Skip to main content
DA / EN

Fald i amputationer på diabetespatienter

Den fynske model for diabetesbehandling virker. Forskerteam har påvist, at antallet af amputationer er faldet på Fyn.

Det betaler sig at lære diabetikere at passe på sig selv og at give dem en god pleje i sundhedsvæsenet.

Det har et dansk forskerteam netop påvist. Forskerne har konkret set på amputationer - en af de mest alvorlige og invaliderende komplikationer ved sukkersyge - og over 16 år fandt de på Fyn en årlig reduktion i fodamputationer blandt diabetespatienter på 10 procent og en årlig reduktion i amputationer til op under knæet på 15 procent.

Amputationer, der ikke er relateret til diabetes, forblev relativt uændrede i perioden.

- Resultaterne kan kun forklares ved forbedret diabetesbehandling, forbedret metabolisk kontrol og ændringer i plejen, herunder bedre screening, siger Benjamin S. B. Rasmussen, der har ledet forskningen.  Han er læge på Odense Universitetshospital og ph.d.-studerende på SDU. 

Millionbesparelser og lettere liv

- Samfundskonsekvensen er millionbesparelser til pensioner, hjemmehjælp og behandling og for den enkelte et langt lettere liv, siger professor Henning Beck-Nielsen fra Klinisk Institut.

Han har udviklet den såkaldte ”Fynske model,” som ifølge forskerne er en stor del af forklaringen på faldet i amputationerne. Ideen er, at diabetikerne selv får ansvaret for deres behandling, og at sundhedspersonalet giver dem kompetencerne på de såkaldte diabetesskoler.

-Det er selvfølgelig suppleret af, at vi er blevet dygtigere til at behandle patienterne gennem de seneste 16 år, siger Henning Beck-Nielsen.

Behov for tværfaglige klinikker

-Det store fald i amputationer blandt diabetikere er opmuntrende, siger Benjamin S.B. Rasmussen, men han peger på, at sukkersygepatienter stadig er mere udsat for amputationer end andre.
 - Der ligger derfor stadig en stor udfordring i at forbedre behandlingen yderligere, siger han.
Konkret foreslår forskerne et fokus på at etablere tværfaglige diabetiske klinikker, der er højt specialiserede i at diagnosticere og behandle de underliggende sygdomme. Diabetiske fodsårs-klinikker bør ligeledes spille en vigtig rolle i fremtiden.

Se resultaterne i Diabetologia

Redaktionen afsluttet: 23.11.2015