Skip to main content
DA / EN

Droner skal sprede mariehøns

Skadedyr skal bekæmpes med mariehøns og mider i stedet for pesticider. Syddansk Universitet skal udvikle en økodrone, som kan bekæmpe skadedyr på helt nye måder.

Af Birgitte Dalgaard, bird@tek.sdu.dk, 30-05-2016 

Droner skal nu sættes ind i kampen mod skadedyr, som gnasker sig gennem jordbærplanter. Med tanken fuld af mariehøns, rovmider eller snyltehvepse, skal droner flyve henover markerne og sprede insekterne præcis der, hvor skadedyrene hærger.

- Udfordringen er at udvikle en spreder, som kan sprede insekterne, uden at de går til grunde.  De skal helst nå at spise skadedyrene, inden de selv ender som fugleføde. For at sikre en ensartet spredning er jeg nødt til at kende luftstrømmen under dronen. 

Lektor Søren Wiatr Borg fra Institut for Teknologi og Innovation er i fuld gang med at udvikle dronens spreder, så insekttropperne lander sikkert. Men det er ikke let at arbejde med levende insekter.

- Rovmider æder hinanden, hvis de ikke har noget at gemme sig i, derfor bliver de blandet i vermiculite, som er et naturligt jordforbedringsmateriale, så de kan gemme sig, forklarer han.

Billigere økologiske varer

Biologisk plantebeskyttelse bliver med stor succes brugt på mange gartnerier, hvor forskellige insekter bekæmper skadedyr. Men projektet EcoDrone, som SDU og virksomheden Ecobotix står i spidsen for, skal gøre det muligt at anvende naturens egne våben udenfor drivhusene.

- Det handler om at tænke nyt og udvikle nye tekniske værktøjer, som kan hjælpe med til at gøre det lettere at undvære pesticider i fremtiden, siger leder Brad Beach fra SDU Dronecenter og fortsætter:

- Det er blandt andet vores ambition, at økodronen skal gøre det lettere at dyrke økologiske fødevarer. Det vil kunne betyde lavere priser på økologiske varer samtidig med, at vi bedre kan følge med den voksende internationale efterspørgsel på økologi.

 

Færre sprøjtemidler

  Det er ikke kun økologerne, som kan få glæde af økodronen. For dronen kan blive et vigtigt redskab til at nå de politiske målsætninger om at reducere brugen af sprøjtemidler og fremme økologiomlægningen.

- Tidligere har det været besværligt og alt for dyrt at bruge naturens egen skadedyrsbekæmpelse på større arealer, men ved at udnytte dronens egenskaber, kan det nu lade sig gøre, forklarer Søren Wiatr Borg og uddyber:

- Det er først og fremmest jordbærmarker, frugtplantager og juletræer, som vi vil koncentrere vores projekt omkring, fordi der er et stort udbytte på et lille areal, men på sigt kan man sagtens forestille sig, at dronen kan bekæmpe skadedyr på store kornmarker.

Deltagerne i EcoDrone-projektet er: Ecobotix ApS, Aarhus Universitet, EWH BioProduction ApS, Syddansk Universitet, Bakkegården Gyrstinge, Gartneriet PKM A/S, Gram og Nybøl Godser A/S, Harndrup Skov Frugtplantage, Hunsballe ApS, PS Trading A/S, Svishave Frugtplantage, Danske Maskinstationer & Entreprenører.

Mød forskeren

Søren Wiatr Borg er lektor på Institut for Teknologi og Innovation

Kontakt

Redaktionen afsluttet: 30.05.2016