Skip to main content
DA / EN

Religiøse danskere får sjældnere hjertekarsygdomme

Der er langt færre tilfælde af hjertesvigt, blodprop og andre hjertekarsygdomme blandt danske baptister og adventister end resten af befolkningen

Danske adventister og baptister får langt sjældnere en blodprop i hjertet, hjertesvigt eller andre hjertekarsygdomme sammenlignet med resten af befolkningen. For eksempel er der 18 procent færre tilfælde af hjertesvigt blandt adventisterne og 24 procent færre tilfælde blandt baptisterne.

Det viser et nyt studie fra Statens Institut for Folkesundhed, SDU, og Kræftens Bekæmpelse.

I studiet har man siden 1977 fulgt over 6.500 medlemmer af de to kristne trossamfund, Syvende Dags Adventistkirken og Baptistkirken.

 

Sund livsstil

Grunden til, at de to trossamfund interesserer forskerne, er, at medlemmerne antages at leve sundt. Særligt i adventistkirken opfordres medlemmerne til en sund livsstil, der eksempelvis indebærer rigeligt motion, en vegetarisk kost og afholdenhed fra alkohol, tobak og koffein.

Målet med studiet har derfor været at undersøge, hvad en sund livsstil gør ved ens helbred og sundhed.

- Adventisterne forventes at være fysisk aktive, spise vegetarisk og holde sig fra alkohol, tobak og koffein. Baptistkirken har også tidligere opfordret til afholdenhed og ikke-rygning. Så den overvejende forklaring på den lave forekomst af hjertekarsygdomme ligger i den sunde livsstil, siger videnskabelig assistent Nanna Schneekloth Christiansen, der står bag studiet.

Tidligere undersøgelser har vist, at medlemmer af de to trossamfund lever længere end den øvrige befolkning, ligesom de i mindre grad lider af flere andre kroniske sygdomme såsom visse kræftformer og diabetes.

Læs mere.

Redaktionen afsluttet: 13.05.2015