Energisystem skal gøre butikker grønne
Ved at dæmpe lyset og ventilationen kan butikker køre på grøn energi. Nyt projekt fra SDU skal udvikle et system, som i al ubemærkethed skruer ned for energislugere, når vinden ikke blæser.
Af Birgitte Dalgaard, bird@tek.sdu.dk, 08-04-2016
Kunder i landets butikker skal vænne sig til, at lyset og ventilationen er en anelse dæmpet i de perioder, hvor vinden ikke blæser, eller solen gemmer sig bag skyer.
Et nyt forskningsprojekt, ledet af SDU, skal udvikle et system, så butikkernes store energislugere, som er ventilation og lys, kan dæmpes i de perioder, hvor der ikke er grøn energi i nettet.
- Når mængden af energi produceret fra vind og sol varierer, er det en god løsning at tilpasse vores forbrug tilsvarende, forklarer projektleder Mikkel Baun Kjærgaard fra SDU Center for Energy Informatics.
Kunder glade for butikker med grøn energi
Et af de spørgsmål, som projektet vil undersøge er, hvad kunderne siger til, at butikkerne får et grønnere forbrug. For kunderne og medarbejderne vil jo samtidig kunne mærke, at der i løbet af dagen bliver ændret for lyset og ventilationen.
- I samarbejde med nogle af landets største butikskæder skal vi nu i gang med at kigge på, hvor vi med fordel kan dæmpe lyset og ventilationen, så det mindst muligt bliver bemærket af kunder eller medarbejdere, siger Mikkel Baun Kjærgaard og peger mod erfaringer fra Californien.
Her har forskere, som Mikkel Baun Kjærgaard arbejder tæt sammen med, testet et lignende system på blandt andre Walmart og Ikea. Det californiske ledningsnet er gammelt og bliver nemt overbelastet. Når der var et højt energiforbrug, skruede forskerne derfor ned for air condition.
- De har fået positive tilbagemeldinger. Det kan være en ekstrem kold oplevelse at besøge butikker i USA, og det viste sig, at kunder ikke havde noget imod, at der i perioder blev skruet ned for klimaanlægget, siger Mikkel Baun Kjærgaard.
Penge at spare på grøn energi
Projektet vælger i første omgang at samarbejde med en række butikskæder, der i dag bliver rådgivet om deres energiforbrug af firmaet AURA Energi.
- De butikskæder, vi rådgiver, efterspørger, at vi kan optimere deres energiforbrug. Samtidig er der penge at spare, fordi grøn energi også tit er billig energi. Derfor er butikskæderne åbne overfor nye måder at styre energiforbruget i butikkerne, hvis det kan mærkes på bundlinjen, udtaler afdelingschef Nanna Ravnsborg fra AURA Energi.
Hos Green Tech Center i Vejle, der også deltager i projektet, har man etableret et energilaug af butikker og virksomheder, som er interesseret i at ændre deres energiforbrug.
Tæt på Green Tech Center er man ved at bygge en demonstrationsbutik, hvor energisystemet bliver afprøvet, inden det rulles ud på virkelighedens butikker. Her vil sociologer fra virksomheden Insero teste kunders reaktioner på, at der i perioder bliver skruet ned for lyset og ventilationen.
Fakta:
- Projektets partnere: SDU, Insero, Green Tech Center og AURA Rådgivning.
- Forløb: Projektperioden løber fra 1. marts 2016 til 28. februar 2019.
- Finansiering: Projektet har et samlet budget på DKK 5.860.000, hvoraf PSO-midler under ForskEL programmet har finansieret DKK 4.498.000, mens partnere i projektet har finansieret den sidste del.