Skip to main content
DA / EN

Biolog tyder dinosaurspor

For 142 mio. år siden daskede to rovdinosaurer af sted på en strandbred i det, der nu er Tyskland. Deres fodaftryk er blevet analyseret af en biolog, der nu kan give et indblik i de to jægeres for længst afsluttede liv

Den ene er stor, den anden er lille. De har ikke travlt, de nærmest dasker af sted, mens de afsætter deres fodspor i det våde sand. Af og til skrider de lidt, fordi det er svært at stå fast i vådt sand, men de holder kursen og fortsætter lige ud.

Et par gange må den lille op i trav for at indhente den store. Deres gennemsnitshastighed ligger på 6,3 km/timen for den stores vedkommende og 9,7 km/timen for den lille. Det er markant langsomt for en kødædende dinosaur, der kan nå op på mere end 40 km i timen, når den løber.

Disse og andre detaljerede oplysninger om to dyr, der levede for ca. 142 mio. år siden, har biolog Pernille Venø Troelsen fra SDU beskrevet i sit speciale om en række dinosaur-fodspor i Tyskland.

Viden om dyrenes adfærd

De cirka 50 fodspor blev udgravet for få år siden i Münchehagen, tæt på Hannover, hvor der gennem mere end 200 år er fundet flere forskellige spor og serier af spor.

Serierne af spor har tidligere været underlagt en række forskellige geologiske undersøgelser, men Pernille Venø Troelsen er den første, der grundigt undersøger fodsporene som biolog, og det bidrager med en helt anden type viden, blandt andet om dyrenes adfærd, end de geologisk baserede undersøgelser.

På baggrund af fodsporene har hun bl.a. konstateret, at de to dyr målte hhv. 1,6 meter og 1,1 meter i hoftehøjde, og at der formentlig er tale om to rovdinosaurer af arten Megalosauripus.

Den lille har af og til krydset benene på sin vej, og det kan der, ifølge Pernille Venø Troelsen, være forskellige grunde til: Måske mistede den balancen, fordi det var det glat eller der var kraftig pålandsvind, måske fandt den føde-emner, der skulle undersøges, eller måske var det for at holde sig tæt på den store.

- Hvis det er tilfældet, kan der være tale om to sociale dyr, måske en forælder og unge, mener Pernille Venø Troelsen.

Læs mere

Redaktionen afsluttet: 18.08.2015