Skip to main content

Lær at programmere på en time

SDU står bag en række kurser i programmering under den internationale begivenhed Hour of Code

Af Trine Søndergaard Hansen, trinesh@sdu.dk, 07-12-20016

Det 21. århundredes fremmedsprog er hverken spansk eller mandarin.
Derimod vil evnen til at mestre programmering få betydning for en lang række af fremtidens job. Job, som vil kræve, at vi bevæger os fra at være digitale forbrugere til digitale skabere.

SDU deltager i den internationale begivenhed Hour of Code og  arrangerer i denne uge en række workshops, som giver en hurtig introduktion til programmering.

Ifølge datalogistuderende Anders Moeslund, der underviser på workshoppen, er det nødvendigt for alle at lære at programmere. Han sammenligner det med, at det tidligere kun var samfundets spidser, som kunne læse.

I dag er det absurd at sætte spørgsmålstegn ved, om alle har brug for at kunne læse, siger han og uddyber:
– Når man mestrer programmering, bliver man en bedre problemløser, og det er en kompetence, alle har brug for.

Læs Shakespeares samlede værker på under et sekund

 Filosofistuderende Sif Steward-Ferrer og Thi Truc My Nguyen, som læser Brand Management & Marketing Communication, har deltaget i en workshop, som fandt sted hos Institut for Matematik og datalogi.

Efter en kort introduktion til programmering, hvor begreber som løkker, strenge og komma-separering blev forklaret, kastede Sif Steward-Ferrer og Thi Truc My Nguyen sig over workshoppens opgaver.

De skulle blandt andet skrive et stykke kode, som kunne få et program til at printe ordet ’Hello’ et bestemt antal gange.

Store mængder data

Mens Sif Steward-Ferrer er i tvivl om, hvordan programmering kan blive en del af hendes job i fremtiden, er Thi Truc My Nguyen overbevist om, at alle som skal beskæftige sig med markedsføring, skal kunne programmere.

– Det er nødvendigt for at kunne analysere store mængder data, mener hun.

Underviser Anders Moeslund giver hende ret med et eksempel fra dagens opgaver.
Det simple stykke kode: file = open(’shakespeare.txt’) for line in file: if ”Hamlet” in line: print(line) klarer at læse Shakespeares samlede værker og udpege alle de steder, forfatteren har brugt ordet Hamlet. Vel at mærke på under et sekund.

– Hvis man har fået den opgave, er det smart at kunne kode, siger Anders Moeslund. Så kan man bruge sin tid på at spille syvkabale i stedet – hvilket man i øvrigt også kan sætte et stykke kode til at klare for sig.

Hour of Code

En global begivenhed, som har til formål at afmystificere programmering og vise, at det er for alle. På SDU er Hour of Code fire inspirerende forløb på under to timer med nemme hands-on aktiviteter målrettet deltagerne. Ideen er, at man på en let måde kan møde programmering og få indblik i, hvad man selv kan bruge det til.

Redaktionen afsluttet: 07.12.2016