Skip to main content
DA / EN

SDU-forskere afkræfter mistanke om nyrekræft

Lægemidlet lithium, der bruges til behandling af psykiske lidelser, øger ikke risikoen for nyrekræft

Franske forskere meldte sidste år ud, at lithium, som er et effektivt lægemiddel til behandling af psykiske lidelser, øger risikoen for nyrekræft. Dermed var de mange patienter, der tager lithium, pludselig i fare for at skulle have deres behandling lagt om.

Men forskere fra SDU har nu renset lithium for mistanken og dermed sikret, at medicinen fortsat kan bruges til behandling af psykiatriske patienter.

Ca. 9.000 danskere tager lithium hver dag. Lægemidlet bruges til at behandle patienter med manio-depressiv sygdom og svære depressioner.

- Hvis lithium blev stemplet som kræftfremkaldende, ville det være et stort problem for patienterne. Der er nemlig ikke noget brugbart alternativ til lithium-behandling, bortset fra stærkere antipsykotisk medicin, som har alvorlige bivirkninger, der både påvirker hjertekar-systemet -herunder kraftig vægtøgning - og virker sløvende, forklarer farmaceut og ph.d. Anton Pottegård fra SDU.        

Fransk resultatet såede tvivl om lithium

Et studie fra en fransk forskningsgruppe viste i 2014, at lægemidlet lithium gav en op til 10 gange øget risiko for kræft i nyrerne. Dermed blev der sået tvivl om, hvorvidt lithium fortsat er et sikkert valg til behandlingen af psykiatriske patienter.

En gruppe forskere fra Syddansk Universitet og Kræftens Bekæmpelse med Anton Pottegård i spidsen har lavet et modsvar. Med et materiale på over 6.000 nyrecancere kunne de konkludere, at lithium ikke giver nogen markant øget risiko for nyrekræft.

 Selv under antagelse om et ”worst case scenario” var effekten så marginal, at flere tusinde patienter skulle behandles i årevis, før man ville forårsage et ekstra tilfælde af nyrekræft. 
Dermed har forskerne sikret, at lithium fortsat kan beholdes som behandlingsmulighed i psykiatrien.

Gruppen har stor erfaring med netop at se på kræft som en mulig bivirkning af lægemidler. Forskerne indsamlede alle tilfælde af nyrekræft fra Danmark i perioden 2000 til 2012 ved hjælp af Cancerregisteret og kombinerede disse oplysninger med oplysninger om brug af lithium fra det nationale Receptregister. Ud fra disse data kunne de afgøre, om brug af lithium så ud til at give større risiko for nyrecancer.

Udover Anton Pottegård har professor Jesper Hallas, professor Boye L. Jensen, adjunkt Kirsten Madsen, alle fra SDU og seniorforsker Søren Friis fra Kræftens Bekæmpelse deltaget i projektet.

Forskningen er støttet af midler fra Det Frie Forskningsråd, og resultaterne publiceres i dag i verdens førende tidsskrift for nyreforskning ”Journal of American Society of Nephrology”.

Redaktionen afsluttet: 04.05.2015