Skip to main content
DA / EN

Søstjerner har sære skjulte talenter

To SDU-studerende har afsløret, at søstjernerne kan presse fremmedelementer gennem huden uden at få så meget som et sår. Nyopdagelsen vidner om, at visse dyr er i stand til at hele sig selv på rekordtid

 

To biologistuderende på SDU, Frederik Ekholm Gaardsted Christensen og Trine Bottos Olsen har ved et tilfælde gjort en opdagelse, som aldrig tidligere er blevet beskrevet i den videnskabelige litteratur.

Som et led i deres studier skulle de forsyne nogle søstjerner af arten Asterias Rubens med såkaldte tags – en slags ID-chips, så forskerne kunne følge og studere søstjernernes færden i Kerteminde Fjord. Taggene blev skudt ind i søstjernerne med en kanyle.

-Men hver gang, vi satte en tag ind i en søstjerne, skilte den sig af med den i løbet af et par dage. Det skete direkte gennem huden; søstjernen skubbede simpelthen taggen ud gennem huden for enden af en arm og fortsatte så livet, som om intet var hændt, forklarer de to studerende.

Søstjernerne forsøger ikke at presse taggen ud af det hul i huden, som den er kommet ind gennem. I stedet lader de tag’en vandre tilsyneladende tilfældigt rundt i kroppen et stykke tid, inden den til sidst bliver presset ud gennem en arm-spids uden at efterlade sig sår. Nyopdagelsen vidner om, at visse dyr på forunderlig vis er i stand til at hele sig selv på rekordtid.

Består af vandfyldte hulrum 

Søstjerners fysiologi adskiller sig på mange væsentlige punkter fra vores. De har f. eks. ikke noget skelet eller centralnervesystem, og øjnene sidder på enden af hver arm. Indeni består de af vandfyldte hulrum, og det er gennem disse ”vandveje”, at tag’en bevæger sig for at nå ud til spidsen af en arm, konkluderer forskerne.
Tidligere forskning har dokumenteret, at søstjerner er i stand til at gendanne hele lemmer og organer.

Redaktionen afsluttet: 13.06.2015