager nær de store byer.

- En kunde kan spørge vores server; Hvordan kommer jeg hurtigst fra Los Angeles til Heathrow med en Jumbojet? – Så udregner vores computersystem ruten. På en gennemsnitlig måned sparer vi for eksempel vores kunde Norwegian for 130 timers flyvetid, påpeger han.

 

 

Studerende virksomhedsejer

Mens Henrik Møller Hansen endnu kun var 21 år og studerede Software Engineering på SDU, startede han sammen med to andre AviationCloud.  De så et marked i at hjælpe flyindustrien med at nå målsætningen om, at flyenes miljøbelastning ikke må stige trods stigende trafik.

- Ved at finde den mest optimale vej til flyene, sparer vi vores kunder for mange penge både i form af sparet tid og brændstof. For eksempel bruger Norwegian cirka 36 tons brændstof mindre per måned. Det er både godt for miljøet og flyselskabernes økonomi, siger Henrik Møller Hansen.

Det tog heller ikke lang tid, før en af de store amerikanske spillere i flyplanlægning viste interesse for den lille danske virksomhed. Virksomheden ForeFlight fra Houston i Texas ønskede at investere i virksomheden. Det resulterede i, at ForeFlight fra årsskiftet blev medejere af AviationCloud.

- Det betyder rigtig meget. Vi har nu kapital til at tiltrække de helt store kunder, og fordi ForeFlight er så stor i USA, åbner partnerskabet rigtig mange døre for os, fortæller Henrik Møller Hansen. Han ønsker ikke at fortælle, hvor mange penge ForeFlight har kastet i AviationCloud.

Startede virksomhed med sin chef

ForeFlights investering har blandt andet betydet, at AviationCloud er flyttet til nye lokaler på Odense Havn, hvor antallet af kvadratmeter vidner om, at virksomheden har ambitioner om at vokse fra de nuværende otte ansatte.

- Ambitionen er, at vi skal være 20-30 ansatte indenfor tre år. Lige nu søger vi fire nye medarbejdere, så det går stærkt, siger Henrik Møller Hansen.

Han havde aldrig forestillet sig, at han som nyudklækket softwareingeniør skulle være med til at ansætte sine medstuderende. Men hans skæbne blev forseglet, da han efter en eksamen halvandet år inde i ingeniørstudiet blev kontaktet af sin censor, som tilbød ham et studiejob. Henrik takkede ja, og endte med at starte AviationCloud med sin studiejobschef.
 
- Da jeg studerede tænkte jeg, at jeg som nyuddannet ingeniør skulle ansættes i et stort IT-firma, men det er så fedt at være med til at skabe noget og se det blomstre, siger Henrik Møller Hansen.

 

Læs Software Engineering

Se uddannelsen

Redaktionen afsluttet: 04.05.2016