Skip to main content
DA / EN

Familien skal i fokus i sundhedsvæsenet

465 forskere fra 33 lande mødes i Odense for at gøre hinanden klogere på familiesygepleje.

Øget inddragelse af patienter og pårørende er et nyt, varmt emne i sundhedsvæsenet. Og SDU, som er i front med forskning i sygepleje, samler nu internationale profiler til en stor konference om familiesygepleje.

Kernen i familiesygepleje er et øget samarbejde med både patienten og de nærmeste pårørende for at hjælpe familierne til at finde styrker og muliggøre egne beslutninger i forhold til de fysiske, psykiske og sociale problemer, som sygdommen kan medføre.

Færre indlæggelser og bedre livskvalitet

- Forskning viser, at støtte fra nærmeste pårørende til at klare hverdagens rutiner så som hjælp til at holde styr på medicinen, madlavning, havearbejde og lignende, samt åben kommunikation om følelsesmæssige emner i forbindelse med f.eks. kronisk sygdom, kan reducere antallet af hospitalsindlæggelser og forbedre livskvaliteten i familierne, siger lektor Birte Østergaard fra Klinisk Institut.

- Hvordan sygeplejersker bedst hjælper familierne med denne proces er imidlertid kun yderst sparsomt videnskabeligt og stringent undersøgt. Det store spørgsmål er, hvilke fordele der opnås ved øget familieinddragelse, og hvordan man gør det bedst muligt?, siger hun.

Forskere fra 33 lande samles i Odense

Den 18. -23. august  samles  465 forskere fra 33 lande til konference i Odense for at drøfte den nyeste forskning til løsning af disse problemstillinger, samt hvordan sygeplejersker kan fremme den globale familiesundhed gennem forskning, uddannelse og praksis.

Konferencen er det andet officielle møde i den internationale sammenslutning for familiesygepleje, IFNA, som arbejder for at styrke sundheden blandt familier ved at agere som et samlingspunkt for udveksling af viden og erfaring. 

Redaktionen afsluttet: 12.08.2015